Cuma, Temmuz 26, 2013

Yeşilime Dokunma! Yoksa Pastalar Bile Çiçek Açmaya Başlayacak...







                Eskiden beri; çiçeğe, böceğe, bebeğe olan merakım bilinir. Doğaya hayranım ve orada dinlenebildiğimi hissediyorum.  Belki de, göz göre göre yeşili  kaybedeceğimiz günler, bana önceden malum olmuş:)
                Hayallerimde,  hep ön avlusunun çiçeklere ve meyva ağaçlarına baktığı, arka avlusunda da, çeşitli sebzeler yetiştirebileceğim bir rüya evi var. Umarım; bir gün öyle bir evim olur ve ben de dünyanın en mutlu insanı olurum.:) Sevgili Mazes'in, Rafet Ağa Çiftliği bloğundan yaptığım görsel alıntılarla, daha da geliştiriyorum hayallerimi:) Mazesciğim sen devam et yayınlamaya... Ben de hayal kurmaya...
                Biraz televizyonun başına geçip, haberleri dinlemeye başlayınca, tepem atıyor. Alıyorum soluğu mutfakta.:) Çok yemek içmekle alakam olmayınca, iş  imal etmeye kalıyor. "Nedir kafanı dinlendirecek imalat?" diye sordum kendi kendime. Aklıma bu çiçekli rulo pasta geldi...Sıcak mutfakta çalışmak zor geldi ama, ben Koç kadınıyım bir kere girdi aklıma:))) Girdi mi de ya yapılacak...ya yapılacak...:)))

Gerekli Malzemeler: (Klasik Sade Pandispanya hamuru)

- 4 Yumurta (Oda sıcaklığında)
- 4 Kahve fincanı toz şeker
- 4 kahve fincanı Kek un (Kendinden kabaran)(Fındık aromalı olanı kullandım)
- 1 Kahve fincanı Mısır nişastası
- 1/2 çay kaşığı krem tartar
- 3 Yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 Yemek kaşığı sıcak su

Krema:
- 2 Yumurta  sarısı
- 2 Su bardağı Süt
- 2 Yemek kaşığı un
- 1 Yemek kaşığı Mısır Nişastası
- 3 Yemek kaşığı toz şeker
- 1 Yemek kaşığı Tereyağ (tepeleme)
- Vanilya 
- Pembe, yeşil ve sarı gıda boyası (Kürdan ucu ile koyulacak 
- 1 kase Frenk üzümü (kremaya ilave etmek için)


Yapılışı:

* Yumurtaların ak ve sarıları ayrılır.
* Yumurta aklarına, krem tartar ve bir parça tuz atılarak önce yavaş daha sonra hızlı devirde çırpılır.
* Çırpılan yumurta aklarına şekerin yarısı ilave edilir. Sert ve parlak bir yapı oluşana kadar çırpmaya devam edilir. (bir kenarda bekletilir)
* Yumurta sarıları, kalan toz şeker, sıvı yağ ve sıcak su ile çırpılır. Un bir kaç defada, karışıma ilave edilir ve çırpmaya devam edilir.
* Yumurta sarılı karışım, aklı karışıma spatula ile ilave (Yine bir kaç defada) edilir ve homojen bir karışım elde edilene kadar yumurta akları söndürülmeden, aşağıdan yukarıya doğru karılarak karıştırılır.
* Karışımdan 2'şer çorba kaşığı üç ayrı tabağa alınır ve değişik renkteki gıda boyaları eklenir.
* Yapacağınız şekli, yağlı kağıt üzerine çizerek, çizimli bölüm tepsiye değecek biçimde yerleştirilir.
* Küçük sıkma poşetlerine alınan renkli hamurlar, şekillere göre sıkılır. Önceden ısıtılmış fırında 1-2 dakika pişirilir ve ılınması beklenir.
* Ana pandispanya malzemesi, ön pişirimi yapılmış şekillerin üzerine dökülür.
* 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. (Üstü pembeleşip, kürdan temiz çıkana kadar.)
* Fırından çıkarılan kek, ilk sıcaklığını attıktan sonra, altındaki yağlı kağıtla rulo yapılır ve soğumaya bırakılır. (Üzerine nemli bir bez koyulması; yağlı kağıt ile pandispanyanın muntazam ayrılmasını sağlar.)

Krema için; Frenk üzümü hariç diğer tüm malzeme bir tencere alınır iyice çırpılır ve göz göz olana kadar pişirilir. Pişen krema karıştırılarak soğutulmalıdır. (Kaymak tutmaması için)

Soğuyan pandispanya, nazikçe açılır, (çatlamaları önlemek için), içine soğuyan krema sürülür ve Frenk üzümü serpilir , tekrar yağlı kağıtla sarılarak donması için buzdolabında 1-2 saat bekletilir.


AFİYET OLSUN:)

29 yorum:

  1. Harikasın Nilgün'cüğüm, nasıl pasta bu böyle çiçek açmış gerçekten:)))eline sağlık, inşallah hayalin gerçekleşir canım, benim de hayalim bahçeli ev:)))mazes'in çiftlik resimleri hakikaten güzel oluyor insan hayal kuruyor:)
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Sağol Müjdeciğim:) Hayal kurmadan olmuyor. Ben tasarımlarımı tamamlıyayım da, olaki bir piyango vurursa:) Şaşırmadan bir bir halledeyim:) "Denizi görmeden paça sıvamak" denir buna ama ben de böyleyim yapılacak bir şey yok.:)) Mazes sağolsun:)

    YanıtlaSil
  3. Harika bir pasta çok maharetlisin pasta konusunda canım ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pastaları seviyorum ya, ondandır Deryacığım. Çocukluktan beri bayılırdım pastane vitrinlerine:) Kayifli. Teşekkürler yorumuna.

      Sil
  4. Süpersin Nilgün ablacım ne güzel bir pasta bu böyle:)kesin deneyeceğim:)inşallah hayallerin bir gün gerçekleşir, bende çok istiyorum küçücük bir yer alıp içine meyve ağaçları sebzelerimi dikeyim kedim ,köpeğim tavuklarım olsun:)) küçücük de bir kulübem olsun çok mu şey istedim açabaa?Şimdilik hayal gibi ama belli mi olur bakarsın belki bir gün bizimde hayallerimiz gerçekleşir...Öpüyorum çok:))) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifciğim biz isteyelim bakalım. :)) İsteyenin bir yüzü karaymış, vermeyen zenci:))) Hayallerimize kota yok. Annem; Allah yağ mumu isteyene, yağ mumu yaktırır, bal mumu isteyene bal mumu yaktırır." derdi.:)) Benimki geç kaldı ama olsun... Ben istemeye devam ediyorum:) Sevgiler.

      Sil
  5. Dilim tutuldu, parmaklarım yazmaz oldu canım arkadaşım.. Bu marifete şapka çıkarılır diyeceğim ve başka birşey de diyemeyeceğim.. Süperrrrrr olmuş. Gözlerimi alamadım. Bunu yeme sadece seyret..Ellerin dert görmesin...

    Ha birde bende çok istiyorum bahçeli bir ev.. Olsun da nerede olursa olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah cancağızım:) Madem yapıyoruz, yiyeceğiz tabii ki:) Hem gözümüzü hem midemizi okşasın. Az olsun ama bizim olsun:))) Şöyle kafa arkadaşlar, bir bahçe içine mi yerleşsek... ne yapsak?:))) Ben, pastalarınızı gönüllü yaparım çünkü seviyorum onları:))

      Sil
  6. Kek her zamanki gibi zevkli olarak suslenmis. Resmine bakarken icim acildi. Benim hayalimdeki ev denize karsi. Aslinda o evin sahibiyim ama gidip icinde yasamak cok zor bizim sartlar altinda. O yuzden de su anda icim sizlaya sizlaya satisa cikarttim o evimizi. Insallah senin hayallerideki ev cok yakinda senin olur canim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :( Mutlaka vardır geçerli bir nedeni. Yine de üzüldüm. Bence her vazgeçiş, yeni bir başlangıcın habercisidir. Daha iyisini verecektir Tanrı. Hayallerimde bir köy evi var bahsetmiştim. Medeniyetten uzak, mutfak malzemelerim, aradığımda canlarıma ulaşacağım bir telefonum, bir kaç t-shirt, şort yeter işte. Gazete yok, tv yok. Haaaa sizlere ulaşmam lazım:)) Bir pc gerekli:)) Yazları gelirsiniz ne güzel... Bak hayallerimi nasıl sarıp sarmalıyorum:)))

      Sil
  7. ne güzel olmuş nilgüncüm ellerine sağlık.Gerçekten seyirlik olmuş ama yemeden duramam olsa valla..Hayallerin gerçek olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yedik bile:) Bitmedi ama bizim evde de pek sabırlı yoktur. Oldu mu yiyeceğiz mutlaka. Keşke ikram edebilseydim:( Ben de bekliyorum hayallerimin gerçek olmasını:)) Sevgiler ve teşekkürler güzel yorumuna. Bozcaadayı takipteyim. Bizim Nazlı kız ve eşi çok sever orayı ve her yıl orada açarlar tatil sayfasını. Ben de merak ediyorum ama henüz kısmet olmadı.

      Sil
  8. Nilgün Hnm.
    Çok şirin bir pasta olmuş bu..Hani yemelere kıyamazsın şeklinde.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Sağol Mineciğim. Yapınca yiyeceksin:) Başka çıkış yok. Teşekkürler yorumun için ve Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Canim hayallerinin gercek olmasi ve bende o gercek olan gunde yanina gelip karsilikli kahve icmemiz diye hayal kuruyorum ama yaninda mutlaka bu pastadan , kurabiyelerinde herbirseyden isterim ona gore:) yine dokturmussun ellerine saglik..
    Ben bile burada gazetelere bakmaya tahammul edemiyorum sizler orada her an tv.de karsinizda birs uru abuk sabuk konusma gordukce ne halde olacagini tahmin ediyorum....bu gunun ve sonraki gunlerin hep guzellik icinde gecsin..keyifli bir hafta sonu diliyorum sarildim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelciğim sen de yakından takip ediyorsun ve durumları çok iyi biliyorsun. Artık durum asap bozukluğunu geçti. Dün ölen yavrucuklardan birinin 40 ı idi.:( Ve televizyonu açınca inan bana tansiyonum yükseliyor. Ne kadar kendime telkinde bulunsam da, artık metabolizma hissediyor. Ağlamaya başlayınca kendimi mutfakta buldum.:( Başka kaçacak yerim yok. Kuzu uyuyordu ve yanında olmalıydım. İşte çıka çıka bu çıktı... Herşeyi bırakıp git diyor bir yanım, diğer yanımsa mesuliyetlerimi kafama kafama çarpıyor.:( Böyle bir kısır döngü işte... Yaşayıp göreceğiz Allah izin verirse.

      Sil
  11. Harika bir hayal gücü Nilgün ablacım, pastaya bayıldım, ellerin dert görmesin. Dediğin gibi birde ülkede ki sıkıntılardan bir nefes alabilsek, moralimiz düzelse mutfakta neler yaratacağız aah ah.
    Öpüyorum seni ablacım, yürekten sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Öznurcuğum. Gerçekten morale ve aydınlık günlere ihtiyacımız var. Mutfak şu anda beni kurtaran tek yer.:) Umarım; Türkiye'de hayat bizim için daha anlaşılır hale gelir ve gönül huzuruyla bir şeyler yapabilmenin tadına varabiliriz. Olacak, olacak ama zamana ve yüreğe ihtiyacımız var. Sevgiler kocaman:))

      Sil
  12. Nilgün'cüğüm, Mazes'in paylaşımları gerçekten hayalleri zorluyor :)
    Bu arada sen artık yemek yapma işini aşmışsın, görsel efektler bölümünü bitirmek üzeresin...
    Maşallah diyorum ve bu günümüz gündemine eşlik eden paylaşımın için kutluyorum seni :)
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prenses, vakit geçiriyorum işte. Gündem beni öylesine zorluyor ki. Beden yorgunluğu olsa, yat dinlen. Kafa yorgunluğunu nasıl atlatacağız.? İşte zora geldiğimde çıkış noktam:)) Geçecek...geçecek. Sevgiler kocaman.

      Sil

  13. AAAAAaaaaaaaaaa! Yeşili görüp de nasıl kesmemişler o güzelim pastayı!
    Gündem yoğun malum, gözden kaçmış heralde!
    Oysa ne güzel toki'cikler, teleferikler, nükleer santraller hatta köprü bile yapılabilirdi üstüne:-)
    Neyse ki bu Boğaz Köprüsü (pastan), mideye gitmek üzere kurtarılmış!!!

    Tüm hayallerinin, pasta tadında güzelliklerle gerçekleşmesi dileğiyle,
    ellerine sağlık sevgili Nilgün:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Apartmanın arka bahçesindeki, incir, erik ve ceviz ağaçlarının bulunduğu bölgeyi her sabah kontrol ediyorum ufak bir AVM'cik dikilmiş mi diye...:)Çok şükür daha tesbit edilemedi. Pastaya gelince benim "ciklerim, cüklerim" yok. Bir pastam üstünde de nacizane yeşilliklerimden hayallerim:))Onları da tırpanlayacak halleri yok ya:) Sevgiler.

      Sil

    2. Emin değilim:-(

      Sil
  14. amaaaaan,biz hala büyük şehirden imza bekliyoruz,bürokraside birinciyiz.....şimdilik ben de resimler ile yetiniyorum ne yazık ki ....bir de kpss sonuçlarını bekliyoruz ,canım hiç bir şey yapmak istemiyoru,bakayım taslaklarda yeni bir şey varsa yayınlayayım da tv haberlerden uzaklaştırayayım canım seni .Çok haklısın,yakında o açları,böcekleri pastalarda görecekmişik gibi geliyor bana da .Doğayı ben de çoooook severim ,hele bu yangınlar başladı ya ....allah korusun ,ne canlar gidiyor,canım acıyor ....
    Canım,ellerine sağılık ,inşallah kendi bahçeli evin olur da onun pastasını yaparsın,amin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masezciğim, bahçen olsa bir dert, olmasa başka bir dert diyorsun yani:)) Sen yayınla şekerim, ben onlarla huzur buluyorum. Doğayı sevmenin kabul görmediği bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki:( Zaten insanına değer vermeyen, doğaya ve dört ayaklı dostlarımıza mı değer verecek? Avunuyoruz işte:)) Güzel bahçe, hamak, sera önerileri bekliyorum. Hissediyorum yakında zengin olacağım:)))) Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  15. Evet koç kadınısın aklına düşeni yapıyorsun da senin aklıan normal bir şey düşse de biz de yapabilsek diyorum. Sadece fotoya bakıyorum bakıyorum yok olmaz diyorum. Ellerine sağlık. Bir de merak ediyorum yapıp da nasıl yemiyorsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker ailenin hastalığı. Annem ve dayımın baş belasıydı. Ben de sınırda yaşıyorum. Arada bir yükseliyor ama kilo almadığım ve şekere yüklenmediğim için,insülin almadan idare ediyorum. Yersem başıma gelecekleri çok iyi biliyorum. Bu nedenle kıyısından bir parça tadıyorum denilebilir.:) Yahu bu koç kadınları, bir tuhaf:)) Kendi adıma bayılıyorum bu meşguliyete. Belki yoldan çıkaran, yükselenim yengeçtir.:)) Bu arada merak etsen ve niyetlensen kesin yaparsın, çünkü; Mutfağı seviyorsun.

      Sil
  16. Harika görünüyor, ellerinize sağlık, bende birara deneyeceğim :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Sevda:) Güzel meşguliyet, deneyince seveceksin:)) Kolay gelsin ve afiyet olsun şimdiden. Sevgiyle kal.

      Sil