Pazartesi, Şubat 23, 2015

Su Muhallebisi... Kolay ve hafif...




                      Daha önce de bahsetmiştim; diyabet konusunda, mirası nesilden nesle taşıyan bir ailem var. Bilirsiniz diyabetliler; şeker ve şekere dönüşebilecek gıdaları çok dikkatli ya da hiç yememeleri gereken hasta grubudur.:) Üzerine çok şey yazılmış ve söylenmiştir bu rahatsızlığın...Mesela; çok uzun ömürlü oldukları...Niye mi? yediklerine çok dikkat etmek zorunda oldukları için tabii ki... Ama dikkat etmeyenlerin de, bu hurafeyi boşa çıkardıklarına da şahit oldum ne yazık ki:( Bir çok insan da, diyabet, "hırsız hastalığı" diye bir tanımlama yapar:))) Tabii ki hırsızlıkları, kimse görmeden, buzdolabından aşırılan bir kaç parça "yaramaz,kabahatli gıda" ile sınırlıdır.:) Anlatamazsınız, "yeme bak bunun sonu kötü" dersiniz küserler..."Benden mi esirgiyorsun" der gibi suçlu bakışlarla...:(
                     Anneciğimle; bu konuda çok gelgitler yaşamış olsakta, sözümüzü genelde dinlerdi, hatta ölçüm yapıldığı gün, eğer iyi bir netice almışsak, insülinini yapıp, kol kola girer, Kadıköy'deki muhallebicilerden birine gider, birer su muhallebisi sipariş ederdik.:) Şekersiz bu güzel tatlının, üzerine pudra şekeri serpilir ama yasak olduğu için, yapay tatlandırıcısından bir parçayı,azıcık sıcak suda eritir, gül suyunun altına onu dökerdi.:))
                    Ben de bugün su muhallebisi yaptım. Gülsuyu bol, pudra şekeri ise, herkesin ağız tadına uygun olacak. Hafif  tatlı severseniz iyi bir alternatif... Üstelik hem çok kolay, hem de son derece masum:))


Gerekli malzemeler:

- 3 su bardağı Light Süt
- 1 çay bardağı Mısır nişastası
- 1/2 çay bardağı pudra şekeri (isteğe bağlı)
- 1/2 çay bardağı gül suyu

Üzeri için; gül suyu ve pudra şekeri

Yapılışı;

- Süt, nişasta ve pudra şekeri, muhallebi kıvamına gelinceye kadar orta ateşte pişirilir. Göz göz olunca içine gül suyu ilave edilip, bir iki taşım daha kaynatılarak ateşten alınır.
- Kare şeklinde bir cam kabı sudan geçirerek içine dökülür, oda ısısına gelene kadar bekletilir ve soğutulmak üzere buzdolabına alınır.
- Porsiyonlar halinde  cam kaselere de konulabilir.
- Cam kaselerden ters çevrilerek, üzerine gül suyu ve pudra şekeri ekilerek servis edilir.

24 yorum:

  1. Nilgün'cüm bu pelte ile aynı şey mi? Hep duyarım ikisinin aynı şey olup olmadığını bilmiyorum sormayı hep istiyordum sana kısmet oldu:))pelteyi çok severim, sanırım bu da onun gibi lezzeti..hafif...eline sağlık :) sevgiler
    not: Sayfanı açınca yorum yapmamı engelleyen Facebook reklamı çıkıyor, deli ediyor beni haberin olsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim pelte başka bir şey. Benim bildiğim pelteyi, annemler, meyva sularını sıkıp, içine nişasta ve şeker karıştırıp pişirirlerdi. Bir de "bici" vardır. Sade su ile çok az şeker ve nişasta pişer, donduktan sonra küçük küpler halinde kesilir ve meyve şuruplarının içine katılırdı. Bu yarı su yarı sütle yapılır ve su muhallebisi olarak bilinir. (benim öğrendiğim bu) Tadı yok denecek kadar azdır ve pudra şekeri + gülsuyu ile yenir. Çocukken çok yediğimiz için türlü türlüsünü öğrenmiştim:)) Şu çıkan reklamı Onur'a soracağım ben hiç reklam falan almıyorum ayrıca, gelen yayın tekliflerine bile katılmıyorum. Neymiş bir öğreneyim.:) Sevgiler yolladım canımcığım.

      Sil
  2. Nilgün Hanım, tablo gibi nefis lezzetler yapıyorsunuz. Mükemmel görünüyor, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hamiyet Hanımcığım:)) Ben de sizin dizelerinizi çok mükemmel buluyorum. Sevgiyle kalın.

      Sil
  3. Nilgünüm annem çok yapardı bu tatlıyı, Pelte derler bizde adını..özelikle doğum yapmış kadınlara götürülürdü bol cevizlii...Hatta bir rivayete göre köyden kadının biri lohusa kadına götürmek için yapıp, koltuğunu altına koyup gitmiş...Doğum yapan kadının evine varınca bir bakmış ki, tabak boşmuş..Pelte yolda kaymış düşmüş :)))Aklıma geldi bak...Anneme anlattır anlatırır gülerdik... Yanlız annem suyla yapardı sen sütle yapmışsın..Uzun yıllar olduki yemedim.Özelikle ben piştiği tencerenin dibini yemeği severdi..Düğününde kar yağacak bak derlerdi :))) Bende yapayım kuzulara ..Ta bak nerelere götürdün beni mutfağın kraliçesi...:))) Sımsıcak sevgiler gönderdik Muğla'dan sana yakala....:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizim bizde su ile yapılana "bici" denir. Bu yarı su, yarı sütle yapılan ve çok az tadı olan bir tatlı. Ben annemlerden su muhallebisi olarak bilirim.:) Şu tencere dibi kazıma huyu bende ve kızlarımda da var:)) Şimdi tencerenin dibi için küçük kuzu saf alıyor:)) Bak bu aralar size nostalji yaptırıyorum, geçmişe götürüp, gezdirip, geri getiriyorum:))) Sıcacık sevgilerinizi aldım kucakladım:)) Hepinizi kocaman öptüm.

      Sil
  4. nilgün bu ne şahane sunum,
    muhallebiyle arası olmayan ben bile,olsa da yesem dedim,çok şıksın,çok zarifsin:),eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın Havva:)) Pasta için yaptığım minik güllerden artmıştı. Kutuda saklıyordum bir yerde kullanırım diye.:) Bugün denk geldi. Üzerine ve içine gül suyu konulduğu için, yakışır diyerek koyuverdim üstüne:)) Sağol benim güzel arkadaşım.Sevgiler gönderdim.

      Sil
  5. Elinize sağlık hafşf ve lezzetli bir tatlı sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç cevap verdiğim için özür dilerim. Gerçekten çok hafif bir tatlı:) Sevgiler yolladım.

      Sil
  6. Çok iyiymiş, mutlaka denemek lazım hem tatlı hem masum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten tatlının en masum hali:)) Sevgiyle kalın

      Sil
  7. Merhaba, bloğunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Bana da beklerim ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin. Tuğbacığım en kısa zamanda ziyaretine geleceğim:)) Sevgiler

      Sil
  8. Nilgün'üm şahane bir sunum , zevkli arkadaşım. Afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Elifciğim, terapi merkezimde bunlar oluşuverdi işte:)) Teşekkürler güzel dost.

      Sil
  9. Agustos Boceginin GuncesiCumartesi, Şubat 28, 2015

    Bu diyet yapanlar icin de super bir alternatif o zaman... Üstelik üzerindeki süslemeler ne kadar zevk sahibi oldugunuzu tansinitiyor ... Cok şık bir sunum ... Ellerinize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Sevgililer günü pastasından artan küçük şekerlemeleri saklıyordum:) Onlarda bu tatlıya yarenlik ettiler. Sevgiler yolladım Ağustos Böceğim.

      Sil
  10. Nihayet benim de kafamın bastığı bir tarifine rastladım. Ama sıunumun gene müthiş. Evet şekersiz falan ama ben çok severim. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin kafan bunların hepsine yeter arkadaşım. Senin elinden uçanla,kaçan bile kurtulmaz. :) Balık mutfağının biliyoruz hepimiz:) Sağol.

      Sil
  11. Her damak zevkine göre , birbirinden güzel tariflere devam :)
    Ellerine sağlık . Şu süslemelerin yok mu, beni benden alıyor !
    Hünerli ve maşallahlı kadın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim:) Şu zarif pırıltın,sözcüklerini bile etkiliyor:) Çok seviyorum seni:) Haydiii düğün ne zaman? artık gel de bir kahve içelim:)

      Sil
  12. Merhaba
    Su muhallebisi tarifinizi evde denedik, nefis muhallebiler yaptık. Üzerine biraz böğürtlen sosu dökünce de epey güzel oldu. Teşekkürler!
    Güzel bir gün dileklerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel:))) Afiyetler olsun. Tabii ki üzerinde kullanacağınız değişik soslar, bu hafif tatlıyı her şekle sokar:) Ellerinize ve emeklerinize sağlık.

      Sil