Pazartesi, Ocak 20, 2014

Fava... Meze sofralarının olmazsa, olmazlarından biri daha...




           H3N2 dedikleri şu garabet virüs bize de uğradı. Küçük kuzum tam 72 saattir ateşliydi:( Antibiyotik yok. Sadece ateş düşürücülerle iyileştirmeye çalışıyoruz.  Küçücüğüm, güneşli güzel hafta sonunu, ne yazık ki ateşli geçirmek zorunda kaldı. Hiç bir şey yemiyor. Neler yaptım sırf beğensin de birini seçsin diye...Ama nafile. Bugün sabah saatlerinde ilk defa 37 derecenin altını gördük. Koca kadın neredeyse, derece bakıp çiftetelli oynamaya başlayacaktım. Adını bilip, oynamayı bilmem ya:)) Yapardım bir şeyler heralde:) Nasılsa görecek kimse yok. Bir küçük kuzu bir de ben:)) Bu zorlu bir virüs...Antibiyotiklerin işe yaramadığı, en az 72 saat ateşli hüküm süren, hiç bir şey yenilemeyen, kusma, adale ağrıları, mide bulantıları, baş ağrısı yapan bir tuhaf hastalık. Kuzuya bakarken , çok bulaşıcı olduğunu bildiğim için, kendimce korunma yolları oluşturmaya başladım. Çünkü ben de yatarsam, babaannemiz zaten hasta, anne-baba-teyze işte...Kuzuya kim bakacak? Sabah, öğle ve akşam bir çay bardağı suya, bir çay kaşığı karbonat karıştırıp içtim, bir multi vitamin her gün alıyorum zaten. Bir de kara turp...Öksürüğe iyi geldiği söyleniyor. Ben de yaptım arkadaşlar. 


 Siyah turpu yıkayıp, içini oyuyoruz ancak, beyaz kısmı önemli olçüde kalacak. Dibinde iğne deliği kadar bir delik açıyoruz. Bir çay bardağına oturtuyoruz ve içine bal dolduruyoruz. Ben öğlen yaptım akşama kadar bekledim. Turp suyu ile bal, bardağın içine süzüldüğünde içiyoruz. Ben Cemre'ye kaşış kaşık vermeye çalışıyorum. Öksürüğü azaldı gibi. İhtiyacı olanlar için "deneyin" derim. Turp ve baldan kötü birşey çıkmaz . Her şart altında fayda.:)) Uğramışken favanın da tarifini vereyim bari...:)

FAVA

Gerekli malzemeler:

- 2 Su bardağı kuru bakla
- 1 küçük havuç
- 1/2 çaybardağı tahin
- 2 diş sarımsak
- 1 Çay bardağı riviera zeytinyağ (içine)
- 1 büyük soğan
- 3 tatlı kaşığı toz şeker (Biz z.yağlıları biraz tatlı yediğimiz için çok gelebilir:) Siz dilediğinizce ilave ediniz.)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İnce kıyılmış bir avuç dereotu (içine)
- Üzeri için sızma zeytinyağı ve limon suyu.

Yapılışı:

* Kuru baklalar bir gece önceden yıkanır ve ıslatılır.
* Suda bekletilmiş baklalara, dörde bölünmüş soğan, sarımsak ve rendelenmiş bir küçük havuç ve ilave edilir.
* Üzerini 1-1,5 parmak geçecek kadar su, zeytinyağı ,tuz ve şekeri ilave edilerek  haşlanmaya bırakılır.
* Haşlanan baklalar, el mikseri ile püre haline getirilir. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra tahin ve  ince doğranmış dereotu ilave edilerek, servis tabağına alınır.
* Soğuduktan sonra üzerine zeytinyağ ve limon suyu gezdirilir.

AFİYET OLSUN.

38 yorum:

  1. Kuzuya çok geçmişler olsun, bir an evvel şifa bulsun inşallah, kıyamam ben ona. Korunma yöntemleriniz benim de zaman zaman denediğim yöntemlerden, zencefilli balda bağışıklığa iyi geliyor; aman hastalıklar uzak olsun.
    Fava pek güzel duruyor, ellerinize sağlık; afiyet , şifa olsun.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün ilk defa düştü ateşimiz. Ancak adale ağrıları devam ediyor. Kolunu, bacağını gösterip ağrıyor diye ağlıyor zavallı. Bir sıkıntımız da aynı anda azı dişi patlatıyor olmak:( Sanıyorum diş çıkarma dönemlerinde, bağışıklık biraz daha düşük olduğu için zorladı grip bizi.:( Buna da şükür diyorum, Eşin dostun daha ağır geçirenleri var. Sağol Elifciğim. Böyle böyle büyüyecekler işte. Sevgiler kocaman.

      Sil
  2. Nilgün'cüğüm çok çok geçmiş olsun, turp inşallah iyi gelir, milletin dilinde tüm marketler, manavlar anlaşılan televizyondaki kadın programlarını izliyor bir, iki gün önce bana da tavsiye etti market, aldım bir tanecik duruyor yapmaya üşendim...öksürüğüm geçer gibi olunca antibiyotiği kesmiştim ben ama bugün yine başlamaz mı! Aaa hakikaten çok nalet bir şey bu, kızının ateşinin düşmesine sevindim inşallah atlatır tamamen...nezlesi varsa maske de takabilirsin aslında korunmanın en iyi yolu maske takmak o ucuz bez maskeler var ya 1 lira mı ne...tekrar çok geçmiş olsun
    favayı hep duyarım ama hiç tatmadım..güzel mi tadı?
    eline sağlık
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müjdem. Veriyorum ne aklıma yatarsa illaki faydası olur diye düşünüyorum. Öksürüğe sanki iyi geldi gibi. Kraşeli bir öksürüktü ve çıkaramıyordu. Şimdi biraz daha iyi. Evin içinde aldıysam aldım diyordum ama iyi gidiyorum şimdilik. Vitamin almaya devam ediyorum. Hep kucakta tahmin edeceğin gibi. Aldıysam yapılacak birşey yok. Maske var evde. Taksam korkabilir diye kullanamıyorum. Fava seveni için vazgeçilmezdir cancağızım:)) Sevgiler güzel arkadaşım.

      Sil
  3. Çok farklı bir tarif olmuş canım.. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Büşracığım:) Senin de ellerine sağlık, tatlın çok güzeldi:)

      Sil
    2. Bekar olduğum için çok tarif bilmiyorum ..Etimek tatlısını çok seviyorum.. Yıllardır yaptığım iki üç tatlıdan biridir :) Yorumun için sağol canım.

      Sil
    3. Benim ve çocuklarında sevdiği hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Jaleciğim çok yapar, bize de mutlaka yollar. Sevgiler güzel kız.

      Sil
  4. turp ve bal gerçekten işe yarıyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum yarıyor Özlem. Farkı farkettim hem de 2 günde.

      Sil
  5. merhaba,
    favaya bayılırım,tarifinizde çok güzelmiş,sizi yeni keşfettim ve çok memnun oldum,takipteyim.
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim ve hoşgeldin Havvacığım.:) İade-i ziyarete geleceğim. Küçüğüm hastalandı biraz, azıcık düzlüğe çıkalım sendeyim:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  6. Cimcimeye çok çok geçmiş olsun... Fava ya gelince cezbedici görünüyor, zaten bayılırım da. Ellerinize sağlık, sevgimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Gülay inşallah geçecek bekliyoruz. Geçti zannettik ateş bir günlüğüne indi, şimdi tekrar yüksek ateş devam. :( Canım sıkılıyor. Sanıyorum bu yaşlara gelince çocukları büyüttüğümüz yıllar unutuluyor. Favayı beğendiğine sevindim. Çok teşekkürler nazik yorumun için. Geç cevapladım kusura bakma. Kuzum ateşli, olduğu için sık bakamıyorum.

      Sil
  7. Çok geçmiş olsun gerçekten yaman bir virüs. Atlatmış ama anlaşılan. Onun yemediklerini sen bize gönder. :)) Turbu görünce öyle akrobatik bir şekilde büyüye mi başladık acaba dedim? Şaka tabii turp olayını ben de biliyorum. Fava da nefis ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan daha atlatamadık. Atlatık zannedip çabuk sevinmişim. Dün geceden beri yüksek ateş yine devam. Yarın da düşmezse antibiyotik başlanacak. Sıkıntılıyım yani:( Bir öksürük var , kusturana kadar bırakmıyor yavrucağı. Zaten birşey yediremiyorum. :( Of yani. Yine de Allah çaresi olan sıkıntılar versin diyerek dua ediyorum. Sağ ol.

      Sil
  8. Canim cok cok gecmis olsun..minikler hastalanmasin..cok zor oluyor insan uzuluyor elden verilen ilaclardan baska sey gelmiyor. Atesi dustugunme gore yavastan dahada azalacaktir..Turp lu bal i not aldim..,,bulunsun kosemde. Dogal yonlerden tedaviye bayilirim her cesit.
    fava hic denemedim aslinda senelerdirde yemedim..Konserve yada buzlukta donmus ayiklanmis olarak satiliyorlar belki bir deneyim bu hafta sonu icin yapabilirsem:)) ellerine saglik canim..kendinede dikkat et kuzuyda tekrar gecmis olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :( Evet Emelciğim onlar hasta olmamalı. İlacı veriyoruz ama devam ediyor illet grip. Tam düştü derken, meğer antrak yapmış. Ateş devam. Neler yapıyorum doğal ama şimdilik, çözüm getiremedim. Evvelki gün öksürük azaldı gibiydi. Bugün felaket. Gıcık yapıyor ve çıkarmayı bilemiyor.:( Fava çok kolay ya, kuru bakla bulursan evde yap, Geceden ıslatırsan çok da çabuk yapılan bir yiyecek. Sağol benim güzel dostum. Dikkat ediyorum ama kaptıysam, yapacak bir şey yok. Sevgiler canımcım. Geç cevapladım kusura bakmayın. Kucağımda uyuyor ve bırakamıyorum. Şimdi ana babası var da ben biraz bakabiliyorum. Zaten öksürmekten yoruldu ve uyuyakaldı. Kocaman sevgiler.

      Sil
  9. Sonunu bitirmeden galiba yanlislikla yayinla ya bastim:)) sevgilerimi gonderemedim:)) simdi gonderdim:))

    YanıtlaSil
  10. Canım benimm çok çok geçmişler olsun..Çocuklar hasta olmasınlar yaa..Kara turpu bende duymuştum..Şifa olsun inşallah..Fava nefis görünüyor..Benim tarifimden çok farklı..O nedenle mutlaka deneyeceğim ..Kocaman sevgilerimi ve öpücüklerimi yolluyorum..Minik kuzuyu da benim tarafımdan öpüp bir de geçmiş olsun dersen sevinirim tatlı Anneanne:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepciğim sağol:) Evet hastalıkları çok zor. Elimizden birşey de gelmiyor ki. İlaç bile vermiyorlar. 2 gündür yine yüksek ateş devam etti. :( Artık düşsün çıkmasın diye dua ediyorum. Bu fava da değişik. Ben her ikisini de severim. Tahinli sarımsaklı da çok güzel oluyor. Sevebilirsiniz:)) Ben de bir kucak dolusu sevgi yolluyorum güzel arkadaşım.:) Küçük kuzuyla birlikte...

      Sil
  11. ellerine saglik canim cok zor is ama bunlar :( baya bir vakit oliyor hem is hem okul hemde tarif :) Allahtan bekarim :p opuyorum kocaman
    www.fraise-framboise.blogsot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretin için teşekkürler Aicha:)) En kısa zamanda bloğuna ziyarete geleceğim. Evet ! bekar olunca, hobilere daha çok vakit kalıyor haklısın:)) Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  12. Nilgün'cüğüm, çok çok geçmiş olsun. Kıyamam ben kuzucuğa.
    Bu virüs gerçekten çok güçlü. Turp ve balı ilk kez duydum, çok ilginç geldi. Dilerim uygulamak zorunda kalmam ama gerekirse mutlaka aklımda olacak canım.
    Dilerim en kısa zamanda minik prenses iyileşir.
    Fava da muhteşem görünüyor canım. Ellerine sağlık...
    Öpüyorum ve sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Heyyficiğim. Ateş düştü bu defa başka sıkıntılarımız var. Onları da çözeriz inşallah. Birazdan doktor a çıkacağız. Çok öpüyorum can kız. Sevgiler.

      Sil
  13. Gelmiş geçmiş olsun Nilgüncüm. Ateşinin düşmesine sevindim.
    Senin hazırladığın o güzel yemekleri yemek istemediyse kuzun gerçekten hasta olmuş.

    Bu arada favaya havuç eklemişsin, iyi fikir doğrusu!
    Ellerine sağlık,sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol güzel arkadaşım, girip bakacak bile vaktim olamıyor çünkü, küçüğümüz 10 gün içinde 3. defadır ateşleniyor.:( Tam geçti derken bu 3. :( Sıkılıyorum hem de çok. Bir yandan da yüksek ateşten tuvalete çıkamaz oldu. Bir araba ilaç da bu iş için yüklüyoruz. Geçecek diye bekliyoruz anlayacağın. Kocaman sevgiler yolluyorum sana.

      Sil
  14. can arkadaşım geçmiş olsun. İnan üzüldüm..Ben sana nasıl gidiyor gelinlik dikim işleri diye soracakken sen kuzucuğun hastalığından bahsetmişsin. Geçmiş olsun. Allah şifa versin.
    Canım benim bende favayı çok yapar sık sık soframa koyarım da benden başka yiyen olmaz maalesef. Sadece favaya tahin konduğunu bilmiyordum öğrendim. Denemeliyim senin yaptığını. Ellerine sağlık. Her tarifin ve sunumun gibi bu da tam puan. Canımsın tekrar geçmiş olsun deyip sevgiyle sarılıyorum sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Vuslatım. Gelinliğe Mart sonu başlayacağım Allah kısmet ederse. Önce Cemre nin yaş gününü atlatmamız lazım. Epey kalabalık bir toplantı oluyor.:) Atlatalım ki, evin düzenini, ışığını gelinliğe göre ayarlayabileyim. Yoksa beyaz dikiş, 3.75 numara bozuk yakınlarla biraz zor. Bir de kuzum iyileşmeli tabi. Beni çok yordu onun hastalığı, manevi olarak. Favayı tahinli de yapıyorum, tahinsiz de. Dene derim güzel bir lezzet. Sevgiler yolluyorum cancağızım.

      Sil
  15. Nilgün hanımcım sayfanızın yeni şekli harika olmuş.Favayı tek geçer ayda bir kez mutlaka yaparım ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deryacığım, ben de aydınlık bir yüzü olduğunu düşünüyorum bloğun. Fava güzel yemek çok sık yapmasamda , davet sofralarımızda mutlaka olur.:) Sevgilerimi yolladım sana:)

      Sil
  16. Nilgün çok geçmiş olsun. Her evde yatak-yorgan birileri hasta bu aralar. Turp duymuştum ama yöntemini bilmiyordum. Bende de öksürük kaldı, deniyi,m bari.
    FAVA içinde çok teşekkürler, onu da deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Emel. Evet ne yazık ki; bu grip mikrobu her eve uğradı. Turp, denedim neticesi şaşılacak kadar iyi. Zahmetsiz ve içimi kolay. Fava güzel yemektir bilirsin:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  17. sevgili nilgun
    blogun cok keyifli...
    cok gecmis olsun minik icin..opuyorum onu..oh misler gibi
    fava bizimde cok sevdigimiz birguzellik
    ama denicem ...seninki daha degisik bir tarif
    opuyorum seni,,,sevgiler
    guzel yorumlarin benim icin cok degerli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Cihancığım beğenin için.:) Ben senin bloğuna geldiğimde, düşler ülkesinde gibi hissediyorum kendimi. Sizlere fava yapılışı önermek haddim değil ancak biraz daha değişik bir tarif beğenirsiniz belki diye yayınladım:) Senin ziyaretlerin de benim için çok önemli. Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  18. Canım..öksürük için bende bu yöntemi denerdim çocuklara bir de bıldırcın yumurtası içiiridim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekciğim organiğini bulamazsan ya da bildiğin bir yerden almazsan, en çok hormon barındıran yiyecekmiş. Bu yöntemi ben de daha önce duymuştum ama hormonsuz olduğundan emin olamıyorum:( Sağol önerin için.

      Sil