Cumartesi, Ocak 10, 2015

Nar Şerbeti Etkinliği.





                     Sevgili arkadaşım Pembe Kekik'ten, Lezzet Beşlisi için oluşturdukları, "Nar Şerbeti Etkinliği" için bir davet aldım.:) Bloğumu açtım açalı, bugüne değin hiç bir etkinliğe katılmamıştım. Mevsimlerden kış, ve söz konusu olan şerbet olunca,:)) Bende akan sular durdu. Beni takip eden arkadaşlarım bilir. Diyabet konusunda aile mirasını taşıyan biriyim.:( Ama her diyabetlinin olduğu gibi benim de şekere karşı aşırı bir zaafım var.:) Ancak; yemeden, yapmayı çoktan öğrendim.:( Azıcık ucundan diyerek.vaziyeti idare etmeye devam ediyorum. Esasında başarılıyım diyebilirim, insülin ve ilaç kullanmadan sadece diyetle durumu idare ediyorum. Arada bir üç aylık şeker düzeyim yükseliyor, hemen diyet sıkılaşıyor ve düzey düşürülüyor:))) İşte böyle hayat devam edip, gidiyor. 
                    Şimdi bu güzel şerbetin oluşumuna geçelim. Bilirsiniz Osmanlı Mutfağı şerbet konusunda muhteşem reçetelere sahip bir mutfakmış. Ben de, sadece merakım nedeniyle, fazla okuyup, denemeler yapan bir mutfak gönüllüsüyüm.:) Osmanlı mutfağındaki çeşnici başları kadar olmasam da, kendi küçük mutfağımda, bu sıfatla anılabilirim.:) Ancak, bu tarif benim denemelerim sonunda ortaya çıkan bir tarif:))  Hibiskus ( Nar çiçeği ve daha bir çok ismi var)şerbeti ve Nar şerbeti bilinen şerbetlerden, ama ikisini birleştirince başka bir güzel oluyor sevgili dostlar.:))
                    Gelelim tarife... 

Gerekli Malzemeler:

- 75 gr Kuru Hibiskus (Nar çiçeği, Gülhatmi, Amber çiçeği)
- 1.250 gr Nar (4 adet büyük)
- 7 su bardağı su
- 4 çubuk tarçın
- 10 adet karanfil

 Şerbeti için gerekli Malzemeler:

- 5 Su bardağı şeker 
- 2 Su bardağı Su
- 1/2 Limon suyu

Yapılışı;

* Kuru nar çiçekleri sudan geçirip yıkanır.
* Tencereye yıkanmış çiçekler, çubuk tarçın, karanfil taneleri ve su konularak kaynatılır.
* Narların suyu sıkılarak kaynayan karışımın içine dökülür ve bir taşım daha kaynatılarak altı kapatılarak soğuması için kenara alınır. (Nar suyu ile çok kaynatılmamalıdır.)
* Şerbeti için gerekli malzemeler de ayrı bir tencere de kaynatılır, üzerinde biriken köpükleri ara ara alınmalıdır.
* Şerbet yarım limon suyu ile kestirilerek, soğuması için bekletilir.
* Soğuyan nar sulu karışım ince bir tülbentten süzülerek, bir kaba alınır ve üzerine soğutulmuş şerbet eklenerek, şişelere doldurulur.

Not; Rengin bozlaşmaması ve duru bir görünüm için her iki karışımın da soğutulması gerekir.

Yanına ne isterseniz sevgili dostlar:))) Ben de anneanne kurabiyesi vardı:) AFİYET OLSUN.

18 yorum:

  1. Günaydınn,çok ilginç geldi Nar şerbeti etkinliği..,ne güzel yaratıcılıkta sınır tanımayan blogerlara helal olsun,elinize sağlık,afiyet olsun,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok güzel bir proje, birçok yeni tarif geliyor ve herkesin faydalanması sağlanıyor, teşekkür ediyorum sıcacık yorumuna. Sevgiyle kal.

      Sil
  2. Benim can-canımm ne güzel şeyler yapmış yine. Sehpan, zarif tabaktaki kurabiyeler, miss şerbetin ve bardağın hepsi senin gibi, insan bakmaya doyamıyor.
    Çok dikkat et, benim sana çok uzun yıllar ihtiyacım var çünkü.

    Öpüyorum seni, kocaman. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersinnciğim senin yorumunu ne zaman okusam, gözlerim buğulanıyor. Demek ki sende gönlüme işleyen kendin gibi sıcacık yorumlar yapıyorsun. Bende seni öptüm can çocuk, güzel bir hafta diliyorum.

      Sil
  3. Anneanne kurabiyesiiii bayılırım en şekerlisinden :) Serbet, kurabiye, sunum hepsi çok güzel gözüküyor, marifetli ellerinden öperim Nilgün ablacım :)) Kucak dolusu sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canselciğim çok teşekkür ederim. Her evin bir anneanne kurabiyesi vardır,;) ne kadar sevilir değil mi? Ben de sana sarıldım ve kucak dolusu sevgi yolladım;)

      Sil
  4. Ah bizde de var o dertten, hatta birimiz direkten döndük, uzun zamandır karbonhidrat sayımı yapıyoruz, yani her şeyden yiyoruz ama seninki gibi, azıcık..Ama bu nar şerbeti içilmez mi? Sanıyorum 1 çay bardağı kadarı 1 dilim ekmek yapar, 1 su bardağı içsek, o akşamın 2 dilim ekmeğini kessek? neden olmasın, şerbetsiz bir uzun ömrün kime faydası var ki? :))

    Ellerine sağlık, harikasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim gerçekten diyabet zorlu bir rahatsızlık.:( öldürmez süründürür derler ya aynen budur, damar sistemini tutarsa verdiği zararlar anneciğimde yaşadığımız gibi, görme kaybı çok zor :( dikkat edilecek başka şansımız yok. Baş şerbete hibiskusla, nar suyunu kaynattıktan sonra, soğutulmuş şerbeti ekliyoruz ya, o aşamada şerbet yerine tatlandırıcı kullanabiliriz. İşte böylece bize göre oluverir;) demokrasilerde çareler tükenmez bilirsin;)

      Sil
  5. Merhaba; bende sizin gibi aileden miraslı bir şeker hastası olduğum için geçenlerde aktardan hibüsküs almıştım.Nasıl tüketmeliyim diye düşünürken size rastladım, teşekkürler :)) Sizi de beklerim ..
    http://sizdebuyrun.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytenciğim öncelikle hoşgeldin sefalar getirdin;) diyabetliler için, hibiskus ve nar suyunu kaynatıp soğuttuktan sonra, sıvı tatlandırıcı ilavesi ile yapabilirsin;) ziyaretine geleceğim arkadaşım;) şimdilik hoşçakal

      Sil
  6. Benim esim de aileden mirasli seker hastalarindan. Ancak malesef senin kadar disiplinli degil seker yememe konusunda. Evde seker oldu mu bitirmeden rahat etmeyenlerden kendisi :-) Onun icin bizim evde serbet yapilmayanlar icinde. Evin diger mensuplari da mahrum kaliyoruz serbetten ama ne yapalim artik. Afiyet olsun yapip icebilenlere. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuleciğim bu hastalığı yaşayan çok iyi bilir. Gerçekten şekere olan zaaf, dayanılır gibi değil. Ancak; ben annemle olayı çok açık seçik yaşadığım için olabilecekleri çok iyi biliyorum. Bu nedenle, kilodan ve diyabetin getirilerinden çok korkarım. Annemin damar sisteminde tahribat yaptığı için, gözleri çok az görüyordu, ayağında çok ciddi sorunlar yaşadı:( yani ne görebildi ne yürüyebildi:( sıkıntılı bir yaşamdı ve 59 yaşında kaybettik onu:( genç ve çok ihtiyacım olduğu bir zamanda kaybettim onu. Bu nedenle kendime dikkat etmeye çalışıyorum. Şerbeti kaynatıp soğuyunca, sıvı tatlandırıcı ile tatlandır o da gayet güzel olur, sevgiler can dost.

      Sil
  7. Çok zor bende eşimden biliyorum, bende tatlıyı sevmeyenlerden olunca, yaptıkları yemek de eşime kalıyor.
    Ellerine sağlık Nilgüncüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feraycığım, ne kadar çok diyabet rakhatsızşığı olan var, Tatlıyı sevmemek büyük şans. Benim küçük damat öyle.. Hiç sevmez;)) o nedenle de incecik bir genç adam;) evde sevmeyen olunca da, senin de dediğin gibi yspılan sevenlerin midesine gidiyor.;) ama sıvı tatlandırıcılar çok güzel çözüm oluyor ben komposto ve yoğurtlarıma onu kullanıyorum. Ne yapalım bir çözüm bulmak gerek;) sevgiler arkadaşım ne iyi oldu dönüşün;)

      Sil
  8. Tam şerbet olmuş Nilgüncüm..elllerin dert görmesin..Aman ha dikkat..bu şeker hastalığı çok sinsi..sarımsak limon karışımını senede bir denemeni tavsiye ederim canım..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Dilekciğim, gerçekten sinsinin önde gideni;) sarımsak limon karışımını ben de okudum aynı zamsnda tansiyon hastalarına da çok öneriliyor. Denemek istiyorum, sevgiler olsun güzel arkadaşım,

      Sil
  9. Gerçekten bu etkinlikler çok keyifli oluyor, yazında reyhan şerbeti etkinliği bir heyecan katmıştı. Lezzet beşlisi olarak etkinliği yaptıkta, ben kendi etkinliğimize ancak yarın katkıda bulunacağım maalesef.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin güzel arkadaşım:) Gerçekten çok güzel bir aktivite oldu. Birçok tarif katıldı dağarcığımıza. Kocaman bir teşekkür siz düşünüp gerçekleştiren arkadaşlarımıza. Tarifini heyecanla bekliyorum. Sevgilerimi gönderdim.

      Sil