Pazartesi, Ekim 27, 2014

Tahinli Çörek




                          Havalar soğudu. Kaloriferler yanmaya başladı. Bugün; ilk defa kaloriferi yakarak, sezonu açtım. Bizde sıcak çok sevilmez. Yediden, yetmiş yediye kaçarız sıcaktan ama bugün kalorifer yanınca başta kedilerimiz olmak üzere, kalorifere en yakın konumdan yer kapma savaşı başladı evimizde:)) Hatta; yaz aylarında yapmayı neredeyse unuttuğumuz çayımız bile demlenerek eve kokusunu yaymaya başladı. Küçük mutluluklar, yüreklerimizi ısıtırken, çay böyle kuru kuru gitmez diyerek, günlerdir dikiş makinesi başında geçirdiğim zamanımı, bu defa mutfağıma girerek harcadım.:) Perdenin halkalarını dikerken, biraz hamur mayalamanın artan kilolardan başka neye zararı olabilir ki? diyerek daldım mutfağa...:))
                        Raflarda bana gülümseyen tahin, pekmez, şeker ve tarçını görünce, favorimiz tahinli çörek reddedilemeyecek bir seçim oldu.:)) Tahin esasında, humus yapılmak üzere bu rafta salınıyordu ama olsun, yarısını çöreğe bölsek, " olmam" diyecek hali yok ya.:)
                        Yaz aylarında, mayalı bir üretim yapacağım zaman, hamuru tutar, pencerenin kenarına güneşlenmeye koyardım.:)) Orada, yayılır, genişler, kabarır, kabına sığamazdı... Ama güneş yüzünü, bize göstermeyince ne yapacağız? Akşama kadar oturup keyfini bekleyecek hal, evimizin hiç bir vatandaşında yok. O halde, çare nedir? Kolay:)) Fırınımızı 50 C dereceye kadar ısıtır, tuttuğumuz hamuru streçleyerek içine koyar, yarım saat kadar bekleriz olur biter.:)))
                         Aynen dediğimi uyguladım ve en kısa yoldan çöreğimize kavuşmanın keyfini yaşadık. O arada da perdenin halkaları dikildi ve yerine takıldı. İşte bir taşla, iki kuş vurmak budur...:))) Sevgiler hepinize.

Gerekli malzemeler:

- 1 Yumurta
- 3 + 1/2 Su bardağı Un
- 1 Paket toz maya
- 3/4 Su bardağı Süt
- 1/2 Su bardağı Pudra Şekeri
- 3 Yemek kaşığı tereyağ

İç Malzemesi:

- Tahin, toz şeker, tarçın (Dilediğiniz kadar)
- Eritilmiş 2 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:

* Süt ılıtılarak, bir tatlı kaşığı toz şeker ve maya ilavesi ile kabartılır.
* Un ve pudra şekeri bir kaba birlikte elenerek, havalandırılır.
* Oda sıcaklığındaki tereyağ, kabartılmış mayalı süt ve yumurta kuru malzemeye ilave edilerek, yumuşak bir hamur tutulur.
* Üzeri streçlenerek, 50 C derecede ısıtılmış, fırında 2-2,5 katı oluncaya kadar mayalanıp kabarması sağlanır.
* Mayalı hamurun havası çıkarılarak, 4 bezeye ayrılır.
* Her beze, dikdörtgen biçiminde incecik açılır. Önce eritilmiş tereyağ, daha sonra tahin her yerine bulaşacak kadar, üzerine toz şeker ve tarçın serpilerek, bir ucundan burulmaya başlayarak inceltilir ve kendi etrafında döndürülerek fırın tepsisine yerleştirilir.
* 15 dakika kadar tepsi mayasına bırakılır.  Üzerine bir fırça yardımıyla pekmez sürülür ve susam serpilerek, önceden ısıtılmış 170 derece sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

AFİYET OLSUN.:)

30 yorum:

  1. çok nefis gözüküyor Nilgün'üm eline sağlık...kuzun da maşallah fotoda pek güzel duruyor:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol benim güzel dostum:) Evet kuzumun okul resmi o...:))) Onu da koydum çöreklerin yanına:)

      Sil
  2. Hımm çok severim.. harika bir tarif ellerine sağlık, yalnız hamur kabartma eylemin de dahice!
    öperim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapayım Sebuşcuğum:)) Sabırsız dolu evin içi:))

      Sil
  3. En sevdiğimdir, harika, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de:) Tahinli lezzetlerle biraz geç tanıştım. Herkes ayıla bayıla yerken, ben biraz mesafeli dururdum. Amaaaa bir tanıdım, pir tanıdım bu lezzeti:) Sağolasın.

      Sil
  4. eline sağlık
    ben sıcağı kışın ararım yazında severim :) terlemedikçe sıcak iyi gelir bana
    diğer fertlerde durum farklı o yüzden anlaşmazlık çıkar bazen :) biri kapıyı açar öbürü kombiyi yakar neşeli bir kış geçiririz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili adaşım:) Biz hepimiz; ayaklarını, karda kışta bile yorgan dışında eyleyenlerdeniz:)) En son gelen küçüğümüz de bu kervana katıldı. Üstünü örtersek uyanır. Çok giydirirsek, ağlar. Eve girince, kapı önünde, palto, şapka,fırlatıp atılır.:))) Toplamayı yakında öğrenecek inşallah:) Sevgiler.

      Sil
  5. Eline sağlık Nilgün hanımcım nefis olmuş mis gibi kokuları takip ettim .Kendimi bloğunuzda buldum.Size afiyet olsun :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasın Semacığım.:) Emin ol! tarçın kokusu duyunca, ben de takılıyorum kokunun peşine. Benim ufaklık da aynı benim gibi. İki tarçın sempatizanı mutfak kapısında pişsin diye bekliyoruz.:) Sevgiler gönderdim.

      Sil
  6. Ahh çok severim ben bu sarmayı :)
    Ellerine sağlık Nilgün Annem. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersinciğim yakınlarımda olsan hemen ikram edeceğim ama Bursa'dasın.:) Yeşilin en güzel tonunda yaşıyorsun.:)) Sevgiler ve teşekkürler cancağızım.

      Sil
  7. Bizdede sıcak hiç sevilmez,havalar soğudu diye seviniyorum enerjim yükseliyor.Allahtan ev halkıda aynı sorun yaşamıyoruz.Tahinli çörek en sevdiğim çöreklerden biridir nefis gözüküyor ellerine sağlık.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen senin gibiyim Mehtap. Havalar soğuduğunda enerjim yükseliyor ve harıl harıl çalışmaya başlıyorum.:)) Yazın en düşün performans bende:))) Evde hepimiz aynı durumda olunca, geçim kolaylaşıyor.:)) Bir zamanlar bir reklam filmi vardı hatırlarsın:)))) " yöneticimiz uyuyor mu?" diye yanmayan kalorifer için, vızıldayan apartman sakinleri vardı.:)) Allahtan kombi de yanıp, yanmayacağına biz karar veriyoruz:)) Teşekkürler güzel arkadaşım.

      Sil
  8. mmmm Tahinli Cörekmi! Bayiliriz bizde,yapsakmi acaba ,bi ara sizin gibi firina ativersekmi,ne güzel olur! Sabah evdeyim e cocuklarda evde e tahinde var! Aslinda humusu daha cok severim ama oda cok kilo yapiyormus,hic düsünmemistim ben bunu! Bir tanidik e yersen o kadar humusu tabi kilo alirsin dediginde dank etti kafama! Elinize saglik,herseyin güzeli evde yapilani olsun,sizede sevgiler hayirli aksamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Terazim kilo falan deme...:))) Yıllarca böyle bir sorun yaşamamış ben, sigarayı bıraktıktan sonra bir miktar kilo alarak, tarihimde yeni bir çığır açtım.:) Umarım aldığım kilolar beni sigara kadar yormaz.:)) 1 yıl 4 ay oldu bırakalı, 5 kilo da katıverdim kendime:)) Vereceğim ama dur şu tahinliden de yiyeyim sonra denilince, biraz zor oluyor.:))) Sevgiler güzel anne.

      Sil
  9. bayılırım nilgün ben bu çöreğe:)
    bak bayıldım işte!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam sana :)) "Hadi çay da yaptım, kalk da yiyelim":))) Sevgiler güzel dost.

      Sil
  10. Akıllı kadınsın vesselam:) Mayalı hamuru fırında bekletme fikrini tuttum. Ben de okurken bekliyorum, battaniyeye mi sardın yoğurt yapar gibi diye:))) Aklıma yazdım bunu. Pratik zeka işte budur !!!

    Ellerine sağlık,ellerin dert görmesin... Sen ve sayfan daim hayatımızda olsun canım! Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Battaniyeye sarıp, sobanın arkasına konulan yoğurtları bolca yaşadım anacığımla:)) Dahası boza yapardı bu usulle...Bak aklıma getirdin, hiç sevmem ve içmem ama (evde sevenleri var) anacığımın usulu ile bir boza yapayım, öğrenmek isteyene faydası olabilir. Sen ne can bir kadınsın:)) Sen de o güzel alıntıların, kendi yazıların ve kapalı sandıklardan gün yüzüne çıkardığın güzel tınılarla hep yanı başımda ol:)) Sevgiler güzel ve özel kadın.:))

      Sil
  11. Uzun zamandır blogunuzdan uzak kalmıştım :(( Yazılarınızı özlemişim :) Çörekler enfess görünüyor, ayrıca süper kabarmışlar... Bu fırında mayalama tekniğini deneyeceğim ... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağustos Böceğim hoş geldin.:) Kolay bir yol, dene kışın çok işe yarar. Kışın ya kalorifer üzerinde, ya da 50 derece ısıtılmış ve kapatılmış fırında kapağı açmadan yarım saat bekletmek işimi hallediyor.:)) Sevgiler canımcım. (Tek önemli nokta streçle hamurun üzerini örtmek, kabuk bağlamamalı)

      Sil
  12. Tahinli seyleri cok severim. Kurabiye, humus ve salata sosunda kullaniyorum hep ama borek corek gibi hicdenemedim. Evde tahinim de var. Simdi gorunce hafta sonunda deneyeyim dedim kendi kendime. Ellerine saglik. O guzel kuzuyu da op benim icin. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suleciğim çok güzel oluyor bende bir günde kırıntısı bile kalmıyor inan:)) Dene varsa tahinin. Vazgeçemeyeceksiniz:) Her öp diyen için kocaman bir öpücük konduruveriyorum yanacığına:)) Senin adına da aldım bile:)) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  13. tahinli çörek çok sık yiyiom ki ben ya ama evde hiç yapmadım. fotodakini öpsene benim içiin ne güzel ne iyi gözler öylee .)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok marifet gerektiren bir çörek değil Sevgili Deep:) Yaparsan vazgeçilmezin olabilir:) Kuzuyu öptüm senin için. Okula başlarken çektirdiğimiz resmi o:)) Bakışlar çok masum değil mi?:)) Kendisi çok hınzır ama...:)

      Sil
  14. Nilgünüm çok pratikmiş, hamur fikri, bazen mayalı hamurlu bişiler yapayım deyip, zamandan dolay çok vazgeçmişliğim vardır, bu bilgi tam benlik olmuş teşekkür ederim..sayende öğrenmiş oldum..tahinli çöreğide çok severim ama evde hiç yapmadım, ve şimdi evdeyim ve evde tahinde var..hadi kalk mutfağa git de bana:))) o tahinlerin başındaki fotodaki kuzuyu da ayrıca yerim ona göre..öpüldünüz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizciğim kolay bir uygulamadır. "Haydin, kalk mutfağa doğru gidiver:))" Çocuklar için hem faydalı hemde sizlerin vazgeçemeyeceği bir çörek olacak:)) Sevgiler can kadın.

      Sil
  15. Ben de denedim, çok güzel oldu teşekkürler tarif için. Pek maharetlisiniz ya, her iş geliyor elinizden utanıyorum kendimden böyle görünce :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağmurum:))) Sakın deme öyle. Ziyaretine geleceğim, yazılarını okuyacağım. Kim bilir? ne kadar güzel paylaşımların vardır. Beğendiğin için çok sevindim. Benim torunum da bayılıyor bu çöreğe ve sık sık yapıyorum. Sevgiler yolluyorum kucak dolusu.:)

      Sil