Pazar, Eylül 14, 2014

Gömlekte Etli İç Pilav Tarifi...


Fırında kızardıktan sonra servise hazırlar...


Fırınlanmadan önceki görüntüyü hatırlayalım...


Gelin kızımın evinden iki kare:) Ellerine sağlık kuzucuğum.





                Söz verdiğim üzere, kuzu gömleğinde etli iç pilav tarifine geçiyorum.

Gerekli Malzemeler: 12 porsiyon

- 3 Adet Kuzu gömleği ( Mümkün olduğunca ince olanları)
- 1 Çay bardağı sirke

- 750 gr az yağlı Kuzu küçük kuşbaşı et
- 1 Adet soğan
- 2 Büyük su bardağı pirinç
- 2 Adet Soğan ( küçük küpler halinde doğranmış)
- 1/2 çay bardağı çam fıstığı
- 1/2 çay bardağı kuş üzümü
- 1+1/2 Büyük su bardağı sıcak et suyu
- 1+1/2 Büyük su bardağı sıcak su
- 1+ 1/2 tatlı kaşığı yeni bahar
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- Yeterince tuz (kendi damak zevkinize göre)

Üzeri için gerekli malzeme:

- 2 Yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı:

* Kuzu gömlekleri, yıkanır ve ılık suda 2 saat kadar açılması için bekletilir.
* Açılan kuzu gömleklerinin süzülür ve tekrar bir çay bardağı sirke ilave edilmiş ılık suda 1 saat daha bekletilir.
* Kuzu etleri, küçük küpler halinde doğranmış  bir adet soğan ile mühürlenir ve yarım su bardağı su ilavesi ile  yumuşayıncaya kadar pişirilir.
* Pilav için kalan iki adet soğan doğranır, yarım çay bardağı sıvı yağ ile fıstık ve üzümü ilave edilerek kavrulur.
* Nişastasından yıkanılarak arındırılan pirinçler ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.
* Pirinçler şeffaflaştığında, sıcak et suyu, su, tuz, yenibahar, karabiber ve pişmiş etler ilave edilerek pilavın yapılışı tamamlanır ve demlenmeye bırakılır.
* Sirkeli sudan alınan, kuzu gömleklerinin ince bölümleri bir mutfak makası yardımıyla, (yaklaşık) 15' er  cm lik parçalara ayırılır. ( Bu işlem porsiyonlayacağınız pilavla doğru orantılıdır) Kuzu gömlekleri bütün olarakta sarılabilir. Ancak servis sırasında kolaylık sağlaması açısından porsiyon olarak hazırlanmasını öneririm.
* Parça kuzu gömleği bir çukur tabak içine yayılır ve içi pilavla doldurulur ve sarılarak kapatılır.
* Tabak ters çevrilerek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
* Üzerine yumurta sarısı ile çırpılmış yoğurt sürülerek, 200 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirilir.

Not: Kızartma sırasında gömlekten eriyen yağ bir kaşık yardımıyla alınmalıdır.

Deneyecekler için AFİYET OLSUN.:)

30 yorum:

  1. Nilgün'üm et yemesem de sen harika bir aşçısın sadece pastalar, hamur işleri değil her yemeğin için söylüyorum...var ya böyle kadınlarla evlenen kocalar amma şanslı:)))
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim şansım yoktu:))) Sevgiler canımcım.

      Sil
    2. aaa :( üzüldüm şimdi :( :(

      Sil
    3. Müjdem üzülme:)) En doğru karardı gelecek için. Yatırımı çocuklarıma yapmak en hayırlısıydı. Bak ortaya iki cevval kız çıktı. Diğeri boşuna zaman kaybıydı. On sekiz yıl oldu zaten:)) Biri söylediğinde hatırlanıyor ancak:))

      Sil
  2. Canim ellerine saglik muhtesem bir goruntu hic denemedim senin bu tariften bir cesaret alip denemeyi istiyorum umarim basarili olur sevgilerimi gonderdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzum senin elinden kurtulmaz:)) Zaten çok sık yapılacak bir yemek değil. Kolesterol açısından çok kabahatli ama lezzet mükemmel. Kalabalıkla yapın yiyin:) Sevgiler zarif arkadaşım.

      Sil
  3. Yok anacaim nefisssmi nefis gozukuyor afiyetler olsunda bana gore degil..bir kere kuzu gomlegi ne bilmem hadi bildimde aldim deyim hayatta yapamam isi cok ya bunun:))) senin gibide becerkli degilim senin ellerine saglik yiyenlere afiyet olsun..ama gercektende hani derler ya 10 parmaginda 10 marifet ben senin ayak parmaklarinida sayip 20 parmaginda 20 + marifet diyorum:))) kocaman sevgiler yolladimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah benim güzel Emelim:)) Sen nasıl bir insansın yahu:)) Ben senin şarap bilgine ve gurmeliğine hayran, sen benim yemeklere:)) Emin ol çalışma hayatındayken, yatmaya vaktim olmuyordu. Bu keyfi sadece hafta sonları yaşayabiliyordum ama o da kısıtlıydı.:( Çok şükür şimdi vakit benim ve keyif aldığım işleri yapabiliyorum. Seni çok sevdim uzaklardaki kardeşim:)))

      Sil
  4. Elinin değdiği her şey güzel! E sen güzelsin :) Şaşırmamak gerek.
    Öperim ellerinden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Ersinciğim ne güzel sizlerden böyle övgüler alabilmek. :))

      Sil
  5. Şahane bir lezzettir eminim, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reyhancığım gerçekten güzel ve lezzetlidir. Hafif bir yemek değildir ancak lezzetine değer:)) Teşekkürler güzel yorumun için. Sevgilerimi yolladım.:)

      Sil
  6. Iste budur! Burada kuzu gomlegi bulmam mumkunmudur bilemiyecegim ama seneye yaza Turkiye'ye gittigimde azicik da olsa deneyecegim. Cook uzun yillar oldu yemeyeli, ozlemsim. Gerci yazin sicaklarda ne kadar akillica bir is bunu yemek bilemem ama baska sansim da yok gibi :) Ellerinize saglik ve afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Asumanım:) Orada bulabilsen, soğuk havalarda yemesi muhteşem olur. Yaz sıcaklarında haklısın, kuvvetli bir yemek olduğu için yemesi biraz zordur ama porsiyonu küçültüp, tadına varılabilir.:)) Yakın olsanız yollayacağım. Çok uzaklardasınız benim güzel dostlarım:) Sevgiler yolluyorum.

      Sil
  7. ah o ne güzel bir sunum, ne harika bir masa. Gelin kızın eline sağlık. Bu pilavu ilk kez duydum, misafir gelecek haftaya, yatılı. Mutlaka denemem lazım Nilgüncüm.
    Çok teşekkür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senden kurtulmaz Emelciğim şimdiden ellerine sağlık demeliyim:)) Ve Tabii afiyetler olsun. :)

      Sil
  8. Ah biliyordum bu yemeği benim yapamayacağımı..:( Ama olsun bakmakda güzel, çok severim, donanımlı sofraları bakıp gözümü doyurmayı, yeni gelinin sofrasıda ayrı güzel..eee anasının kızı ..becerikli kadının becerikli kızı...Neşe ve muhabbet sofranız olsun..mutluluğunuz hep artsın..Eee bir tabakta bana ayırmışsınızdır herhalde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizim alasını yaparsın ben biliyorum.:) Kızlar, küçük yaşlarda yemek yapmaya başlayınca, sıkıntı çekmediler.:) Hayatı onlarla paylaştım çünkü:) Birlikten güç doğdu. Sana ayırdık ama gelmedin kuzum:))) Sevgiler canımcığım.

      Sil
  9. ablacigim ellerine saglik nefis gözüküyor senin elinden de masallah herseyi geliyor lezzetli olmamasi mümkün degildir rahmetli babaannem yapardi dogrusu hic yemedim elinden anlatanlar bitiremiyordu kendide bizim köyün acsisiydi dügün yemeklerini sirf ona yaptiriyorlardi keske daha önce dogmus olsaydim babaaennemi karsima alir bütün yemek tariflerini yazardim annemde hic akil etmemis yazsin ben yetiskin oldugum da kendisi yasligdi zar zor hatirliyordu :( canim seni cok öpüyorum sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gügüm bu yemek hepimize babaannelerimizden, annelerimizden hatıra.:) Kurban bayramlarında, kurbanın eti ya da ciğeri değerlendirilirdi. Ben de onlardan kaptıklarımı, unutturmamaya çalışıyorum. Arşiv oluşturuyorum kendimce:) Ben de sana kocaman sarıldım ve sevgilerimi yolladım can dost.

      Sil
  10. sabahları domat,salatalık,peynir*den sadece oluşur kahvaltım,2 saat sonra açılır iştahım ve bu sofraya mmmm demekten başka söz bulamıyorum,herkesin ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Masezim ben de sabahları fazla bir şey yemeyenlerdenim. Akşam üstünden sona yiyesim gelir nedense. Çok lazımmış gibi:)) Sabah yesem akşama kadar harcayacağım ama nedense sonradan açılıyorum Arap atı misali:))

      Sil
  11. Sana pes diyorum başka da yok. Yapıp paylaşacağım da bakıyorum bakıyorum böyle yapabilmem mümkün değil. Dur bir deneyeyim olmazsa hiç bahsetmem oturur yeriz. :)) Eline sağlık manzarası yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsın:)) Senin elinden kurtulmaz zor değil sadece oyalaması çok. Dene bayılırsınız siz. :)) Hadi mutfağa:))

      Sil
  12. bunu yapmak marıfet ıster ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi söylüyorum marifet demeyelim, mutfağı sevmek diyelim:)) Sevgiler Selma Hanım.

      Sil
  13. Süper süper süper...Ellerine sağlık tatlım..
    Not: kaçırdıklarıma bakıyorum. Hepsine yorum yazmazsam da hepsini okuyacağım. Öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslatım çok eski bir yemek. Arşivde olmasında fayda var dedim. Biliyorum okuduğunu canımcım. Kaça bölünesin sen de:))) Vakit yok ki ayrı ayrı yazabilmeye:) Ama özletme sakın. Sensiz olmaz buralar:)

      Sil
  14. ŞAHANEEEEEEE .... başka denecek birşey yok , kesinlikle deneyeceğim ,bu kadar iyi olurmu bilemem ama ilk denenecekler listesine girdi bile :)tarif için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jülideciğim senden kurtulmaz bu yemek. En güzelini yaparsın hem de:) Şimdiden ellerine sağlık diyorum güzel arkadaşım.

      Sil