Cumartesi, Kasım 30, 2013

Kabak Tatlısı... Arkadaşlar, pozitif sinerji yaratmamız gerek...


 

                 
                    Kış  yüzünü gösterdi sonunda, iki gündür hava kapalı ve soğuk. Mevsim gereğini yapacak elbette. Ancak; karanlık hava da içimi  karartıyor...  Yaz sıcaklarını sevmiyorum, ancak; şu karanlık gökyüzüne de hiç tahammülüm yok:)) Sanıyorum, Tanrı hiç bir kulunu bu konuda memnun edememiş:) Neyse ki, sayılı günler çabuk geçer hepimiz biliriz. Ne yapalım hükmünü sürecek kış ayları ki... yazı görebilelim.  Halbuki son yazımda, güzel bir havadan istifade edip, Mısır Çarşısı, Mercan, Tahtakale dolaylarını nasıl alt üst ettiğimi ve yolumu Bedesten'e düşürmeye karar verdiğimden bahsetmiştim:))) İşte... kış ayları geldiğinde, İstanbul'da bir hafta, on gün önceden program yapmanın ne kadar uygun olabileceği konusunda bir defa daha yanıldığımı anlamış oldum.:) Yağmur, çamur, şimşek, fırtına derken, uzatmayalım:))) Sadece pencereden bakabildim. Olsun, ben o güzel havayı yakalayacağım ve sizlere söz verdiğim gibi İstanbul'un başka başka yüzlerini göstermeye çalışacağım. Başarının sırrı inanmaktır biliriz.:) Madem inanmak dedik; O halde hepinizden, bu yazıyı okuyan her arkadaşımdan bir ricam var. Önümüzdeki pazartesi günü itibariyle tedavisine başlanacak çok tatlı bir arkadaşım için pozitif inançlarımızı birleştirelim ve ona gönderelim:)) Şimdiden teşekkürler hepinize... Kabak tadı vermeden, bir tatlı tarifi ile bu yazıyı da tatlıya bağlayalım....:) Sevgiler

 Gerekli Malzemeler:

- 2 kg ayıklanmış tatlı kabağı
- 1 kg Toz şeker
- 2 Çubuk tarçın
- 5-6 adet karanfil

Yapılışı:

* Tatlı kabakları bir sıra halinde tencereye yerleştirilir, üzerine toz şeker döşenir ve kabaklar bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
* Şeker yatırılmış kabaklar, mümkünse bir gece (serin bir ortamda) bekletilir.
* Çubuk tarçın ve karanfiller içine ilave edilerek, hiç su ilavesi yapılmadan, kendi saldığı suda pişirilir.
* Ilındıktan sonra servis tabağına alınarak, ceviz  ile süslenebilir. Tahin, kaymak ve Hindistan cevizi de süslemede kullanılabilir.

Not: Kestane kabağı bu iş için biçilmiş kaftan, şu sıralar pazarlarda bir değişik kabak daha görüyorum kabuk renkleri turuncu olan:)) Tarif, o cins için uygun değildir.  Ayrıca kestane kabaklarında, ayıklandığı zaman kabuğa yakın olan bölümlerinde görülen yeşilimsi bölüm asla kesilip atılmamalıdır. Esas lezzetli olan bölümün burası olduğunu iddia ediyorum:)) Tekrar sevgiler ve afiyet olsun.



20 yorum:

  1. Nilguncum arkadasina sifa diliyorum
    Umarum tedavisi olumlu sonuclanir ve kisa zamanda sagligina kavusur..kabak tatlisi en cok sevdigim tatlilardandir. Burada squash diye kabak cinsi var ince uzun farkli gorunumlu ama muthis guzel tatli oluyor onu kullaniyorum. Goruntu ve eminimki tadida nefis.afiyetler olsun.
    Hava hep kararik:( ustelik eksi lerdede olunca yapilacak tek sey evde oturmak cay kahve ve bu guzelum kabak tatlisi ile gunu hos etmek:))keyifli hafta sonu diledim kucakladim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim sağol iyi dileklerin için.:) İyi olacak tabii ki. Kabak tatlısı benim de çok sevdiğim tatlıdır. Sanıyorum sizin oradaki kabaktan, Bodrum pazarında da görmüştüm. Su kabağı diyorlar. Tatlısını yemedim ama güzel olduğunu düşünüyorum. Bak hiç olmazsa canın çektiğinde yapacak kabak varmış:) Hava fena be cananım:( Nefret ediyorum şu karanlık havadan. Güneş elbet açacak:) bekleyeceğiz. Ben de sana ve ailene diliyorum güzel ve keyfinizce bir hafta sonu...Kocaman sevgiler.

      Sil
  2. O tatlı arkadaşınıza yürekten şifalar diliyorum, inşallah tez zamanda iyileşir...
    Kabak tatlısını çok severim, benim kızlar sevmiyor sık sık yapamıyorum. Eğer yaparsam hepsini ben yiyorum, yerken iyi de...
    Ellerinize sağlık, afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Elifciğim:) Evde seven varsa çok keyiflidir yemesi:)) Bizim evde sevmeyen sadece küçük damadım:( Gerisi bayılıyor. Tek başına yenildiğinde, dönüşümü çok acı oluyor haliyle:)) Sevgiler.

      Sil
  3. Canım, tüm kalbimle arkadaşına şifa dilerim. Umarım yakında buradan güzel haberlerini alırız. ..
    Bu arada kapalı havalar tazecik demlenmiş çay eşliğinde çok keyifli oluyor, ben çok seviyorum böyle havaları :))
    Ama yinede senin için bol güneşli günler dilerim Nilgüncüğüm.
    Kabak tatlısı bence mevsimin en güzeli. Çok severim. Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerin için çok teşekkürler prenses.:) Kapalı havaları sevdiğim zamanlar olmuştu ama bu aralar gönlümde puslu olunca... Olmuyor be Heyyfim. Ben bol güneşli günler istiyorum ülkeme, evime, eşimin dostlarımın evlerine:)) kabak tatlısı hatırı sayılır olmuştu ama şu aralar fazla kapıp koyverdim haydi hayırlısı:)) Biri bana "dur" demeli. Sevgiler gönderiyorum kocaman tutttttt:))

      Sil
  4. Ya ben kabak tatlısını bile beceremiyorum. Hiç su koymadığım halde çorba gibi oluyor. :(( Acaba 1 gece bekletme olayı mı bunun sırrı? Arkadaşına acil şifalar diliyorum . Hep iyi düşünmeke gerek ki pozitif enerji gitsin. Nilgün eline sağlık nefis gözüküyor kabak tatlısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhancığım sen kendine kabahat bulma arkadaşım:)) Bazen kabak oyun eder insana:)) Kısacası o kabağın cinsindedir. Ben vaktim olursa bekleterek yaparım ama acil durum yetiştiriyorsam, bekletmeden de yaptığım çok olmuştur. Tabii ki gri kabağı kullanıyorsundur mutlaka değil mi???:)) Öbürü gerçekten su olur çünkü.:) Bir önemli nokta da şekerini biraz fazla vermektir. Az şekerle haşlama oluyorum zannediyor sanabilir kendini:)) İyi dileklerine teşekkürler. Sağol.

      Sil
  5. Harikasın canım.. Kabak tatlısını çok seviyorum.. Çok güzel olmuş.Ellerine sağlık..Benim yerime de yeseydin :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah be Büşracığım uğra da beraber yiyelim:)) Sağolasın teşekkürler:))

      Sil
  6. Hıımmm elleriniz dert görmesin enfes. Az önce bitti kabak tatlımız, ailece bayılırız lezzetine. Ben bu kez biraz da fırınladım Nilgün ablacım, o şekliylede sevdik :)) Sevgili arkadaşına acil şifalar ve sağlıklar dilerim.
    Güzel günler göreceğiz, güneşli günler :) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznurcuğum fırınlanınca çok güzel olduğuna dair söylenenler o kadar çoğaldı ki:) Bundan sonraki yapışımda fırınlayacağım:)) Size de afiyet olsun güzel dost.:) Güneşli günlerde buluşmak üzere, iyi dileklerine çokkkk teşekkürler:)

      Sil
  7. Nilgün'cüğüm canım benim sen asla kabak tadı vermezsin, kabak tatlısı hali verirsin:)) canım benim yazsan daha milyon satır anlatımın zevkle okunur.. Arkadaşın için acil şifalar dilerim. Yüce yaradanımız dert verip dermansız bırakmasın. Çaresini de tez elden versin inşallah..

    Tarifin sonundaki kestane kabağını kestane kabuğu okuyorum. Sonra ne alaka neresine koymuş diye tarifi 3 kez okudum bir de baktım ki şaşı beşlik yapmışım:))) Ellerine sağlık arkadaşım. Her zamanki gibi şahane yapmışsın, çok severim yemiş kadar oldum...Sevgilerimle sarıldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslatım sağol be can arkadaşım:)) Yazı dilim senin kadar usta olmasa da, karalıyoruz işte bir şeyler. İyi dileklerin için ayrıca çok teşekkür ederim. Ulaşması gereken yere ulaştı biliyorum hepinizin içten dilekleri. Ah! şu kestane kabakları:((( Bu arada aramızda kalsın:) Bugün kan tahlili neticelerimi aldım...Kolesterol ve 3 aylık glukoz yüksek çıktı... Çenemi acilen tutmam gerek:)) Ben de sana kocaman sarıldım cancağızım:)

      Sil
  8. Kabak tatlısının o yeşil kısımlarına bayılırım ben, kestane ezmesi gibi olur tadı... canım çekti bak :)
    Baştan buraya gelene kadar her gördüğümü canım çekti aslında, ben böyleyim işte, herşeyi canım çeker :)
    Mutfakla aram pek iyi değil, pratik şeyleri tercih ediyorum amaaaaa yemekle aram pek iyi, o nedenle, hani gün gelir de bana gelirsen eğer, şuradan birkaç tarifi uygulayıp gel olur mu :)))
    Sevgileeer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet:)) Bence de sanıyorum bu güzel sebzenin en güzel bölümü:) Mutfakla emekli olana kadar benim de ilişkilerim sınırlıydı. Yine çok severdim ama vakit yoktu ki:)) Hafta sonu hafta arasının yemeklerini yapar koyardım dolaba, ordan haftayı geçirirdik ufak tefek ilavelerle:)) Sana gelirken unutmam söz sevdiklerinden ortaya bir karışık yaparız:)) Sevgiler.

      Sil
  9. Of of hem de ne kış..Ankara buz gibi...Stockholm ile hep karşılaştırırım merakımdan çoğunlukla oradan daha soğuk geçiyor:)))anla...
    kabak tatlısı en, en, en, en sevdiğim tatlılardan biridir, afiyet olsun eline sağlık canım
    bu yıl henüz yapmadım
    kucak dolusu sevgilerimi bıraktım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim bu sene ayaz çok. Sokağa çıkıp yürüdüğümde yüzüm yanıyor soğuktan. İstanbul böyle ise Ankara'nın hali, haliyle yamandır. Ayrıca Ankara'nın kuru soğuğu meşhurdur. Anlayabiliyorum yani durumu:( Bak bizden de kötü durumda olanlar var. Emel ile Şulenin Kanada dan koydukları resimleri görmüşündür. Tüm doğa buzdan heykel.:( Yine de halimize şükredelim. Kabak tatlısı, şerbetli tatlılardan daha hafif oluyor ve ben de tercih ediyorum. Perşembe günü çocukluk arkadaşlarım yemeğe gelecekler yine aldım mutfakta şekerlenmeyi bekliyor:)) Benden de kocaman sevgiler.

      Sil
  10. Elinize sağlık çok güzel görünüyor
    bu da benim kabak tatlısı tarifim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Biz de kabak tatlısı çok sevilir. Kremalısı, pastası, klasik tatlısı hiçbirinden vazgeçemeyiz:)) ben diyabetli olduğum için çok fazla yiyemem ama ucundan birazcık yiyerek nefsi kırıyorum işte:)) Sizin tarifiniz de çok güzel. Sevgiler gönderdim.

      Sil