Perşembe, Haziran 13, 2013

Tahıllı Ekmek...Ekmeğimin Buğdayını Üretenlere Selam Olsun.

Mayaladım...




Keten tohumu ve ay çekirdeği serptim...



Allah ne verdiyse içine doldurup, dış işlerinden sorumlu olanların, ellerine tutuşturdum...



Hadi biraz da gülümseyelim:)




Ekmeği kutsal yapan 
'Buğday' mucizesidir. 
Güneşin sonsuz sabrı 
Ve toprağın analık özverisidir. 
'Buğday', İlâhî gücün yüce felsefesidir, 
Yaratan'ın kuluna rızk olan nefesidir. 

Cefakâr bir öküz, bir karasaban, 
Ardında, rızkını emeğiyle azminden çıkaran 
Bir köylü 
Ve kadını ve oğlu ve kızı ve yakını, 
Köşede bir çınar, 
Dibinde azık çıkını 
Ve kırık kulbuyla bir toprak testi... 
Ne zaman ki, inceden bir rüzgâr esti; 
Azığın yanında yatan Karabaş, 
'Biz görevdeyiz' dercesine 
Sessiz ve yavaş 
Gerinerek kalkar, dolanır bir tur 
Gerçekten, tarlada kaytaran yoktur. 

Ve ekim başlar; 
Nasırlı avuçlar 
Toprağın çileli bağrı üstünde 
Sabanın açtığı yolları izler. 
Bir mutlu gülümserken yanık benizler, 
Tohumlarla birlikte umut savrulur 
Ve güneşin acımasız sıcağında 
Alınlardaki çizgiler 
Derinleşir, 
Kavrulur... 

Derken, kış geliverir; 
Kar, beyaz bir yorgan gibi toprağı örter. 
Yoksul bacalarda titrek bir tezek dumanı 
Ve doğaya karşı çaresiz köylünün gönlünde 
Bahar özlemi tüter. 

Kış zâlimdir, fakat yasa değişmez; 
Devran döner, bahar gelir, kış biter 
Ne beyaz yorgan kalır, ne kara toprak... 
Şimdi, yaşam simgesidir her yeşil yaprak,,, 
Nasıl da göğe doğru uzanır o genç filizler, 
Sanki, Allah, buğdayda 'inanç'ı gizler. 

Ve güneş şaşmaz, bilir işini; 
Özenle doldurup herbir dişini, 
Başağı, günlerce, gelinlik kız gibi besler. 
Bütün kış tedirgin kalmış nefesler 
Rahatlar, çünki 
Allah, emekleri boş çevirmemiştir, 
Dolu, sapları devirmemiştir. 

Başaklar, Allah'ın lûtfuyla şimdi 
Dolgunlaşmış 
Ve üzerlerinde madalya gibi 
Alınlardan dökülmüş altın damlalar, 
Her 'dane'de emek var, sabır var, nur var... 

Sonra, şenlik başlar harman zamanı, 
Gerçi 'mutlu son'la biter 'buğday'ın romanı 
Fakat, hep böyle sürüp gider köylü'nün hikâyesi; 
Dertli bir uzun hava, yanık bir çocuk sesi... 

Ekmeğimin buğdayını üreten köylü kardeş! 
Emeğin, bence ibadete eş... 
Seni de buğday kadar kutsal bilirim, 
O, nasırlı ve tertemiz ellerinden öperim... 

Ünal Beşkese 1996

Gerekli Malzemeler:

- 3 Su bardağı Tam buğday unu
- 1 Su bardağı Beyaz Un
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 3 Tatlı kaşığı toz şeker
- 1 Paket Instant Maya
- 1+ 1/2 Su bardağı su ve Süt karışımı (yarı yarıya kullandım)( Ilık olacak)
- 1 Yemek kaşığı keten tohumu (Tepeleme)
- 1/4 Su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
Üzeri için:
- 1 Yumurta sarısı
- 4-5 yemek kaşığı süt
- Keten tohumu, ayçekirdeği (Serpmek için)
Fırında buhar sağlamak üzere:
- Isıya dayanıklı kaplarda sıcak su

Yapılışı:

* Ilınmış süt ve su karışımının içine, toz şeker ilave edilir.
* Kuru malzemeler, tam buğday unu, beyaz un, tuz, keten tohumu ve maya metal olmayan bir kapta karıştırılır. Ortası havuz biçiminde açılır.
* Sıvı malzeme içine ilave edilir ve yoğurulmaya başlanır.
* Zeytinyağ , sirke karışımıda  ilave edilir ve özlenene kadar yoğurulmaya devam edilir.
* Hamur 1 saat süreyle oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. ( Ben sandviç yapmaya karar verdiğim için 7 eşit parçaya ayırdım.)
* Porsiyonluk ekmek biçimi verilen, hamurun üzerine çizikler atıp, yumurta ve süt karışımı sürülür.
* İsteğe bağlı olarak keten tohumu ve ay çekirdeği serpilir. 
* 190 derece ısıtılmış fırında 15 dakika boyunca pişirilir. (Fırının içine mutlaka ısıya dayanıklı kaplarda su konulmalıdır)

AFİYET OLSUN.


11 yorum:

  1. Nilgün'cüm TATLIM NE KADAR SU YANİ 1 KATA ekmek tepsisi bir kata su tepsisi koyacağız ha. Acaip hoş olmuş.. Cokkkk beğendimmm çok enfes görünüyor, kağıtta yer kalmamış da ben ben, BANA DA VAR MI?.
    :)
    Çok öptüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cancağızım ekmeğim tüm sevdiklerimle ortaktır. Soframın baş köşesi dostlarımındır. Hepiniz iyi kötü anlamışsınızdır ne olduğumu:)) Ben bunları midi bir fırında pişiriyorum. Tepsiyi normal orta kata yerleştirdim. Fırının tabanına da 2 küçük kap su koydum.( Muhallebi kasesi) Sana da var kardeşim. :))

      Sil
  2. Nilgün hikayesi ve son fotograf nefis. Biber gazı tıkadı beni herhalde canım çekmedi bu kadar güzel bir şeyi. :)) Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah be canım kardeşim, bu aralar temel gıdanız belli:( Mutlaka bu tıkanıklık bitecek ve canımız çektiği için yiyeceğimiz günler gelecek. Sevgiler

      Sil
  3. Nilgun seni iyiki tanidim diyorum..sansliyim guzel bir dost kazandim..paylasim cok guzel..sevdim..ekmekci ben olaraktan:)
    sevgilerimi gonderdim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sevgili ekmekçimiz:)) Senden özendim:) Mis gibi ekmekleri yapıp yayınladın hep. Dur bakalım bir de ben yapayım dedim. Ustam beğendin mi:))) Sevgiler can dost.

      Sil
  4. emekleri görünce hemen kalkıp yapmak istedim, ama şu an saat 2. sandaviçlere bayıldım sen o kağıdı büyük tut listede bende varım.. Canım benim ellerine sağlık.. yapmak şart oldu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feraycığım listeyi uzun tutmak ne demek:) Sen iste sadece ekmek hemen hazır olur. İyileştiğini umuyorum. Buralarda olduğunu hissetmek güzel. Sevgiyle kal.

      Sil
  5. Güliz'den geliyorum.. Çok beğendim sandviç ekmeklerinizi.. Mutlaka hafta sonu deneyeceğim...Ayrıca Güliz'in yazdığın göre doğum gününüzmüş...Nice mutlu yıllara. Şule

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah denemiş ve beğenmişsindir;)) Gülizciğimin söylediği gibi yaş günümdü 60 yaşıma bastım. Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Sevgiyle kal,

      Sil
  6. Nilgünüm ekmekciklerden yaptım çok güzel oldular..Ellerine sağlık..Ayrıca blogum da da yayınladım :)) Tekrar sevdiklerinle nice mutlu yıllara...

    YanıtlaSil