Cuma, Ocak 16, 2015

Bugün; günlerden "Fındıklı kurabiye"...Yanına da... Mahlepli ve tuzlu ... Haydi buyrun:)



Tatlı tabağımız... Hamurunda, toz fındık olan bu kurabiyenin tam kalbinde gelincik reçeli var:) Bozcaada kulakların çınlasın:))

Baksanıza şu süslülere...


Tırtıl kurabiyelerimin hamurundan biraz kalmıştı.:) "Çeşit olsun" dedim.


Mahlep kokusu, sayesinde tüm evi sardı...

                   Dün, geçenlerde gerçekleştiremediğim, Eminönü gezimi yaptım nihayet. Seviyorum oraları dolaşmayı. Gizemli ve tılsımlı mekanlar olduğunu düşünüyorum. O daracık sokaklarda, sadece sağa sola bakmak devrimi çoktan geçirdim. Şimdilerde başım yukarı doğru...Merakım; eski hikayesi olan hanlar...Onların avluları... İçindeki dükkanlar ve oraların insan mozaiği. Ne hikayeler var bilseniz... O hikayelere, tanıklık etmiş neredeyse antik değeri olan dükkan sahipleri. Belli ki onlar, şimdiki yöneticilerinin babaları, dedeleri:) Ataerkil yönetim halihazırda geçerli. Dedeler, babalar, kasaların başında:) Tahsilat onlara ait:)) Miçoları olan oğullar, torunlar ise satış elemanı gibi çalışıyorlar.:)) Ciddiyet iş başında yani:)) Tabii ki her mağazada aynı şeylere tanık olunmuyor. Bu bahsettiklerim, o civarın en eski iş yerleri. Onlarla ilgili çok güzel resimler çektim, bir gün onları resimleri ile birlikte aktaracağım sizlere. Gitmişken, mutfağımda eksilen bazı malzemelerimi de alıp geldim. Bir şeyde aklım kaldı arkadaşlar:))) Bazen benim tutalaklarım tutar:))) Bakarım...Bir daha bakarım, ölçerim, biçerim, fon oluştururum ve uygun bulursam kararımı veririm. Bu defa; tüm bu safhalardan geçip, almadan geri geldim:( Tek bir taneydi...Eğer o benim kısmetimse, beni bekleyecektir.:))  Totem yaptım kimse almasın diye...Onu da size bir örnekle tanıtacağım, aldığımda.
                  Çenem düştü galiba:)) Haydi tarife geçeyim.

Fındıklı kurabiye için gerekli malzemeler:

- 2 yumurta (Oda sıcaklığında)
- 1/2 Su bardağı Pudra şekeri
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 125 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 1/2 Su bardağı mısır nişastası
- 1/2 Su bardağı toz fındık
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 + 1/2 Su bardağı un

Yapılışı: 
* Tüm sıvı malzemeler, yumurta, sıvı yağ, tereyağ bir kap içinde karıştırılır.
* Nişasta, un, toz fındık, vanilya, kabartma tozu ve pudra şekeri karıştırılır ve elenerek havalandırılır.
* Kuru malzeme, bir kaç seferde, sıvı malzemeye eklenir. Hamur toparlanıp, iri fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlanarak şekillendirilir. Orta noktalarına uygun bir aparatla basılarak, reçel koymak için oyuklar oluşturulur. 160 Derece sıcak fırında pişirilir.

Mahlepli ve Susamlı Tuzlu kurabiye için gerekli malzemeler:

- 125 gr tereyağ
- 1/3 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 poşet kabartma tozu
- 2 +1/2 su bardağı un

Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı ve 3 çorba kaşığı süt
- Susam

Yapılışı:

* Sıvı malzemeler, bir kapta karıştırılır ve mahlep, un , tuz karışımı ilave edilerek, yoğurulur. Kulak memesi kıvamında bir hamur olmalıdır. Hamur yarım saat dinlendirilip, dilediğinizce şekillendirilir.
* Yumurta sarısı, sütle çırpılarak üzerine sürülür ve susama batırılarak, fırın tepsisine dizilir.
* 175 derece sıcak fırında pişirilir.


19 yorum:

  1. Merhaba Canım, bloglar arasında yorum bırakma ve takibe alma etkinliği başlatıldı.Hem haberdar edeyim hemde etkinliği desteklemiş olayım dedim.Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.Takipimdesin beklerim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gültenciğim ne güzel bir etkinlik olmuş:) sayende ben de birkaç tane daha dost kazanacağım demektir. Çok teşekkür ediyorum nazik yorumuna sevgiler yolladım.:)

      Sil
  2. Elinize sağlık görüntüleri çok şık olmuş lezzetleri de malum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgenciğim çok teşekkür ederim:)) yemesi keyifli bir kurabiyeydi.:) Sevgilerimi gönderdim.

      Sil
  3. nilgün
    eminönü benim de aşkım:)
    bu arada yaptıklarına gelirsek eğer,şahaneler,eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım orada kendimi kaybediyorum, öğlenden sonra çok kalabalık olmasa akşama kadar gezinir dururum.:) Ama kalabalıktan yılıyorum. Ve sabah erken saatlerde gidip en geç 2.30-3.00 arasında eve dönüyorum. Gezdiğimi ancak böyle anlıyorum:) İtiş kakış bana göre değil. Bu defa çok erken saatte bile dükkanlar doluydu. Sağol güzel arkadaşım.

      Sil
  4. Kaç gündür kurabiye yapasım var.Şöyle fazla yapıp buzluğa kaldırasım var.Her zamanki gibi şahanesiniz.Tırtıl kurabiyeyi çok severim,çok da yapmışlığım vardır.Özellikle çocukların doğum günlerine çok yakışıyor :)
    Sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın Nursel:)) Bizde buzluğa kaldırmaya sıra kalmıyor. Yapıp acil sürümden kaldırıyoruz.:)) Tırtıl kurabiye ufak ufak olduğu için, dediğin gibi çocuklar için muhteşem oluyor. Benden de sizlere kucak dolusu sevgiler. Küçücüklerimi benim için kokla ve öp lütfen.

      Sil
  5. Pastahane dükkanı açsan, sende bizde mutlu oluruz sanki? :)
    Bursa'dan gelip stok yapıp gelirdim vallahi... O güzel ellerinden çıkmış, kötü olur mu hiç. :))
    Öpüyorum çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersinim biliyor musun, bilmiyorum ama, küçücük bir kitap-cafe hep aklımda var zaten. Ancak ülke o denli istikrarsız ki, gelecek çok sisli puslu olduğu için cesaret edemiyorum. Fonda nostaljik güzel melodiler, raflarda güzel kitaplar, sehpada günlük yerli ve yabancı gazeteler, güzel bir kahve...Değişik tatlılar olsa fena mı olur...? :))) Ama; bazen düşündüklerimizi uygulayamıyoruz. Bildiğin gibi:( Kucak dolusu sevgiler yolladım can çocuk:)

      Sil
  6. Sıcacık bir merhaba... Bende geçenlerde çilekli, çikolatalı tırtıl kurabiyeleri yapmıştım. Sizinkilerde bol çeşitlerle birlikte enfes görünüyor. Ellerinize sağlık. Destekçiniz ve takipçinizim. Bana da beklerim canım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin güzel arkadaşım:) Ne güzel bir yorum bu... Hemen ziyaretine geleceğim. Sevgiler yolladım en kocamanından.

      Sil
  7. nilgün
    bunlar şahane kesin!
    ama sen yine de beni bi ziyaret et,lütfen
    iyi pazarlar,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacığım bayıldım o saf beyazın sergilendiği karelere ve dört ayaklı dostlarımıza. Sahipli oluşlarına da ayrıca öylesine sevindim ki anlatamam. Teşekkürler benim aydınlı dostum. Sevgiyle kal.

      Sil
  8. Oyyy çok güzeller nilgünüm....Yemede yanında yat...Tatlılar benim olsun lütfen. hemde gelincik reçelli..gelinciğin reçeli olduğunu da ilk defa duydum..Ah sen bana daha neler duyuracaksın bakalım.:))).İlkbahara istanbul gezisi düşünüyoruz..Kısmet olursa..gezmeliyim şu eminönünü kesinlikle...Sevgiler canımcım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizciğim sen de şeker gibisin ve sıcacık bir yazı dilin var. Mutlu oluyorum senden gelen satırları okurken. Gelincik reçeli ve şerbeti, kızımın Bozcaada'dan getirdiği lezzetler. Benim deli olduğumu bildikleri için, değişik ne bulsalar taşırlar bana:) Sen gel, biz ikimiz Eminönü'nün altını üstüne getiririz:) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  9. Görüntüler şahane, eminim tadı da..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldi galiba Reyhancığım:) Kalmadı çünkü:))) Sevgiler yolladım sana.

      Sil
  10. Sekercim ya onca pasta kek kurabiye tatli amaninn gozlerim acildi da kim yiyor bunlari..yiyip nasil kilo alinmiyor soyle bakim banada yoksam sen ucundan tadip gerisini baskalarinami ikram ediyorsun..afiyetler olsun hani gozum kalmadida kiskandim yahuu:)))

    YanıtlaSil