Perşembe, Kasım 21, 2013

Bugün kendimi gezdirdim...:)) Yine, yeni, yeniden Eminönü...Mercan...Kapalı Çarşı

     Hava güneşli, kuzu babaannede olursa, "Nilgün kaçar" dedim ve düştüm yollara...

                                                                                                                                                                        İlk durak Kapalı Çarşı daha doğrusu Mısır Çarşısı... Malatya Pazarı yine tüm ihtişamı ile güne hazır...


       Mısır Çarşısının en eski dükkanlarından biri, hatta; babadan, oğula 2. nesil orada...

                                                                                                                                                                          Yaz aylarında, hava sıcak, iş de az ise, esnafın eğlence kaynağı... Kapının önüne at iki tabure, bir de tavla vakit geçsin.:) Bu arada sedef kakmalı olanlara vurgunum. Şu anda, evde anneden kalma tavlam olduğu için, sedef kakmalı alıp, onu öksüz bırakmaya gönlüm el vermiyor.


     Artık sadece et ve tavuk dönerimiz yok. Böyle meyveli ve bol kuruyemişli müthiş lezzetli dönerlerimiz  katıldı sofralarımıza...:) Döner bıçağınla kesiyorlar, bu güzellikleri...

                   

      Bu kadar kapalı mekan beni gerer:)) Attım kendimi dışarı. Kuruluklar dizim dizim almadan gelinmez. Daha sonraki tarihlerde, içi doldurulup blogdaki yerini almak üzere, satın alınıp, çantamın içine tıkıldı.:)


    Aşureyi yaptım ama bu tezgahlardan uzak durmak biraz zor. Şu sarı üzümler benim ve kuzumun favorisi:) Şeker, çukulata yerine gayet güzel oluyor.:) "Koy oğlum kesekağıdına 250 gr."..:))


     Şerbetli tatlılarla dolu bir vitrin... Turistlerin ilk durağı:)) Hemen tane ile satın alıp, mideye yollayıveriyorlar.:) Onları seyretmek, yemek kadar eğlenceli oluyor:)) Ah! bana sorsalar "az ilerde, başka bir vitrin var...Karnınızı çok doyurmayın" diyeceğim ama:))))


     Eminönü'nde dolaşıp, Namlı daki zeytinleri görmemek mümkün mü? Ve tabii ki turşuları... Dükkanın içine girince hemen oracıkta seçimlerinize göre hazırlanan sıcak sandviçleri:)))) "Ah" diyorum.:)) Bir sonraki gidişim için, yeni sandviç içeriğimi hazırladım bile...:))


        Bu da turşu bölümü... Hatay'ın bir soslu turşusu var ki... Ne siz sorun , ne ben anlatayım.:)))


         Evettttt:)) Geldik Acemoğlu'na. Benim meşhur tatlıcım. İşte turistlere tarif etmek istediğim vitrin bu:))) Olsun, her yerin müşterisi kendine... Varan 1.


      Söylemiştim:)))) Varan 2.


     Varan 3:))) Daha fazla üzmeyeceğim sizi:))


     Bunca yemekten sonra biraz ara verip, sepetçiler çarşısına doğru seğirttim:)) Bayılıyorum bu dükkanlara. Fırın kürekleri, tahta kaşıklar,oklavalar, yer sofraları, hamaklar... Burası da başka bir dünya...



     Döküm malzemeler mutfaklarda yerlerini almaya başladı ama, toprak tencereler, testiler hala benim gözbebeklerim:)) Bu arada dolma pişirirken kullanılmak üzere ağırlık kapağımı da aldım:)) Artık tabak koymayacağım.
   
     Bu sepetçiyi de çok severim, sahibinin oğlu askere giderken tanışmıştım, kuzumun bebek sepetini onlardan alacaktım ama kuzu bize iş çıkarıp 21 gün önce arz-ı endam edince, ne yazık ki; bu yakada bir mağazadan almak zorunda kalmıştık:))


     Carving çalışmaları için bıçak ararken, inceleme imkanı bulduğum ve çeşitleri ile fiyatları konusunda ağzımın açık kaldığı meşhur bıçakçılardan biri...Sürmene'den, Tosya'ya...Bursa'dan, Malatya'ya....Gül ağacından, Ceviz ağacına...Meraklısının mutlaka uğrayıp, en az bir saat ayırması gereken bir dükkan.


Hangimiz unutabiliriz; pirinç, tunç havanları ya da kahve değirmenlerini???? Anılar yine yakamda:)) Anlıyorsunuz beni değil mi?


     Burası da meşhur künefeci:) Günün her saatinde tıklım tıklım:) Hemen odun ateşinde yapılıp şerbeti veriliyor ve doğru masanıza:)) Tabi ki:  ben sadece seyrettim:))


Bu kadar tatlı ve yemeğin üzerine kahve mis gibi olur ama sadece bakır fincan zarflarının görüntüleri ile idare ediyoruz.:( Çünkü; Ben sigarayı bıraktığımdan beri neredeyse 2 ay bitecek ve kahve içemiyorum. Kahve keyfimi yitirdim:) Sanki sigara ile başka birşey içiyormuşum... :)) Düzelecek, düzelecek...Eski sadık dostumu sigara yüzünden terk edemem:))



     Bu arada Emelciğim, Santa Eminönü'ne de uğramış, çok güzel yeni yıl müzikleri çalıp söylüyor kendi kendine:))

        Evet! sevgili arkadaşlarım bugün kendimi ve kafamı gezdirirken, uzaklardaki ve İstanbul dışındaki bazı arkadaşlarım için de bu kareleri çektim. Umarım beğenirsiniz. Haftaya Bedesten ve halıcıları dolaşacağım:)) Bundan sonra böyle, hava iyi ise, haftada bir gün bir yerlere kaçacağım:)) Sevgiler hepinize.

29 yorum:

  1. Nilguncum, ne guzel bir kacamak olmus. Disiplinine hayran kaldim. O kadar tatliya, yemislere bakip yememeyi nasil basardin? Ben herhalde kunefede kopardim :-) Cok tesekkurler. Seninle birlikde gezmis kadar oldum. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Disiplinden çok korku desek daha doğru olur Şuleciğim. Ben o kadar tatlıyı yesem, hastaneye yetişemem. Diyabet zirve yapar:)) Ama kuruyemiş falan yiyorum. Namlı 'da da muhteşem bir sandviç yedim:)) Tatlıyı kontrol ediyorum sadece:)) O da dediğim gibi, irade değil:)) Tamamen korku:)) Sevindim beğendiğinize:)) Sevgiler canımcım Şöbiyet bekliyoruz:)Dillere destan olmuş şöbiyetin:))

      Sil
  2. Şimdi İstanbulda olmak, sana takılmak ve her yeri birde canlı görmek vardı:( Neyseee..O da olur inşallah bir gün..Sevgilerimle canım benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tozunu attırırdık İstanbul'un:)) Sen gel can arkadaşım, Eminönü benim evimin içi gibi:) Bilmediğim iğne deliği yoktur oralarda:) İnşallah birgün çayımızı yudumlarken, hatırlarız bu yazdıklarımızı.:)))

      Sil
    2. İnşallah canım inşallah..Sevgilerimle..

      Sil
  3. Nasıl keyiflendim anlatamam fotoğraflara bakarken, çok severim öyle yerlerde saatlerce vakit geçirip, çantamı doldurmayı. Ne iyi etmişsiniz Nilgün hanımcım, yüreğinize sağlık, harika bir fikir haftada birde olsa gezmek ve gezilerinize sayenizde eşlik etmek :))
    Sevgiler kocaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğendiğin için:)) Benim de moral bulduğum, kafa dağıttığım, ruhumu yenilediğim yerlerdir buralar. Sabah bıraksan, akşama zor bulursun:)) Böyle keyif alırım. Size de iyi gelir diye düşündüm. Haftaya çarşamba ya da perşembe Bedesten ve halicıları gezmek istiyorum:)) Sırada, antikacılar ve dericiler var sizlerle de paylaşırım isterseniz:))

      Sil
  4. Ahhhh bu ne guzel bir paylasim..burnumda tuttu Istanbul kapalicarsi, denizin kokusu, balikcilarin balik ekmegi..tatlilar tatlilar tatlilar..keyfin olmus arkadasim sen gez bizde burada hem ic gecirip hemde mutlu olalim en azindan resimler var diye...Haftaya olan gezini bekleyecegim sabizrsizlikla..hersene gidebildikce bedesten turu kapali carsi turu yapmaya calisirim ..ozlemisim... sagolasin can dost sagolasin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bedesten aklımı başımdan alıyor. Gezdiğin için bilirsin iki tane çok eski kuyumcu vardır. Vitrinleri karman çorman:)) Ama kendimden geçerim seyrederken. O karmaşanın arasında, eski ailelere ait ne parçalar vardır kimbilir:( Broşlar, pandantifler... Elmas tutkum var:) Sadece seyirci olarak, gülme haaaa:))) Çekerim resimlerini yine, ruhumuzu okşasın bari:) Sevgiler sen de sağol canımcım.

      Sil
  5. Santayi atlamayim:)) buralardan kacip galiba Heyyfinin sesini duydu bekliyor orada hanginize hediye hanginize komur versem diye:))) akilli uslu olup yaramazlik yapmayin:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet:))) Santa Heyyfiyi duydu valla :) Hediye vermek için gelmiş.İstanbul 'dan Ankara'ya geçince, Hafize ye uğrar:)

      Sil
  6. O kadar sık gittiğim yerler paylaştığın çoğu yerin farkında bile değilim. Ne güzel yerler varmış. Nedense aklım turşularda kaldı. :)) Ama Mehmet Efendi kahvecisini unutmuşsun. Orada da hep bir kuyruk olur. Teşekkürler bu güzel paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhancığım Mehmet Efendinin önüne yolum düştüğünde:)) Kalabalıktan sırt çantamı zor kurtardım:) Erken saatte ilk o tarafa gitseydim mutlaka o sıranın da fotoğrafı olacaktı yazının içinde. Bundan sonra gittiğimde söz çekip koyacağım:) Biliyorsun herhalde Mehmet Kurukahveci, Moran'dan bizim ağabeylerden. Bir okul gününde karşılaşmıştık. 5-6 sene önce:) Teşekkürler yorumuna.

      Sil
  7. Harika bir paylaşım olmuş . Hep heves ederim gitmek için kalabalık gözümü korkutur. Sizinle bende gezmiş oldum:)) Haftaya gezinizi iple çekiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:)) Mutlaka gidin havasını solumak, esnafla konuşmak farklı güzeldir:) Haftaya Bedesten'de buluşmak üzere:)) İnşallah:)

      Sil
  8. Ne iyi ettiniz, görseller harika, kokular hayal gücümüze sağlık....Ankara'dan selamlar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul dışında olan ve Yurt dışında yaşayan arkadaşlarıma çok iyi geleceğini düşünmüştüm:)) Haklıymışım:) Sevgiler Elifciğim:)

      Sil
  9. görsen şölen ne ararsan var gıtmeyelı cok oldu sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selmaaa çok sevindim:) Ben amatör fotoğraf çekenlerden biriyim:)) Sadece vurgusu olan yerleri çekmeye çalıştım:)) Görsel şölen dediğine göre iyi olmuş galiba:) Sevgiler kocaman

      Sil
  10. İstanbulda en sevdiğim yer..Bayılıyorum Eminönünü gezmeye,her İstanbula gittiğimde mutlaka bir fırsat yaratıp gitmeye çalışıyorum..Orada değişik bir büyü,güzellik var..Özlemiştim ,görmek iyi geldi..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Nursen. Tam da dediğin gibi oraların farklı bir büyüsü var. Kaç kere gidersen git, kaç defa ziyaret edersen et, aynı mekana girdiğinde, mekanı bir başka açıdan görebiliyorsun.:)) Oralarda mekanlar, bir kaç ruhu birden taşıyorlar sanki... Sevgiler. Bir daha geldiğinde haber verirsen birlikte dolaşırız:))

      Sil
  11. Nilgün'cüğüm, sayende ne kadar güzel gezdik Mısır Çarşısını. Benim en çok ilgimi künefe bölümü çekti. Bayılırımmm...
    Ayrıca hazır Santa'yı bulmuşken sıralasaydın isteklerini ve isteklerimizi. :))
    Öpüyorum canım seni, yeni gezmelerin haberlerini bekliyoruz...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafizeciğim, Santa'yı görür görmez önce senin çok uslu oturduğunu, bu yıl kömür değil, hediye hakkettiğini söyledim:))) "Tamam yazdım deftere" dedi. Bekle bakalım ren geyikleri eşliğinde, ne gelecek?:)) Kocaman sevgiler. Enişteciğimmmmm... Duydun değil mi?:)) Aramızda kalsın:))

      Sil
  12. İstanbul'da olmak ayrıcalık, sefanız olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Haklısın Reyhancığım bizde aynen böyle kabul ederdik. Ama İstanbul artık değişiyor. Bunlar değişime direnen kareler:) Sevgiyle kal.

      Sil
  13. Çok güzel bir yazı olmuş ;)))
    Özellikle istanbul hasreti çekenleri çok mutlu edecek tıpkı benim gibi ;)) yeni yazılarınızı istanbul hasretiyle bekliyorum ;)) sevgiler Nilgün hanım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaca ulaştığı için çok sevindim Edacığım. yeni turlarımı mutlaka yayınlayacağım:) Sevgiler kocaman.

      Sil
  14. 5-10 sene sonra belki buraları bile göremeyeceğiz. Resimler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah görürüz. Çünkü ben oralarda nefes aldığımı hissediyorum:) Ben de ziyaretin için teşekkür ediyorum:)

      Sil