Cuma, Ocak 03, 2014

Naneli Elma Tatlısı...Ayıptır söylemesi:)) Bugün benim bloğumda 2.yaşına basıyor.:)))






                     Geçen yıl bu zamanlardı, gençlere "yahu! fenomensiniz anladım ama bana bir faydanız yok" diye söylenmiştim ulu orta:)) Derken küçük damat, "Ayıp ettiniz ama, siz istediniz de biz yapmadık mı?" demez mi.:)) Gülsem mi, ağlasam mı bilemedim... Şuraya bir blog açıverin diye en az 100 kere (yazıyla yüzkere):))) söylemişimdir ama kabahati allayıp, pullayıp satacaklar ya:)) bana mal edilmeye çalışılıyor anladım... Ve, o gece bilgisayarın başına oturup, sizlere uzanacağım bu pencereyi açtılar bana:)) Diyeceksiniz ki; "ne var bunda oturup kendi kendine yapaydın" onda da haklısınız. Ancak 95 yılından beri bilgisayar kullanmama rağmen, blog açmaktan falan anlamıyorum.:)) Bu da benim eksiğim oluversin diyelim.
                     Esasında kaybettiğim zamana bugün çok üzülüyorum. Neden mi? "Göz görmeyince, gönül katlanır" der eskiler bilirsiniz. Ben de blog açınca neler olabileceğinden habersiz olduğum için, çocukların bugün...yarın oyalamalarına ses çıkarmıyordum.:)) Ama öyle güzel dostlarım oldu ki, hem yurt içi hem yurt dışında, onlardan haber alacağım, olmadı iki laf atacağım, birine takılacağım derken...Artık gözün gördüğünü, gönülde arıyor cancağızlarım.:))
                     Bugün tam bir koca yılı geride bıraktım sizlerle hasbihale başlayalı, umarım ve dilerim daha bir çok yılı dostça paylaşır, bazen birbirimizi yüreklendirirken, bazen de  dertlerimize ortak olup, sızılarımızı azaltmaya devam ederiz. Ben kendi adıma çok mutluyum sizleri tanımaktan ve evimi, soframı, kalbimi sizlere açmaktan. Umarım sizler de beni aranıza almaktan hoşnutsunuzdur.:)) Sevgiyle sarılıyorum hepinize...
                     Bu güzel ve hafif tatlı, yılbaşı soframın tatlısıydı... Güzel kardeşlerimi, evlatlarımın ikinci anneleri ve biricik babalarını ağırladığımız soframızın tatlısı yani:))) İkinci görevi de, bloğumun yaş günü tatlısı olsun bari...

Gerekli malzemeler:

- 6 adet sert elma
- 1 Su bardağı naneli monin
- 1 Tatlı kaşığı nane aroması
- 1 Su bardağı su
- 12 yemek kaşığı toz şeker
- 1/ 2 limon
   Üzeri için çiğ krema, kiraz şekerlemesi  ve bitter çikolata

Yapılışı:

* Elmalar ayıklanır ve çekirdekli bölümleri çıkarılarak ortadan ikiye bölünür.
* Kararmaması için her parça limon ile ovularak, sığ bir tencereye dizilir.
* Her yarım parça elmanın üzerine 1 yemek kaşığı  toz şeker ilave edilir.
* Naneli monin, su ve nane aroması karıştırılarak elmaların üzerine dökülür.
* Hafif ateşte, elmaları zedelemeden döndürerek pişirilir. 
* Oda sıcaklığına gelen elmaların üzerine, çırpılmış çiğ krema ve benmaride eritilmiş çikolata gezdirilir.

Not: Naneli monin yerine, nane likörü de kullanabilirsiniz. Tercih size ait. 

Uzun ve ağdalı yemeklerden sonra hafifliği ile durumu kurtaran bir tatlı. AFİYET OLSUN:)

45 yorum:

  1. Teşekkürler Seldacığım:)) Ben de kocaman sevgiler yolluyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Siz de blog dünyasına girmekte benim gibi geç kalmışsınız :) Gerçekten benim içinde sanal denilen alemden gerçek dostlara uzanmanın bir yolu oldu.İyi ki yazmaya başlamışsınız,nice güzel paylaşımlara...
    Mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Aynen öyle oldu. Daha henüz 1 yıl. Olsun.:)) Ben, her şeyin belli bir sebebi olduğuna inananlardanım. Mutlaka bu dünyaya geç girişiminde vardır mutlaka bir sebebi:) Nazik ve sıcacık yorumuna teşekkürler ve sevgiler.

      Sil
  3. Nedenlerini yazdiginiz gibi cok haklisiniz buralarda olmak icin,güzel dostluklar,hic tanimasakta yorumlar almak cok güzel! Yeni yasinizi kutluyorum Nilgün hanim,elmali tatliya ise ne diyecegimi bilemiyorum,bence muhtesem bir tatli olmus,ellerinize saglik efendim,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten hiç yan yana gelmediğin, bir sofra başında hiç oturmadığın, hayatında neler oluyor bilmediğin bir çok insanla yazışmaya başlıyorsunuz ve dostluklar kuruluyor... Belki de en yakınınıza bile anlatamadığınız sorunlarınızı paylaşırken buluyorsunuz kendinizi...Böyle bir pencere:)) Açıldı mı gönülden açılıyor.:) Dikkatimi çeken en önemli şey, dostlukların da hasbelkader kurulmadığı... Dünya görüşü, hayata karşı duruşu, zevkleri ve keyifleri paralel olanların bir araya geldiğini farkediyorum.:)
      Güzel yorumun için çok teşekkür ediyor sana kocaman sevgilerimi gönderiyorum:))

      Sil
  4. Ellerinize sağlık ayrıca hayırlısı olsun bloğunuzla nice senelere sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Özgenciğim. Ben de sevgilerimi yolluyorum sana:)

      Sil
  5. Bloğunun birinci yaşı kutlu olsun canımm:)) dediğin gibi bu dünya çok farklı çok güzel o kadar güzel dostluklar var ki bunlardan biri de sensin... Seni tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum:)) inşallah bir gün bir araya gelip güzel sohbetler etme şansımız olur:))) sımsıkı sarılıp öpüyorum:))) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifim sende benim için çok kıymetlisin. Şurada paylaşımlarımızdan tanıdığım Elif, çok iyi bir eş, muhteşem ve sevgi dolu bir anne, hamarat bir ev kadını.:) Her şey gönlünce olsun güzel arkadaşım. Ben de sana ve kuzuma kocaman sarıldım:)

      Sil
  6. Nice nice guzel paylasimlar diliyorum nilguncum iyi ki dogmus lezzetli atolye bu arada tarife bayildimmm. Ellerine saglik olsun sevgilerimleee..:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya Arzucuğum. İyi ki doğmuş şu lezzetli atölye:) Ben de sizlere uzanabilmişim. Tarif çok kolay ve yemesi de çok zevkli. Yaparsan kulaklarımı çınlatırsın:)) Sevgilerimle.

      Sil
  7. Taht kurmuşsun gönlümeeeeeeeeeeeeee, sanki yıllardır ordaydınnnnnnnnn....
    İyi ki varsın, iyi ki blog açmışlar kuzular sana, iyikiiiiiiiiiii tanışmışız, kaynaşıp, karmaş sarmaş olmuşuz.. Seni seviyorum arkadaşım. Nice nice yazılara..Kâh sık kah seyrek ziyaretlerde ama hep aynı artan derecede kalplerimizdeki güzel yerleri muafaza edebilmek dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle Vuslatım:)) Sanki yıllardır bu ekranın arkasında konuşup, görüşüyormuşuz:) Bence de harika oldu bu açılış:) Çocuklara teşekkür ediyorum. Sizlerin bloglarının kapısını çaldım ve gülen yüzler, sıcacık kalplerle karşılaştım. Teşekkürler güzel arkadaşım, canının sıkkın olduğunu, hüzünlü kayıpların olduğunu bildiğim halde beni ziyarete geldiğin için:))Yeni yazılarda, yeniden kalplere dokunmak üzere, şimdilik bay bay:))

      Sil
  8. Canim ya site acma konusunda bende seninle ayniyim. Benim ilk sitemi kucuk kizim Serah acmisti. O zaman ilk okul 5. sinifta idi. Halen soyler onu benim cadaloz kizim. Sonra ikincisini kendim actim. Seninle tanistigim icin bende cok mutluyum inan. Boyle arkadasliklarin internet uzerinden olabilmesi ne kadar guzel birsey. Iyiki varsin! Meyveli tatlilari hic denemedim. Nedense hep bana zormus gibi geliyor. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya Şulem:)) Oturup başına uğraşsam mutlaka açarım açmasına da, onunla uğraşacak vaktim bile yoktu ki:)) Küçücük bir kızla nasıl yapayım?.Tam başlarsın ya acıkır ya başka bir şeye ağlar:)) Neyseki, açtılar da ben de sizlere uzanabildim.:) Gerçekten "aman sende internet işte" diyerek, ufalarız ama sizleri kazandığım için çok teşekkürlerimi sunuyorum Sayın İnternet'e:))) Bu arada tatlı çok kolay, sadece moninin rengini tam alması için, arada çevirmek lazım:)) Sevgilerimle.

      Sil
  9. bloğunuzun doğum gününü kutlarım, iyi ki doğmuş sizin güzel paylaşımlarınızla bizi buluşturmuş, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehtapcığım. Ne kadar mutluyum bilemezsin, sabahları bakıp, kim yorum atmış? Kim neler yapmış? takip etmek, benim için çok keyifli:)) Sevgilerimle yeni yazılarda görüşmek üzere.

      Sil
  10. Blog ile beraber yeniden doğmuşsunuz anlaşılan Nilgün ablacım, harikasınız :)) nice paylaşımlarla ve sevgiyle dolu yıllar dilerim. Sizi tanıdığıma çok mutluyum, sevgiler yürek dolusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznurcuğum çok güzel yakıştırma:)) Gerçekten yeniden doğmak gibi birşey. Çok yoğun bir çalışma hayatından sonra, inzivaya çekilircesine birden dış dünya ile bağlantıları rölantiye almak beni biraz hüzünlendirmişti.:)) Hemen arkasından torunumun doğumu ve evde hızlanan yaşam beni biraz silkeledi ama tam istediğim hızı yakalayamamıştım:)) Evet! sanıyorum, blogla + torun :)) Tam da gereken ivmeyi yakalamama sebep oldu:)) Benden de sana gönül dolusu sevgiler. Hep baktığım yerde olun, hepinizi çok sevdim çünkü:)

      Sil
  11. Ayyyy... benim dolaptaki elmalar görmesin bu güzelliği... garibimler ancak katı meyva sıkacağına tıkılıp sıvı hale gelebiliyorlar :((
    Ellerine sağlık canımcım, hem de zevkine, nasıl güzel bir süsleme, nasıl güzel renk cümbüşü... Nice seneler bu güzellikleri paylaşmak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Banu alemsin. Bazen bizim buzdolabındaki elmalarda ezilip, büzülürler.:) Yani her zaman allanıp, pullanıp ortaya çıkamıyorlar:) teşekkürler güzel yorumun için. İnşallah uzun yıllar, şuracıktan laf atmak nasip olur hepimize. Sevgiler kocaman.

      Sil
  12. Blogunuzun doğum gününü kutlar çok uzun yıllar güzel paylaşımlarda buluşuruz inşallah.Pasta nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehtapcığım:) Dilerim uzun uzun yıllar paylaşırız hayatı anılarla, yemeklerle. Sevgiyle kal cancağızım.:)

      Sil
  13. Elinize sağlık Nilgün hanımcım Nefis bir tatlı olmuş.Bloğunuzun yaşı hayırlı olsun Nice güzel paylaşımlara.lezzetlere hep birlikte sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Semacığım. Bir yıl nasıl geçti gerçekten anlamadım. Burası büyülü bir dünya.:) Daha da çok paylaşımlarda buluşmak üzere:) Sevgiler.

      Sil
  14. Nilguncum ben bu aralar rotarli calisiyorum:)) blogunun yeni yasi kutlu olsun..iyiki acmissin iyiki tanismisiz(Bu arada senin blogu festigan tavsiye etmis ziyaret edin demisti bir yazisinda) o gun bugundur gozle gorulmeyen ama kalple birlikte atan buyuyen dostluklar olustu..nice paylasimlarin olsun..verdigin tarifte cok hos goruntusunede bayildim..nane likoru ile deneyebilirim diger seyin ne oldugunu bilmiyorum:( sarildim sevgilerimi biraktim canim arkadasim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet cancağızım:)) İlhan ben yazacağım yazımda demişti.Dediğini de yapmıştı. Ne güzel oldu.Sizleri kazandım. Hem de nasıl büyüyen dostluklar.:)) Emin ol! biraraya geldiğimizde kimse yabancılık çekmeyecek:)) Kırk yıllık tanışıklar gibi kaptırıvercez:) (Batı Anadolu lehçesiyle) Canımcım, elmaları moninle aynı ölçüde nane likörü ile de pişirebilirsin. Monin de çeşitli meyvaların yoğun şurupları. Burada FO'nun var ben onları kullanıyorum. Kanada da kimbilir ne çeşitleri vardır. Sevgiler güzel arkadaşım. Yeni paylaşımlarda kucaklaşmak üzere sevgiyle kal. İyi ki buldum yahu sizi:))

      Sil
  15. nedense gözlerim doldu okurken ,yeni yılı da göz yaşları ile karşıladım .belki kıskandım azıcık seni ,günlerdir kendimi zorluyorum bloga gireyim....olmuyor,bir şeyler yazıp günlerce kaçıyorum,ara sıra faseboka takılıyorum o da kızlarıma bakmak....yaaa,çok zormuş,büyük kızım gittikten sonra küçük evdeydi ,idare ediyordum....şimdi o kadar zoruma gidiyor ki....diğerlerin mutluluklarını kıskanmaya başladım....umarım kızmazsın bana bu kıskançlık için .....bugün artık kendime çok kızdım,sonuçta herkes çok iyi ne gerek var kötü olmaya.....canım arkadaşım,bana sorarsan sanki çok daha uzun zamandır tanıyorum seni ,nice çok mutlu,uzun yıllar buralarda olursun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Mazesim ne güzel insansın sen:)) Ne yapalım mutlu olsunlar, hepsi evini yurdunu bilsin. Ben de büyüğü evlendirdiğimde, küçük nasılsa yanımda diye oyalanıyordum:)) Bak gün geldi çattı. Tanrı nasip ederse 2 Ağustos'ta, küçüğü de gelin edeceğim:) Tam herkes yuvasını bilecek derken, küçük kuzu geldi:)) ben de tası tarağı toplayıp onların yanına geldim:)) Yine birarada olduk. Tam bu kuzuyu büyüttük derken, küçükten de bir kuzu gelebilir:)) Böyle böyle yaşlanıyoruz işte:)) Bunlar güzel şeyler, Tanrı böyle ayrılıklar versin. Mazesciğim ben de sizleri yıllardır tanıyor gibiyim. Ne iyi oldu şu blog...Meğer hepinizi tanıyabilmem için bu pencerenin açılması mutlakmış:)) Sevgiler kocaman canımcım.

      Sil
  16. Canım blog sayesinde çok güzel dostlar tanıyoruz.. Sen de onlardan birisin :) İyi ki şu bloğu açmışsın iyiki tanışmışız seninle... Nice nice yıllara.. 2014 uğur getirsin inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Büşracığım. Ben de sizleri tanımaktan çok mutluyum. Umarım çok uzun yıllar burada sizlerle paylaşımlarda buluşurum:) Sana da mutluluk, başarı...Kısaca Tanrıdan ne diliyorsan fazlasıyla versin sana 2014. Sevgiyle kal güzel kız:)

      Sil
  17. böyle bir pencereye ne kadar ihtiyacımız varmış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varmış Mazesim:)) Burada buluşmak tesadüf değil:) Tanrı, dostluğuna ihtiyacımız olanları çıkarıyor karşımıza:)) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  18. Bloğunun doğum günü kutlu olsun. Hep böyle güzel nice yıllar olsun. Monin şurup mu diye sorsam cahillik olacak. Likör daha iyi geliyor kulağıma. Ne kadar güzel gözüküyorlar tam da yılbaşı konseptine uygun olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İllhancığım. :)) Yahu senin cahil olabilme ihtimalin mümkün mü:))))) Monin şurup. Metro da ya da Eminönü'nde pasta malzemeleri satanlarda görmüşsündür. Likörle de harika oluyor. Bazen monin bazen likör kullanıyorum. Rengi de, lezzeti de güzel oluyor. Bilirsin nane ve çikolata uyumunu. Üzerine de bitter çikolata :)))) Dene mutlak beğenirsiniz. Sevgiler.

      Sil
  19. Nice yıllara Nilgüncüm iyi açmışsın blogunu, harika bir arkadaş edinmiş oldum. Elma tatlına bayıldım, rengi beni benden aldı. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Feraycığım. Gerçekten burası başka bir dünya. Tek başına yazıp, çizerken, birden hepinize ulaştım. Harika oldu. İyi ki açmışlar ki, sizleri tanıma fırsatı buldum. Senin de ellerine sağlık en son yazdığın, çimdik tatlısı bir harika.:) Sevgiler.

      Sil
  20. 3 ocakda kutlamayı kaçırmışım, afedersiniz. Olsun ben şimdi kutluyorum, iyi ki bloglamaya başlamışsınız, sizinle sanal da olsa tanışmak benim için büyük mutluluk. İyi ki varsınız, daha nice paylaşımlarda buluşmak dileğiyle...
    Elma tatlısı aromasından ve renginden dolayı ferahlık hissi uyandırdı, ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim, Afedersin ne demek:)) Bazen günlerce giremediğimiz oluyor. Ne zaman görürsek, o zaman gönül alırız:) Dert etme böyle şeyleri. Blog dünyasında çok yeni olmama rağmen, bu kadar güzel insanı bir arada bulabilmiş olmayı kendim için şans addediyorum. Hepinize çek teşekkür ederim:)) Sevgiyle kal sevgili dost.

      Sil
  21. İnanamıyorummm. Kutlamalar başlamış ve ben yokum...!!!!
    Kambersiz düğün olmuş :)))
    Canım, canım, canım Nilgün'üm, bu pencereyi açman o kadar iyi olmuş ki, böylece senin gibi bir dost kazanmış oldum. Bazen, bazı kişileri her gün görmezsin ama hergün düşünür ve yanında hissedersin. Sen benim için öylesin. Seni tanıdığım için, hayatıma girdiğin için, zaman zaman canım sıkkınken bile yazdıklarımızla yüzümü güldürdüğün için, İstanbul'a yolum düştüğünde, aklıma da düşecek bir dost olduğun için, varlığından mutluluk duyabildiğim için çok teşekkür ederim.
    Seni çok seviyorum canım arkadaşım...
    Nice kutlamalarımız olsun dilerim ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kambersiz düğün olmaz prenses. Sen hepimizin gönlündesin zaten:) Hafizem gerçekten, "ekranda bir pencere" der güler geçer bilmeyen...Ancak, bunun anlamının ne kadar başka olduğunu anlayabilmek için, yaşamak lazım. Yıllarca iş hayatında var olmanın, işten çıkıp öğrenciye gitmenin, tek başına çocukların geleceği hakkında karar vermenin, geçim denilen canavarı doyurmak için sabahtan akşama kadar çalışmanın, yarattığı bir yorgunluğum vardı... Ne kadar yorarsa yorsun hayat, emeklilik denilen dönemle karşılaşınca bu defada sudan çıkmış balık tadında yaşamak... Dedim ki kendi kendime " Allahım bir ortası yok mu bu işin?" :)) Ya; deli gibi çalışmak.. ya da hepsini birden rafa kaldırmak...Tanrı duydu sesimi, önce bana torunumu yolladı, hayata tekrar sarılmam için, sonra da " Bak bakalım bu pencereden kimler var" dedi...Bir dost kazanının içine düştüm prenses. Hep derim ben, hiç birşey tesadüf değildir hayatta. Bence; siz dostlarım, benim için gerekliydiniz ve ben sanıyorum Tanrının sevdiği bir kuluyum.:) İşte buradayız:)) Hepinizi çok seviyorum ve dostluklarınızın çok anlamlı olduğunu çok iyi biliyorum.:) Kocaman sevgiler.

      Sil
  22. harıka olmus renkler benı benden aldı elınıze saglık bana da beklerım sevgıler emekkafee.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hoşgeldiniz:) Renklerde sakın gıda boyası falan var zannetmeyin. Sadece pişerken moninin rengini aldı.:) Denerseniz lezzetini de beğeneceksiniz.) En kısa sürede ziyaretinize geleceğim. Sevgilerimle.

      Sil
  23. Nice senelere Nilgün :) Tatlı da harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Leyla.:) Bugün bloğunu okurken, kahve kokusunu burnumda hissettim ve acele bir kahve yapıp içtim:)) Gerçekten kahve yapanlarımız ve ikram ettiklerimiz hep hayatlarımızın içinde yanı başımızda olsunlar. Sevgiler.:))

      Sil