Çarşamba, Kasım 13, 2013

Aşure... "Kızın olunca, cezvede olsun kaynatmak mutlak görevdir" derdi Annem...:))



                        Geldik Muharrem Ayının 10. gününe.:)) Aşure günümüz. Annemin her yıl aşure yaparken, öğütlediği ses tonu bile kulağımda. Aşure bereket için yapılır. Amacı; hem evinizin bereketi hem de dağıtıp tattırdığınız eş, dost,konu, komşu, akrabanın evlerine bereket dilemektir.  Ayrıca; "kızın olursa, cezvede olsun kaynatmak lazım" derdi anneciğim. "Niye"? diye sorduğumda, "çeyizinin bereketidir" diye cevap verirdi. Ben de yıllardır, bu görevimi yerine getiriyorum.:) Çeyizleri hakkıyla hazırladık çok şükür:) Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Bilirsiniz. Benim tarifim de bana özel. İçine mutlaka süt girer, portakal kabuğu, taze meyva,kestane, gül suyu olmazsa olmazıdır benim tarifin.:)) Herkesin evinde yaptığını ve özel tarifleri olduğunu biliyorum ama belki bunu da denemek isteyen olur diye yapılışını sizlerle de paylaşmak istedim. Aşureniz, eviniz, bereketli ola... Allah hepimizi senesine yetiştirsin... Sevgiyle kalın.

Gerekli Malzeme:

* 1/2 Kg Buğday
* 1 Çay Bardağı Pirinç (Büyük boy)
* 1 Su bardağı Kuru Fasulye
* 1 Su Bardağı Nohut
* 7 Su bardağı Toz şeker
* 200 gr Kuru kayısı
* 200 gr Kuru incir
* 200 gr Kuru Üzüm
* 250 gr Kestane (Haşlanmış ve soyulmuş)
* 2 Su bardağı Süt
* 1 Portakal Kabuğu (İnce doğranmış)
* 1 Mandalina kabuğu (İnce doğranmış)
* 1 çay bardağı Gül suyu
* 1 Elma  (ince doğranmış)
* Üzeri için; ceviz, fındık, badem, dolmafıstık, kuş üzümü, tarçın, hindistan cevizi, nar.... Evinizde kuruyemiş adına ne varsa...:)))

Yapılışı:

* Buğday, nohut ve fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suya konulur ve sabah yıkanarak haşlanır.
* Buğday ve pirinç (9 litrelik, düdüklü tenceremde yapıyorum) 15 bardak su ilavesi ile 35 dakika pişirilir.
* Haşlanmış nohut, fasulye ilave edilerek açık olarak bir süre daha kaynatılır.
* Küçük küpler halinde doğranmış, kayısı ile kuru üzüm kaynayan karışıma ilave edilir.
* Portakal, mandalina kabuğu ve bir elma küçücük doğranarak eklenir.
* (Buğdayı sıkmaması için, ben şekerimi en son ilave ederim ve 5 dakika kaynatıp altını kapatırım.)
* Süt aşureye ilave edildikten sonra, kestane, incir, eklemesi yapılır.
* Gülsuyu altı kapatıldıktan sonra ilave ederek, tabaklara aktarmak üzere ilk sıcaklığının çıkması için 10-15 dakika beklenir.

** Üstü kaymak bağlayınca istediğiniz, kuru yemiş ve baharatlarla süslemesi yapılır.
Not: Kuru incirin kaynama esnasında dağılarak, aşurenin rengini bozmaması için en son ekleyip, karışımın sıcaklığı ile yumuşamasını sağlıyorum.

23 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, evinize bereket getirsin inşallah....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Edacığım. Sağol iyi dileklerin için:)

      Sil
  2. Allah kabul etsin, bereketi bol bol olsun. Ben de duydum kızı olanlar mutlaka aşure pişirmeli diye, iki kızım var. Bu öğüdü yerine getirmeye çalışıyorum.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elifciğim. Allah bağışlasın kızlarını. Sen de görevli annelerdensin yani:)) Tanrı hepimizin evlerinin bereketini bol eylesin. Sevgiler

      Sil
  3. Nilgün'cüğüm, mutfağının bereketi çok olsun canım. Ellerine sağlık. Aynı şehirde olsak gelirdim bir kase yemeye :)
    Çok severim ama hiç yapmadım. Tarifi okuyunca sanki yaparmışım gibi gelmekle beraber hemen bu duygu kayboluveriyor :)))
    Annemde hep aynı şeyi derdi, kız olan evde mutlaka yapılmalı diye. Annem yapıyor ama başka şehirde olduğu için yiyemiyorum :((
    Kocaman öptüm canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsın prenses. Çok gözde büyütülecek bir yapım aşaması yok. Fasulye ve nohutun haşlanmışı bile var artık. Dene bakalım yarım ölçüyle:)) Anneciğin de orada değil.:( Aklında kalacağına, midenizde kalsın cancağızım:)) Buralarda olaydın zaten hallederdik:)) Seviyorum sizleri. Kocaman öptüm.

      Sil
  4. Bereketli olsun ..nasilda canim istedi bir tabak asure:) haftaya kesin yapacagim bir terslik olmazsa..afiyetler olsun bir iki kasikta benim icin ye lutfen:)) sut lu hic yapmadim tadi farkli oluyordur mutlaka..Sicacik sevgiler yolladim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Emelim:) Senden kurtulmaz yap valla. Şuleciğim de canım istedi diyor. Bari hepsine senden ulaşsın:) Biz uzakta kalıyoruz. Ben aşurenin rengini açık severim. Bu nedenle hem süt koyarım, hem de inciri pişip dağılmaması için en son atarım içine. Tenceredeki karışımın sıcaklığı ile incirler de dağılmadan yumuşar ve aşureyi karartmaz:) Bu da benim alışkanlığım işte.:) Bizden de sana kucak dolusu sevgiler. Ayağına dikkat tabi. Ayakta durup ona yük bindirme.

      Sil
  5. Ellerine sağlık Nilgüncüm nefis olmuşlar..Allah kabul etsin , bereketi bol olsun..Ben de sütlü yapıyorum.Hatta yarın yapacağım..Malzemelerimi hazırladım..Sabah kaynatacağım hayırlısıyla..sevgilerimi bıraktım canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden ellerine sağlık ve afiyet olsun Zeynepciğim.:) Ne güzel tatlıdır değil mi? Hem mideye, hem göze şenlik:)) Bizden de sana kucak dolusu sevgiler.

      Sil
  6. Güzel arkadaşım ellerine sağlık bencede Aşure her evde pişmeli bereketi eş dost konu komşu ile paylaşılmalı.
    Canımsın yazarken yanlışlıkla : Küçük küpler halinde doğranmış, kayısı, incir ile kuru üzüm kaynayan karışıma ilave edilir. diye yazmışsın sonrada
    Süt aşureye ilave edildikten sonra, kestane, incir, eklemesi yapılır. yazınca ben anladım da ilk defa Nilgün ablasının tarifini uygulayarak pişirecek genç bir arkadaşımız olsa kafası karışır. Sakın yanlışını çıkardım gibi düşünme emi. Gerçi öyle düşünmeyecek kadar güzel gönüllü olduğunu biliyorum. Keşke benimde gözümden kaçan birşeyler olunca uyaranım olsa diyorum. Tekrar özür dileyerek ellerine kollarına sağlık ben görmeden sarılıp sarmaşmadan kalbimi kalbine yapıştırdığım can arkadaşım. Evin her daim bereket dolu olsun..
    Çok öptüm seni..

    YanıtlaSil
  7. Düzelttim Vuslatcığım. Gerekli malzemeler dizisinden yol alınca:) Alt alta yazılı olunca incir araya yanlışlıkla ilk ilave edilenlerle yazılmış. Özellikle dağılmaması için son ilave ediyorum diye not yazdım ama karıştırılması muhtemel olmuş:) Teşekkürler dikkatine hemen düzelttim. Bereket hepimizin evlerine nasip olsun, gücümüz, sağlığımız yerinde olsun ki kızlarımız için yapabildiğimiz aşurelerden torunlarımıza da yapabilelim:) Sevgiler cancağızım kocaman sarıldım bende:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oyyy sağol güzel dileklerine benim tatlı arkadaşım:-) ah ah torun olsada yapsam dedim okuyunca. İnşallah hayırlısı ile şimdilik senin torunu öpüyorum doya doya...Sevgiyle kalın..

      Sil
  8. Ellerine sağlık canım. Harika görünüyor :)))

    YanıtlaSil
  9. Çok bomba bir aşure tarifi olmuş. Malzeme olarak inanılmaz. Bir tek kestane olayını sevmiyorum. Kabuklarını parçalamadan ayıklaması sorun. Ellerine sağlık. Toruna bir kase yedirsen 3 gün bir şey yemese de olur bence. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldığım kestanenin cinsinden miydi? Bilemiyorum. Haşlanmaları 15 dakika sürdü ve çok çabuk ayıklandı. Dolayısı ile sorun yaşamadım. Torun neredeyse sabah kahvaltısında bile yiyecek:)) Bayılıyor:) Biz de veriyoruz yapacak birşey yok. Darısı henüz yapmayanların başına:))

      Sil
  10. Ellerinize, emeklerinize saglik... Allah Kabul Etsin Asurenizi... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler Filiz Hanım:) Geleneklerimiz çok güzel ve anlamlı. Allah senesine yetiştirsin hepimizi. Sevgiler İstanbul'dan:) Sizi ilgi ve beğeniyle takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  12. Allah kabul etsin, bereketi bol olsun canım:)

    Ah İst. da olsaydım, senin elinden pişmişini de tatsaydım keşke...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke:) Teşekkürler arkadaşım. Hepimize bereket olsun bu mübarek ay inşallah.

      Sil
  13. Annem de derdi aşure her evde yapılmalıymış imkanın yok da, bir cezvenin içinde evde olan malzemelerle yapılıp bir kaba koyup kurt kuş yesin diye bir kenara konulmalıymış evin bereketi artarmış böylece...Seninde ellerine sağlık canım nefis olmuş bende yapacağım en yakın zaman da ama sevgili eşimin gelmesini bekliyorum:)) öpüyorum seni ve küçük kuzuyu:) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden eline sağlık ve afiyet olsun diyorum:)) Eşinin dönüşü yakınsa, denk getirmekte fayda var tabi. Benim büyük damat gibi seviyorsa, muhteşem bir karşılama tatlısı olur:) Ben de seni ve kızımı öpüyorum.

      Sil