Pazartesi, Temmuz 29, 2013

Kır Pidesi... Tavuklu.

Pidelerimizin son hali...



Ön hazırlıkta; maya, sıvı yağ ve yumurta sırasını bekliyor...


Hamurumuz hazır... Mayalanmak için bekleyecek 45 dakika- 1 saat arasında. Hemen ütüye geçebilirim:)


125'er gr lık parçalara ayırdım. Mayalanmaya küçük parçalar halinde devam ettiler.



Mayalanmış hamurlarım, mutfak poşetlerinin ardından göz kırpmaktalar.:)


Onları uzunlamasına açtım... Ve iç olarak hazırladığım malzemeyi ortasına yerleştirdim.



Şimdi; tepside 2. mayalanma süresi için beklemedeler...


Mayalanma tamamlandı. Üstüne yumurta sarısı ve sıvı yağ sürme vakti...


Ve nihayet piştiler:)) Bundan sonrası size kalmış:))



                            Diyet yapamadığım, çenemi tutamadığım yiyeceklerden biri daha. Börek, pide denildiğinde orada durup kalıyorum. Durum, bu yaşlarıma özgü bir davranış modeli değil.:) Taa çocukluğumdan beri, kıymalı pide ya da börek, domatesli pilav, barbunya fasulyesi ve pideye tabiri caizse taparım. Moda'da eskiden yaşayanlar çok iyi bilir.:) Sarıca Köşkü'nün yanıbaşındaki çıkıntıda bir pideci amcamız vardı. Akşam üzerleri çayın yanına telefonla siparişi verir, sonra da evin kolluk kuvvetleri olarak, Bahariye'deki evimizden bir koşu onları almaya giderdim. Annemin sesi hala kulaklarımda... " Soğutmadan getir, oraya buraya dalma" diye bağırırdı arkamdan. Çünkü bilirdi ki, bizim pideci amcanın tam karşısında paten sahası var oraya dalabilirim, hatta akşam Moda Pak açık hava sinemasında ne film oynayacak diye  göz gezdirebilirim... En önemlisi, çok sevdiğim pidelerden birini, bir evin kapısına oturup mideye gönderebilirim. Anlaşılacağı üzere, yapılacak çok şeytanlık var. Beğenin, beğendiğinizi... Artık; o günler çok gerilerde kaldı. Şimdilerde, emin olun yapmıyorum böyle yaramazlıklar ama yine de sağım solum pek belli olmaz:))) Pideci amca, öleli çok seneler oluyor. Neredeyse dönmesi yakın... Seslenenler de yok artık. Şimdi yapıyorum ama keyfi yok. Zannediyorum, o pideleri dayanılmaz kılan, onlara eşlik eden hınzırlıklarmış...

Gerekli Malzemeler:

- 3/4 Su bardağı Süt
- 3/4 Su badağı Ilık Su
- 1 paket yaş maya
- 1 Kahve fincanı sıvı yağ (Fındık kullandım)
- 1 Yumurta
- 1 Tatlı kaşığı Tuz
- 1 Tatlı kaşığı Toz şeker
- 4 + 3/4 Su bardağı Un
Ayrıca açmak içinde küçük bir kase un.

Yapılışı:

* Yaş maya ile şeker, ılık su içinde iyice eritilir ve 10 dakika mayalanması için bekletilir.
* Un derince bir kaba alınır, ortası açılır ve içine sıvı yağ, mayalı su, süt,tuz ve yumurta ilave edilir.
* Ortasından başlayarak hamur tutulmaya başlanır.
* Kulak memesi kıvamındaki hamur, 120 gr lık parçalara bölünür ve unlanmış bir kap içinde mayalanmaya bırakılır. (45 dakika- 1 saat)
* Mayalanan hamurlar, un serpilmiş tezgahta uzunlamasına açılır ve ortasına istediğiniz bir iç malzemesi koyularak, kenarları malzemenin üstüne gelecek, baş kısımları da sıkıştırılan bir şekilde kapatılır.
* Tepsiye alınan pideler, tepside de 20 dakika kadar 2. mayalanma için bekletilir.
* Mayalanma süresini tamamlayan pidelerin üzerine, yumurta sarısı ve sıvı yağ çırpılarak sürülür.
* 180 derece, önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

İç malzeme olarak; sotelik tavuğu, bol domates, biber, soğan ile kavurdum. Köri ve soya sosu ile tatlandırdım. En son olarak kekik ilave ettim. Muhteşemdi.:)))

AFİYET OLSUN.

26 yorum:


  1. Mutfakta o kadar simetrik çalışıyorsun ki!..
    Tavuk sotede, tavuk parçacıkları hepsi bir boy,
    hamur bezelerin ona keza, pideler eşit uzunlukta, kıvrımları cetvelle ölçülmüş gibi! Zaten pideye bayılırım, bir de böyle düzgün görünce, iki kat arttı iştahım:-)

    Ellerin dert görmesin canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Simetri hastalığım var:)) Mutfakta da bu kural değişmiyor. İkram edebilseydim keşke:) Tartıyorum zaten irili ufaklı olmasın diye:)) Ben kendi gidişatımı beğenmiyorum:)) Sevgiler.

      Sil
  2. Nilgün'cüğüm, bir pide ancak böyle şiir gibi anlatılır...Bu sattler benim çok aç olduğum saatler :(
    Şimdi bu pidelere bakıp bakıp, karşılıklı seyre daldık :)
    Ellerine sağlık canım...
    İstanbul'a gittiğimizde en çok gitmek istediğim yerdir Moda. Arkadaşlarıma, birgün İstanbul'da yaşarsam Moda'dan başka yerde oturmam derim hep...
    Senden Moda'yı dinlemek de keyifli oldu :)
    Sevgiler gönderiyorum Nilgün'cüğüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Moda da doğdum, büyüdüm, evlendim, çocuk sahibi oldum, çocuklarımı orada büyüttüm ve tam 51 yaşında ayrıldım. Sana çok tuhaf gelecek ama hiç aramıyorum. Ancak; aramayışıma sebep olarak Moda'nın son 10 yılını söyleyebilirim. Ben, cadde üzerinde oturuyordum ama hafta sonları sokağa çıkamaz hale geldik:( Her taraf cafe, restoran, anlamsız bir kalabalık, çekilmez bir trafik bunalttı beni. Ve el salladım ayrıldım. Şimdi kuzuyu derse götürdüğümüzde 1 saat zor dayanıyorum inan. Moda bitti:( Eski Moda ise hayallerde artık. Sevgiler kocaman:)

      Sil
  3. Küçükken hangimizin böyle anıları yok ki:)ne kadar güzel olmuş bu pideler böyle nefis görünüyor... Ellerine sağlık canım benim:) öpüyorum kocaman:) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, o anılar:( Hatıralar bazen kısa metrajlı filmler gibidir. Çocuklar dalga geçer benimle, bazen aklımdan geçerler...Kendi kendime gülümserim, gözlerim dolar, dalar giderim. Kısacası onlarsız olmaz.:) Bu blog benim için, geçmiş zamana yolculuk oldu. İyi oldu ama:)) Teşekkürler Elifciğim. Sevgiler.

      Sil
  4. Of Nilgun ya inan agzim sulandi:))bu ne muhtesem pide.pideler..gondersene banada lutfeen:)) ellerine saglik arkadasim da olmuyor inanki boyle bensiz yemek ama afiyet olsun tabiki:)) acaba yarin yapsammiki hmmm..her girdugumu yapmak istemek ve sonra da yemek olmuyor olmuyor...kilo aldimmm..ama yapacam azda olsa cok canim istedi napim:))sarildim pidelerine ay pardon sana:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de aklım dolmalarda kaldı. Bahçeden kopar, içini doldur ye:)) Nerdeeee... Git pazara, markete al, oradan kasaba git başka şeyler al.:) İtiş, kakış eve gel. O yorgunlukla bir de imalat:))) Yok canım! Ben bahçedeki biberlerden istiyorum. Yanında da o güzelim çıtır salatalıklardan bir de salata...:)) Nerede aldığın kilolar? Resimlerde hiç öyle almış gibi değilsin. Dert etme cancağızım. Can boğazdan gelir.:)) Ben de sarıldım dolmalara... Ay pardon sana...:))))

      Sil
  5. Çok güzeller..Bravo valla cetvelle çizilmiş gibiler..
    Ben yapsaydım onları var ya alimallah yani..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah şu benim simetri hastalığım:)) Biraz tuhafım bu konuda ama 60 dan sonra değişim zor sanıyorum.:) Eminim siz de muhteşem şeyler yapıyorsunuzdur. Küçük sarman dostum, yeni süt annesi ile mutlu mu?:)) Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  6. Nilgün'cüğüm yazını ve de yukarıdaki yorumunu okurken hüzünlendim, her şey dediğin gibi nasıl da değişti, eski mahalleler in yerinde yeller esiyor artık:(( İstanbul 70'li yıllardaki İstanbul değil, bu arada piden harika, eline sağlık canım, sen bana bunun peynirli maydanozlusunu da yap:)))))afiyet bal olsun, sevgilerimi bıraktım...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde zaman zaman yazılarda geçmişe yolculuğa çıktığımda, şu pc nin başında ağladığım bile olmuştur.:( Ancak; derler ya, anıları canlı tuttukça, onların kahramanlarını öldüremezmişsin. İşte ben de anıları canlı tutarak, kayıplarımı yaşatıyorum. Eski mahalleler unutulmaz, kapısı kapanmayan evler, hangi evde birşeyler yapılmışsa, tüm çocukların ikindi nafakalarını aldığı sofralar, güler yüzlü anneler, babacan tavırlı babalar... dedeler...büyükanneneler. İyi ki; o günleri yaşamışım. Sana bir tepsi peynirli, maydanozlu söz:))) Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  7. Nilgüncüm nasıl iştah açıcı görünüyor pidelerin ellerine sağlık. Bu saatte saat şu an 2.00 kalkıp yapasım geldi...Öpüyorum kocaman..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bazen gece yarısı, senin başına gelen, bana da oluyor. Yayınları gezerken öyle görüntüler görüyorum ki:) Gürültü çıkarıp, hane halkını uyandırmayacağımı bilsem,girip imalata başlayacağım:) Teşekkürler güzel yorumuna. Sevgiyle kal. Çok bekletme bizi, güzel tariflerini bekliyorum.

      Sil
  8. Canım nefis pideler beni benden aldı ellerine sağlık.Harire'yi mutlaka tavsiye ederim.Bereketli iftarlar sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Derya.:) Harire'yi denemeliyim. Okudum. Pekmez içeren bir tatlı ve çok güzel olabileceğini düşünüyorum. Senin de ellerine sağlık. Sevgiler

      Sil
  9. Canımmmmm birtanem o ne ya 3 tanecik pide içinmi üşenmedin hamur mayaladın. O bana yetmez.. Eee daha diğer arkadaşlar gelecek:))

    şaka bir yana ellerine sağlık. Bende ara sıra yaparım ama senin kadar marifetli değilim hamuru fırından alıyorum:)) Bir dahaki sefer kendim yuğurayım.. Ellerine sağlık. Ailecek hepinize afiyet olsun..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslatım yağtığım ölçülerde 8 adet kocaman pide çıkıyor. Ben midi fırında çalışıyorum. 3 bir tepsiye, 3 diğer tepsiye:))) 2 tanesi de paket olup, Kardeşim Jale'ye. Etti 8:))) Sen geleceğin zaman ölçüyü 2 ile çarparız be canımcım:)) Senin marifetlerin tescilli, alası çıkar:) Ben de fırından çiğ hamur alıp, pizza yaparım ara sıra. Çok da güzel olur. Teşekkürler. Afiyet oldu valla.

      Sil
  10. Çooook öptüm seni ve kuzuyu:))

    YanıtlaSil
  11. sen kendi gidişatını beğenmezsen bu haliyle benim gidişatı kim beğensin?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reyhan kendine haksızlık etme:)) Halleyli pastan, oğlunun da, benim de aklımda hala:)) Yine yapsan da nafakamızı çıkarsak:) Bende şeker var. Ucundan azıcık yerim, gerisini de oğluşumuza ikram ederim:) İkimiz de sebepleniriz işte:)) Sevgiler kocaman.

      Sil
  12. Yanıtlar
    1. Büşracığım, keşke yakınlarımda bir yerlerde olsaydın ve sana ikram edebilseydim.:) Üzgünüm:) Sevgiyle kal.

      Sil
  13. bunu hemen deneyeceğim, çok severim kır pidesini:)
    Çok teşekkürler tarif için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şimdiden afiyet olsun demeliyim:)) Sevgiler

      Sil