Pazar, Kasım 17, 2013

Ayva Tatlısı... Ayvayı yemek, hiç bu kadar keyifli olmamıştır.:))






                                Tam, 1 saat 45 dakika sonra gerçek rengine kavuştu...



               

                               Meyveli tatlıların dayanılmaz hafifliği... "Ayva bol olunca, kış sert geçer " der, büyüklerimiz. Böyle duyduk, kendimizi bildik bileli.:) Artık inansak mı? Gerçek bu mudur? yoksa işin içine karışan, kimyasalların, gübrelerin marifeti midir? Bilemiyorum. Tamamen iyi niyetimle söylüyorum. Çarşı, pazar ayva dolu... Sanıyorum bu kış bize pahalıya mal olacak.:) Yine de, kalbimin bir tarafı yanılmasını istiyor eskilerin... Zorlu bir kış, dar bütçeleri daha da zorlayacak, sokaklarımızda ki başıboş dostlarımıza daha zor hayat şartları oluşturacak. Velhasıl; ayva bol olsun ama hava şartları normal seyrinde sürsün gitsin. Ayrıca, ülkemin şu anda içinde bulunduğu durum nedeniyle, bozulan havasına bir de meteorolojik katkının olmaması en hayırlısı olur diye düşünüyorum...

Gerekli malzemeler:

- 4 Büyük Ayva
- 2 Su bardağı su
- 4 Su bardağı toz şeker
- 2 çubuk tarçın
- 7-8 adet karanfil
- Ayva çekirdekleri ve kabukları (Olmazsa, olmazlarımız)
- Üzeri için, 1 rulo kaymak

Yapılışı:

* Ayvaların kabukları soyulur ve içlerindeki çekirdekler biraz derince alınarak çıkartılır.
* Kabuklar ve çekirdekler yıkanarak bir kenara alınır.
* Ayıklanan ayvalar, yayvan bir tencereye dizilir, kabuk ve çekirdekleri aralarına yerleştirilir. Suyu, kabuk tarçın ve karanfil  ilave edilerek 10 dakika kadar  haşlanır.
* İlk haşlaması yapılan ayvalara şekeri ilave edilerek, altı kısılır ve çok hafif ateşte 1,5 -2 saat kadar pişirilir.
* Güzel rengini piştiği süre içinde yavaş yavaş alacaktır.
* Tatlı soğuduğunda üzerine kaymak ilavesi ile servisi yapılır.

AFİYET OLSUN...

18 yorum:

  1. Ne kadar haklısınız herkes kışı, rahat koltuğunda oturup, kar yağışını seyrederek geçirmiyor ki ...Allah hiç bir canı darda bırakmasın.
    Bu renktir böyle, kehribar mı desem, amber mi? güzel ellerinize sağlık, afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Elifciğim. Her canlı, güzel şartlarda yaşamayı hakkediyor. Şartların dengeleri bozulunca:( o zaman vicdanlara yağıyor kar... Tanrı hepimize hakkettiğimizi nasip etsin. Ayva tam pişmişi rengine ulaştı:) Teşekkürler

      Sil
  2. Nefis bir ayva tatlısı olmuş,bende biraz pişirdikten sonra pişirmeye fırında devam ediyorum..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet! fırınlayan çok arkadaşım var ve harika oluyor. Sizin de ellerinize sağlık. Sevgiler.

      Sil
  3. Ne güzel söylemişsin can arkadaşım ayva bol olsun ama kış çetin geçmesin. Odunu kömürü olmayan fakir fukara adına, sokak hayvanları adına..
    Canımsın ellerine kollarına sağlık ayva tatlısı benim de popüler tatlımdır..Çok severim. Ellerine sağlık inanılmaz güzel görünüyor. Evlatcıklarına söyle benim yerime de yesinler.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmesin Vuslatcığım. Zaten yeterince boğuluyor insanlar bir de hava şartlarının getirileri binmemeli üstüne. Mevsim hükmünü sürecek haliyle ancak olağanüstü durumlar oluşmasın. Ben de çok severim ayva tatlısını. Daha doğrusu meyve tatlılarını severim. Söyleyeceğim kuzulara bir tane de senin için yerler:)) Sevgiler güzel arkadaşım.

      Sil
  4. Nilguncum ellerine saglik goruntu 10 puan eminim tadida oyledir. Sen yaparsinda guzel olmazmi..afiyetler olsun.
    Ayva olsun kis olmasin.insan gercekten uzuluyor sen sicacik evinde iken sicakta olmayanlara imkansizliklara basibos dolasan yemege sicak bir barinaga muhtac olan minik dostlara..umarim rahat bir kis olur her canli icin..sevgiyle kucakladim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dost bahçem, tüm canlılar için olan dileğine katılıyorum. Hepimize sağlıklı, huzurlu bir kış olsun. Kışı görelim ki, bahara sıra gelsin:) Kocaman sarıldım.:)

      Sil
  5. Nilgün nefis görünüyor tatlı. Bayılırım meyve tatlılarına zaten. Meyveyi normal yemek yerine tatlı olarak tüketmeyi daha çok seviyorum.
    Ben de ayva bol olunca kış çetin geçer diye bilirim, dilerim herkes için zorluk olmayacak bir yıl geçiririz.
    Dediğin gibi ülkenin havası zaten bozuk, hem de çok bozuk...
    Sevgiler canım Nilgün'cüğüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyfim ben de aynı sen gibi meyve tatlılarına taparım.:) Kuru incir, kayısı, elma favorilerim. Kış çetin olmaz inşallah. Çünkü; Türkiye'de şu anda yaşananları seyretmek, hazmetmeğe çalışmak, fazlası ile çetin bünyem için.:( Bir de havaların sıkıntısı ağır gelir... Sevgiler canımcım.

      Sil
  6. Haklısın Nilgüncüğüm ayva bol olsun ama kış sert geçmesin..Eşit şartlarda ve herkesin eşit yaşam kalitesine sahip olamadığı bir coğrafyada yaşıyoruz çünkü:((Ayva tatlına bayıldım ellerine sağlık canım..Afiyetle tüketin..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zeynepciğim . Ne yazık ki, gerçek aynen vurguladığın gibi.:( Artık her söze böye başlar oldum... Umarım ve dilerim, daha güzel şartlarda bir Türkiye'de çocuklarımız, özgürce ve insanca yaşama imkanına sahip olurlar. Belki de tatsız günlerin, tadını değiştirmek adına, ayva tatlısı yerini buldu. Sevgiler benden de:)

      Sil
  7. O söz doğruysa eğer yandık bu kış. Çünkü ayva neredeyse yazdan beri var. Meyvenin olduğu her şeyi çok seviyorum. Tatlının rengi muhteşem gözüküyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla İlhan, kimyasal gübrelerin işi değilse ben de görüyorum neredeyse Ağustos ortalarından beri:) İnşallah yanılıyordur büyükler:) Ayva pişmişinin hakkını verdi haklısın:)

      Sil
  8. Nilguncum. Tatli nefis gorunuyor. Biraz evvel bir arkadasimin kaymagin Turk bakkalina sonunda geldigini soyledi. Bende bundan sonra kaymakla guzel olan tatlilari yapabilirim. Yanliz bir sorum var. Ayvanin cekirdegi ve kabugunu pistikden sonra atiyormusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Şuleciğim keşke buralarda olsanız da birlikte yiyebilsek. Ama sevindim Türk bakkalınıza ulaştığına kaymağın:) Güzel şeydir:) Kollestrolü yükseltse de, arada bir kaçamağından çok hoşlandığım bir lezzet. Kabukları ve çekirdekleri pişince atıyorum tabi. Tabağa alırken onları almazsın. Şimdiden afiyet olsun:) Çekirdeklerin bir özelliği de jölelendirir tatlıyı. Bu durumda suyunu biraz arttırabilirsin:) Sevgiler kocaman

      Sil
  9. En sevdiğim tatlılardan :) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah! Büşracığım benim de:))) Tabii ki;taze ceviz tatlısı ve cevizli kuru incir tatlısından sonra:)) Hımm.. bir de kaymaklı kuru kayısı varrr:)) Nereden geldiler aklıma... Şimdi bir tabak olmalıydı ortaya karışık...:( Sevgiler

      Sil