Çarşamba, Temmuz 23, 2014

Kadir Geceniz Kutlu Olsun...Mutfağımı Çok Özledim:) Artık 10'dan geri sayıma başladık.



          Bu mübarek gecenin, tüm İslam alemine kutlu olmasını diliyorum.

          Çok sıcak...Mutfak 40 derece falan herhalde. Orada irmik kavurmak akıl karı değil dedim ve dondurmanın yanında irmikle yapılabilecek bu tatlıyı seçtim.:) Sanki çok serinmiş gibi, mutfağımı çok özledim ya:))bir de "wet on wet" uygulayayım deyince, çikolatalar bile itiraz etti:)) Yap işte irmikli tatlını, sonra da paşa paşa git klimanın karşısına çök...Neyine yetmiyor?:)) Ne yapayım. Tam bir buçuk aydır, mutfakta tam anlamı ile, yasak savıyorum. Karnımızı doyuruyoruz çok şükür ama ya gözümüz????:)))
        Bu gün 10'dan geriye saymaya başlıyoruz. Yarın tek rakkamlara geçiyoruz. Yavrularımı yeni yuvalarına uğurlayacağım. Sonrasında mutfak maceraları ile yine burada olacağım inşallah:) Hepinize kocaman sevgiler.
         Sevgili Ali Bey ve benim zarif arkadaşım Jülide. Bu akşam tatlıyı tadanlardan çok övgü alabileceğinizden adım kadar eminim:)) Her ikinize de ayrıca sevgiler yolluyorum.


Gerekli Malzemeler:

- 1 Litre süt
- 9 Yemek kaşığı toz şeker
- 9 yemek kaşığı irmik
- 2 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 200 gr labne peyniri
- 1 paket vanilya

Üstü için gerekli malzemeler:

- 150 gr Valrhona  DULCEY (Tuzlu sarışın çikolata) "Müthiş bir lezzet":)))
- 150 gr çiğ krema

Yapılışı:

* Derince bir kap içine, süt,yumurta sarıları, irmik, şeker ve vanilya alınır. Tel bir çırpıcı ile homojen bir karışım haline getirilir.
* Ateşe alınarak, kaynayıp koyulaşana dek pişirilir. Sıcakken içine tereyağ ilave edilip karıştırılır.
* İlk sıcaklığı çıktıktan sonra, labne peyniri ilave edilir.
* İçi su ile ıslatılmış cam bir kaba boşaltılır.
* Çiğ krema; (kaynama noktasına gelmeden), ısıtılır. Isınan kremanın içine çikolatalar ilave edilip eriyene kadar karıştırılır ve sütlü karışımın üzerine dökülür.
* Oda sıcaklığına gelen tatlı, donması için buzdolabında bekletilir.

Not: Bu tatlı küçük porsiyonlar halinde de hazırlanabilir.

AFİYET OLSUN:)

16 yorum:

  1. Zamaniniz yokken yaptiklarinizi gordukce "zamani olunca kimbilir neler cikacak" diye beklemedeyim sevgili Nilgun. Tatli harika denemek isterim de su "sarisin hatunu" burada nasil bulacagiz? Bir de ustundeki suslemeleri nasil yaptigini soracagim?

    Ellerine saglik, sevgiler ve kolay gelsin...

    Asuman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Asuman gerçekten mutfağımı çok özledim.:) İki arada, bir derede bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama ne hava şartları ne de zaman bunu çok mümkün kılmıyor ne yazık ki:) "Sarışı hatun" muhteşem bir lezzet. Valhrona bir Fransız, bahsetmiştim daha önce hatırlamışsındır. Dulcey'in sırrı, ekildiği topraklardaki tuzu bünyesinde barındırıyor olması. Yani doğal bir tuz oranına sahip ve çok çekici. Sarışınlığına gelince:)) Blond çikolata olduğu için. Olağan üstü bir karamel lezzeti. Mutlaka Canada'da bulursun diye düşünüyorum. Bulamazsan karamel lezzetli bir çikolata kullanabilirsin. Üstündeki süslemeler "wet on wet" diye bir teknik. Daha önceki iki pasta ve kekimde de kullanmıştım. Biraz ebru çalışması gibi:) Açık renk çikolata üzerine renklerdirerek çalışabiliyorsun. Ama ben 40 derecede yapamadım kaçtım mutfaktan bu kadar olabildi.:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  2. Çok beğendim,orjinal bir tatlı olmuş,ellerinize sağlık.en kısa zamanda denenecek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nursenciğim.:) Şimdiden afiyetler olsun diyorum. Sevgiler kocaman.

      Sil
  3. Nilgün'cüğüm her zamanki gibi şahane, eline sağlık arkadaşım, afiyet bal olsun.
    Kadir gecen kutlu olsun.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müjdem. Ben de tattım kıyısından:) Hepimizin Kadir Gecesi kutlu olsun. Tanrı; insanlığa, vicdan, iyi niyet ve hoş görü nasip etsin. Yoksa tepetaklak gidiyoruz:( Sevgiler canımcım.

      Sil
  4. nilgün kadir gecen mübarek olsun
    bu tatlı her haliyle şahane mutlaka yapmalı
    hatta kayınvalidemin gününe sürpriz yapmalı
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Havvacığım. Hepimize mübarek olsun. Tatlı güzel oldu. Sürpriz olarak ta mükemmel olur gerçekten:)) Kocaman sevgiler. Şu düğün derneği atlatayım sonrasında bloglarınızda ki yazılara tek tek döneceğim güzel arkadaşım:) Saros'da bahçeye yeni katılan üyeleri takipteyim:) Hepsi biririnden şirin. Sevgiler kocaman.

      Sil
  5. Nilgünümm;
    seninde kadir gecen mubarek olsun..butun duaların kabul olsun..
    demek tekli rakamlara geçiyorsunuz..
    sayılı gün işte..
    heyecan doruktadır şimdi..
    tatlıda süper. zamansızlar böyle süslü püslü, zamanlı olanları düşünemiyorum, hayallerimi zorluyorum..:))
    Ellerine sağlıkk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizciğim sayılı gün çabuk geçer bilirsin:) Çok şükür bu maratonun da sonuna ulaştık. Hayırlısı ile atlatacağız diye düşünüyorum. Hepinizin yüreklendirmesi ile yol aldım. Çok teşekkürler iyi dilekleriniz ve yorumlarınız için. Sevgiyle kal güzel dost:)

      Sil
  6. Nilgünümmmm:) ne çabuk geldi vakit, Allah mutlu mesut etsin, sağlıklı ve uzun bir ömür geçirsinler birlikte. Merakla bekliyorum gelinlik fotolarını.
    Tatlı, ne kadar zarif görünüyor, bunu kesmeye kıyamam, sanat eseri gibi.
    hep böylesin, ince, detaycı ve çok zarif.
    Öpüyorum yanaklarından,tüm duaların kabul olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelim sade şık bir gelinlik oldu. Abartısı, kabartısı falan yok:)) Sadece roba bölümüne biraz inci ile iş koydum o kadar.:) Gelinliğin fotoğraflarını düğün ertesinde koyacağım inşallah:)) Tatlıya gelince, valla sıcaktan çikolata bile şekle giremedi:) neyse olduğu kadar ne yapalım.:) Ben de seni öptüm gün ışığı. Başarılı çalışmalarını heyecanla bekliyorum:)) Sevgiler canımcım.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Canımcığım gelen yorum bu:)) Senin güzel kalbinin neler dediğini duyuyorum ama:))

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Size de iyi bayramlar ve sevgiler.

      Sil