Salı, Temmuz 16, 2013

Kısır... Yaz Tabağı...







                Benim bloğumu takip edenler, tabak süslemeyi ve sunumlarda değişik süslemeleri çok sevdiğimi az çok bilir. Hatta; buna bazen öylesine dalarım ki, süslemeler tabaktaki yemeğin önüne bile geçebilir.:) Böylesine bir merak işte, güzele dair her şeyi çok seviyorum. "Şeytan, detaylarda gizlidir" derler ya, aynen öyle bendeki durum. Yaz sıcakları, gündeme dair sıkıntılar ve  uyku saatleri mecburiyeti olan küçücük torunum nedeniyle, evde vakit geçirmenin çarelerini ararken, "carving" denilen bir metoda takıldım kaldım.:)
Çeşitli sebzeler, meyveler, carving bıçakları, bir kucak masası, rahat bir kanepe ve... Uyuyan bir torun yeterli bu güzel uğraş için.:)  Özel bıçakları konusunda araştırmalarıma devam ediyorum. Aynı Şef bıçakları gibi pahalı ve özel ürünler. Eh! ne yapalım:) " Arayan mevlasını da bulur,....... sını da" derler ama:))) Ben, aradığımı bulmak üzere ciddi çalışıyorum.:) Yakında, bir kamyon meyve, sebze çöpü, buzdolabında şekilden şekle girmiş malzemeler ve ortalarında saç baş dağılmış bir kadın görürseniz... O, benim işte!

Not: Havuçlu- Cevizli pastamdaki kuğularda, bu metodun örneklerinden.

Kısıra gelince... :))) Bakın! Gördünüz mü? Onu unuttum.

23 yorum:

  1. kısır! en, en, ençok sevdiğim yemeklerden, malum otoburum bir de yemek yapma konusunda tembelim, o yüzden fazla yemek çeşidim yok:( dünyanın en kötü beslenen insanıyım belki de:( kızkardeşim çok eleştiriyor, kızıyor resmen:( işte b12 hapı vs. idare etmeye çalışıyorum yemek süslemesi bir sanat, eline sağlık Nilgün'cüğüm, sen pastane açmalısın aslında müthiş olur köşeyi dönersin ayrıca...
    afiyet olsun
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdeciğim ben ve köşe dönmek:))) Ah! be kardeşim. Göztepe'ye pastane açsam, üzerine Arizona'dan kaya düşer inan... Anla yani durumu. Ben de et yemeyenlerdenim. Çok mecbur kalırsam sadece köfte. O da yıl boyu 10 kere desem yalan olmaz. Ama sebzeler ve salatalar baş tacım. Ne yapalım biz de böyleyiz. Ben de takviye vitaminle gidiyorum. Sevgiler cancağızım.

      Sil
  2. Kısır konusunda günün her öğünü olsa hayır demem :)) hastasıyım.
    Harika bir işçilik, tabak süsleme sanatı ellerinize sağlık Nilgün hanımcım. Ziyadesiyle sabır isteyen bir iştir sanıyorum ama bir yandan da terapi diyelim :)) dimi!!!
    Sevgilerimle...Öpüyorum meleğinizi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Evde kapalı kalındığında, en az eşya ile terapi:)) İşte budur Öznurcuğum:)) Sevgiyle kal.

      Sil
  3. Nilguncugum. Tek kelime ile bravo!! Ne kadar guzel bir servis!! Kisiri es gecmissin ama onlarinda kalp seklindeki hali de cok hos olmus. Carving isi benim icin biraz zor ama kalipla kisir servis yapabilirim. Yaraticiligina saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi kısır tarifi kaldı:)) Şuleciğim kısırı herkes bilir ama bilmeyen mutfağa yeni giren genç arkadaşlarımız için yayınlayacağım. Tabak süsleme sardı bu ara beni:)) Evden çıkamayınca bunlara sarıyorum ne yapayım:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  4. Ah benim güzel arkadaşım bir anım geldi aklıma: çalışıyorum, önemli biri ile, sabah evden genç bir şoför arkadaş evden gelip alıyor 07.30 da akşam 22-23 sıralarında eve bırakıyor. O yıllarda bir tişört moda olmuş LYCRA(likra) aşağı likra yukarı, ben öğle tatiline bile çıkamıyorum onlar öğlen mağaza mağaza gezip bazende bana odama kahveye geldiklerinde anlatıyorlar LYCRA lara baktık ay şöyle güzeldi böyle güzeldi ay Kanvas la iyi gider yok yok kanvasla asla olmaz falan..Bön bön bakıyorum LYCRA ne yahu kanvas neee????.. Mahkum gibiyim sabah işe gece eve yatmaya..Neymiş önemli bir yerde çalışıyormuşum.. Uzatmayayım sen de 8 ay ben diyeyim 1 yıl sonra aklıma geldi vakit buldum da araştırdım bunlar ne diye. Kumaş cinsiymiş..!!!!!....Kendimi uzaydan gelme hissettim..

    Biliyormusun arkadaşım hala öyle bir tempoda çalışıyorum..Dünya koşuyor bazen ucundan bazen kuyruğundan yakalıyorum.. Bazende o koşuyor ben bakıyorum..

    Sen şimdi bu konuyu nasıl bağlayacağımı merak ettin demi?.. Bak gülmek yok ben cahile :))) Senin yerine ben gülerim..:)

    Kendimi çok mutlu hissettiğim bazı anlar vardır..Mesela kütüphanede dolaşmak, yemek kitapları biriktirmek, dünya manzaraları fotoğrafları ile iç ve dış mimari fotolara bakmak, natürmord yani modern tarzın dışındaki tablolar ve resim sergileri, çiçekler, şahane bahçe fotoları, ev aksesuarları veeeeee yemek pişirmek fotolarına bakmak sebze süsleme sanatını öğrenmek....

    Öyle ki en sevdiğim sebzeleri şekilli kesmek, onlarla güzel tabaklar hazırlamak çooook hoşlandığım bir iş. Ama ben uzaylı kesme oyma sanatı ( carving) i biliyorum ama adının carving olduğunu bilmiyorum. Onun bıçakları nerelerde satılır bilmiyorum. O sanatı öğreten kitap ve kurslar nerelerdedir bilmiyorum..Molineksin sebze doğrayıcısı alete hayran hayran bakıyorum. Yemek sitelerinden öğrendiğim iki üç şekil ile damatlarıma sofralar kuruyorum ama gece gündüz spiral salatalık soymayı, elma dilimlerini senin kuğundaki gibi kaydırabilme hayali ile yaşıyorum (bu arada 2-3 yayınına yorum yazamamıştım okumadığımı sakın sanma hepsini okudum, gördüm bayıldım)

    Bana da öğret, bıçakları aldığın yerleri bana da mail at almasam da senin gibi yapamasam da olsun öğrenmek bile mutlu eder beni. Bak bu gece çok mutluyum oyma işinin adını öğrendim niye bu zamana kadar merak etmemişim ki?. öfff bana...

    Çok çenem düştü demi. Yada çok bön göründüm. Gülme bana arkadaşım.. Şu incecik kıvrık salatalıklardan bir tane uzat da gideyim artık. Başını ağrıttım..Çokkk öptüm seni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ben severim seni:)))) Yahu bilmediğin carving olsun:)) Ben de doğarken emin ol! bunu bağırarak çıkmadım. Sen gibi bakarken takıldım. Resim, heykel, ebru, tezhib gibi sanatlara olan özel merakım nedeniyle ilgilendim:)) Sonunda da ebruyu uygulayabiliyorsam, bunu da yaparım dedim:)) Anlayacağın ev hapsine, kesin çözüm, yatır kuzuyu...Al eline bıçağı, tepsiyi... otur oy oyabildiğin kadar:))) Ayrıca, günün koşullarında, sinirlerimi boşaltma konusunda da, etkisi yadsınamaz:)) Oyarken, ne niyetine oyarsan oy:))) Kısacası. Özlemişim bre Vuslat. İyi ki " ce eee" dedin. Sevgiler kocamanından.

      Sil
    2. Haaaa unuttum:) Bıçakları için Eminönü'ne gitmem lazım. İnternettekiler benim emekli maaşıma kök söktürür:)) Bulursam sana da alırım cancağızım:))Beraber oyarız.:) Güldürdün beni çok yaşa. Hadi bu akşam iyiyim. Bir kilo pirzola yedim sayende. Üstüne de Güülaç:))))))

      Sil
  5. Nilgun arkadasim ne deyim bilemedim..olmazki boylede guzel tabak hazirlanmazki..tabiki kimse yiyemez boyle suslersen keser bicer sekil verirsen..yoksa sen kimse yemesinde hepsi sana kalsin diyemi yapiytorsun HH..bileyim..ama hicc heveslenme once guzel suslemelerinin resmini ceker sonrada hepsini mideye indiririm:)) ellerine saglik arkadasim(Bu arada kisiri bilmeyen gencler vardir sonra tarifi verecem demissin..hani ne kadar genmcim bilememde ben kisiri 2 ay kadar once Depresif Ayu nun ablasinin tarifrinden "yeni" ogrendim:))) ve ogun bugundur haftada 1 yapiyorum..ellerine saglik hepsi icin mukemmel paylasim yanliz ben tabagida sevdim cok:)) sevgiler yolladim ve hemen iceri kactim..(acaip sivri cikti gece vakti..bahcedeyim yediler inanki kollarimi bacaklarimi:(( )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak daha neler yapacağım:))) Takıldım bir kere. Ben hem oyup hem yiyorum:)) Dün bir havucu aldım. Kestim, oydum, evirdim, çevirdim...Bütün çıkan çıkıntıları da bir güzel yedim.:)) Anlayacağın "hem oy, hem ye" Daha zevkli hale gelmeye başladı. Kısırla geç tanışmışsın:)) Emelciğim, kısır hayatın anlamlarından biri:))) Bak gördün mü? Bir tanışmışsın, pir tanışma olmuş:) Afiyet, şeker, bal olsun.

      Sil
  6. Tabak muhteşem tek kelimeyle ellerine sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Derya:) Bu arada senin imalatlara ne demeli?:)) Seninde ellerine sağlık. Sevgiler

      Sil
  7. Nilgüncüğüm, yemek yapmayı aşıp birde süsleme sanatına girişmişsin. Ama olmuyor ki, yapan var yapamayan var :)
    Ben daha yeni yeni yemek yapmayı öğreniyorum ki bu da sizler sayesinde oluyor, sen süsleme seviyesine geçmişsin :)
    Çok ama çok beğendim canım. Zor iş belli ki. Aynı zamanda sabır da gerektiriyor.
    Ellerine sağlık canım...
    Ben de sütümü içtim, uykuya hazırlanıyorum :))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğleniyorum be Heyyfim:) Ne yapayım. Bu arada kendine haksızlık etme! Sen yaz güzel kardeşim. Mutfak kolay iş:))Güzel uykular. Sevgiler en kocamanından.:)

      Sil
  8. Çok severim ellerine sağlık. sunuma da hayran kaldım ayrıca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladım ki; kısırı sevmem diyen yok:) Hepimizin kanına işlemiş sanki. Gerçekten güzel bir lezzet. Benim mideme çok dokunuyor ama önce ilacımı içip, sonra yersem gayet güzel oluyor. Sevgiler.

      Sil
  9. Sen bayağı profesyonelliğe döktün bu işi. Pasta falan tamam da kısırı bile böyle görselliğe dönüştürmek inanılmaz. Ne desem az kalacak onun için sadece tebrik ediyorum. Bunlar aslında terapi gibi. Çok iyi ediyorsun ara ne pahasına olursa olsun al malzemeleri. O zaman kendini ne kadar iyi hissedeceksin önemli olan da bu. Benim blog hikayemin başlangıcı, "bir baharatın peşinden giderken başladı her şey " der. Gerçekten bir dergide gördüğüm bir balık yemeğini yaparken ( bu arada ilk yaptığım yemekti) bir çay kaşığı bilmediğim ve evde olmayan bir baharat için Çiftehavuzlar'dan kalkıp Mısır Çarşısı'na gitmiş ve almıştım. O an dünyanın en mutlu insanı bendim. Hala bir yemek yapaken eksik olan bir malzemeyle yapmak içimden gelmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tuhaf birşey! Ben de birşey yapacaksam aynen sen gibi eksik malzeme ve araç gereçle olmaz:) profesyonellik değil tabii ki ama elimden gelenin en iyisini yapabilmek için çok uğraş veririm. Biraz düzen hastalığım var, beraberinde simetri:)) Anla halimi işte. İstediğim olmazsa ruhum sıkışıyor sanki:) Ne yapalım bu yaştan sonra chipi baştan kodlayamam:) Beğenmeyen küçük oğluna almasın arkadaşım:)) Baharatlar benim de meraklarımdan. Şimdi benim büyükler, torunla birlikte Nice gidiyor. Ve, en ünlü malzemeleri baharatlarıymış. Damak tadımıza uygun olanları sipariş verdim. Bakalım neler gelecek.:))

      Sil

  10. Resmi bir sanat eseri gibi dakikalarca seyrettim Nilgüncüm:-)
    Tabağın uğur böcek baskılı oluşu, 'bahçede taze sebzeler' görüntüsü vermiş.
    Sunuşundaki başarı carving bıçağının değil, senin zevkinin yansıması!
    Her tarifinde bunu görmek mümkün.

    ÇOK, ama Çok güzel! Ellerin dert görmesin:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler beğenin için:) Güzel yorumun, yolumu biraz daha aydınlattı:)Desteğin için teşekkür ederim tekrar. Sevgiyle kal.

      Sil
  11. canım,ellerine sağılık,bende bu sabır yok hala böyle güzel şeyler yapmak,ama yapanlara da bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masez sana bir şey itiraf edeyim.:)) Çok güleceksin ama ben sabrı son 4-5 yılda öğrenim.:) Ondan önce sabır falan bende nafileydi.:) Uğraşıyorum işte bunlarla. Sevgiler arkadaşım.

      Sil