Çarşamba, Şubat 18, 2015

Kar Helvası...:) "İlk kardan sakın yeme!" derdi anneciğim...




                  Hey gidi çocukluğum... Kar yağdığında, pekmezi ve tabağını kapan evimizin arka bahçesine koşardı.:) Annemin tembihleri hala kulağımda, "sakın! ilk kar yenmez. O kirli olur. sonraki kardan toplayacağız." Mutlaka aramızda benim gibi 2.3. kar yağdığında tabağını kapıp, kapının önünde soluğu alan vardır.:) Tam iki kaşık yedim, karı fazla, pekmezi az bulaşmış:)) Küçüğüme yedirdim, öğrensin bilsin diye.
                 Hayatlarımız küçücük kareler halinde geçer gözümüzün önünden. Anılar, fırsat kolluyor sanki... Kar yağışı, bazılarımız için güncel bir hadiseyken, onu ilk gören bebekler ve küçük kuzular için gökten yağan pamuklar diye adlandırılırken, sokaktaki dostlarımız ve evsiz barksız insanlar için ekmek...sıcak yemek...çıtırdayan bir sobanın başını düşündürürken, bana da hatıralarımda kalan ailemi, sıcacık evimizi, bata çıka, ama kahkahalar eşliğinde yürüdüğüm okul yollarını... Çantamın üzerine oturarak kaydığım yokuşları, yün eldivenimin aldığı su nedeniyle kızaran parmaklarımı... hatırlatıyor.
                 Yaşamlar basit ve güzeldi sanki... İnsanlar; tam tanımıyla müsemma, vicdanlar ve onu oluşturan merhamet duyguları her insana eşit dağılmış gibiydi. Ne oldu da bu insani duygularımızı kaybettik? Neden artık iyileri değil, sadece kötüleri hatırlayıp hayata karşı bilenerek, birbirimize zarar verenler olduk? Bu soruların cevabı ne yazık ki verilemiyor.:(
                  Bu soğuk ve karlı kış gününde; bu tatsız konular ile, siz güzel arkadaşlarımı üzmek değil maksadım biliyorsunuz. Bu nedenle, gününüzü tatlandırmak ve iyilerin hep kazanacağını varsayarak, yağan karın tüm beyazlığı ile kapkara kötülüklerin üzerini örteceği umudunu hep taşıyarak, hepinize birer tabak kar helvası ikram ediyorum.
                  Haydi alın tabaklarınızı, bahçenizin, balkonunuzun ayak basılmayan bölümünden alacağınız birkaç kaşık karın üzerine, pekmezi döküverin:)) Anılarınızın bir yerinde hep bu tat kalacak emin olun!:)) Hepinizi seviyorum. Sağlık, huzur ve iyilik en yakın dostunuz olsun diliyorum.
                 
               

28 yorum:

  1. ah hatırlamaz mıyım:) nasıl güzelsin şimdi öpesim geldi sana sıkıca sarılmak istedim. Hep hatırlamak istediğim şeyleri pişirip kotarıp önüme koyuyorsun, biz vişne reçeli ile yerdik karı. Senin dediğin gibi, 2. ya da 3. kar. Ağaç diplerinden, ayak basılmayan yerlerden, cam önünden alırdık, annem dondurma yaptım derdi, vişne reçeli ile karıştırıp önümüze koyardı.
    Bu akşam, sitenin en dibindeki çam ağacının altında bulacağım kendimi:) bir kaşık birazda vişne reçeli ile birlikte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın:) Kar yağınca aklıma gelen ilk şeydir. Çocukken hafızaya kazınanlar asla unutulmuyor. Evet:)) Senin dediğin gibi vişne reçeliyle de güzel olur.:) Cancağızım al akşam tabağını, doldur karları, dök üstüne vişne reçelini...Oh. sefanız olsun:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  2. rahmetli annem de çocukluklarında pekmezli kar satan amcaların olduğunu, dondurma niyetine onu yediklerini anlatırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet:)) Ben annemler de bize anlatırlardı. Onlarda sanıyorum böyle öğrenmişler. İyi ki öğrenmişler ama dondurma gibi hayatta unutamayacağım bir lezzet. Sevgiler yolladım.:))

      Sil
  3. Ne hoş bir yazı bayıldım tadı damağımda kaldı!
    Keşke o eski günlerdeki gibi olsa insanlar, saf temiz duygular beslese herkes birbirine.. biz büyüdük ve kirlendi dünya diyor ya şarkıda aynen öyle galiba:(
    havuç buzları yediğim günler elbet oldu ama bu karlı pekmezi hiç bilmiyordum ben bir şey daha öğrendim senden Nilgün abla:) sen çok yaşa emi çok yaşa...
    kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok; iyilikleri, sadakati, hoşgörüyü yitirdiğimiz için yıkılıyorum.:( Senin döneminde havuç buzlar vardı çok haklısın:)) Ama ben onlardan da tattım. Hala limonlu buz parmağa bayılırım hem şekeri az hem de nefsi körletiyor işte:)) Basılmamış bir yerden kar bulursan mutlaka tadına bakın:)) Sen de çok yaşa can kız:)

      Sil
  4. İnanır mısın ben hayatımda kar helvası yemedim :( tüh o kadar da çocukluğum kar içinde ANkara'da geçti :( ama şöyle güzel yağarsa mutlaka bir tabak alıp doldurup geleceğim. Nilgün'üm hakikaten eskiden anlattığın gibiydi, ne zaman ki, SAHTE DİNDARLAR başımıza geldiler her şey kötüledi.
    Afiyet olsun:) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdem ya; sen asker kızısın, tayinle nereleri dolaştınız kimbilir.? Rastlamamış ve duymamış olmana şaşırdım diyebilirim. O zaman kardeşim denemelisin:)) Eskiler masallarda kaldı cancağızım.:( Yazık ettiler bu ülkeye. Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  5. Izmir cocugu bilmiyor tabii boyle helvalari :) Ama simdi kar bulmak benim icin dunyanin en kolay seyi, hemen deneyecegim.

    Sevgiler,

    Asuman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asumancığım, kar sizin her yanınızda:)) Biz ancak bulduğumuzda tadabiliyoruz. İstanbul'da da kaç yıldır doğru dürüst kar yağmadığı için ben de epeydir tadmamıştım. Sevgiler hepinize:)

      Sil
  6. Nilgünüm çocukluğuma götürdün beni...benim annemde yedirmezdi ilk karı...ancak şansımız yaver giderde yağarsa 2. kar yiyebilirdik bol pekmezli karı:))) Ama halen tadı damağımda...Çocukluğumda azda olsa tutardı kar ama son yıllarda ilk defa bu yıl yağdı kar ama . malesef öyle tutacak kadar değil...Kuzuyla bizim yerimizi de yiyin artık.. bol pekmezli:))Karanlık günlerin pamuk gibi beyaz günlere bırakması dileğiyle... Kucak dolusu sevgiler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın:)) Ancak kar yağar ve tutarsa yapabileceğimiz bir şey. Aksi takdirde, ya Uludağ'a, ya da Erzurum Palandöken'lere gitmek lazım.:)) Ben de son birkaç senedir yapamıyordum ama bu defa öyle bir yağdı ki; elimde tabak kaşık arka bahçedeki ağaçların üzerinden topladım. İnşallah dileklerimiz gerçek olur Gülizim, aydınlık günlere kavuşma dileğimi her gün yineliyorum. Seni de, kuzuları da kocaman öptüm.

      Sil
  7. Arkadaşlara katılıyorum çocukluğumuza uzandık. Benim doğuda geçti çocukluğum bundan 40-50 sene evvelden bahsedeceğim (Yaşım meydana çıkıyor ama takıntım yok çıksın) özellikle Mayıs-Haziran aylarında heybelere doldurulmuş Eşek ile sokak arası kar satılırdı.Dağlardan toplanmış tane tane karlardı Pekmezle buluşunca boncuk boncuk olurdu.Belkide en çok sevdiğimiz tatlıydı.Hatırlamıyorum.Eskiden hava temiz,Eksoz dumanı pisliği yok,bu kadar çok sokak hayvanları hatta evde beslenen hayvan bile yoktu.Kısacası Ter temiz bir doğa ve Atmosfer vardı.. Büyük şehirlerdeki karlar asla yenmemesi lazım bence.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen annemlere de büyüklerinden gelme bir öğretiydi. Ben de 40-50 sene önceden bahsediyorum:)) Benim yaşım da çıksın Ben hep söylerim zaten.:) Ayaktayız çok şükür. Sevgili Gültenciğim artık egzozdan arınmış temiz bir doğa diye bir ayrıcalığımız yok:( Çok yazık ama gerçek aynen bu. Sadece eskiyi anımsamak, o günlere birkaç dakikalığına gidip gelmek isteğiyle yaptım.:) Ve küçük kuzuma da öğrettim. Eskisi kadar güzel olmasa da...Kar helvasıydı işte. o zamanki lezzeti bulmak zaten olası değil. Çünkü; o zaman yanımda kaybettiğim aile üyelerimin hepsi vardı. Sevgiyle kal güzel arkadaşım.

      Sil
  8. Karla pek hair nesir olmamaiza ragmen kar helvasini hic duymamistim! Kari yedik ama cok! Ilk karin yenmeyecegini bende cok duyardim,her mevsim cok güzel ve özel bence,tek zorlugu yakacak kömürü olmayanlar,sirf onlar beni düsündürür,neyse epeydir bakamadim kimseye neden bilmiyorum vakit olmadi bir türlü,elinize saglik Nilgün hanim,kac gündür helva istiyor canim,sira gelmiyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın sevgili terazim.:( Sokaklardaki dört ayaklı dostlarımız, ekmeği, aşı,yuvası olmayan insanlarımız, hepsi sersefil. Hele İstanbul gibi bir megapolde yaşanıyorsa bu durum daha da berbat. Ana arterlerde sorun olmasa bile sokak araları berbat vaziyette. Herkes cadde üzerinde yaşamıyor ki:( Bu helvayı dene, çocuklara yedir. Karda, dondurma keyfi gibi olur:) Sevgiler yolladım sana ve kuzulara. Bu arada o çok üzüldüğün işi ne yaptın? merak ediyorum. Senin kadar duygusal birine çok uygun değildi sanki.

      Sil
    2. Yeniden merhabalar size! Beni merak etmissiniz,cok tesekkür ederim,valla bende halim nice olacak diye düsünür durur oldum! Cünkü hala ordayim ve biraz daha bu böyle gidecek.Her hafta sonu sanki bambaska bir dünyaya giriyorum ama cikamiyorum hemen! Calisirken hep kafamda sorular ve meraklari dönüp duruyor.Bende yaslanicam,acaba hangisi gibi olucam,cocuklar ne yapacak,ne kadar nasil ne zaman son bulacak sorulari beynimi yemek üzere!Hafta ici oglum yüzünden ise gitmek stresli oluyor,o yüzden burayi secmistim,bilemedim,bir kac ay daha en azindan yeni bir is yeri bulana kadar(saatleri uygun olan) burdayim,pek cokta arkadasim var,onlarla sohbet iyi geliyor,oda olmasa dayanamazdim.Tekrar tesekkür ediyorum ilginiz icin,neler oluyor bilmiyorum ama ben sadece yorgun oldugumda oturabiliyorum bilgisayarin basina ve bu yüzden de yazamiyorum,bakalim kismet,uyumadan önce ykafamda konusuyorum sizlerle,o bile iyi geliyor insana...Sevgilerimle,yeniden görüsebilmek dilegiyle...Serpil

      Sil
  9. Ah canim Nilgunum Emel in dedigi gibi opesim geldi seni...cocuklugumu hatirlattin..rahmetli babaannem yapardi..unutmusum iyiki hatirlattin..yarin bir cikip bahceye alttan alttan alayim:) yiyerek seni ve cocuklugumu anayim..artik guzel haberlere guzel gunlere uyanilsin..yarin umutlu musmutlu olsun..sevgiyle kucakliyorum canimcim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tatlı arkadaşım:) Geçen gece çabuk iyileşmemin tek nedenisin. Senle konuşurken, tansiyonumu unutuverdim. Korku azalınca tansiyon da düşüverdi.:) Hepinizi nerelere götürdüm bakın:) Kendim geçmişte dolaşırken, sizleri de rahat bırakmıyorum hani...Takıyorum anıların peşi sıra:) Emelim, güzel haberler ve şu karanlık sis, hepimizin tatsız ve ürkütücü gerçeği.:( Aydınlık günlere olan umudumu asla kaybetmek istemiyorum. Çünkü; bu kadar ucuz olmadığını düşünüyorum, kazanılmış olanların. Ben de, seni sevgiyle kucakladım uzaklardaki kardeşim.:)

      Sil
  10. iyki küçüğüne yedirmişsin, şimdi o da bilecek, nasıl da güzel olurdu kar helvası bizde pekmezle yerdik. birde anneme yalvarırdık, evin içine azıcık kar alalım nolur diye. kızsa da, eriyeceğini bile bile kırmazdı bizi. ellemeye doyamazdık, yağan karı, annem tahmin ederdi bu gece kar yağacak diye, ilk kar tanesini beklememiz için perdeyi açık bırakırdı. üç kardeş seyrederdik.... daha bir sürü şey...teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet:) bu güzel tatlının bilinirliği devinerek gitsin istedim. Anneside ona yapmaya devam ederse,unutmaz diye düşünüyorum. Hepinizi anılarınıza geri götürdüm. Ne kadar iyi oldu.;) ben de yerken, kaybettiğim annem,babam ve kardeşimle birlikteydim sanki.:( sevgiyle kal arkadaşım.

      Sil
  11. Anneminde her kar yağdığında bahsettiği bir tatlıdır:).Aşina olduğum tatlardan değil ama sadece kar epey bi yerdim kacamak kacamak:).Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aramızda kalsın ama,:)) torunumu oynamaya indirdim bahçeye, ağaçların üzerindeki kardan alıp yemeye başlayınca, torunun gözleri faltaşı gibi açıldı:)) Sonra da pekmezle yapıp ona da yedirdim bayıldı. Anlacağın bende çok yerim:)) Sevgiler yolladım.

      Sil
  12. bir kaç gün önce bir yemek programında görmüştüm. çok değişik bir tarif. hiç karın yendiğini,özellikle de tatlı haline geldiğini bilmezdim. helva sevmem ama tadını merak ettim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim:)) Yemelisin muhteşemdir. Pekmezli dondurma gibi.

      Sil
  13. Karlı pekmez biz de çok yerdik küçükken

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel değil mi? Hiç sevmedim diyeni duymadım:))

      Sil
  14. Nilgüncüm bu yazını pek beğendim..sen ve benim kuşaktan olanlar hep aynı duyguları paylaşıyoruz..bizim dönemimiz çok masum, çok özeldi..Ama var ya ben kar suyu çok yemişimdir..ama ama pekmezle hiçç yemedim..zaten bu İzmir'de kar filen gördüğümüz yok..kar fotoları çekip paylaşanlara da gcık oluyorum..:) Nasıl özledim karlarda yuvarlanmayı bilsen..Selam söyle karlara...

    YanıtlaSil