Pazar, Ocak 25, 2015

Poğaçalar sıcak sıcak...Ve; Kuzucuğum ilk karnesini aldı...:))


Poğaçaların dumanı üstünde...




Eh! bir de çörek var. Onun da hamuru portakal kabuğu rendeli...



Bir de kuzu var:))) Elinde karnesiyle. Buna pudra şekeri mi yoksa tarçın mı serpip yemeliyim bilemedim:))



               Can dostlar; camın önünde karne beklemeyeli çok uzun yıllar geçmiş.:)) İlkokulda veli eşliğinde verilen karneler daha sonra, yaşlar büyüdükçe kendi kendine alınır olmuştu:) Kendilerini veli korumasında hissetmek istemeyen çocuklarımızın, ergenlik çağı hikayeleri oldukça komiktir. Benim yaşıtlarım yaşamıştır ve iyi bilirler. Bu defa başka bir pencereden bakıyorum...Torunumun karnesini bekledim efendim...Sonunda; göğsünde kırmızı kurdelesi, elinde bir tomar karnesiyle çıkageldi:)) Kapıdan içeri girdiğinde sanki daha büyümüştü...Daha dün gibi onu kucağıma verdikleri gün...Zaman çok acımasız, akreple yelkovan birbirini takip etmekten asla yorulmuyor... Ve birileri büyürken, birileri aldığı yaşlarla yaşlanıyor. Olsun varsın; sağlıkla, nice karnelerini, güzel günlerini, koca koca diplomalarını hatta gönlünü çalacak delikanlıyla, gelinliğini giymiş el sallarken hallerini görmek istiyorum. :) Hayat böyle bir şey işte... Hep isteyip duruyoruz. Tanrı mutlaka duyuyordur sesimi, ne kadar gönülden istediğimi, mutlaka bana hak tanıyacaktır diyorum.:))
                Burada; çok genç henüz anne olmuş, anne olmak için vakit saymakta olan ya da  çiçeği burnunda evli olan çok arkadaşım oldu. Tabii ki aynı yaşlarda olduğum arkadaşlarım da var.:) Hepinize, öncelikle evlatlarınızın ve onların evlatlarının iyi günlerini görün demek istiyorum.
                Cemroşum karne getirecek ya, sabah giderken çörek ve poğaça siparişini de unutmadı.:)) Ben de yapmışken sizinle paylaşayım dedim:))
                 Bu aralar özel nedenlerimiz ve benim gezentiliğim nedeniyle:))) Bloger arkadaşlarımı çok ihmal ettiğimin farkındayım ama havanın güzelliği beni vurdu arkadaşlar, sabah sırt çantamı taktığım gibi, eşofman ve spor pabuçlarımla düşüyorum yollara...Allah nereyi kısmet ederse oralarda oluyorum.:)) Sizinle paylaşacak o kadar güzel şeyler biriktiriyorum ki...:) Beğeneceksiniz sanıyorum. Güneşli günler maceralarımla yakında karşınızda olurum.:)) AFFEDİN LÜTFEN.

Peynirli poğaça için gerekli malzemeler:

- 1 Yumurta sarısı
- 1 Çay bardağı yoğurt
- 1 Çay bardağı Zeytinyağı
- 125 gr Becel (tereyağ tadında)
- 1 paket mahlep ve susam aromalı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı ince pul biber (Silme)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 3 +1/2 Su bardağı un

İç malzemesi:

- 1 yumurta akı
- 1 çorba kaşığı ince doğranmış dereotu
- 150 gr beyaz peynir

Üstüne sürmek için, bir yumurta sarısı, susam ve çörek otu.

Yapılışı:

* Yumurta sarısı, yoğurt, zeytinyağı ve oda ısısındaki Becel (tereyağ tadında) bir kapta karıştırılır.
* Kabartma tozu ve un, elenerek sıvı karışıma eklenir.
* Pul biber ve nane de eklenerek yumuşak bir hamur tutulur.
* Hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
* Tezgaha biraz un serpilip, hamur 1 cm kalınlığında açılır.
* Bir su bardağı ağzı ile kesilir ve içine peynir karışımı koyularak, ağzı kapatılır.
* Poğaçaların açılmaması için, kapatılan yeri tepsiye gelmek üzere yerleştirilir.
* Üzerine, yumurta sarısı, susam ve çörek otu serpilerek, 175 derece önceden ısıtılmş fırında pişirilir.
               
AFİYET OLSUN:)

25 yorum:

  1. Nilgünüm öncelikle ben cereminoyu koklar koklar öperim..canım başarıları büyük olsun, şansıda bahtıda güzel olsun...rabbim insan kıymeti bilenlere kavuştursun...ananeside torununun bebesini sevmeye gitsin inşallah....benim dileklerim o kadar uzun boylu değil maalesef geç evlenmenin dezavantajları işte..torunumu baksam büyütsem yeter...:))) ama rabbim bilir..torunun bebesini de gör derse yok hayır demem...Gönderdim evrene yeter...havalar güzelken gez Nilgünüm iki gün sonra soğuyacak diyorlar...sevgiler en büyüğünden :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel arkadaşım. Cerenimoyu senin için kocaman öptüm. Bugün yine sabah 38 ateşle kalktı:( Of bu gripten bıktım artık ama ne yapalım. Sen dile güzel dost. sesin mutlaka duyuluyordur. Evrene ne kadar pozitif enerji yollarsak, o kadar olumlu gelecek bekleyeceğiz demektir. Havalar güzelken geziyorum dedim bak:(( Kuzu hastalandı kapandım eve. Ben de sana kucak dolusu sevgi yolladım.

      Sil
  2. Hayırlı uğurlu olsun miniğin karnesi :)Allah üniversite mezuniyetlerini de göstersin inşallah..Benim yiğenimle yaşıtlar demek..O da ilk karnesini aldı..Okumayı sökmeleri ne kadar da değişmiş değil mi?MMM ma sa:)Masa..Önce seslerini çıkarıyorlar harflerin sonra sesli harfle birleştirip heceliyorlar..Çok tatlılar ama:)Sağlığın ve keyfin yerinde olsun sen ihmal et bizi canmcım..Nasılsa telafi edersin sen:)Ellerine sağlık poğaçalar da nefis olmulşlar..Portakal kabuğu rendeli çöreği de merak ettim..Çok nefis görünüyor..Ellerine sağlık..Sevgilerin ve öpücüklerin en kocamanını yolladım sana <3 :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynom benim kuzu daha 4 yaşında henüz okuma yazma yok. Bir özel okulun, yuvasına gidiyor.:) Ama okulun yuvası olduğu için, her yapılan da okul havasında. Kırmızı kurdele takınca genelde okumayı sökmek anlamına gelir ama burada, uslu, saygılı, kendi işini yapabilir, el becerileri güçlü anlamına geliyor:))) Yeğenlerini kocaman kokla öp benim için. Sağlığım yerinde geziyorum dedim :( Kuzu bu sabah 38 ateşle kalktı:( Yani " ay gündüzden doğdu" şekerim. Kapandım eve. Ben de kocaman sarıldım canımcığım Mandalinalı kurabiye aklımda:))) Sevgilerrr

      Sil
  3. Elinize sağlık harika poğaçalar olmuş sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Özgenciğim. Herkesin bildiği bir şey ama yeni mutfağa giren genç arkadaşlarımıza faydalı olabilir diye yayınladım. Sevgiler yolladım.

      Sil
  4. O fıstığa ne şeker gerekir, ne de pudra şekeri. Çok lokum ya. Bir de her fotoda ayrı pozlar veriyor. Üniversite diplomasını da görmeni dilerim. Kızın aklına şimdiden evlenmeyi falan sokma. :)))) Pohaçalr süper görünüyor da o çöreği es geçmişsin. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah be İlhancığım, tüm gün dua adiyorum mezuniyetlerini göreyim diye. Tanrı duyuyordur sesimi. Biraz pozcu:)) Bazen takılıyorum, bir gün teyzen gibi evlenip gidecek misin? diye. Çok kızıyor. Ben evlenmiyeceğim, büyük okullara gideceğim diyor.:) Bakalım tutacak mı sözünü:))) Sağol kardeşim.

      Sil
  5. Hay maşallahhh. Ne tatlı bir kızınız var. Rabbim bağışlasın. Hak etmiş ama. Bende çok beğendim. Ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.:) Torun başka bir aşk. Bu küçük cimcime ile baştan başladık hayata:)) Sağ olun.

      Sil
  6. Puf puf pogacalar, cok guzel gorunuyor. Ellerinize saglik.
    Torununuzu allah bagislasin, nice guzel karnelerle gelsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çabuk tarafından bir poğaça ama lezzetliydi. Torun güzel bir hediye aile büyükleri için. Tanrı olmayanlara da nasip etsin dilerim. Sevgiyle kalın.:)

      Sil
  7. Ah ah bu kuzunun sade hali bile çok tatlıdır. :) Olsun sen bol bol gez, bekleriz biz seni. :) Öpüyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evettttttt:))) Sade hali de tatlı Ersin ağabeyi. Gezmeler rafa kalktı cancağızım kuzum ateşlendi. Hep beraber sıcak sıcak oturuyoruz evde:( Bizde öptük seni hem de kocaman.:)

      Sil
  8. Günaydın en güzel tarif güzeller güzeli prensesin tabiiki karnesi.Allah canlarını sağ etsin ne çok seviliyor bu torun denen canlı.Pohaçalar ve çörek harika görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederiz henüz yuva karnesi olduğu için parlak yıldızlarla dolu:)) İnşallah okuyacağı okullarda çok başarılı olur. Poğaçalar lezzetliydi, ödül öğünümde bir tane yedim. O kadarla kifayet etmem lazım:))) Sevgiler yolladım.

      Sil
  9. ayyy benim için de yeseneee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep, dur ben hakkımı yedim, çocuklara söyliyeyim onlar senin için yesinler hemen:))

      Sil
  10. cerenimo. cemroş. sahiden de tarçınla tarçınlaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarısına tarçın, yarısına pudra şekeri ektim, bir kısmını da sade yedim :))

      Sil
  11. ilk karne ne büyük heyecandır şimdi , kutlarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet:)) Çok heyecanlıydı. Henüz yuvadayız ama bir okulun yuvası olduğu için, okul havası ağır:))) Çocuk işte. Ama ben de heyecanlıydım. Unutmuşum annesi ile teyzesini bekleyişlerimi. Sevgiler.

      Sil
  12. maşallah maşallah ama ne şirin yaaa :)

    YanıtlaSil
  13. Ooo tatlı böcük,Allah bağışlasın.Bizim kızla yaşıt desenize.Daha nice güzel karneleri olsun fıstığın.

    YanıtlaSil
  14. Severim ben onuda karnesinide..Hayırlı uğurlu olsun..Çöreğin tarifini merakla bekliyorum..sevgiler..

    YanıtlaSil