Perşembe, Ocak 09, 2014

Humus... Yine; mezeleri krallarından biri... :))




                İçkili sofraların vazgeçilmezlerinden biri daha. Severim kendilerini.:) Tahin, nohut , limon ve sarımsağın lezzetli uyumu olarak da özetleyebiliriz. Bu da benim yorumlarımdan biri... Eskiden, nohutu al, akşamdan suya koy, ertesi gün haşla...kabuklarını soy....:)))  İşi çoktu...Şimdi, ayıplamıyorsanız, teknolojinin nimetlerinden faydalanıyorum.:) Haşlanmış nohutla yapıyorum. Ama emin olun ne aşure yaparken, ne de humus yaparken asla kabuklarını soymadan kullanmam nohutu.  Bazen nohut yemeği yapacak olursam, fazlaca haşlayıp, derin dondurucuda humusluk ayırırım:)) Sevdalısı olanların, damaklarına bir parmak bal çalayım diye. Bildiğiniz gibi bu humus, yine yılbaşı soframızın tadlarından biriydi. Bilmeyen arkadaşlarıma kendi yorumumla humus tarifim şöyle;

HUMUS

Gerekli Malzemeler:

- 1 Büyük kutu Haşlanmış Nohut ( 1 su bardağı kuru nohutta haşlanabilir)
- 3/4 Su bardağı Tahin
- 3 Adet limon suyu (1 çay bardağı)
- 4 Diş sarımsak
- 1 Tatlı kaşığı Kimyon (Silme)
- 1+1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı Çam fıstığı
- 1/3 Çay bardağı zeytin yağı
- 1 Tatlı kaşığı Pul biber

Yapılışı:

* Hazır ya da evden haşlanmış nohutların kabukları çıkarılır.
* Nohutlar, biraz sıvı yağ ve çok az ılık su yardımıyla püre haline getirilir.
* Tahin ilave edilerek karıştırılır.
* Koyu bir haldeki nohut karışımına, limon suyu ve dövülmüş sarımsak ilave edilir. (Nohut karışımının rengi, limon suyu ilavesi ile açılacaktır.)
* Tuzu ve kimyonu ilave edilerek, servis yapılacak tabağa aktarılır.
* Bir cezvede biberle yakılan yağın içine çam fıstıkları atılır,yağda biraz çevrilerek, humusun üzerine gezdirilir.

AFİYET OLSUN:))

26 yorum:

  1. Bizde en çok yapılan mezedir. Hele Tunca gelecekse kesin yapılır. Dolma fıstığı sürpriz oldu. Geçen gün yağsız tavada kavurmuştum, fazla olmuş olur olmaz her yerde kullanıyorum şimdi. Süper gözüküyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Heyt:)) Tunca'da bizden anlaşıldı:)) Dolma fıstığı yakışıyor. Kalan fıstıklarını, humus yap, dök üstüne:) Hem Tunca'nın gönlü olsun hem de rakı kafir gitmesin:)) Sağolasın yorum için.

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık ben de ılbaşında yapmıştım çok lezzetli oluyor sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet genelde, kutlama sofralarının kraliçesidir:) Yaz sıcakları olmadığı sürece, her an yiyebilirim:)) Sevgiler Özgenciğim.

      Sil
  4. Çok güldüm, ayıplamak mı? Hataylılar bile hazır paketlenmiş nohut unu kullanıyorlar...Ellerinize sağlık, rakının boynu bükülmemiş ama:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Bazen AAAA:)) falan diyen de oluyor da:) Valla! haklısın rakı bu mezeler olmasa kafir gider:)) Sağol Elifciğim:) Seninde ellerine , emeklerine sağlık. Şimdi senin tariflerinden, ekşi maya yapmayı deneyeceğim:)) Sevgiler gönderiyorum.

      Sil
  5. Off rakının kardeşi Nilgünüm ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feraycığım rakının gerçekten yarenidir:)) Teşekkürler ve sevgiler:)

      Sil
  6. Hergün ama hergün tüketebilirim humusu! O kadar seviyorum yani! Bu yüzden cok nadir yapiyorum cünkü birtek ben yedigim icin,esimde sever ama azicik yer o herseyi:)) Fistik haric bende sarimsagi ve limonu bol seviyorum,fistikli denemedim.Afiyetler olsun efendim,elinize saglik!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Terazim:) Ben de senin gibi özellikle limonu dominant humusu çok severim. Sanki Limon, tahinin ve nohutun ağırlığını hafifletiyor. Enteresan bir şey, küçük pufidik sandviçlerin arasında, akşam üstleri çayın yanında bile harika oluyor. Rakı severler duymasın bu önerimi ama ben bayılıyorum:))) Sevgiler kocaman:)

      Sil
  7. Nilguncum humusu cok severim ve yerim firsat oldukca Mirna getirdikce:) yoksa benim hic yapmisligim yoktur bilmemde:) belki senin tarifi bir gun denerim..goruntu guzel fistik la farkli olmus. O fistigi tek kullandigim yer irmik helvasidir:)) ellerine saglik..sevgiler kocaman:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dost Bahçem, can dost:) Mirna harika yahu:)) O da Türk Bakkalın daimi ziyaretçilerinden galiba. Diyorum ya sen gel, canın ne istiyorsa hazır olacak. Kavrulmuş fıstıkla güzel oluyor. Bu fikri Çengelköy de bir balık restorandan çalmıştım.:) Gerçekten yakışıyor:)) Benden de kocaman sevgiler.

      Sil
  8. Nilgüncüm sorularıma cevap verebilirmisin:))
    1-Nohutlar, biraz sıvı yağ ve çok az ılık su yardımıyla püre haline getirilir./ de ki; biraz sıvı yağ ölçüde verilenden mi yürütülecek:)) ve çok az ılık su ne kadar çok az?..
    2-O üstündeki kıvrımları tahta kaşık yardımı ile mi yaptın ben her seferinde yumuşak mezeleri kıvrım kıvrım süslemek istiyorum asla beceremiyorum..Bir torba yoğurdu vs..de fotolayıp acil yayınlarmısın.. Hastayım bu güzel görüntüye..
    3-İçki kullanmayanlar (ben gibi) Humusun yanında çay veya ayranı kafir göndermeseler olur dimi?.. Yoksa rakı-şarap içmiyorum diye Humus yiyemem mi?..

    Kestane kebap çok acil cevap:))))

    Seni sevdiğimi daha önce söylemiş miydim?..
    Olsun bidaha söyleyeyim işte:
    SS...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veririm cancağızım hem de bu 2. defa yazışım:)) 1. de ne oldu bilmiyorum yayınla dediğimde kayboldu gitti:)) Sırasıyla tekrar yazıyorum:)
      1. Nohutları tek başına kuru olduğu için makine ezemez,(benim makine de biraz yaşlı:)) ben yarım çay bardağı ılık su+sıvı yağ ile püre yapıyorum. Ölçü çevirecek kadar diyelim. Benim kullandığım ölçüde yarım çay bardağı karışım yeterli oluyor.
      2. O üstündeki kıvrımları ayne söylediğin gibi tahta kaşıkla yapıyorum. Ancak, humus, muhammara, çerkez tavuğu, gibi daha kıvamlı mezelerde güzel duruyor ama, haydari, amerikan salatası gibi daha az yoğunlukta olanlarda olmuyor:)) Onlara da domates salatalık , maydonoz koyar gönüllerini alırız.:))
      3. Geldik en önemli cevaba: Bir terazi kızına cevap yazarken yazmıştım, okursun:), Çay saatleri için küçük pufidik ekmeklerin arasında yada kanepelerde muhammarayı ve humusu çok seviyorum asla olmaz olmaz diyemem:)) Ben yiyorum sen de ye güzel kardeşim:)) SANA SEVGİLERİMİ YOLLUYORUM YAKALA:))

      Sil
  9. yemekten önce böyle şeyler okumak .....ellerin dert görmesin ,süüüüper...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Mazesim yemekten önce tehlikeli mi diyorsun:)) Valla bence de:)) karnım açken yemek bloglarını gezersem soluğu buzdolabının başında alıyorum::)) Teşekkürler canımcım

      Sil
  10. Her tarif sunumun sanat eseri gibi maşallah:)
    Ellerin dert görmesin canım.
    Bence bu güzel tariflerin hepsini bir kitapta toplamanın zamanı!..

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Destiny:)) Koltuklarım kabardı desem yeri var:) Ebru Şallı yemek kitabı yazıyorsa, belki ben de bröşür yazabilirim:)) Bu akşam bir yerlere sığamam artık:)) Sevgiler...Sevgili dost.

      Sil
  11. Ellerinize sağlık humus nefis görünüyor.
    Bence haşlanmış nohut kullandım diye kendinize haksızlık etmeyin.
    Yemekteyiz programı Antakya'da çekildiği zaman neredeyse bütün yarışmacılar "nohut unu" diye bir şey kullandılar, bence asıl nohut unu kullanmak kolaya kaçmaktır.
    Hayırlı kandiller...


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhterem Hanım teşekkürler:)) Nohut ununa rastlıyorum hem de çok sık:) Demek ki kolayı bulunmuş işin. Denemediğim için, lezzet farkı oluyor mu bilemiyorum ama, eğer olmuyorsa büyük kolaylık demektir. Carrefour larda var alıp bir deneyeyim bakalım, fark yoksa arada sırada onunla da yapıveririz:)) Hayırlı kandiller olsun hepimize. Sevgiyle kalın.

      Sil
  12. Bu hafta gidip bir kutu nohut ve tahin alayim da evde deneyim bakim becerecekmiyim, hep Mirna yapsinda getirsin beklemek olmaz:) eh sende cok uzaktasin gelipte yiyemem bu hafta is basa dusecek..gerci benden baskada yiyen yok evde ya neysem:)) yaninda birde ince pide batir batir ye aman da aman:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın ya:)) Arada sırada güzel oluyor. Az yap kendine göre sende, biraz da Mirna'ya gönderirsin olur biter:) Hakikaten taze ekmek ya da pideyle acaip güzel olur:) Biraz arası geçsin de tekrar yapayım:) Kocaman sevgiler yolluyorum sana.

      Sil
  13. Ama ben şu an çok açım ve humusu da çok severim. Ne olacak şimdi :))
    Bari gidip ekmek peynir yiyeyim humus niyetine. Önemli olan niyet ama değil mi? :))
    İnan şu sıralar yemek işini iyice boşladım. Basit ve pratik şeyler yapıp yiyoruz. İyi ki eşim becerikli de karnımız doyuyor :)
    Sarıldım sana Nilgün'üm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnımız açken okuduğumuz yazılar, midemizi tam 12 den vuruyor prenses.:)) Bu sabah Emelciğimin donutları gibi:)) Sen ekmek peynir:( ben de müsli ile atlatacağız travmayı...Yapılacak bir şey yok. Herkesin yoğun zamanları olabilir, kimin eli değerse o yapabilir.:) Önemli olan yediğin iki lokmayı, iç huzuru, mutluluk ve sevgiyle yemek.:)) Yapana da, tadana da afiyetler olsun. Sizleri seviyorum:))

      Sil