Salı, Ocak 07, 2014

Muhammara...Yeni Yıl soframız...:))

YILBAŞI SOFRAMIZI HAZIRLIYORUZ... Sofra örtümüz, anneciğimin lohusa yatağının, beyaz işle çalışılmış el emeği  kenar etekleridir. Kızlarıma, sofra örtüsü olacak biçimde paylaştırdım. Anneannelerinin hatırası, özel sofralarımızda hayat buluyor...



YEMEKLERİMİZİ YERLEŞTİRMENİN ZAMANI GELDİ GALİBA...


NELER Mİ YAPTIK? İMECE USULU BİR ÇALIŞMA YAPTIK:))))

MUHAMMARA...



ÇERKEZ TAVUĞU...



HUMUS...


PATLICAN SALATASI...



FAVA...



FASULYE PİYAZI...



      Bu da bizim yeni yıl soframızdı.:) Dilerim Tanrı daha uzun yıllar bu sofralardan kurabilmeyi ve ağız tadıyla hep birlikte yemeyi nasip eder.:)  Elimizin, bilgimizin,gücümüzün yettiğince karınca kararınca hazırlandık. Kardeşlerim; Jalem, zeytinyağlı yaprak dolması , içli köfte ve kızartma tabağıyla, Serpilciğim de ravaklı kızartma ve özel böreği ile soframıza destek verdi.:)) Çoğu; hepiniz tarafından yapımı bilinen mezeler, sırayla Nilgünce yorumları ile tariflerini vereceğim.:) Mutfağa yeni giren kardeşlerimize ve kızlarıma arşiv oluşması açısından:)) Bu arada kızlarımın hakkını yememem lazım. Daha önce de anlatmıştım, yoğun çalıştığım yıllarda, özel derslerimden çıkıp, eve varış saatlerimin geç olması nedeniyle, yemek yapmayı üstlendiklerinden, çoğu yemeği gözleri kapalı yapabilirler.:)) Ama, artık evdeyim diye ben yapmaya çalışıyorum. Muhammara güzel mezelerden biri, acısı ve cevizi yerinde olunca ve ben de mide ilacımı almış olursam:))) Benden kaçamaz.:) Arap Salatasına görüntüde çok benzer. Arap salatasını  da bir gün anlatmaya çalışırım. Ayrı bir yazıda...

MUHAMMARA

Gerekli malzemeler:

- 3 Adet közlenmiş kapya biberi
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 4 diş sarımsak
- 1 su bardağı Ceviz içi (İnce çekilmiş)
- 3 dilim ekmek içi (bayat ekmeğiniz yoksa galeta unu koyabilirsiniz)
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 2 tatlı kaşığı pul biber
- 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı tuz (Tuz miktarı isteğinize bağlı)

Yapılışı:

* Ekmek içi ve ceviz içi robatta incecik çekilir.
* Kapya biberi de robotta çekilir. (Esasında baş biber denilen çok acı bir kırmızı biberle yapılıyor:) Ancak onu yiyebilmek herkesin harcı değil:)))
* Çekilen kapya biberlere, çekilmiş ceviz ve ekmek içleri ilave edilir.
* Sırasıyla, biber salçası, baharatlar, dövülmüş sarımsak, nar ekşisi ve zeytinyağ ilave edilerek, homojen bir karışım olana kadar karıştırılır.

Muhammaramız hazır. AFİYET OLSUN:)

28 yorum:

  1. Ne güzel bir sofra, Allah herkese alabilecek güç, yiyebilecek sağlık , neşeyle huzurla paylaşacak dostlar versin:)
    Masa örtüsü harika , bana bir sürü ilham verdi. Mesela kaneviçelerim var, masaya , sehbalara runner yapabilirim diye düşündüm.
    Muhammaraya bayılırım, güzel ellerinize sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elifciğim.:) Tanrı hepimize nasip etsin,tüm bu güzel dileklerini. Ben eskileri yaşanmışlıklarından dolayı çok severim. Onları cansız varlıklar olarak düşünürüz değil mi? Şu beyaz iş örtü hala soframıza seriliyor ve anılara tekrar dönmeme sebep oluyor. O beyaz keten, rahmetli ağabeyimin doğumunda lohusa yatağı olarak serilmiş... Benim doğumumda kullanılmış...Ağabeyimin sünnetinde yine yatağını süslemiş...Kırlentleri zamana yenik düştü, kalan yorgan ağzı ve etek parçalarını kızlarıma iki sofra örtüsü haline getirdim. Senede bir ...çok çok iki defa çıkar, yine ait olduğu dolaba kalkar.:)) Onu yaşayan ne annem ne babam ne de ağabeyim hayatta:(( Ama o, tüm yaşanmışlığı ile ayakta:) Elinde varsa değerlendir.Sevgiler kocaman.

      Sil
  2. nilgun ablam, hem elinin lezzetini yemekelrine katıyorsun hemde kaleminin guzelliğini yorumlara ne guzel kalbne sahip kadınsın. okurken cok duygulandım , huzunlendim ama bir o kadarda gurur duydum kendime dersler aldım dimdik ayakta , bu hayat tiyatroysa başrol hep bizde olsun sevgiyle canımın içi sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Perrin seninde kalbin yüzüne vurmuş güzel kuzum:)) Sana bakınca çok şey hatırlıyorum...Okudukça film şeridi gibi neler geçiyor gözümün önünden bir bilsen...Esasında harfi harfine bildiğini biliyorum. Ortak anılarımızda kimler var kimler değil mi? Hepsi ışıklarda uyusun. Yaşayan güzellerimize de Tanrı çok uzun ömürler versin. Ayakta kalmayı hayat emretti:) Kartlarını da açık oynadı biliyorsun.:) Ben de kısmette ne varsa olduğu gibi kabul ettim. Şimdi güzelliklerini yaşamayı nasip ediyor ben de şükrediyorum. Canım Perrinim, ne iyi ettin de geldin, fırsatın olunca uğra pencereme... Anneni , eşini, kuzumu ve seni kocaman sarıp, sarmalıyorum:))

      Sil
  3. Nilguncum ne guzel hos sofra ve guzel dostluklarla kutlanan bir yil..Niceleri olsun agiz tadi ile saglikla sevgiyle lezzetli yemeklerle. Ortun cok hos aslinda anneminde vardi kendi cocuklugundan kalma seninkine benzeyen etek ve carsaflar hatirliyorum, sonra ne oldu hic bilmiyorum:( sadece Babaannemden kalma yatak carsaflari var bende getirmistim el dokumasi cok arada masa ortusu olarak kullaniyorum bende..uzerindeki hafif sandik lekeleri olsada..hatiralar unutulmaz sevdikler unutulmaz ama her dokunusta farkli hayallerle dusuncelerle eskileri anmis oluyoruz. Kizlarinda zevkle sevgiyle kullanacaklardir. Bu arada hamaratlik anneden kizlara gecermis:)) ellerinize saglik canimcim hersey nefis muhammara hic denemedim mutlaka yapacagim zor degil gibi?:)) bugunku buzlar diyarindan sicacikk sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah benim dost bahçem:)) Geldiğinizde o sofralardan size de olacak, evimi şereflendirirseniz:)) İnşallah cancağızım güzel, bereketli, şen sofralarımız olsun, dostlarımızla bölüşelim anılarımızı, yemeklerimizi. Sen de benim gibi, eskici misin?:)) Ben ne varsa, sakladıklarımı bir yerlerde kullanıyorum. Eski çözme çarşaflar vardır. Bayılırım. Muhtemelen onlardandır. Bu masadaki örtü 64 yıllık.:) İnanıyor musun? Benim gibi kızlarda eskiye meraklı. Annem ve babam ölünce tüm eşyaları ben aldım. Onları da kızlara böldüm. Bir koltuk takımını ve vitrini büyük kızıma, diğer takımı büfe ve masayı da küçük kızıma verdim. Büyük yaptırdı ve kullanıyor. Küçükte Ağustosa kadar kendi payını yaptıracak. Yani onlarda anneannelerinin eşyalarında oturuyorlar:)) Onlardan da Cemre isterse hiç şaşırmam:)) Biz böyleyiz işte.Eski bizim için çok anlamlı. Sen gel hele rakı içerken, muhammaran sofrada hazır olur.:)) Buzlar ülkesinin, sıcacık kalpli dostuna kucak dolusu selam ve sevgi yolluyorum tutttttttt:))))

      Sil
  4. masa ortusune bayıldım artık bu el ıslerı kalmadı humusta da gozum kaldı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Selmacığım. Eski zarif işler. Bende çok seviyorum bu örtüyü. Humus güzel olmuştu sanki:)) Sevgiyle kal.

      Sil
  5. Yeni yıl bereketiyle gelsin,kutlu olsun.
    Çok güzel bir sofra zaten mezeler bile doyurmaya yeter :)
    Masa örtünüz de çok şıkmış ama dantel,kanaviçe çok sevmeme rağmen masa örtüsü olarak kullanmak beni tedirgin eder herhalde.Leke olmaz mı malum hepsi hatıra...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nergisciğim. Bereket, dost ve neşe hepimizin sofralarının yareni olsun.:) Renkleri olan kanaviçe gibi yada ince dantellerde ben de tedirgin olurum. Hatta öyle şık dantellerim var ki, kullanamıyorum:( Çünkü renk atabilir yada yıpranıp yırtılabilir diye. Ancak bu beyaz iş, çok kaliteli bir ketene yapılmış. Düz beyaz olduğu için renk atar derdim yok.:) Zaten senede bir ya da iki defa kullanırız. Sorunlu bir leke henüz oluşmadı. Bir defa şarap lekesi olmuştu. Lekeye hiç dokunmadan, temizleyiciye götürüp, lekenin şarap olduğunu söyledim. Lekeye ilaç uyguladılar ve yıkamasını evde yaptım. Makinenin narin çamaşırlar yıkaması ile sorun çözüldü:)) Hiç kullanmamak olmaz:)) Hatıralar arada bir sandıktan çıkmalı:) Sevgilerimle

      Sil
  6. Nilgün ablacığım harika mezeler hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık. Yapılacaklar listeme girdi bile :) Allah mutluluğunuzu arttırsın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurcancığım çok teşekkürler. Tanrı, hepimizin mutluluğunu daim etsin. Sevenler için muhammara vazgeçilmez lezzetlerden biridir. Şimdiden afiyet olsun:)) Sevgilerimi yolluyorum.

      Sil
  7. Nilguncum muhammara en sevdigim mezelerden biridir. Cook da uzun zamandir yapmamistim. Ellerinize saglik. Yilbasi masasi da cok guzel ve zevkli. Yemekler enfes. Daha ne olsun ama dimi. Insallah butun senenin boyle olacaginin isaretidir. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şulem umarım bu yılımız iyi geçer. 2013'den sonra hepimizin buna ihtiyacı var. Muhammara sevilen bir meze. Midesi rahatsız olan, benim gibiler için muzur ama olsun.:)) İlacımı alıp yedim valla. Hem ceviz hem acı biraz zorluyor:) aman sende her gün yemiyorum ya:)) Yapılması basit bilirsin zaten. Bunu bana Antakyalı bir arkadaşım Selvam öğretmişti. Şimdi Los Angeles'da yaşıyor. Muhteşem bir mutfaktır onunki de. Şimdi yapıp onun kulaklarını çınlatıyorum. Sen de yaparsan bu aralar, benim kulaklarımı çınlat:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  8. yeni yılınız böyle güzel sofralarda ağız tadıyla , afiyetle geçsin. Şimdilerde anılarda kalan yatak kenarlarının her zaman kullanır hale getirilmesi ne güzel bir emek olmuş, iyi günlerde kullanın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Mehtapcığım, dediğim gibi anılar sandıklarda hapis kalmamalı:) En güzel günlerimize, yarenlik etmeli.:)) Ağız tadı, bolluk, bereket ve güzel bir yıl hepimizin olsun. Sevgilerimle arkadaşım:)

      Sil
  9. Harika bir sofra hazırlamışsın canım.. Bir gün sana geleceğim. Mıhlama da çok severim.. Ellerine sağlık.. Mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Büşracığım. Sen geleceğim de, ben sevdiklerinden yaparım:)) Mutlu yıllar güzel kız:)

      Sil
  10. Hersey nasil guzel gorunuyor nilguncum ama bir fava sever olarak en cok ona takildi gozlerim keyifli sofralarin olsun canim emeklerine saglik mutlu yillar..:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Arzucuğum:) Ben de senin imalatlara bayılıyorum. Hepsi birbirinden yaratıcı ve güzel.:) Öncelikle senin de ellerine sağlık, sonrasında ise bir fava sever de benim:)) Ama glisemik endeksi o kadar yükseltiyor ki, azıcık tadına bakıp bırakmalıyım. Diyabetim sınırı ara sıra zorluyor çünkü:)) Hepimiz için güzel bir yıl olur inşallah.:) Sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  11. Of, of, of... Ellerinize, emeklerinize saglik Nilgün hanim.... Bu arada örtü fikrinize gercekten bayildim, benim annecigimden de var öyle bir yatak etegi... Ama masada degerlendirmek hic aklima gelmemisti... Sagolun, varolun... Aynen kopyaliyorum izninizle... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok Teşekkür ederim Sevgili Filiz. Dediğim gibi anılar bir sandığın içinde kapalı kalmamalı...Ara sıra çıkıp, eskileri yad edip, yaşanmışlıklarını hatırlatmalı.:) En azından ben böyle olmasını çok seviyorum. Çünkü onunla yaşayanları yanımda hissediyorum. Değerlendirmelisin anneciğinizin yatak eteğini:) Emin ol nasıl oluyor bilmiyorum ama leke bile olmadı şimdiye kadar:) Basit lekeleri de temizleyici ile ortak çalışmalar neticesinde hallettim:)) Eğer Masa örtünü yaparsan lütfen resmini koy, seni heyecanla takipteyim çünkü:) Her bir çiçeğini dakikalarca izliyorum ve el emeğine, yeteneğine şapka çıkarıyorum.:)) Sevgilerimle

      Sil
  12. Nilgüncüm evet anılar kapalı kalmamalı, olabildiğince hayatın içinde tekrar tekrar kullanılmalı..Ama herkes sen kadar becerikli değil be tatlım ben mesela yapamam böyle..Ama fikir şahane..Ellerine sağlık..
    Masa için yazacak sözcükler dizisi bulamıyorum. Çünki kifayetsiz kalıyor. Ellerine sağlık..Bayıldım..
    Musmutlu yıllar dilerim..
    Tabağımı doldurdum ders çalışmak üzere buradan ayrılıyorum:))
    Sevgiyle kucaklıyorum seni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslatım bu gönül işi:) Seven herkes yapabilir. Yemin ediyorum sadece kafamda tasarlıyorum ve koç burcu olduğum için tasarladığımı da sabırsızca hayata geçiriyorum. Sonuca odaklıyım:)) İş uzarsa, kafam dağılabilir:)) Böyle tuhafım işte. Benim güzel dostum umarım sanal olarak doldurduğumuz tabaklarımızın yerini bir gün gerçekleri alacak.:)) Ve...O gün çok uzak olmamalı:)) Ben de SS.:))

      Sil
  13. Nilgüüünnnn, ben geldim ama yılbaşı sofrasına biraz geç kalmışım. Şu sıralar biraz geriden takip ediyorum ama buna da şükür. O kadar yoğun dönemlerden geçiyorum ki, anlatamam.
    Örtüye bayıldım bu arada. Anneciğin çok güzel bir hatıra hediye etmiş sana. Mutlulukla kurulmuş, bol bereketli, dostlarla şenlenen sofraların olsun canım...
    Yemekler yine görsel şölen :)
    Muhammarayıda çok severim ama hiç kendim yapmadım. Şaşırmadığını biliyorum :))
    Sana kocaman kocaman sevgiler gönderiyorum Ankara'dan, canım arkadaşım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim:) Prensesim ben de senin gibiyim. Yoğunluk; fırsat buldukça kendimi sokağa atmaktan kaynaklanıyor.:) Hepimizin sofralarından dostlar, sevdiklerimiz eksik olmasın inşallah. :)) kendine haksızlık etme güzel arkadaşım, mutlaka çok güzel şeyler yapıyorsundur, çünkü; sen üretime sevgisini katanlardan birisin...Ne yaparsan yap, lezzeti mutlaka farklı olacaktır. Benden de kocaman sevgiler:))

      Sil
  14. Elifteki kuru biberle seninki degilmis hatirlatti bana:)yarin yapacagimmmm

    YanıtlaSil