Pazartesi, Temmuz 07, 2014

Kayısılı Tart... Tart sevenler için, kurusu ve tazesi ile bir şölen...




Sıra yavaş yavaş miniğime geliyor...
Minik nedime böyle mi olsa?...

Yoksa böyle mi?:)))

Biraz büyüse ona neler yapacağım.:)

 Mesela mezuniyette...


Belki de nişanında bu olabilir...:))


Ya da evlenirken böyle bir masal prensesi olabilir...:)


Hayal kurmak ne güzel değil mi?:)) Size yazarken nerelerde dolaşıyorum bir bilseniz...

Gelelim kayısılı tartımıza; bu da güzel mi güzel bir tart kayısının kurusu da tazesi de çok yakışıyor tercih size kalmış.

Gerekli Malzemeler:

* 2 Su bardağı un
* 200 gr soğuk tereyağ
* 1/2 Su bardağı toz badem
* 1/3 su bardağı pudra şekeri
* 1/4 su bardağı buzlu su
* 5-6 damla badem aroması
* 1/2 çay kaşığı tuz

 Krema malzemeleri:

- 2 + 1/2 Su bardağı Süt
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 Paket vanilya
- 3 yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 50 gr tereyağ
- 80 gr beyaz çikolata

- Üzeri için 250 gr kayısı (kuru) ve 1/2 su bardağı toz şeker.


Tart Hamuru yapılışı:

* Un, pudra şekeri,tuz ve badem unu elenerek havalandırılır.
* Soğuk tereyağ küp küp kesilerek, kuru malzemeye ilave edilir.
* Parmak uçlarınızla (ısıtmadan), un ve yağ  ekmek kırığı görüntüsüne ulaşana kadar karıştırılır.
* Badem aroması ve buzlu su ilavesiyle hamur toplanır.
* Toplanan hamur, buzdolabında en az bir saat dinlendirilir.
* Dinlenen hamur, yarım santim kalınlığında açılır ve tart kalıbına yerleştirilir. Üzeri çatal yardımıyla aralıklarla delinir.
* Eş büyüklükte yağlı kağıt kesilerek, tart hamurunun üzerine kapatılır ve ağırlık yapması için kuru bakliyat  üzerine dökülür. 175 derece önceden ısıtılmış fırında kenarları pembeleşinceye kadar pişirilir.
* Fırından alınan tartın üzerindeki yağlı kağıt ve ağırlıklar alınarak 10 dakika daha pişmesi için fırına tekrar koyulur.

Pastacı kremasının yapılışı:

*  Tüm malzeme bir çırpıcı ile çırpılarak hafif ateşte koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
*  İlk sıcaklığı giderilene kadar el mikseri ile çırpılır.
*  Beyaz çikolata ilave edilerek içinde erimesi sağlanır.
*  Hazırlanan krema, tartın içine yayılır ve donması için buzdolabına kaldırılır.(Kabuk tutmaması için üzeri örtülür.)
*  Kuru kayısılar suda biraz bekletilip şişmeleri sağlanır. Ortadan ikiye ayrılır ve üzerine toz şeker ilave edilerek suyunu  çekene kadar  pişirilir. Üzerine sade jelatin dökülür. (İsteğe bağlıdır)
*  Eğer taze kayısı ile yapılacaksa. Yarım çay bardağı su ve  bir su bardağı toz şekerle pişirilmelidir.

AFİYET OLSUN.:)

Not: Bunu yapacak vaktim, ancak gelinliğe başlama seramonimizde vardı.:)) Yeni yapmadım biline:)



18 yorum:

  1. ben senin minikte kaldım canım ya:))
    ve ne şahane şeyler yapabildiğin için içim dışım hayran kaldı sana:)
    gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ne yalan söyliyeyim ben de hep o minikte takılı kalıyorum:))) Canımsın çok teşekkür ederim güzel sözlerine:) Sevgiler yolluyorum kocamanından.

      Sil
  2. Nilgünümmm ellerine sağlık ne güzel bir tart öyle oo..tam bir şölenn....Nilgünümm sen ne tatlı bir anne , anaannesin..çok şanslı kuzuların..Nedime için ben 1 numaradan yana oy kullanıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oley:)) Biliyordum 1 numaranın favori olacağını :) Teşekkür ederim ya...:)) Sizlerde çok ama çok güzel insanlarsınız. Kayısı, çilek ve vişne varsa işin içinde...Bence de tam şölen:)) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  3. Kizlarda torunda sende cok sanslisiniz:))) onlar sana sahip olduklari icin sende onlara..nefis resimler paylasmissin..ben ikinci resimdeki elbiseyi beyendim kuzu icin:))) tarif desen ayri bir guzel..ben yapamam ya Nilgun sana gelip yesem olmazmi:))) kahve benden kurabiyeler senden:))) sevgiyle kucakladim sekercim..(Hayallerimiz olmasa olurmu hic..heleki boyle guzeliklerle doluysa)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen gel kuzucum:) Vaktimiz dardı:( Belki seneye daha büyük vakitleri paylaşma olanağımız olur. Allahhhh ne çok lafın belini kırarız. Belki daha da kalabalık oluruz bilinir mi? :)) Hayaller çok güzel ben de seviyorum ara sıra kurmaya bayılırım. :))Sevgiler yolluyorum bir uçak dolusu:)) Kargo almadılar.

      Sil
  4. Prenses icin benim oyum ilk resim. Hayallerinin gercek olmasini butun kalbimle diliyorum. Tart yapmaya nasil vakit buldun o kadar is arasinda bilmiyorum ama ellerine saglik gorunum muhtesem. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şulem ne güzel resimler değil mi?:)) Rüya gibiler. Sisli, puslu, romantik ve sade şık. Bayıldım. Bu Tart, gelinliği keserken toplanmıştık, o zaman yapıldı. Şimdilerde bu kadar mutfak mesaim olması mümkün değil:)) Sadece kına gecesi için bir gireceğim :)) O da daha çok yemek cinsi olacak. Birinci resimde baş çok hoş ben de çok beğendim. Daha küçük buketlerle onu yapacağım galiba. Sevgiler can kadın:))

      Sil
  5. Canım Nilgün ablacım, böyle mi tatlı olur bir anneanne, ne şanslı bir bıdık oooo :))), eminim senin ellerinden ne giyse yakışır, en güzel yerlere yaraşır. Sağlıklı, uzun yıllar birbirinizin tadını çıkarabilin, doya doya sevişin dilerim...
    Kocaman sarmalar, öperim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Öznurum onunla çok vakit geçireceğim yıllarım olur. Hayallerim bu yönde. Şanslıyız hep birlikte gerçekten.:)) Canımcığım biz de bıdıkla, sana ve sendeki bıdığa sarıldık:)) Çok can bir kızsın.

      Sil
  6. Ne güzel hayaller bunlar, hayallerimiz hiç solmasın.. küçükten büyüğe seçili tüm kıyafetlerde harika..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sebuş:)) Hayaller olmadan olur mu? Kuramadığımız gün içimizdeki çocuğu büyüttük demektir:) Hayallerimizle biz kardeş kardeş yaşayıp gidiyoruz işte:) Sevgiler kocaman sana.

      Sil
  7. Sen hala miniğin elbiseini dikmedin mi? :))) Hepsi çok güzel bence hepsini dik sen. :)) tatlıya tabii ki artık bir şey demiyorum aştıkça aştın olayı. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ancak sıra ona geldi:))) Sıra bana gelemiyor yahu bir türlü... Kendime hazır alacağım galiba:)) Komedi oldu tam.Sağ ol İlhan.:)

      Sil
  8. tartı geçip minikte ve sen de kaldım ben... ne güzel düşüncelerin var. herşeyi gerçekleştirirsin, en güzel günlerinde hep yanında olur keyfini çıkara çıkara yaşarsınz dilerim:))
    kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerine çok teşekkür ederim Nagehancığım:) Annem derdi ki; Allah yağ mumu isteyenlere, yağ mumu yaktırır, bal mumu isteyenlere de bal mumu yaktırır.:)) Ben Tanrıdan diliyorum, "iyi günlerini göster bana" diye. İnşallah görürüm:) Sevgiler yolladım kocaman.:)

      Sil
  9. Yani ne diyeceğimi ne yazacağımı şaşırdım. Bu zevk bu beceriye iki tel saçımı yoldum (çıkaracak şapkam yoktu da ondan :))) Canım arkadaşım çok güzel çok. Hangisini yaparsan yap çok güzel çok zevkli.. Tart mı ben prensesi yiyeyim, tart sizin olsun.:)))
    Çok öptüm. 1 güzel, 2 güzel, 3... yani hepsi..
    Sevgi ve hayranlık dolu öpücüklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Cansın sen can:)) Dur! yolma o güzel saçlarını. 1. elbiseyi yaptım ama bir kaç ufak değişiklikle, küçük kuzumun tül eteği gece çıkacak, rahat dansetsin diye:))))) Kokoş kuzum benim:))) Sevgiler canımcım.

      Sil