Salı, Kasım 05, 2013

Kıymalı Börek... Hem de Kıtır Kıtır...





                       Bazen; yemek yapmanın bile zor olduğu günler olur insanın yaşamında. Mutfağınızı ne kadar severseniz sevin, ayaklarınızın gitmediği olur, istediğiniz yere... O günlerden birindeyim... Dış işlerinden sorumlu vatandaşların eve geldiklerinde karınlarını doyuracak yemeğe de ihtiyaç var... "Bir şey yapmalı" diyerek, harekete geçtim ki, aklıma buzluğumda aslanlar gibi yatmakta olan böreklerim geldi.:) Yarısı daha önce soframıza eşlik etmişti. Diğer yarısı da bu akşam yemeğine çare olmalıydı.:) Oldu da... Taze fasulyemize refakat ederek, soframızı şenlendirdi. Bir de salata tamam işte.:)) Bugünlük bu kadar yeter. Yarına Allah Kerim...

Gerekli Malzemeler:

- 4 Adet Yufka
- 3/4 su bardağı Sızma Zeytinyağ
- 1 Su bardağı Un

İç malzeme:

- 1 Demet taze soğan
- 1 adet kuru soğan
- 250 gr Kıyma
- Bir Avuç ince kıyılmış maydonoz
- 1 Adet irice Havuç rendesi
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, kimyon ve biraz toz şeker.

Yapılışı.

* Taze ve kuru soğanlar ince ince doğranarak, sıvı yağda pembeleştirilir.
* Kıyma ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.
* İnce rendelenmiş havuçta ilave edilerek kavrulur ve suyu çektirilir.
* Baharatları ilave edilerek, ılınması için kenara alınır.
* Yufka tezgaha serilir, yarısına sızma zeytinyağ sürülür ve üzerine elekle un serpilir. Diğer yarısı üzerine kapatılır.
* Yarım ay şekline gelen yufkanın düz kısmına iç harcından bolca koyulur ve kenarlarından biraz içe kıvrılarak rulo yapılır.
* Rulo halindeki yufkalar, dört parmak uzunluğunda parçalara bölünür.
* Yufkalar bitene kadar aynı işlem uygulanır.
* Üzerine yumurta sarısı ve biraz yağ karışımı sürülerek, ay çekirdeği, susam, çörek otu serpilir ve 180 derece sıcak fırında pişirilir.

AFİYET OLSUN:)

16 yorum:

  1. NİLGÜNCÜM BU BÖREK NEFİS OLUYOR,ELLERİNE SAĞLIK CANIM..ÇITIR ÇITIR NASILDA GÜZEL OLMUŞTUR..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nursenciğim. Gerçekten çıtırık bir börek ve buzlukta da gayet güzel sırasını beklemeyi biliyor. Ben de çok seviyorum. Sevgiyle kal.

      Sil
  2. Ahhh o buzluktaki vakit bulup yapamazsak diye tedbir amaçlı nevalelerimiz.. İşte ev hanımı buna derler..Vakit çok yap at köşeye, vakit yok çıkar döşe tepsiye:))..Ellerine sağlık arkadaşım. Harika bir börek.. Bende de 3 malzemeli börek var dondurucuya, yetmez ise seslen atavereyim fırına, getirivereyim sıcak sıcak o candan sofrana..
    Sevgilerimle. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol be Vuslatım:) Buzdolabındaki börekten yemiş kadar oldum desem yeri var.:) Sanki üst kata çıksam, kapıyı çalsam, sen çıkacakmışsın gibi karşıma:)) Kucak dolusu sevgiler cancağızım:)

      Sil
  3. Ah Nilgüncüğüm bir kadın olarak üç icada duacıyım..1.si Çamaşır makinesi.2. Bulaşık makinesi ve son olarak da Dondurucuyu çıkaranlar :)Ben sık sık bu mucitlere dua ediyorum pek çok hanım gibi:-)Vuslat çok haklı..Dondururucuya atılan yiyecekler kurtarıcımız..Ellerine sağlık börekler de nefis olmuş..Afiyet olsun..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep beraber duacılarıyız:)) Zeynepciğim galiba öncelikle elektriğin varlığı için dua etmeliyiz:) Olmasaydı, tüm makineleri aksesuar olarak kullanırdık. Dondurucu gerçekten kurtarıcı... Ne zaman müracaat etsem, karnımızı doyuracak birşeyler çıkar:)) Teşekkürler ve Sevgiler.

      Sil
  4. Nilguncum..bugunluk bu kadar yeter demissin..guzelim boregi onumuze getirmissin yaninda taze fasulye birde salata daha ne olsun:) keske bendede olsa idi..Hepimizin vardir oyle caninin istemedigi elinin kolunun kalkmadigi zamanlar..gelip gecer..sen mutlu ol yeter.,sevgilerimi yolladim uzaklardan uzaklardan:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dost Bahçem:) Haklısın bazen oluyor böyle zamanlarımız. Börek tek başına, ayranla bile yeteri esasında. Çocuklara ne versem, "hayır" demezler zaten. Yedik, bitti işte:)) Buradan da kocaman sevgiler yolluyorum. Sevgiyle kal can dost.

      Sil
  5. Nilgün'cüğüm, senin çok da tatmin olmayarak saydıkların benim için ziyafet :)
    Daha ne olsun...
    Bu arada börekler nasılda kuzu kuzu yatıyorlar orada...
    Buzluklar olmasa ne yapardık acaba :))
    Sevgiler gönderiyorum canım sana...
    (Şiir yazmışım gibi oldu :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prensesim:) tatmin olmayarak yazmak değildi o ruh hali:)) Buzlukta unutulmuş börekti:)) Hatırlayınca ben de menüyü gayet tutarlı buldum çok şükür:) Bugün bile işe yaradı desem yalan olmaz:)) Bu arada yorumda kafiye, vezin muhteşem:)) Gerçekten; hafif şiir havalı olmuş Cancağızım. Kocaman sevgiler Ankara'ya.

      Sil
  6. Dondurucular olmasa işimiz zormuş:))hele benim gibi okula giden 2 tane kuzu varsa:) bende yaptığım böreklerin birazını dondurucuya atarım ki sonra çıkarıp afiyetle yensin diye:)) ellerine sağlık nefis görünüyor börekler:)) küçük kuzuyu kocaman öpüyorum:))sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Elifciğim:) Eğer zulalarımız olmasa, acil durumlarda ne yapardık bilemiyorum. İllaki, kimseyi aç bırakmayız evvel Allah:)) ama panik olmadan çözmek daha kolay oluyor:) Kuzuyu senin için kocaman öpeceğim ama sen de, sendeki kuzuyu Nilgün teyzesi için öpüver lütfen:)

      Sil
  7. Kıymalı böreği de çok severim :) Güzel görünüyor :) Bayılıyorum size ne kadar güzel şeyler yapıyorsunuz :)) Eşiniz çocuklarınız çok şanslı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra ben de bayılırım kıymalı böreğe:) Sana yorum yazmıştım bir yazın için, hayatta arkamı dönemeyeceğim ve tok olsam dahi tadına bakmadan geçemeyeceğim tek şey, börek ve pide:)) Ben de senin seyyah tarafına bayılıyorum, sık sık arkana takılıp dolaşmak geliyor içimden:) Arada bir arkana bak, takılmış olma ihtimalim yüksek:)) Şans konusuna gelince, Ben ve çocuklarım karşılıklı olarak şanslıyız gerçekten. Eş konusunda fikrim yok:)) Çünkü; 1996 yılından sonra öyle bir sorumluluğum olmadı:)) Sevgiler Kepçeciğim.

      Sil
    2. Canım seninle de gezeriz bir gün :) Takıl bana :)) Sevgiler..

      Sil
    3. Kesin takılacağım:))) Sevgiler kocaman tut kepçeciğim:=))

      Sil