Pazar, Temmuz 21, 2013

Büryan... Rumeli'den bir esinti daha...






                        Büryan... Bayram sofralarının baş yemeği... Kuzu eti, et suyu, taze soğan ve taze nanenin dayanılmaz ittifakı. Babaannemin ve annemin bana mirası.:) Daha çok methiye düzebilirim hakkında.:) Bazı yazılar çıkar ara sıra "ölmeden önce gezilecek 100 yer" diye... Meşhur " top listeleri... Eğer onlardan biri de yemek üzerine yapılacak olursa, ya da benim gözden kaçırmış olduğum " top yemek listesi" varsa; Lütfen; bu yemeği de ilk 10'un arasına sokuverin:)) Fazlasıyla hakkediyor inanın. Bayram sofraları haricinde, Mayıs ayı geldiğinde, biz Arnavutlar için büryan zamanı da gelmiş demektir. Bilirsiniz, kırmızı et yiyenler için, süt kuzusunda pirzola zamanıdır:(  Benim değil!!! Bu nedenle bu tarifide kuzu etiyle yapmadım. Yapamazdım da... Kızlarım da dahil biz yiyemiyoruz. Kırmızı et yiyebilenlere afiyet olsun diyorum ve benim tavuk etiyle yaptığım tarife geçiyorum.

Gerekli Malzemeler:

- 1 Kg Tavuk But (Kemiksiz kuşbaşı) ya da 1 Kg Kuzu eti (kemiksiz kuşbaşı)
- 2 Büyük Soğan (Küp kesilmiş)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ (Etler için)
- 2 Bardak Pirinç (Baldo tercihen)
- 3 Bardak et suyu (Tavuk ya da kuzu)
- 1/4 demet Taze nane
- 1 Bağ taze soğan (Yeşil ve beyazı dahil)
- 1/2 Çay bardağı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı tereyağ (Pilav için)
- Tuz ve karabiber.

Yapılışı:
* Kuru soğanlar küçük küpler halinde kesilir ve yağda kavrulur. Kuşbaşı doğranmış etler içine atılarak suyunu salıp çekene kadar pişirilir. (Tamamı çektirilmez. Pilava geçmesi için biraz suyu bırakılır.)
* Pişirilen etler, ısıya dayanıklı, çukur bir kaseye alınır ve bir kenarda bekletilir.
* Taze soğanlar, yarım çay bardağı sıvı yağ ve biraz tereyağ ilavesi ile kavrulur, pirinçler yıkanarak, taze soğanlara ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. (Pirinçler saydamlaşana kadar)
* Kavrulan pirinçlerin ortası açılır ve ısıya dayanıklı kapta beklettiğimiz etler ters çevrilerek, tencerenin ortasına yerleştirilir.
* Kenarda toplanan pirinçlere et suyu verilir ve tencerenin altı kısığa getirilerek, pişmeye bırakılır.
* Demlenmesi için, bir mutfak bezi yada peçete kapatılır.
* Demlenen pilavın kapağı açılarak, etlerin içinde bulunduğu kase çıkarılır.
* Taze nane çok ince doğranır ve pilavın üzerine serpilir. Ev son olarak karabiber serpilir.

AFİYET OLSUN:)

Babaanneciğim ve anneciğim nurlarda uyuyun.


30 yorum:

  1. Nilgün'cüğüm öncelikle annene ve babaannene ben de rahmet dilemek istiyorum, mekanları cennet olsun.
    Büryanı çok duydum, yani methini çok duydum ama hiç yemedim, ben hariç ailede herkes et yemeği seviyor, onlar için bu tarifi not edeceğim canım, babaannen ve annen ve senin kadar iyi yapamam belki ama elimden geleni yapacağım:) teşekkürler ve de afiyet olsun..
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdem sağ ol. Nurlarda yatsınlar. İkisi de iyi aşçıydı. Ev kadını oldukları için meşgul olabilecekleri zaman da daha fazlaydı.:) Bu arada kendinize haksızlık etmeyin yahu. Herkesin iyi olduğu bir alan illaki vardır. Kimbilir sende de ne gizli tarifler vardır:) Yaparsan beğenirsin diye umut ediyorum. Sevgiyle kal güzel arkadaşım.:)

      Sil
  2. Bütün ölmüşlerin ışık içinde yatsın. Tarifi not ediyorum ama ben hiç bakmam kuzu etinden yaparım. Tam dediğin gibi bayram yemeği olmuş. Eline sağlık süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol İlhan. Kuzu eti ile yaparsan çok daha güzel . Zaten aslı da öyle. Evet! Bayram sofralarımız ya kavurma, ya pili kaşa, ya da büryanla şenlenirdi... "Geçmiş zaman olur ki; hayali cihan değer..." Teşekkürler yorumun için.

      Sil
  3. Bir kere tarifin adı yeter lezzetini tahmin bile edemiyorum ablacığım eline sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döndücüğüm teşekkürler yorumuna.:) Büryan gerçekten güzel bir yemek. Sevgiyle kal.

      Sil
  4. Allah nurlar içinde yatırsın her ikisini de mekanları cennet olsun inşallah...Eline sağlık ablacım daha önce hiç denemediğim bir yemek bende en yakın zaman da deneyeyim bari harika görünüyor:))kocaman sevgilerimi yolluyorum izmir'den:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifim teşekkürler. Denersen beğeneceksin. Güzel İzmir'i prensesinle benim için de turla lütfen:) Bayılıyorum sizin güzel cennetinize.:)

      Sil
  5. Nurlar içinde yatsın ikisi de.Ben de Rumeliliyim ama Büryan hiç denemedim.İlk fırsatta denemek istiyorum, ellerinize sağlık, çok lezzetli duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Gamzeciğim. Denemelisin derim:) Sonra da vazgeçilmez oluyor zaten.:) Sevgiyle kal.

      Sil
  6. nurlar içinde yatsın sevdiklerin canım.
    bizde buna kapama deriz (bulgaristan gömenlerde ),hele kalabalık misafirlerde mutlaka olurdu,ben bayılırım bu yemeye ,ellerine sağılık canım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte yöresel yemek olunca, birbirine yakın yerler mutlaka değişik isimlerle hayata geçiriyor. Gerçekten güzel yemektir ve ben de bayılırım.:) Hepimizin kayıpları nurlar içinde uyusun. Onları özlediğim zaman, hatırlatacak şeyler yapıyorum, sıcaklıklarını hissetmek için.:( Sevgiler kocaman.

      Sil
  7. Olmuslerin rahmet istedi hepimizden...nefis bir tarif iyikide tavuk etli kuzu olsa istemem derdim:))ellerine saglik karnimda guruldama safhasinda suan:) kanatlarimda yokki ucsam gitsem pencerenize konsam..ellerine saglik canim afiyetler olsun..kucakladim seni ve minik prensesi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın valla, şu tarifi yapmakla ve bloğa koymakla, o kadar çok rahmet aldılar ki... Nurlarda uyusun, tüm kayıplarımız. Sahi bu ışınlanma olayını çözmeleri lazım.:) Bir akşam sizi kaparız, bir akşam biz geliriz oralara:))) Allahhh seyreyle cümbüşü:))

      Sil
  8. Hiç denemediğim bir yemek bir ara yapsam iyi olacak değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka iyi olacak.:) Denersen, vazgeçmeyeceğini biliyorum:)) Sevgiler

      Sil
  9. Birde ben pilav isini pek beceremiyorum:(festigandan ozel tarif bile almistim bir ara yok anam nerdee Deren hala grandma sin1. Lubnanli arkadasinkini 2.benimkini ise 3.sirada tutuyor:(( hele bunu hic beceremem gibi ama deniycem:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim güzel arkadaşım, pilav sana vız gelir:) Bunca yemeği kotarıyorsunda, bir pilavı mı dereceye sokamadın? :)))) Yahu yap yasmin pirinçle... Yerleş birinci sıraya... Dökülsün tane tane...:))) Öbür pirinçle yapacaksan da, 1 ölçüye kavurup,1,5 ölçü su koy şaşmaz:) Sen, neler becerebiliyorsun. Pilav korksun senden. Seviyorum seni yahu.

      Sil
  10. Nilgün'cüğüm, büyüklerine Allah rahmet eylesin, ışık içinde yatsınlar...

    Yemek görsel şölen yine :)
    Tarifi okurken bile doydum neredeyse...
    Misafir geldiğinde güzel bir alternatif olur ama ben yapabilirmiyim bilemedim :))
    Tembelim ben tembelim :)
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prenses:) Sen bu yemeği yaparsın hem de en alasından:) Şöyle canının yemek yapmayı çok istediği bir gün, gir mutfağa döktür gitsin:) Kırmızı et seviyorsanız, kuzuyla yap. Orjinali öyledir. Şimdiden afiyet olsun diyorum.:) Sevgiler kocamanından.:)

      Sil


  11. Benim anneannem de Arnavutdu rahmetli...
    Büryanı da pek leziz olurdu. Ben birkaç kez yaptım ama asla
    onunki gibi olmuyor tadı... El lezzeti başka bir şey!
    Görüntüsünden anlaşıldığı kadar seninki çok lezzetli:-)

    Bu arada sakızlı kurabiye başarılı oldu!
    Sakızlı vanilin yerine bir çay kaşığı tepeleme sakızı ezerek,
    toz halinde kullanınca da çok güzel oldu. Sayende...teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın:) Arnavut büyüklerimizden çok şey öğrendik. Mutlaka sen de iyi yapıyorsundur. Sakızlı kurabiyede, direkt sakız kullanman harika olmuş. Tam olması gerektiği gibi. Ellerine sağlık. Beğenildiyse ne mutlu bana:)

      Sil
  12. Sevgili arkadaşımmm yaz ve oruç rehaveti sardı beni.. ne herhangi bir konuda nede hatıralarda yazmıyorum.. Okuma arkadaşlarımı dolanmada da yavaşım ne olacak benim bu halim.. Bir tabak Büryan yersem kendime gelirmiyim ki?...

    Çok güzel olmuşlar. Ellerine sağlık. Sana bu güzel Reçeteyi öğretenler nur içinde yatsınlar.. Canım benim..

    Sevgiyle sarılıyorum sana..

    Haa bu arada ikimize kesin yol göründü, gidip bir yerlere pilav öğreteceğiz anlaşılan:)))

    Çok öptüm seni ve boncuğu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu sıcaklarda hep beraber şaşırdık ne yapacağımızı. Benim PC salonda ve öğlenden sonra çok sıcak oluyor. Kuzu da evdeyse mahvolduk vesselam:) Klima bile kar etmiyor kuzuya:) O ısındıkça ben de ısınıyorum çaresiz:)) Evet bu pilavı bana öğretenler nurlar içinde yatsınlar. Hepinizden o kadar çok dua aldılar ki, İnanılmaz. Öğrenmek isteyene öğretiriz arkadaşım.:) Biz de boncukla beraber sana kocaman sarılıyoruz ve seni seviyoruz. Özletme arkadaşım.:)Orucunu da Allah kabul etsin. Ben tutamıyorum. Rutin aldığım ilaçlarım var mide problemim olduğu içinde uzun süreli açlık yaşıyamıyorum. Tanrı affedicidir diyelim.

      Sil
  13. oyyy anam şimdi yazdığım bir sayfa yine mi gitti :((

    belki gitmemiştir. Spam olmuştur..

    Oyyy ne güzel olmuş bu tarif, sana öğretenler nur içinde yatsın ve hazırlan biyerlere pilav dersi vermeye gidiyoruz falan yazmıştımmmm. Ya gittimi şimdi benim yorum.:(( belki bu gelir.. Ellerine sağlık güzel arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yokkkk gitmedi bak geldi:) Senin de ellerine sağlık Vuslatcığım. Güzel tariflerinle ve hikayenle ramazan sonunda buluşuruz inşallah. Sevgiler kocaman.:)

      Sil
  14. Ağzım sulandı, enfes görünüyor. Ben hiç büryan yemedim biliyor musun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen hayırlısı ile bebeğini kucağına al:) Büryan kolay iş:) Üzüldüm şimdi, sana ışınlayamıyorum ki:( Sevgiler güzel anne adayı.

      Sil
  15. Büryanı çok severim :)Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşracığım, büryanı neredeyse sevmeyen yok gibi:)) Teşekkürler ve sevgiler.

      Sil