Çarşamba, Nisan 30, 2014

Portakallı İrmik Helvası ve Kandiliniz Kutlu Olsun... Bu defa erken kutlama:)




                        Kandiliniz kutlu olsun dostlarım. Mutfağımdan bu kandil için, helvanın bir başka çeşidi çıktı. Portakallı İrmik helvası... Böylece helva çeşitlerine bir yenisini eklemiş oldum. Yapmak isteyenlerin olabileceğini düşünerek tarifini bir gün önceden  veriyorum.:) Çünkü; yarın sabah paketleyip, oğlumun işyerine göndereceğim:) Hafif, lezzetli ve farklı bir tad.:))

Gerekli Malzemeler:

- 500 gr İrmik
- 200 gr Tereyağ (1/2 becek tereyağlı + 1/2 tereyağ)
- 1 Yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 çay bardağı meyve kurusu
Şerbeti için:
- 3 + 1/2 Su bardağı toz şeker
- 2 Su bardağı Su
- 2 Su bardağı Portakal suyu

Yapılışı:

* İrmik teflon bir tencerede, kokusu çıkana kadar kavrulur.
* Kuru meyva parçacıkları kavrulma işleminin sonunda irmiğe ilave edilmelidir. (Meyva parçaları ile kavrulmamalıdır.)
* Derin bir tencerede; şeker, portakal suyu, su ve yağ kaynatılır. Portakal kabuğu rendesi içine ilave edilir.
* Kaynatılan şerbet, kavrulmuş irmiğe ilave edilir ve kağıt peçete ile üzeri örtülere demlenmeye bırakılır. Tencerenin kapağı  45 dakikalık demlenme sürecinde açılmamalıdır. (Not: Şerbeti verilirken, sıçrama ihtimali güçlü olduğundan dikkatli olunmalıdır.)

AFİYET OLSUN.:)

33 yorum:

  1. şahane eline sağlık,hayırlı kandiller

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Havvacığım:) Hayırlı Kandiler olsun hepimize. Sevgiler yolladım sana kucak dolusu.

      Sil
  2. Agustos Böceğinin GüncesiÇarşamba, Nisan 30, 2014

    Süper fikir ;)) yarının tatil olmasını fırsat bilip ben de yapmalıyım ;)) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Şimdiden afiyet olsun öyleyse:) Hayırlı kandiller ve kucak dolusu sevgiler.

      Sil
  3. Vay vay vay. Künefeden, fıstıklı baklavadan irmik helvasına. :)) Bunda da görüntü süper. Yani bunu görünce sevmeyen bile yer. Eline sağlık. Ama kandil olayını anlamadım. Bugün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kandil yarın İlhancığım. Ben de bugünden yaptım. Yarın evde hep beraber itişip kakışırız çünkü:)) Gerçekten portakallısı hafif bir tatlı gibi:) Kuzu da bayılıyor.

      Sil
  4. aaa kandil helvası çok severim, eline sağlık Nilgün'cüğüm kandilin de kutlu olsun, afiyet bal olsun:)
    sevgilerimle

    Üsküdar'daki komşumu özledim şimdi, her kandilde elinde minik bir tabak mutlaka helva getirirdi, un helvası yapardı - onu daha çok severim- çok güzel yapardı senden iyi olmasın:)

    YanıtlaSil
  5. Sağol Müjdem:) Eskiden kandil günleri kapılar ardı ardına çalınırdı bilirsin:)) Ben de bugün un helvası mı? yoksa irmik mi? diye iki arada kaldım. Sonunda yine irmiğe döndüm:)) Yakında bir de un helvası yapacağım:) Yaptığımda sana da göndereyim ama nasıl? :))) Sevgiler tatlı arkadaşım:)

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık harika is kokulu bie helva bu kandiliniz mübarek olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Özgenciğim, sizlerinde kandili mübarek olsun. Nice kandillere sağlıkla inşallah. Sevgiler.:)

      Sil
  7. Ellerinizi sağlık,iyi kandiller Nilgün hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gülcüğüm, sizlere de hayırlı kandiller.:) Sevgiyle kal.

      Sil
  8. Hatirlatan olmasa kandilden hic haberimiz olmayacak..helvayi gordum canin istedide yaptin sandim ee onca baklava kunefe olayindan sonra olmasi gerekecek tabiki bir sekilde tatli dimi:)) benimde canim istedi simdi..suan ne olsa yerim ama helva olsa bir iki tabak yerim nefisss vede farkli bir tarif..ellerine saglik canimcim..afiyetler olsunn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Emelim, baklavalar ve künefeler feciydi:)) Laf aramızda:))) Orada bir çözüm ortağı buldum kendime:) Burma kadayıf yapmak için, telefonla arayıp sipariş vereceğim iki gün içinde döktürüp, dinlendirip, gönderecek bana:))) Tam Yeh...huuuuu luk bir durum. Adam muhtemelen deli dedi bana ama mantıklı da geldi:)) Kuzum beh:)) Sana ulaştıramayınca içim acıyor, üzülüyorum. Teşekkürler kuzum birlikte de yeriz inşallah. Seni seviyorum can dost.

      Sil
  9. helva güzel de şu üzerindeki portakallar olmasaydı keşke.çilekli tariften sonra olmadı bence.kendisini çok seven biri olmama rağmen içinde portakal ve suyu olan hiç birşeyi tüketemiyorum ben.böyle tufah bir insanım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı ve güzel kız:)) Sana da portakallı değil, sevdiğin meyvalarla ya da sade yaparım:)) Bol tarçınlı mesela...Ne dersin:)))

      Sil
  10. Offf...en sevdiğim. Ben süt ile yapıyordum, seninkini denicem hemen hemen hemen... bizim evde içinde irmik olan hiçbirşey sabaha kalmıyor:) Ellerine sağlık, Nilgünüm benim, çok tatlısın, irmik gibisin, bal gibisin, portakal gibisin:) iyi ki varsın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma:)))) Bizde de irmikli tatlılar affolmaz:) Doğru mideye. Sen de iyi ki varsın gün ışığı:)

      Sil
  11. Canım ellerine sağlık Allah kabul etsin,sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık Nilgüncüm çok güzel olmuş..

    YanıtlaSil
  13. Geçmiş kandilin mübarek olsun Nilgüncüğüm:)Canımı fena halde çektirdin vallahi haberin olsun:)Biz de çok sevilir irmik helvası ama portakallı hiç denemedim ama mutlaka deneyeceğim..Çok yakıştırırım tatlılara portakal suyunu ve kabuğunu..Aklıma düşürdün bakalım ilk fırsatta yapacağız artık:)Kocaman sevgilerimi bırakıp kaçtım güzel yüreklim <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın benim:)) Zeynocuğum dene beğenirsiniz sanıyorum. Daha tatlı havasında oluyor. Benimkiler çok sever. Bakalım sizde de sevilecek mi? :=)) Kocaman sarıldım can arkadaşım:)

      Sil
  14. merhaba.:) Kandilde bende portakallı irmik helvası yaptım fakat çok tatlı oldu. Ben 2 su bardağı poratakal suyu eklemiştim. hiç su koymadım. benim irmiğim 1,5 su bardağı idi ve unda eklemiştim.:)) Çok güzel olmuş ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevinciğim, ben yarı yarıya kullanınca, su ve portakal suyunu çok tatlı olmadı. Senin de ellrine sağlık arkadaşım. Sevgilerimle.

      Sil
  15. üfff. hemen yapıcim bunu. geçenlerde portakallı muhallebi yedim bi de ya. portakalın içi oyulup içine muhallebi konuyoooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep, yorum aşağı kaydı pardon yaaaaaaa:))

      Sil
  16. Eline sağlık çok nefis olmuş Portakallı şahane olmuş tur sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Semacığım . Gerçekten değişik bir lezzet:) Sevgiler kocaman

      Sil
  17. Deep gerçekten sever misin? :) Muhallebi konulanı da benim Şefikam güzel yapar:) Dur! söyleyeceğim ona tatlısının çok meşhur olduğunu:)

    YanıtlaSil