Çarşamba, Haziran 26, 2013

Kuru Meyveli, Baharatlı ve Çikolatalı Kurabiyeler








                         Florentine kurabiyelerin Nilgün'ce yorumu da diyebiliriz. Çikolata ve karanfili birlikte hiç denediniz mi? Çikolata + Whisky, Çikolata + Kahve, Çikolata + Likör, Çikolata + portakal için " evet" dediğinizi duyuyor gibiyim. Peki çikolata ve baharatlar konusundaki düşünceleriniz? Ben, bu ikiliye fena kafamı taktım.
                        Baharatlar ve çikolata, serüvenime toz karanfil  ile başladım. Sırada... kırmızı biber, tarçın, zencefil ve kakule ile  olan birliktelikler var. Sonunda ya ben pes edeceğim, ya da benim tadım ekibim.:) Hoş şimdilik hayatlarından oldukça mutlu görünüyorlar. Baharatların gizemine çok inandığımdan daha önce de bahsetmiştim . Çikolata ise başlı başına bir gizem yumağı... Neden yediğimizde mutlu oluruz?  Neden metabolizmaya canlılık verir?  Neden en mutlu günlerimize eşlik eder? Neden bir dostumuzu ya da sevdiğimizi memnun etmek için armağan olarak ilk aklımıza o gelir?  Bunca nedenin, mutlaka kimyasal ve sosyolojik açıdan değerlendirmeleri vardır ama benim sade suya bir vatandaş olarak tek söyleyebileceğim... " Zulada çikolatam var... Öyleyse yaşıyorum" demek olacaktır.
                     Uzun süredir, hem sıcaklar nedeniyle, hem de ülkemizdeki tatsız ve iç yakan olaylar nedeniyle, benim kafa dağıtma mekanım olan Eminönü'ne gidemiyorum.:(  Baharatlarımı ve kuvertür çikolatalarımı oradan aldığım için de stoklarım erimeye yüz tutmaya başlamıştı. Benim yedeklerimin olmaması demek, elimin ayağımın prangalanması demektir.:(  Bir kısım malzeme yedek buzdolabında bekler. Eskilerin deyimiyle; "Kötü gün akçesi" gibi.:) "Dur bakalım neler var?" diye baktığımda, defineye ulaştım.:) Malzeme bana yazı geçirtir.:))) Neyseki bizim küçük eller, özel poşetlerindeki malzemeleri kestiremediği için tırtıklayamamış.:)) İşte bu kurabiyeler, küçük buzdolabımın destekleriyle hayat buldu, sonra da kendilerini  midemizde buldu...


Gerekli Malzemeler:

- 250 gr  Tereyağ
- 100 gr Toz badem
- 1 + 1/2 Tatlı kaşığı toz karanfil
- 3 Su bardağı Un
- 3/4 Su bardağı Pudra Şekeri
- 1/2 Su bardağı Mısır Nişastası

Üstü süsleme için gerekli Malzeme:

- 100 gr Sütlü çikolata
- 1 tatlı kaşığı toz karanfil
- 100 gr Karışık kuru meyve
- Bir avuç Çiğ badem ve Antep fıstığı

Not: Hamur için gerekli malzeme temel kurabiye hamuru olup, toz badem, toz fındıkla, toz karanfilde diğer baharatlarla değiştirilebilir.

Yapılışı:

* Tereyağ küp küp doğranır.
* İçine pudra şekeri ilave edilerek, krema haline getirilir.
* Toz badem, un, mısır nişastası ve toz karanfil ilave edilerek, hamur oluşturulur.
* Elde edilen hamur, 4-5 cm çapında  rulo haline getirilir ve buzdolabı poşetine konularak, 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir.
* Hamur dinlendiğinde, keskin bir bıçakla (her seferinde sıcak suya batırılıp, kurulanacak) 0,5-1 cm arasında, dilimlenmeli ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilmelidir.
* 170 derece sıcak fırında altları pembeleşinceye kadar pişirilmelidir. (Henüz yumuşakken çıkarılmalıdır, soğudukça sertleşir.) Fırına göre 10-15 dakika aralığı yeterlidir.

Soğuyan kurabiyelerin üzerine, benmaride eritilmiş ve toz karanfille tatlandırılmış çikolata sürülür,  kuru meyve,badem ve fıstıkla süslenir. Çikolata donana kadar buzdolabında bekletilir.


AFİYET OLSUN.


                     

23 yorum:

  1. Buna yorum yazılmaz arkadaşım, direk ekran parçalanır, içine el kol uzatılır, alabildiğin kadar çok alıp şapur şupur yenir..Vee Ellerine sağlık Sevgili Nilgün denir NOKTA :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Ah be can arkadaşım. Sana bu kurabiyeler feda olsun. Elim kolum uzansa ve yetişse sana bir tabak doldurup verivereceğim. Ama uzaklardasın:( Bir gün bunlardan mutlaka karşı karşıya yiyeceğiz. O hangi gün olur bilemem ama bildiğim o günün mutlak gerçekleşeceği:))) Sevgiler cancağızım:)

      Sil
  2. Harika görünüyor eline sağlık ablacım:)) öyle karşıdan beni ye der gibi bakıyorlar:))kocaman sevgilerimi yolluyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elifciğim, iştah açıcı bir görüntü var diyorsun yani:)) Hep söylüyorum birbirimize yakın olsak, çayımızı koyar, yanında da bunlardan atıştırırız.:) Benden de sevgiler. Küçük kuzuyu , benim için kocaman öp lütfen.

      Sil
    2. Nilgün Hanımcığım
      Bol bademli,fıstıklı,kuru meyveli kurabiye adeta bir vitamin bombası olmuş,harika... Ellerinize sağlık canım arkadaşım.Sevgiler.

      Sil
  3. Nilgün'cüğüm, ne zamandır malum sebeplerden dolayı blog gezemiyordum. İçimden gelmiyordu. Bugün şöyle bir bakayım dedim ve sayfana geldiğimde ne göreyim, muhteşem paylaşımların olmuş. Hepsine baktım tek tek. En çok ilgimi ekmek ve peynirli irmik helvası çekti.
    Ekmekte tek sıkıntı mayalı olması. Maya yiyemediğim için zor oluyor benim açımdan. Mayasız ekmek tariflerin varsa bekliyoruz tarifini:)
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler gönderiyorum sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum Heyyficiğim. Sıkıntılar hepimizi çember gibi sardı.:( İnşallah düzlüğe çıkacağız. Günlerce ben de bir şey yazmadım. Eve yaparken, enteresan olanları fotoğrafladım işte. Ekmek mayasız olur mu? Hiç denemedim. Herhalde mayasız yaparsan, poğaça gibi olur diye düşünüyorum. Yazılarını özledim arkadaşım. Fırsatın olduğunda bizim için kalemini eline al ara sıra lütfen...

      Sil
  4. Sevgili Nilgün Hanım,adeta vitamin bombası olmuş kurabiyeleriniz çok harika görünüyor ellerinize sağlık canım.Selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler arkadaşım. Sıkıntıdan ne yapacağımı bilmiyorum:( Bunlarda kafamı dağıtmaya çalıştığım bir kaç saatin çıktısı işte. Sevgiyle kal Danimarka. Bu arada paylaşımın muhteşem. Ne kadar dingin ve hoş kareler. Ellerine sağlık.

      Sil
  5. bak bu gün lezzetini değil seni özledim sevgilerimi bırakmaya geldim.. Canımmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslat can kardeş:))) Bu ne güzel bir yorum. Harikasın. Her açıdan puslu İstanbul'a, güneş gibi doğdun be kardeşim.:) İyi ki uğradın çok teşekkürler. Sevgiler en kocamanından.

      Sil
  6. Nilguncum..bunlari nasil yapiyorsun bilmiyorum ..Vuslatin dedigi gibi ne diyecegini bilemiyor insan..ustelik benim dogum gunum icin hazirlamissin:)))) gelecez yiyecegiz bir gun diyorum ..artik ne zaman olur bilemiyorum ama o gun gelecek:)) ellerine saglik canim arkadasim..sarildim sevgilerimi yolladim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dost bahçem:) Kambersiz düğün olur mu? Ben de kurabiye yapıvereyim dedim kendimce:))) Kocaman sevgiler can kardeşim. Şu bir araya gelebileceğimiz zamanı iple çekiyorum:)

      Sil
  7. Ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamzeciğim çok teşekkürler zarif yorumuna. Bu arada bloğunu ziyaret edeceğim. Çünkü bir göz attım ve muhteşem manzaralarla karşılaştım. Sevgiyle kal.

      Sil
  8. Enerji deposu olmuş bunlar :) süper! ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorumuna:)) Evlilik hazırlıklarınızın sürdüğünü okudum. Allah tamamına erdirsin. Mutlu bir yaşam diliyorum size. Sevgiler.

      Sil
  9. Enerji deposu hakkaten :)Çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Büşracığım. Güzel lokmalar haklısın diyebilirim. Yakınlarda olsaydın ikram etmek isterdim:) Sevgiyle kal.

      Sil

  10. Merhabalar,

    iade-i ziyarete geldim ve çok tatlı bir ev sahibiyle karşılaştım:-)
    Kurabiyelerin de hünerli ellerden çıktığı aşikar.
    Elleriniz,gönlünüz dert görmesin inşallah!

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Şimdi ben bu kurabiyeyle uğraşmasam, acıbadem kurabiyesi alsam, ortadan açsam ve üzerini senin yaptığın gibi yapsam olmaz mı ki ? Olurrrr :) Nefis görünüyorlar. Hayırlı Ramazanlar .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye olmasın güzel arkadaşım:) Canın nasıl istiyorsa, vaktin ne kadarına müsaitse bence en güzeli o olur:) Şimdiden afiyet olsun:) Sevgiyle kal.

      Sil