Cuma, Ocak 02, 2015

Perde Pilavı...Bloğum 3 yaşına basıyor...:))

                                 Yeni yılın ilk günlerini çok seviyorum:) Hem yeni yıla girmiş oluyoruz, hem de bloğum yeni yaşına basmış oluyor. Kutlamalar birlikte oluyor desem yalan olmaz. Üstelik bu yıl Mevlit Kandili de aynı tarihe geldi. 


                       "Kesildiğinde nasıl oluyor ?" derseniz, Aynen aşağıdaki gibi...


                          Kuzumla ikimiz; her yazımda, neredeyse varız:))) Bize bu yıl da katlandığınız için teşekkürler sevgili dostlarım.

                  Eskiye dair anılarım, evimin öz hikayeleri , özlemlerim, hayallerim ve beklentilerim ile süslemeye çalıştığım tariflerimle bir yılı daha geride bıraktım.:) Tam iki yılı devirmişiz sevgili arkadaşlarım. Acısı, tatlısı, hüznü, eğlencesi ile dopdolu tam 730 gün.:) Öyle güzel dostluklar kuruldu ki anlatmakla bitmez. Görmeden sevdiğim, görüpte kardeş yerine koyduğum, canım sıkıldığında sıcacık yorumları ile ilaç gibi gelenler, kimler...kimler...kimler...
                 Hepinize çok teşekkür ediyorum. Hayatıma kattığınız renk için, emeklilik günlerimde beni canlı tutup, hala yaptıklarımın işe yaradığını hissettirdiğiniz için, kızımın gelinliğini dikerken beni motive ettiğiniz için, kısacası varlığınız bana güç veriyor. Yüzlerinizi görmemiş olsamda, Bir gün  yola çıkarsam, Türkiye'nin dört bir yanında...Çok iddialı ama:))) adını sayamayacağım kadar çok ülkede kapısını huzurla çalacağım dostlarım olduğu için çok mutluyum. Benim size olan etkilerimi bilemiyorum ancak; bugüne kadar hiç olumsuz bir eleştiri almadığıma göre...Sanıyorum seviliyorum:))) Ama... Ben de sizleri çok seviyorum. Hep baktığım yerde olun ne olur, yüzlerinizi göremesemde yazdığınız yazılar benim için çok önemli...Mevlit Kandiliniz kutlu olsun.Sevgiler kucak dolusu.

Hadi size perde pilavının tarifini vereyim.:)

Gerekli Malzemeler:

Pilav için gerekli olanlar:

- 2 Su bardağı pirinç
- 1/2 çay bardağı kuş üzümü
- 1/2 çay bardağı dolmalık fıstık
- 2 Büyük soğan (Küçük küpler halinde doğranmış)
- 2 orta boy havuç
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
- 500 gr haşlanmış ve didiklenmiş tavuk kalça ( bütün soğan, havuç,kereviz sapı ile haşlanmış)
- 3 Su bardağı sıcak su (1/2 su + 1/2 tavuk haşlama suyu)
- 1 Tatlı kaşığı yeni bahar
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- Tuz ( Her evde farklı kullanıldığı için kendi ölçünüzü ayarlamalısınız)

Hamuru:

- 1 Yumurta
- 1 Çay bardağı yoğurt
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı margarin
- Tuz
- Un (kulak memesi kıvamında) gerçekten ölçmeyi unuttum:))))

Yapılışı:

* Derin bir kaba, hamur için gerekli sıvı malzemeler koyulur ve azar azar un ilave edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur tutulur.
* Hamur buzdolabı poşetine konularak, 1 saat kadar dinlendirilir. (Pilav pişene kadar)
* Küpler halinde doğranmış soğan kavrulur. Suda bekletilen kuş üzümü ve dolmalık fıstık ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.
* Rendelenmiş havuç ilave edilerek biraz daha kavrulan karışıma, yıkanıp nişastasından arındırılmış pirinç ilave edilerek, pirinçler şeffaflaşana kadar kısık ateşte çevrilir. (Pirinçlere zarar vermeden karıştırılmalıdır.)
* Su ve tavuk suyu karışımından oluşan sıvı pirinçlerin üzerine verilir. Tuz ve baharatları ilave edilerek, pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir. Üzeri örtülerek demlenmeye bırakılır.
* Buzdolabında dinlendirilen, hamur 0,5 cm kalınlığında açılır ve yağlanmış fırın kabına kenarlarından sarkacak biçimde yerleştirilir.
* Demlenen pilava, sebzelerle haşlanan ve didiklenen tavuk parçaları ilave edilerek karıştırılır.
* Karışım, hamurla kaplanan fırın kabına dökülür biraz bastırarak yerleştirilir.
* Kenarlardan sarkan hamurlar pilavın üzerine kapatılır ve sıcak fırına atılır.
* Hamur pembeleştiğinde, fırından alınır, servis kabına ters çevrilir ve üzerine, tereyağında çevrilmiş bademler dökülür. Gerisi size kalmış:)))


AFİYET OLSUN::)

25 yorum:

  1. Ne güzel sıcacık dostluk ve sevginin buharının üzerinde tüttüğü bir yazı böyle :) hem yeni yılınızı hem de kandilinizi kutluyor ve nice yıllar bizimle olun diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Hamiyetciğim. Bu köşeden, birbirimize yazarak iki yıl geçirmişiz:)) Gerçekten muhteşem dostlarım oldu. Keşke daha önce davransaymışım:) Nazik yorumun için çok teşekkürler.

      Sil
    2. Siz de sağolun Nilgün Hanım. Güzel dostlukların, hoş sohbetlerin mekanıdır gerçekten. 2005 yılından beri hem blog yazıyorum hem yorum sayfalarda ve sizinde dediğiniz gibi muhteşem insanlarla tanıştım. Yeri geldi hiç görmediğim bir yüzün hüznü ile ağladım, bir bebek sevinci ile coştum ve daha neler neler kısaca burada kelimeler arasında çarpan kalpler tanımak benim için zevkti. Sizi de tanımak da benim için büyük bir güzellik oldu.

      Sil
    3. Ben de aynı güzel duyguları yaşıyorum Hamiyetciğim. İyi ki benim cimcime size benden bahsetmiş, sizleri de bana anlatmış;) ne güzel oldu, dost kervanıma sizin gibi güzel insanları katabildim.;)

      Sil
  2. Kesinlikle seviliyorsun beybisi:))(bu dilime yeni takıldı:))bloğunun 3. yılı kutlu olsun:) kandilin de...
    bu pilavı pekçok kez YEMEKTEYİZ programında gördüm, zahmetli bir şey ama benim yeğenimin bir tanesi pilav delisidir, anneannesine çekmiş herhalde 'teyze sana geliyorum' dediği gün bu tarifi yapacağım sana da haber vereceğim sonucu:)) eline sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam canısı yap ve haber ver:))) Sana bir sır vereyim mi? Ben de bayılırım taze pilava. Ama sadece bir çatal yedim. Yılbaşında bile bozamadım diyetimi. Acıdım onca emeğime:) Emek derken; pilavı yapışım sanma sakın. Ekmeksiz, yulaf kepeğiyle geçen ve henüz alıştığım diyetime acıdım:)) Aklım kaldı mı???? Hem de nasıl:))) Sağol cancağızım:)

      Sil
  3. Hayırlı kandiller nazar boncuklu arkadaşım :)
    Blog dünyasının kazandırdığı güzel yerinle, her daim yanımda,yüreğimdesin...
    Her anne fedakardır, beceriklidir ama sen çok çok farklısın. Ailenin her bireyinin arkasında duruşun, desteğin ve onlara olan düşkünlüğünü kendime örnek alıyorum.
    Uzun, sağlıklı ve o tatlı yüzünün hep güldüğü nice mutlu yıllar diliyorum.
    Kucak dolusu sevgilerimle,öpüyorum canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen cansın biliyorsun:) İstanbul'a yolunun düşmesini heyecanla bekliyorum. Nişanlanan gençler, biran önce evlenseler de sana kocaman sarılsam, benim kibar kibar parlayan arkadaşım:) Ne güzel cümleler kurmuşsun benim için, yüzün gibi parlayan, yüreğine teşekkür. Sen, zaten mükemmel annesin, dolu dolu ve güncel. Destek konusuna gelince, benden farklı olabileceğini düşünemem bile. Fazlası vardır, azı olamaz:)) Daha ne olsun, üç yiğidin anası:) Ben de sevgilerimi yolluyorum ve hep mutlu olmanı diliyorum.

      Sil
  4. Öncelikle mevlüt kandilinizi kutluyorum,hayırlara vesile olur inşallah.
    Hemen hemen aynı zamanlarda açmışız bloglarımızı.Gerçekten de blog ortamı çok farklıymış.Henüz hiç bir bloggerla görüşememiş olsam da kendime gerçekten çok yakın hissettiğim ve sevdiğim yürekler var bu alemde.Sözlerinizin hepsine yürekten katılıyorum,nice bol yayınlı yıllar diliyorum.Seviliyorsunuz.... :)
    Çook mutlu olacağınız,bitmesini istemeyeceğiniz bir yıl olur inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurselciğim iyi dileklerin için çok teşekkür ederim:) Sevilmek çok güzel. Üstelik sadece yazı dilinle kendini anlatmak bambaşka:) demek ki bloglarımız akranmış:)) Sen de, ben de genç blogerlarız:))) Sen gençsin de, benim sadece bloğum genç:)) Olsun varsın ben her yaşla anlaşırım.Mutlu yıllar güzel arkadaşım. Çok şık şeyler başarıyorsun bloğunda, başarılarının devamını diliyorum ve sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  5. Canim ya merak etmissin seviliyormuyum diye. Cevap veriyorum. Hemde cok seviliyorsun! Kollarimi sonuna kadar acip buuuu kadar dedim haberin olsun. Canim arkadasim. Perde pilavi cok merak ediyorum. Hic yemedim. Zahmetli oldugundan da kendimiz icin yapmak zoruma gitti. Misafir icin de hic denemeden yapmaya cesaret edemiyorum. Gorunum cok guzel ama. Ellerine saglik. Mutlu seneler. Cok Opuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim uzaklardaki can kardeşim:)) Ben de sizleri çok seviyorum. Asuman'a da yazdım, sanki yıllar önceden taşınıyor bu dostluk.:) Muhtemelen başka bir yaşamımda, sizlerle vakit geçirmiş gibi hissediyorum.:) Zaten buradan, taa Kanada'da sizleri seçerek bulmam da tesadüf değil.:) Anlayacağın biz çoktan kardeşiz:)) Perde pilavına gelince, çok zahmetli bir yemek değil. Siz neler yapıyorsunuz, bunu havada karada yaparsın emin ol çokta zaman harcayan bir yemek de değil:)) Mutlu seneler cancağızım. Yılbaşı sofranız çok güzeldi. Hepiniz ayrı ayrı şık ve zariftiniz:) Hep olduğunuz gibi. Kucak dolusu sevgi yolladım sizlere.

      Sil
  6. Nilgünüm perde pilavı harika. Prensesle, ananesi ayrı harika. elbisesi de çok yakışmış ayrıca, güzel günlerde güle güle giysin..Ayrıca nicee nice mutlu yıllara blogunla, mutlaka hergün ziyarete geldiğim. her gelişimde ayrı bir zevk aldığım güzel blog..Bende seni çok seviyorum..Oooo türkiye turunda uğrayacağın yerlerden içinde bende varımdır inşallah deyip,sevgiyle öpüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muğlamın, güzel kızı:)) Türkiye turunda sana uğramadan olur mu hiç:) "Kambersiz düğün olmaz" derler, bilirsin:)) Sana uğrayınca, öpüp koklayacağım kuzular da var üstelik. Ne mutlu bana çocuklar, hepiniz ayrı ayrı harika insanlarsınız ve ben nasıl olduysa milyonlarca insanın içinden seçerek sizleri buldum. Emekliliğimi süsleyen zenginliklerimsiniz hepiniz. Kimisi bankada banknot biriktirir, kimi de benim gibi dost zenginidir:)) Kendimi kutluyorum paha biçilmez bir servete sahip olduğum için. Sevgiler güzel arkadaşım. Seni ve kuzularımı öpüyorum.

      Sil
  7. Ne yazsam az sanırım, o kadar güzelsiniz ki... :) Bakınca bir iki saniye kayboluyorum. Bu kadar güzellik bir arada olunca insan sapıtıyor vesselam. :) Nice üç yıllara... tatlı dillim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersinim yaaa:) Benim candan oğlum. Ben de seni çok seviyor ve çok takdir ediyorum. Öylesine güzel işlere imza atıyorsun ki; bir gün, bir yerlerde büyük puntolarla adının yazıldığını görürsem, en mutlu olanlardan biri ben olacağım. Diliyorum o gün çok yakındır.:) Can çocuk seni yetiştiren anaya, babaya öğretilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ve seni çok sevdiğimi bilmeni istiyorum. Kocaman sarıldım oğlumcum:)

      Sil
    2. Ya çok özür dilerim ama, buradaki lezzetli atölye yemeklerin değilde başlı-başına sensin bence.
      Nasılda tatlısın, insanın yeyesi gelmiyor değil hani. :) Benim canımm, bende seni çok seviyorumm.
      Benim sevgili annemin en büyük öğretilerinden biri, içten sevgiye karşılık vermek.
      Tek yaptığım bu.
      Küçük çocuk olup, dizine sarılasım geldi. Öpüyorum sizi, en içten sevgilerimle...

      Sil
    3. İşte sen;) sıcacık bir yürek, marifet yüklü bir genç adam. Sana öğretilenler mükemmel ama önemli bir şey daha var. Eskiler, bazı özel insanları anlatırken şöyle derler;) " kumaşı iyi"... Bu kalitenin, taban yapısıdır, üstüne ne işlersen işle, başka parlar, başk gözükür;)) işte böyle can çocuk, senin kumaşın güzel;)) zaten küçücüksün, başını dizime koyarsan, benimkilere yaptığım gibi ben de severim seni. Mutlu yarınların olsun diliyorum. Sevgiyle kal.;)

      Sil
  8. Güzel güne denk gelmiş, benim blog da 5 yaşına girdi..Nice bloglamalara..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin 5. Yılını kutluyorum. Çok hoş beş yıl paylaşımda bulunabilmek. Darısı başıma... Kocaman sevgiler yolladım;)

      Sil
  9. Bloğunuzun 3. yılını kutluyorum nice 3 yıllara. :)
    Mesele sizi sevmek falan değil aslında sizin samimiyetinize insan istemeden kapılıveriyor. Mesela gelinlikle ilgili yazınızı paylaştığınız zamanı hatırladım şimdi. O kadar içten yazmıştınız o kadar özeniyordunuz ki koskoca adam bir anda düğünde ilk defa prenses kıyafeti giyen kız çocuğu gibi hissettim. :) Yani efenim demek istediğim sizi sevmemek için çaba harcasa birisi, bir kaç yazınızı okuduktan sonra oda samimiyetinize kapılıp gider.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana;) zaten amaç sevmekten, sevilmekten öte, samimiyete inandırabilmek.;) ben bunu başarabilmişim demek;) Kalabalık bir aileden geldim. Her yaştan yakınlarımla birlikte yaşadım, küçüklerim, akranlarım, benden büyük olanlar ve en en büyükler... Hepsi ile hangi dille konışacağım öğretildi;) kendi kızlarımla paylaşımımı arkadaş seviyelerine getirdim.;) torunuma ise hiç sormayın, hangimiz torun...hangimiz anneanne şaşırıyorum.;) kanatlarının altına aldı beni. İletişim konusundaki samimiyet bunlardan feyz aldı sanıyorum. Doğallığında, yıllarca resmi dille, ( plaza kültürünü dışında bırakarak konuşuyorum) yazışmış biri olarak, protesto niteliğinde olduğunu söyleyebilirim;) aramızda kalsın ama;)) hala çok ciddi olduğumu düşünen iş arkadaşlarım var;)) işte böyle sevgili dost, doğal ve samimi olunca, kabullenilmek daha kolay gibi... Sevgiyle kalın.

      Sil
  10. nilgün seni ve kuzunu görmek şahane oldu,ancak keşke okumasaydım dedim,sende ne görsem yapasım geliyor nilgün:))
    nice yıllara güzel arkadaşım,nice yıllara

    YanıtlaSil
  11. nilgün'cüm seni de kuzunu da görmekten gayet memnun ve mutluyum. bursa'da böyle bir kapının olduğunu hiç unutma lütfen. böyle düşünüyor olmana çok memnun oldum ayrıca. onu hissettirebiliyorsak ne mutlu bize. yaşasın blog alemi:)) yeni yıl, geçen yılı aratmayacak güzellikte geçer dilerim. sağlıklı, mutlu, huzurlu, neşeli geçsin 2015:) kucak dolusu sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Hem yeni yılınız, hem blogunuzun yeni yaşı, hem de geçmiş kandiliniz kutlu olsun.... Ben kendi yoğunluğumdan bir çok yayınızı kaçırdım :( ilk fırsatta hepsini okuyacağım ....
    Ayrıca pilavın görüntüsü süper... Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil