Salı, Haziran 11, 2013

Sakızlı Kurabiye İkram Etsem Gücenir Misin?

 




                    Dediğim gibi midemde bir yumruk, göğsümde bir sıkışma, kafamda binlerce soru, ruhumu sıkıştıran bir ahtapotun kolları... Neredeyse 15 gündür, yiyemedim... En önemlisi, yiyebildiklerimi de , hazmedemedim... "Hayat devam ediyor" diyeceksiniz. Haklısınız da... Ancak; bugüne değin yaşadıklarımdan çok ders almış biri olarak; hayat, yirmi dört saatten, bir günden, bir aydan,  bir yıldan, hatta yaşadığım toplam zaman sürecinden ibaret değil benim için... O süre içinde; ne yaptığım, ne yediğim, ne kadar uyduğum, ne kadar üzüldüğüm yada güldüğüm de değil, benimle aynı yolda yürüyen evlatlarım için hazırladığım yaşamın, onlar için ne kadar kullanılışlı olduğu ... Yalnız bir anne olarak; çok küçük yaşlarında, tek başına eğitmek, okutmak, sosyalleştirmek ve hayata sağlam bireyler olarak katmak istediğim çocuklarım için, doğruyu yapıp yapamadığım konusunda binlerce soru, beynimde cevaplanmak üzere sırasını bekliyor.  Büyük kızım, Saint Joseph Lisesi'nden mezun olacağı yıllarda, Grenoble University'de öğrenimine devam etmek istediğini söylediğinde, nasıl karşı çıktığımı hatırlıyorum. "Türkiye'de kalmalısın... Bu ülkenin iyi eğitim almış gençlere ihtiyacı var... Gitmek istediğin yerlerde; medeniyeti daha fazla gözlemleyebilirsin  ama asla taviz veremeyeceğin, dostluk ve arkadaşlıklar konusunda diyete girmen lazım" demiştim. Küçük kızıma gelince; eski eserlere olan hayranlığı nedeniyle; "Bunu oku... Bir Cumhuriyet çocuğu olarak atalarından kalan eserlere sahip çık... Onları koru...Kolla...Esirge... Senden sonraki nesillere sağlıklı taşınabilmesi için görevinin bilincinde ol" deyişimi...  Şimdi "ben yanlış mı yaptım" diyorum... İsteğim; benim özgür Türkiyem için, daha özgür bireyler yetiştirip, özgür ve irdeleyen beyinleri ile vatanlarına katkı sağlamalarıydı... Kısıtlanmış yaşam şartlarında, at gözlükleri ile bakıp sadece tanımlanmış görüş açısıyla gören ve gördükleri ile yetinen, ezberci bir kitlenin elemanlarından olmaları değil...
                   Vuslatım, sen "çayımın yanına bir börek" deyince, oturdum şu makinenin başına.:) Börek yok be canım kardeşim. Sakızlı kurabiye ikram etsem gücenir misin? :) Ama söz sana; en afilisinden bir börek. Çok yakında...:)

Gerekli Malzemeler:

- 125 gr Tereyağ (Oda ısısında)
- 125 gr Margarin (Oda ısısında)
- 3/4 Su bardağı Pudra Şekeri
- 1/2 Su bardağı Mısır nişastası (tepeleme)
- 100 gr Fındık (Bledırda toz haline getirilmiş)
- 3 Su Bardağı Un
- 2 Paket Sakızlı Vanilya (Dr. Oetker)
- 2 Çorba kaşığı pudra şekeri (Üzerine serpmek için)

Yapılışı:

* Oda ısısındaki tereyağ ve margarin karışımına, pudra şekeri eklenerek krema haline getirilir.
* Fındık, blendırda toz haline getirilerek, karışıma ilave edilir.
* Mısır nişastası, un ve Sakızlı vanilya elenerek eklenir ve hamur kulak memesi kıvamında tutulur.
* Hamur buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
* Fındık büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlanarak tepsiye dizilir. ( İsteğe bağlı olarak, üzerine küçük parça fındık serpilebilir.)
* 170 derece önceden ısıtılmış fırında, üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir.
* Ilındıktan sonra, pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN.:)

17 yorum:

  1. Nilgün'cüğüm okudum yazını ve şahsen bana hiç yanlış yapmışsın gibi gelmedi, neden böyle bir kanıya kapıldın ki? Bence kendine haksızlık ediyorsun, etme:) sakızlı kurabiye hiç yemedim, eline sağlık canım, afiyet olsun, ben de aldım bir tane:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış mı yaptım? derken... Doğruyu, güzeli, öğretmeye çalıştım demek istedim Müjdeciğim. Bu biraz ironi... Çünkü şu anda dayatılmak istenen, benim düşünce sistemimin tam karşısında. Neyse ki ben ağacı yaş iken eğdim... Artık bizde sorun çıkmaz. Ama,yeni gelen genç beyinler..Eline para verilip,unutulanlar...Konuşması, irdelemesi engellenenler... Ya onlar???

      Sil
    2. Bu arada afiyet olsun arkadaşım.:) Gerçeklerini de yeriz inşallah bir gün sofra başında, dost çaylarına yarenlik ederken. Sevgiyle kal.

      Sil
  2. Nilgün'üm canım benim belki bir gün bir yerde yan yana gelirsek daha çok konuşuruz ki şimdi şunu diyorum ; iyi bir eğitim için katkı ve tevik eden bir anne asla yanlış yapmamıştır.
    Canım benim sabah sabah yoruldun, benim için kalktın kurabiyeler yaptın, olmaz mı?. OLUR ELBETTTT. Ellerine kollarına sağlık..İki gündür düşünüyorum kafamda bir menü oluşturamadım pazar öğlene doğru küçük kızımın erkek arkadaşını davet ettik kahvaltı ve öğle yemeğine. Yaş günü çünkü. Ne pişirsem ki ona. Geçen yıl yaptıklarımı yapmak istemiyorum. Gerçi o benim her yaptığımı seviyor ama mesela bir tatlı bir börek bir yemek bir meze mutlaka olmalı?. Tatlı pasta değil ama. O saatte hem pasta olmaz hem onlar bir gün önce asıl doğum günü pasta lı kutlama yapacaklarmış..Dur bir tabak şu enfes kurabiyeden alıp yerken düşünmeye devam edeyim...:))
    Çokkk öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umutsuzluk kitabımda yazmaz.:) Ben bugünler için çocuk hazırladım esasında:) Sadece olanlar, canımı an itibariyle sıkıyor.:)Gelelim damadın yaş günü menüsüne.:)) Aman da aman, kayınvalidelerin şahı:) Şu sofrayı, oturulmadan önce bir fotoğrafla lütfen. Hadi sana bir alternafif menü hazırlayalım... Tatlı, sıcak yaz gününde dondurmalı olabilir. Ben olsam Peşmelba yapardım. Varan 1.. Börek, içi lahmacun içi olarak hazırlanmış, bol domates biberli kıymalı bir börek... Bak bak.. Varan 2 oldu mu?:) Yemeğe gelince, patlıcan bol ve çekirdeksiz.. Yapardım bir tas kebabı... Beğendili:)))Varan 3..:) Meze mi? O neee:))) Meze de alternatif çok.. beyaz peynir, kaşar rendesi, labne, dereotu, kornişon turşu ve dövülmüş sarımsağı karıştır, doldur kapya biberin içine :)))) İşte alternatif menü:)) Nasıl ama?

      Sil
  3. Nilgün Hanımcığım,
    Düşünceleriniz çabalarınız evlatlarınız için göstermiş olduğunuz itina taktire şayan ne mutlu vatanına milletine hayırlı evlatlar yetiştirebilmek.Siz bunu zaten başarmışsınız.Bunun huzurunu mutluluğunu yaşayın lütfen.Siz kendi sağlığınıza dikkat ediniz.Sakızlı fındıklı kurabiyeler nefis görünüyor ellerinize sağlık canım.Selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol arkadaşım. Ben vazifemi yaptım sadece. Üzüldüğüm,senin de söylediğin huzuru ve mutluluğu hakkıyla yaşayamamak. Danimarka'ya sonsuz sevgiler. Lütfen, kameranı o güzel çiçekler için kullanmaya devam et. Çünkü, o görüntülere çok ihtiyacımız var.

      Sil
  4. CANIM HİÇDE YANLIŞ YAPMAMIŞSIN
    SEN ÇOCUKLARIN İÇİN EN DOĞRUSUNU DÜŞÜNMÜŞSÜN
    ELLERİNE SAĞLIK BİR TANEM
    BENDE BİR TANE ALDIM
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun Seyyahcığım. Ben doğruyu yaptığıma inanıyorum da, kafamı karıştırdılar.:( Sevgiyle kal.

      Sil
  5. Nilgün Hanım kurabiyeler tek atımlık harika görünüyorlar ellerinize sağlık :)
    bende sizi takibe alıyorum ziyaretnizi için teşeşkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten tek lokmalık:) Benim kuzunun ufalamaması için:) Tam ona göre oluyor:) Hoş geldiniz bu arada. Güzel paylaşımlarda bulunmak üzere. Sevgiyle kal.

      Sil
  6. Ben bu kurabiyeyi çok severim :)Ellerine sağlık afiyet olsun canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Büşracığım. Sana nasıl ikram etsem bilemedim:) Sevgiyle kal.

      Sil
  7. Siz ve sizin gibilerin yetistirdigi bu piril piril gencler sayesinde Turkiye'miz, cok hizla gittigi bir karanliktan kurtulmak uzere. Cok iyi yapmissiniz, biz yurt disina ciktik da ne oldu. Simdi orada olup, onlarla, elele, aydinlik gunlerimiz icin savasmayi ne kadar isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Asuman, iyi ki yurt dışında sizin gibiler var. Ne oldu? demeyin, çünkü ön yargıları yıkmak için; aydın, bilinçli, bizleri doğru ifade edebilecek, kardeşlerimize çok ihtiyacımız var. Diliyorum ve inanıyorum aydınlığa çıkabileceğiz. Hep birlikte... Sevgiler.

      Sil
  8. Sevgili Nilgün, senin bu tarifini uyguladım ve şu anda kurabiyeler fırında.
    Ancak sakızlı vanilin yerine, babamın sakız ağacından topladığım sakızı (bir çay kaşığı)ezerek ilave ettim. Umarım sorun çıkmaz. Sonucu daha sonra bildireceğim.
    Sevgiler:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Sen en güzelini yapmışsın. Keşke benim babamında sakız ağacı olsaydı:) Sorun çıkmaz. Hem de taze sakız. Acılaştıran marketlerden aldığımız süresi geçmiş olabileceklerdir. Şimdiden afiyet olsun. Sevgiler kocaman.

      Sil