Cuma, Nisan 26, 2013

Zeytinyağlı Yaprak Sarması



                        Benim için "üzerine yemek tanımam" dediklerimden bir tanesidir yaprak sarması... El oyalar, sarılması biraz zaman alır, yapılmışı da ortaya çıkar çıkmaz biter ama güzel yemektir vesselam:) Hani bazı yemekler vardır, bahsi geçse orada bulunanlar hep bir ağızdan " olsa da yesek" der. İşte budur...:) Geçen gün pırasa mücverini yazarken bahsetmiştim, aynı mücver gibi, ekmek arasında okul yolunda, ya da öğlen saatlerinde çok eşlik etmiştir bana.:)) Ellerine sağlık anacığım, bu özel yemekleri yaptın, yaparken farkında olmadan öğrettin ve şimdi sıra bizde... Bayram sofralarından tutunda, kutlama yapacağınız her sofrada baş köşede yeri hazırdır.:) Bu dolmalar; küçük damadım Afyon'da kısa dönem askerliğini yaparken, T.C.D.D'nin trenlerinde az seyahat etmedi.:) Gece biniyordu.:))) Sabah Afyon'a iniyordu.:) Bugün de büyük damat bekleniyor. Hayırlısı ile evine varmasını bekliyoruz. Bu akşamki kutlama soframıza da eşlik edecek inşallah:) Oğlum ne söz verdiysem hazır. Sadece seni bekliyoruz.

Gerekli Malzemeler:

- 600 gr yaprak
- 3 Su bardağı Pirinç
- 1/2 Çay bardağı Kuş üzümü
- 1/2 Çay bardağı Dolmalık Fıstık
- 2 Paket doğranmış soğan (Yine tembeldim.:)) ( 450 gr lık Superfresh doğranmış soğan)
- 3 Tatlı kaşığı Dolma baharı
- 2 Tatlı kaşığı tuz
- 4 +1/2 Su bardağı Su
- 5 Tatlı kaşığı toz şeker
- 3/4 Su bardağı sıvı yağ
- 1/2 Su bardağı Sızma Zeytin yağ


Yapılışı:

* Soğanlar sıvı  yağda pembeleştirilir.
* Yıkanan kuş üzümleri ve fıstıklar soğanlara ilave edilir ve kavrulur.
* Pirinç beyaz suyu çıkana kadar yıkanır ve kavrulan soğanlara eklenerek biraz daha kavrulur.
* Pirinçler şeffaflaşınca, tuzu verilir ve ölçüsü kadar suyun yarısı, dolma baharı ve şekeri ilave edilir.
* Yarım ölçü suyunu çekince altı kapatılır ve ılınması için kenara alınır.
* Yapraklar bol suyla yıkanır ve kaynar suda 5 dakika kadar haşlanır.
* Serinleyen içle sarılan yapraklar, altına yaprak sapları ve bir kaçta yaprak serilmiş tencereye dizilir.
* Sarılan dolmaların üzerine açılmasını engellemek için ağırlık konulur ve kalan yarım ölçü sıcak suyu ve sızma yağı eklenerek pişmeye bırakılır.

AFİYET OLSUN:)



8 yorum:

  1. BU SARMA VAR YA NİLGÜN'CÜM BU SARMA
    SEYYAH GELSİN BENİM HEPSİNİ YESİN DİYOR
    ONA GÖRE
    MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNE SAĞLIK
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  2. Gülcüğüm başımla beraber:) Sen "geliyorum" de, Ben bir tencere daha yaparım.:))))

    YanıtlaSil
  3. Nilgün 10 dakika boş bırakınca 10 tane paylaşım yapıyorsun. :)) Hem de sarmalar falan. herhalde yaprak sarmayı sevmeyen bir kişi yoktur. Fotgrafta nefis. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. :)))) Kaç gündür yazmıyordum bir şey. Bugün Onurumun uğruna yapıldı bunlar. Çok şükür evine döndü oğlum:) Sen şimdi gelecek yayını bekle... Sürprizzzzz:)))Balkanik canıma okudu yapana kadar.

    YanıtlaSil
  5. AAhhh ah. Bir severim bir severim..Sevmem diyene rastlamadım daha ama:)) Ellerine sağlık Nilgüncüm..Harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  6. Vuslat gel soframıza misafir ol. Birlikte yiyelim:) Burası dost sofrası. Hepimize yeter arkadaşım. Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  7. Yaprak sarmanın adı geçtiği her yerde lezzet de cümle içinde kullanılıyor demektir:)

    Çok ama çok severim. Yaprağın ekşisi de devreye girdimi....
    Nefis....
    Ellerine sağlık Nilgün. Yiyenlere afiyet, şifa olsun...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler Heyyfi:))) Aynen katılıyorum. Lezzet= Yaprak sarması.:))) Valla ! Şansıma yaprağım da iyi çıktı. Bu arada bir itirafta bulunayım.:) Yaprak sarmasını yaptığım gece Sarı Kanaryaların yarı final maçı vardı:) Az kalsın sarmalar güme gidiyordu.:))) Son anda kurtardım:))Sevgiler.

    YanıtlaSil