Salı, Ocak 14, 2014

Çerkes Tavuğu... Bugün mezeleri üçlüyoruz:)





                    Yine eski defterleri karıştırmaya niyetliyim.:) Baştan niyetimi söylüyorum bakın! Çerkes  tavuğunu, gerçek bir çerkesin elinden yemek başka bir şey. Hayatımın bir dönemine eşlik eden bir hanımefendi... Kibarlıkları, terbiyeleri, oturmaları, kalkmaları, büyüklerine olan saygıları, geleneklerine olan bağlılıkları çok iyi bilinir. Şaheste Hanım da, akça pakça ve tüm bu bilinirliğe harfiyen uyan bir hanımefendi idi. Kendinden çok küçüklerle bile "siz" li konuşur, sesinin tonunu bile ayarlayarak hitap ederdi, konuşması gerekenlere.:) Nur içinde yatsın, bu dünyaya iki kardeş olarak gelmişler, annesini yalnız bırakmamak uğruna hiç evlenmemiş...Kardeşi Ali Beyi'de,  annesini son anda razı ederek geç yaşta bir evlilik yapmasına müsaade etmesini sağlamıştı.:(  Hatıralarından bahsederken; görücü gelmek isteyenlerin fotoğraflarını, annesinin önüne atarak, " işte; evlenmek istiyorsan, kısmetin bu git evlen" dediğini...Annesinin gönülsüzlüğünü farkederek,asla evlenmek üzere kimseyi kabul edemediğini anlatırdı sık sık.:(  İşte bu güzel hanımefendi, mutfak sanatları konusunda çok marifetliydi, çünkü anacığından başka onu meşgul edecek hiç bir meşgalesinin olması mümkün değildi. Çok güzel yemek ve oya yapardı. Ondan öğrendim bu güzel mezeyi... Yanında, çerkez pastası ile yenirdi onların evinde... Çerkez pastası dediğime bakmayın, gerçekten tatlı,kremalı, meyvalı falan birşey değil. Mısır unuyla yapılan çok güzel bir yiyecek onu da bir başka yazıda anlatacağım.:)) Nur içinde yat Şaheste Hanım, güzel yüzünü, nazikçe elimi tutarak, çok ufak şeyler için bile fısıldayarak ettiğin teşekkürleri asla unutamam:)

Önemli Not:  Şaheste Teyzem, cevizin yağını çıkararak,( ocağa geniş bir tepsiye çekilmiş cevizleri koyulur, kısık ateşte biraz ısıtılır, sonrasında bir tülbentin içine alarak sıkılır ve ceviz yağı böyle elde edilir) kırmızı biberle yakar ve üzerine gezdirirdi:)) Ve gerçek yapılışı böyledir. Ben de ilk başlarda böyle yapıyordum ama artık bildiğiniz fındık yağını,kırmızı biberle yakıp gezdiriyorum.:))

ÇERKES TAVUĞU

Gerekli Malzemeler:

- 750 gr parça tavuk (göğüs, but karışık)
- 2 adet soğan (Tavuk suyu için)
- 1 Su bardağı çekilmiş ceviz
- 2-3 Dilim bayat ekmek içi
- 3-4 diş sarımsak
- 2 su bardağı tavuk suyu
- Kırmızı biber
- Tuz (Ceviz katılan mezelerde tuz oranına çok dikkat edilmelidir. Fazla tuzu asla kaldırmaz.)

Yapılışı:

* Tavuklar, bütün soğanlar,tuz ve üzerlerini örtecek kadar su ilavesi ile haşlanır.
* Haşlanan tavuklar, küçük küçük bir tabağa didiklenir. Suyu kullanılmak üzere bekletilir.
* Cevizler ve bayat ekmek içleri robotta ince olarak çekilir.
* Çekilmiş ceviz ve ekmek içlerine, dövülmüş sarımsak ve kırmızı toz biber de ilave edilir.
* Bir kenarda beklettiğimiz, tavuk suyu azar azar kuru karışıma eklenir.
* Boza kıvamını alınca, karışımın yarısı didiklenmiş tavukların üzerine alınır ve iyice karıştırılır.
* Karışım servis yapılacak tabağa aktarılır ve kalan cevizli karışım üzerine dökülür.
* Son olarak pul biber ve 3-4 yemek kaşığı fındık yağı kızdırılarak üzerine gezdirilir.

AFİYET OLSUN:)) Çerkes Pastası da olsaydı  yanında müthiş olacaktı... :))))

23 yorum:

  1. En sevdiğim mezedir. Aslında Çerkezler için meze değil, çoğu zaman ana yemek olarak yapıyorlar. Merak ettiğim konu özellikle mi fındık yağı? Bir de çerkezlerin meşhur bir acı sosu var onu koyuyorlar ama ben bu sosu nedense sevemedim. Eline sağlık her zaman ki gibi süper görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan ben pasta , kurabiye, tatlı gibi şeyler yaparsam ve tariflerde sıvı yağ varsa özellikle fındık yağı kullanıyorum. Bunu yıllar önce SJ'deyken, Sofra Grup'dan bir bilen tavsiye etmişti.:) Onlar Fransız ortaklığıdır ve mutfakları da bildiğimiz gibi:)) Alışkanlık oldu artık bende eğer farklı bir yağ olursa, hemen algılayabiliyorum:) Çerkes Tavuğu'na gelince aynen dediğin gibi onlarda meze değil ana yemek ve çerkes pastası ile tüketilir. Evet o acı sos dediğin de baş biberle yapılır,gerçekten çok acıdır. Ve ben ona bayılırım:) O biberi taş arasında öğütürlermiş. Çok tuzlu oluyor gerçeği ama çok güzel:)

      Sil
  2. Harika görünüyor canım:))) Karnım tok ama olsa hayır demezdim :)

    YanıtlaSil
  3. Ben hiç denemedim Nilgün ablacım çerkez tavuğunu. 750 gr tavuk bize çok gelir sanıyorum biraz ölçüleri kısarak denesem olur dimi! Bu haftasonu arkadaşlarımız gelicek ve içkili bir sofra hazırlayacağım hımmm yakışır dimi :)) Sevgiyle öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevizli, sarımsaklı tatları sevenlere birebir:)) Yılbaşında biz kalabalıktık,üstelik çeşit de fazlaydı. Ama yarım kilodan yapsan emin ol kalmaz:)) Zaten pişince et de toparlanıyor. Yaparsan memnun kalırlar diye düşünüyorum. Bilirsin içki sofralarının olmazsa olmazıdır.:) Şimdiden afiyet olsun:) Ben de sana bir kucak dolusu sevgi gönderiyorum.

      Sil
  4. Nilgün'cüğüm Şaheste hanımı o kadar güzel, canlı anlatmışsın ki, gözümün önüne geldi, eski Türk filmlerindeki gibi ruhunda asalet olan, o müstesna kadınlardan...ne mutlu sana öyle birini tanımışsın...çok severim böyle gerçek hanımefendileri...çerkes tavuğunun methini çok duydum ama hiç tatmadım:))fotoğraf harika gözüküyor et yemediğim halde canım çekti valla:)eline sağlık.. Şaheste hanımın da mekanı cennet olsun
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde gerçekten özel bir hanımefendiydi. Onu hep ağlamak üzereymiş gibi dolu dolu gözleri ve hep avucunun içinde kırışmadan tuttuğu dantelli mendili ile hatırlıyorum.:( Çerkes tavuğu güzel bir yemek. Tavuk tavuk olmaktan çıkıyor zaten onca malzeme ile.:))) Benim güzel kardeşim bir gün biraraya gelirsek sana da sözüm bu yemek olsun:)) Bugün şu yazıyla o kadar çok dua aldı ki:)) Nurlarda uyusun. Hayatta iken çok mutlu olamamış bir kadındı, umarım şimdi ruhu huzur bulmuştur. Sevgiyle kal güzel dostum.

      Sil
  5. mmm cok severım ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Selmacığım:) Senin imalatlar da harika. Sıkı takipteyim:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  6. Elinize sağlık tarifiniz harika olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgenciğim çok teşekkürler. En son pırasalı tarifine bayıldım. Pırasa gördüğüm anda hemen incelemeye alıyorum.:) Ellerine sağlık ve sevgiler.

      Sil
  7. Şaheste Hanım, nurlar içinde yatsın. Ne anlamlıdır ki hiç tanımadığı insanlardan dualar almasına sebep oldunuz.
    Benim de bir Çerkez komşum olmuştu, siz anlatırken onunla benzerlikler kurdum. Çerkez tavuğunu çok severimv, güzel ellerinize sağlık. Belli ki sizin kadehler mahsun kalmamış...
    Sevgiler gönderiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim gerçekten önceki yorumumda da bahsettim, o kadar çok dua aldı ki ...Tanrı sanki onu anmamı istemiş. Garip bir durum. Ne kadar özel insanlar değil mi? Bir okul arkadaşımın annesi de çerkesdi. Kayınpederinin yanında hiç oturduğunu görmedim. Kapının yanında beklerdi. Değişik bir yetiştiriliş tarzı. Nur içinde yatsın diyorum ve hepinize teşekkür ediyorum:) Kadehler mahsun kalmadı:)) Güzel eşlik ettiler:)) Sevgiler kocaman

      Sil
  8. Sevgili ablacığımdan beklediğim tarif geldi :)) Bende Çerkez eşi olan hocamdan yemiştim. Çok lezzetliydi. Ara ara yapmaya çalışırım. O lezzeti bulana kadar devam:)) Ellerine sağlık ablacığım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurcancığım harikasın. Tarif sırasına koydum yılbaşı yemeklerini:)) Gerçekten lezzetli bir tat. Biz de çok severiz. Çok sık yapmam, kutlama sofralarımdan da eksik etmem:) Teşekkür ederim güzel arkadaşım. Senin de ellerine sağlık. Sevgilerimle...

      Sil
  9. Tabak nefis görünüyor. Ellerinizden yemek isterdim. Benim rahmetliüvey dedemçerkezdi. Çerkez pastasını Sivasda Köylerinde bir düğünde Yemiştim.Çerkez hanımlarını bende çok beğenirim. Hele hele o dediğiniz saygıları hakikaten mükemmeldir. Ceviz yağıçıkartmak zorolduğundan ve dediğinizgibi günümüzde artık farklı alternatiflerleyapılıyor .. AMA başdada dediğim gibi tabak nefis nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nursevin Hanım:) Ben de size ikram etmekten çok hoşnut kalırdım. Bir gün tanışma fırsatımız olursa çok mutlu olurum. Sizi ilgi ve takdirle takip ediyorum. Çerkeslerin saygıları gerçekten başka bir mükemmellikte. Büyüğe saygıları, küçüğe olan sevgileri çok enteresan. Cevizin yağını çıkarmak gerçekten zor. Öğrendiğim tarifte yapılışı tam olması gerektiği gibiydi:)) Ancak, herşeyi zamana uydurduğumuz gibi, bunu da uydurduk.:) Tekrar teşekkür ederim nazik yorumunuza.Sevgilerimle.

      Sil
  10. Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun...
    Saheste Hanimefendiye de Allahtan rahmet diliyorum,madem ki anmissiniz demek ki rahmet istiyor...
    Mekani cennet olsun.
    Nilgün Hanim ben de beklerim,sevgiyle ve dostca kalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldızcığım gerçekten inanılmaz derecede dua aldı:) Huzur içinde uyusun inşallah. Güzel yorumun için teşekkür ederim. İlk fırsatta ziyaretine geleceğim:)) Sevgilerimle.

      Sil
  11. Canım, Kendini başkaları için feda eden insanları çok takdir ediyorum, mesela bizim iş yerinde dünya güzeli tatlı bir hanım var, yaklaşık 45 yaşında. Hep merak etmişimdir niye evlenmedi diye, meğerse 15-20 senedir annesi yatalakmış. Ona bakıyor bazen öğle saatlerinde bile eve gidip geliyor, elinde telefon sürekli anne ile ilgileniyor. Tabi ilişkilerini de bu sebeple yürütememiş.. Hiç evlenmemiş. Şimdi karşısına bir bey çıktı..Yıllardır yalnızmış eşinden ayrılmış. İkisi birbirini buldu, adam yatalak anne yaşlı baba ile oturmayı kabul etti. Yakında düğünleri var. Harika bir hikayeleri var yani..Bundan sonra hastaya ve yaşlıya iki kişi bakacaklar..Tıpkı senin Şaheste hanım gibi. Yaşanlar mutlulukla, göçüp gidenler huzurla uyusunlar inşallah. Allah iyi kalbi görür, hem bu dünyada, hem öbür dünyada hak ettiğini verir..

    Gelelim çerkez tavuğuna, bende çok severim. Yemeye ve yapmaya..Ellerine sağlık Nilgüncüğüm. Her yaptığın şey gibi bu da muhteşem..

    Sevgilerimle sarıldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten Vuslat, bu kadıncağızı çok severdim. Benim ayrıldığım beyin, eniştesinin kız kardeşiydi. Çok anlatmıştır genç kızlığına dair hikayeleri. Hep bir çocuğu olsun çok istediğinden bahsederdi. Çocuğum bana bakardı, kimsenin yanına kalmazdım derdi.:( Üzülürdüm ve çok beğenirdim halini tavrını. Kendini feda etmiş zavallıcık. Nurlarda yatsın. Arkadaşına da ömür boyu mutluluklar diliyorum. Geç olmuş ama inşallah boş geçen zamanı dolduracak bir birliktelik olur. Çerkes tavuğu başka bir şey yahu:)) Ben de bayılıyorum. Çok teşekkür ederim güzel övgülerine.:) SS.

      Sil
  12. Şaheste Hanım nur içinde yatsın... Senden dinlemek çok güzeldi. Çok güzel tarif etmişsin canım.
    Eşim çerkesdir ve çerkes tavuğunu çok sever. Ben hiç yapmamıştım ama okuyunca sanki yaparım gibi geldi :)
    Gerçi öyle cevizin yağını falan çıkaramam ama diğer işleri yapabilirim. Emin ol ki bunu deneyeceğim canım.
    Eşim çok mutlu olacak :))
    Çok teşekkür ederim Nilgün'cüğüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyfim, Şaheste Hanım o kadar çok dua aldı ki; huzurla uyusun inşallah. Evet, o zarif hanımefendi aynen anlattığım gibiydi. Yakınlarından çerkes olanlar, mutlaka tanımı anlayacaklardır:) Boşver yağını falan çıkarmayı. Ben de artık çıkarmıyorum. Tarif çok kolay yarısı kadar ölçüyle yap, oturup doya doya yiyin:)) Sevgiler yolluyorum ikinize de:)

      Sil