Pazartesi, Temmuz 15, 2013

Tiramisu " Bir kere tadınca, siparişi aldım ufaklıktan..."








              Tiramisu çok bilindik bir İtalyan tatlısı. Hafif oluşu ve fazla yağlı olmayışı nedeniyle, yaz günlerinde tercih edilebileceklerden. Bu aralar sadece kutlamalar için bir şeyler imal ediyor olmam nedeniyle, küçük kuzumdan ihtar almış bulunuyorum. Her sabah kalkıp " kurabii yiycem, nerede?" diye sorgulayıp duruyor. Ne anlasın çocuk:(  Hava hem sıcak, hem puslu... Fırını yaksam mutfak 35 derecenin üstüne çıkıyor. Üstelik; beynimdeki yangının ısısını ölçmek mümkün bile değilken... Çocuklu evleri bilirsiniz... Patron genelde onlardır. İpin ucunu fazla kaçımadan, yenilecekler, içilecekler, gezilecekler konusunda çaktırmadan danışmanlık görevini üstlenirler. İşte tiramisu konusunda da tavsiye aldım ufaklıktan. Bir mekanda tatmış olduğu, bu tatlıyı sevdi ki, bana kendince, bütün vücut dilini kullanarak anlattı. İkinci siparişte, kurabiye... Yatmadan evvel, bir kaç taneyi ağzına doldurmadan, uyku tutmuyor da...

Gerekli Malzemeler:

- 1,5 paket Savoyer bisküvi
- 200 gr Labne (Pınar)
- 1 Su bardağı çiğ Krema (Sek)
- 1 Yumurta Sarısı
- 2 Su bardağı Süt
- 1 Yemek kaşığı Un (Tepeleme)
- 1 Yemek kaşığı Mısır Nişastası (Tepeleme)
- 5 Yemek kaşığı Toz şeker

Bisküvi Sosu için gerekli malzemeler:

- 1 + 1/2 Su bardağı sıcak su
- 1 + 1/2 Yemek kaşığı Granül Kahve (Tepeleme)
- 1 + 1/2 Yemek kaşığı Toz şeker
- 2 Yemek kaşığı Çiğ Krema
- 5 yemek kaşığı Baileys Irish Cream (İsteğe bağlı) Biz istiyoruz.

Üzeri İçin:
- 2 Yemek kaşığı Kakao

Yapılışı:

* Sıcak su çukur bir kaseye alınır. İçine granül kahve, şeker, Irish Cream ve çiğ krema ilave edilip eriyene kadar karıştırılır.
* Süt bir kaçarolanın içine alınır, içine şeker, yumurta sarısı, un, mısır nişastası ve şeker eklenerek, iyice çırpılır ve göz göz olana kadar pişirilir.
* Çiğ Krema bir kapta, sertleşene kadar çırpılır ve labne ilave edilerek çırpılmaya devam edilir.
* Pişirilen ve ılınan sütlü krema, labneli karışıma ilave edilerek, spatula ile homojen bir karışım haline getirilir.
* Hazırlanan kremadan bir kaç kaşık, tiramisuyu düzenleyeceğiniz kabın dibine yayılır.
* Savoyer bisküviler, hazırlanan kahveli sosun içine batırılarak, sürdüğümüz kremanın üzerine aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir.
* Kremanın yarısı bisküvilerin üzerine dökülür ve yayılır.
* 2. sıra bisküvide, yine ıslatılarak dizilir ve kalan krema üstüne dökülerek yayılır.
* Tiramisu bir gece buzdolabında bekletilir ve üzerine bolca kakao serpilir.


Not: 
*Yumurta beyazının çiğden kullanılarak, kar haline getirilmek suretiyle ilave edilen, 2. bir tarifim daha var ancak pişirilmediği için ve ufaklığın siparişi olduğu için bu tarifi kullandım. Diğerini de yayınlayacağım.
** Tiramisu bir gece buzdolabında mutlaka bekletilmelidir. (Kremanın donması ve muntazam kesilmesi için.)

20 yorum:

  1. Ellerinize sağlık.
    Çok nefis gözüküyor..
    Bende bir üşengeçlik durumu var yani evlere şenlik şeklinde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mineciğim ne gönlümüz hoş,ne de gözümüz... Adını bilemiyorum, üşengeçlik mi? yoksa isteksizlik mi? Anlayacağın; o ruh hali çok insanı sardı. Yine de vakit geçirmek lazım, meşguliyet lazım:) Sevgiler.

      Sil
  2. Bu tatlı paylaşımlarını ilgi ile ama elimden bir şey gelmeden izliyorum. Bazen o ufaklığın yerinde olmak geçiyor içimden.Dur ben gene Fas'tan, Cezair'den bir şey bulayımda paylaşayım. :)) Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi bakalım:))) Yap bir Hurma Helvası, yiyek hep beraber.:))) Yoksa yaparım valla:) Sen balıkçısın oğlum. :)))Kocaman sevgiler arkadaşım.

      Sil
  3. Ay Nilgün'cüğüm tarifi bile sayfa sayfa!!!!:)))))))yani - şaşıracaksın belki ama zevkler ve renkler meselesi- Allah'tan hiç sevmediğim bir pasta çeşiti, evet kızkardeşim çok sever ama hayatta yiyemiyorum, özellikle üzerindeki çiğ sanırım kakao mu, kahve mi ikisinin karışımı mı o yüzden...ama görünümü ne güzel, eline sağlık madem ufaklıklar seviyor sana kolay gelsin..yapımı da uzun ve zahmetliymiş:(
    sevgilerimle afiyet bal olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Yok be Müjdeciğim anlatması ayrıntılı:) Yoksa bir zahmeti olan tatlı değil. Aksine kolaylardan biri. Ben de çok sevdiğimi söyleyemem ama gençler bayılıyor.:) Ben de ucundan kıyısından:))) Sevgiler. Sana sevdiğini yaparım:)

      Sil
  4. Nilguncugum, cok zevkli bir servis olmus. Tabagin etrafindaki kirmizi dekorasyon icin ne kullandin? Recel gibi gorunuyor. Trimasu ben hic yapmadim ama birgun denemeyi dusunuyorum. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuleciğim tabağın etrafındaki, Calve'nin orman meyveleri sosu. İki renk yapmak için tam ortasına küçücük bal damlattım ve kürdanla çektim. Denersen beğenebilirsin. Orijinali çiğ yumurtanın akı kar haline getirilerek yapılır. Ama ben korkuyorum bebek var diye.:) Bu nedenle yumurta akı yerine çiğ kremayı çırparak koyuyorum. Bu benim yorumum. Sevgiler sana ve kızkardeşine:))

      Sil
  5. Sevgili Nilgün sunuş şeklin çok iştah açıcı!
    Tiramusu ile bir türlü bağdaşamadı damak zevkim:-(
    Buna rağmen resmi görünce bir sefer daha mı denesem dedim!

    Ellerine sağlık, miniğe sevgiler:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Emin ol! sunumlar beni de, yiyeceklerden daha çok etkiliyor.:) Sanıyorum, tabakta güzel duran ne varsa sevdiklerim, diğerleri de sevmediklerim kategorisinde. Yani önce görsel olarak, kafama uymalı:) Bence bir dene! Çünkü bu orijinali değil. Lezzeti daha farklı. Sevgiler kocaman. Yazılarına ve dizelerine hayranım belirtmekte yarar var.:) Sevgiyle kal.

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Valla "haklısın" demekten başkaca bir cevabım yok:))) Hem de her konuda:) Organizer gibi.

      Sil
  7. Harika sunumunla nefis görünüyor tiramisu. Ellerine sağlık Nilgüncüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Feraycığım. Hoş geldin. Epeyce sıkıntılar geçirdin, takip ediyorum. Umarım herşey düzelmiştir. Güzel tariflerinle seni tekrar görmek, çok iyi geldi bana. Sevgiler.

      Sil
  8. Ellerine sağlık Nilgüncüm:)Çok sevilir bizim ev ahalisi tarafından.. Ben çiğ krema kullanmadan yapıyorum ama sen bu şekilde yaptıysan denemek isterim..Mutlaka çok lezzetli olmuştur..Görüntüsü zaten fikir veriyor yeterince:)Sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepciğim daha az tatlı oluyor ve yumurtasız olduğu için daha hafif. Bir dene sanıyorum beğeneceksin. Ben tiramisuyu fazla sevmememe rağmen bunu daha keyifli tattım.:) Sevgiler.

      Sil
  9. tiramisuya bayılıyorum. zaman zaman 1/4 pastabanla bile yaptığım olur sadece kendim için:))
    böyle abartırım bazen, yemeden olmuyor. ne yapabilirim çok güzel ve dediğin gibi hafif bir tatlı.
    eline sağlık çok güzel görünüyor. olsada yesek dedirtiyor:))
    eline sağlık, minik kuzuya da afiyet bal şeker olsun:)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveni kadar, sevmeyeni de olan bir tatlı:) Benim kuzunun favorisi oldu. Ben de terkibi ona göre ayarlıyorum:)) Hatta içindeki Baileys bile uçup gidiyor:) Allahtan 4-5 kaşık:))Sevgiler kocaman.

      Sil
  10. o evin patronları sağı olsunlar,ne kadar da büyük olsalar ,yapabilseler de anne elinden başkaymış ,zaten bu senin prensesin ayakta tutuyor seni ,belki erkenden çökerdin ,onlar yesin ,biz yaparız sağı,hoş olsunlar da .Ellere sağılık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten haklısın:) O küçük kuzu, benim itici kuvvetim.:) Ayağa kalkamayacak kadar yorgun olsam da, bir iki numara yapıyor ve dilediğini de yaptırıyor.:) Sevgiler kocaman.

      Sil