Çarşamba, Mayıs 14, 2014

Adı, Kemal Yıldız...Yaşı...15...Daha kim bilir kaç tanesini duyacağız??:(( Kaç canımız gitti...Dilleri elvermiyor, dillendirmeye:(


             Yazık! Çok yazık...Hayatının baharında, umutları...hayalleri...geleceğe dair projeleri...Yok oldu gitti:( Ne uğruna? Kayıt dışı işçi olarak, alabileceği en düşüğünden yevmiyeyi evine getirebilmek için...:( Paranın içinde, boğulasıcalara ithaf olunur.

Soma'da yaşanan felaket çocuk işçilerin ağır işlerde çalıştırılmasını da gündeme getirdi. Resmi Gazete'de geçen Ekim ayında yayınlan karar ile "çocuk ve genç" işçilerin çalıştırılma usul ve esasları hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yönetmelikteki yeni düzenlemeyle, "Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olan meslek sahibi 16 yaşını doldurmuş genç işçiler; sağlığı, güvenliği ve ahlakının tam olarak güvenceye alınması şartıyla bu Yönetmeliğin eklerinde belirtilen sınırlamalara bağlı kalmaksızın ihtisas ve mesleklerine uygun işlerde çalıştırılabilirler" denildi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan DİSK Araştırma Dairesi Başkanı Dr. Ferit Serkan Öngel, yapılan yönetmelik değişiklikleri ile çalıştırılma yaşlarının mümkün olduğu kadar gevşetilmeye çalışıldığını belirterek, "Çocukların iş hayatına geçişini kolaylaştıracak düzenlemeler geldi. Bu ucuz istihdam startejisinin temeli ve yaygın bir şekilde bu tür düzenlemelerin olduğunu görüyoruz. Bu bir strateji aslında. Taşeronlaşmanın yaygınlaşmasını sağlayacak düzenlemeler, çocuk işçilerin katılımındaki sınırlamaları kaldıracak düzenlemeler yapılıyor. 2011 yılında yeni bir düzenleme ile çıraklık ücretleri düşürüldü. Mesleki eğitimle mesleki hayata ucuz iş gücü olarak çalıştırma yönelimleri oldu. Türkiye'de bir kara düzen yürüyor. İş kanunun ile uygulanmadığı bir düzenden geçiyoruz. Taşeronlaşmada iş kanununda ki uygulamalardan kaçmak için yaygınlaşıyor" dedi.
"İŞ DENETİMİ TİCARİ BİR BOYUTA GELDİ"
Çocukların ucuz iş gücü olarak iş hayatına dahil edilmesinin politik bir yönelim olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Öngel,  "İş güvenliği yasaları genişletiliyor ama uygulanmadığı görüyoruz. Çocukların madene indirilmemesi gerekiyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine dair yasa çıktı ama bunun işlemediğini görüyoruz. Denetim olanakları arttı ama dışarıdan bağımsız olanaklar kalktı. İş denetimi ticari bir boyuta geldi. Sistem çok ciddi açıklar vermeye başladı. Bu olayla da sendikalara çok ciddi ihtiyaç olduğu ortaya çıkmış oluyor" diye konuştu.
"ÇOCUĞUN ÇALIŞTIRILMASI BAŞKA BİR VAHŞETTİR"DHA'nın sorularını yanıtlayan İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Gürcanlı da, yönetmeliklerin sürekli değiştirildiği ve takip etmenin zor olduğunu belirterek, "18 yaşından küçük çocuğun madende çalıştırılması başka bir vahşettir" dedi ve şöyle konuştu:
"Rakamın tespit edilememesi mümkün değil. Bu koca bir yalan. Vardiya değişimi olsa bile bu basılan kartlardan tespit edilebilir. Tespit edilmemesi, 'kaçak işçiler mi var' sorusunu akıllara getiriyor. 15-16 yaşında bir gencin çalıştırılması, illa o işi yapılması gerekmez. Geziler düzenlenir, modüller uygulanır. Teknik geziler kapsamında, mühendislik öğrencileri, meslek lisesi öğrencileri staj yapar. Temel olarak madende yapılan işleri yapmazlar. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan Devlet Denetleme Kurulu raporu var. Bu rapor yaşanacakları bizzat anlatıyor. Rödovans sistemin taşeronlaşma ve benzeri işlerin bir madenin bütünlüğü bozduğunu ortaya koyuyor. Bir madenin işletilmesini başka bir şirkete verirseniz o başka taşoronlara dağıtır. Böyle bir çalışma olmaz. Çünkü bir maden bütünlük içinde çalışıyor. Bütünsel olarak bakmak gerekir. Maden işi çok basit ve zor bir iştir. Merkezi olarak yapılması gereken bir planlama işidir. Bu planlamayı yapamadığınız ya da geri plana ayırdığınız zaman felaket olur."
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞITIRILMA YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ
Gürcanlı, Eğitim sisteminde yapılan 4+4+4 düzenlemesinin ardından, "Çocuk ve Gençlerin Çalışma Usulleri Yönetmeliği de değiştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yaşını 16’ya indirdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"16 yaşından gün almış çocukların artık ağır işlerde çalıştırılması yasal hale getirildi. Yasaya göre 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını bitirmemiş işçiler genç işçi sayılırken, 14 yaşını tamamlamış ancak 15 yaşını bitirmemiş işçiler çocuk işçi olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede yönetmelikte bulunan 'çocuk ve genç işçilerin çalıştırılamayacakları işler' başlıklı liste ise kaldırıldı. Böylelikle çocuk ve genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan en önemli madde kaldırılmış oldu. Bunun yerine listeye '16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işler' listesi eklendi. Bu listede kiremit, tuğla ve ateş tuğlası işleri ile parafin ve plastik imalatı, selüloz üretimi ve benzeri işler var. Bu düzenleme ile 16 yaşına girmiş, daha lise 2. sınıfa gitmesi gereken işçi çocuklarına fabrikaların yolunu gösteriyor. Üstelik tüm bunları küçük yaştan itibaren ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıracağı, yaşamını karartacağı işçi çocuklarını çok düşünüyormuş pozları keserek yapıyor. Yaş kayıtlarına bağlı olarak müsaade edilen işlerden olsa dahi güvenlik açısından riskli, sağlığa zararlı ve meslek hastalığına yol açacak işlerde 18 yaşından küçükler çalıştırılmamalı' diyor."

3 yorum:

  1. canım çok çok üzüldümm.. Allah ölenlerin yakınlarına sabır versin :((

    YanıtlaSil
  2. Nilgün'cüğüm çok kötüyüm, bizler böyleysek, o aileler ne durumdadır tahmin edemiyorum...:((nasıl dayanacaklar Yarabbim...?

    YanıtlaSil
  3. "Artık yeter" diye haykırdım ama duyan oldu mu bilmiyorum. Hiç sanmam. Bu kaçıncı maden kazası, bu kaçıncı ihmaller zinciri.
    Yazık değil mi o analara,babalara, eşlere, çocuklara. Yazık değil mi o, 1300-1400 TL maaş ile vasıfsız işçi olarak çalıştırılan ve her aldıkları nefesle aslında ölen insanlara, canlara.
    Dün bağırarak lanet okudum bu düzene, baştaki siyasilere, sistemlerine, akıllarını, fikirlerini rant için bozmuş maden sahiplerine.
    15 yaşındaki çocuğun madende işi ne?
    "hayır 15 değil 19" diyor çıkmış çalışmadan sorumlu kişi. Bir diğeri, daha da rütbelisi, bunlar bu işin literatüründe var diyor:((
    Aman Allahım, sen aklımı koru.
    Bu kadar insanlığını kaybetmiş, bu kadar teknik açıklamalar yapmasalar hiç olmazsa.
    Çok üzgünüz hepimiz, bugün sadece soma değil, tüm Türkiye yasta.

    YanıtlaSil