Çarşamba, Haziran 25, 2014

Kavala Kurabiyelerinin Tarçınla tadlandırılmış Versiyonu:))))


        Akşam üstü saat 19.00. Kuzu kurabiye peşinde, bense hem yorgun, hem de sıcaktan bitkin... Ama çocuk bu, yorgun , bitkin ne demek? :))) Yürü, koş, parka...Olmadı, yere otur evcilik oyna...Daha olmadı...Al bebekleri yürü banyoya, doldur küveti Cemre kız da eğlensin , bebekleri de...:))))
       "Yaşlandım kuzum" diyorum,
        Cevap: " Ne güzel şeysin sen" diyerek koluma iki çap çap:)))
        "Yoruldum kuzum" diyorum,
         Cevap: " Annane kurabiye yapsana...
         İşte böyle sevgili dostlar.:) 3 ile 59 yaş arasında ki, o ince çizgide yaşayıp gidiyoruz. Enerji konusunda, içtiğim ve sayısını unuttuğum vitaminler bile imdata yetişemiyor:)) Olsun varsın, ne yapalım sağlıklı olsun da, koşup duralım, koşabildiğimiz kadar:))
         Sonunda galip gelen belli değil mi?:)) Bir tepsi kurabiye, suratı ve küçücük elleri pudra şekerine bulanmış bir ufaklık ve yorgun savaşçı ben koltuğa bayılmış:))) Bizim evin hallerinden bir kare sizlere...

Gerekli Malzemeler:

- 1+ 1/2 Su bardağı Un
- 1/2 Su bardağı Toz fındık
- 100 gr Tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 4 yemek kaşığı Pudra şekeri
- 1 Çay kaşığı kabartma tozu
- 2 Çay kaşığı Tarçın
- 1 Yumurta Akı
- 1/2 Su bardağı Fındık

Yapılışı:

* Fındıklar rondoda ya da bir poşet içinde merdane ile vurarak irice parçalanır.
* Un, toz fındık ve ufalanan fındık parçaları bir tavaya alınarak, unun rengi değişip kokusu çıkana kadar kavrulur.
* Kavrulan malzemeler serinlemesi için bir kenara alınır.
* Serinleyen un karışımına, yumurta akı, oda sıcaklığında tereyağ, tarçın, kabartma tozu ve pudra şekeri ilave edilip,  yoğurulur.
* Hamur dinlenmesi için 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir.
* Dinlenen hamur, 0,5 cm kalınlığında merdane ile açılır ve istediğiniz bir kalıpla kesilir.
* 175 derece, önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirilir. ( kurabiyeler çok pişirilmemelidir. Hafif yumuşakken alındığında, soğuyunca kıtır kıtır kurabiyeleriniz olacak:)))

AFİYET OLSUN:))



38 yorum:

  1. Olsun, ne güzel yorgunluk bunlar..Ben daha tahammülsüzüm, bu yüzden çocuk bile düşünmedik biz, çocuklar büyüdükten sonraki torun kısımlarını ise hiç düşünmemiştim bile..Ama olsun, güzel şey bir miniğin ilgi odağı olmak, oyun arkadaşı olmak, ona bir şeyler verebilmek..Allah ayırmasın, yokluklarını göstermesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Sevgili Elift.:) Genelde kendi çocuklarımızı büyütürken, gelecek kaygıları ve yüklendiğimiz sorumluluklar nedeniyle gerginlikler yaşamışızdır. Torunların ise geleceği anne ve babalarını daha çok ilgilendirdiği için, saf sevgiyi deneyimlemekte bize kalıyor.:)) Güzel velhasıl:) Sağol sıcacık yorumuna. Sevgiyle kal.

      Sil
  2. Kavala kurabiyesini çok severim, kuzu da ağzının tadını biliyor hani. Torunların gözünde anneanneler bambaşka oluyor. Nilgüncüm Allah sana uzun, sağlıklı, enerjik nice yıllar versin, elcağızlarına sağlık, öperim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Elif'îm:) Bu aralar bloglara çok uğrayamıyorum ama senin diktiklerinin hiç birini de kaçırmıyorum. Hepsi birbirinden şık. Senin de ellerine sağlık güzel arkadaşım. Biz de kuzuyla sana kocaman sevdalarımızı yolladık.:))

      Sil
  3. ben de ne zamandır okuyamadım sizi nilgün ablacım :( Ben yoğunum, siz de düğün hazırlıklarından yoğunsunuzdur diye düşünmüştüm... Yazınızı okumak güzel oldu bugünlük :)) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın benim:)) Hem de ne yoğunluk bir bilsen. Tahmin ettiğin gibi "Ne yerdeyim, ne gökte. Bir garip seferdeyim " demiş ya birleri:)) Aynı öyleyim. Çok teşekkür ederim cancağızım sana da kolaylıklar diliyorum:) Sevgiler kucak dolusu.

      Sil
  4. Aaaah Nilgün ablacım çok iyi bilirim :))) aynı teraneler bizim evde de var. Sarp akşam olup uyuyunca aa nasıl yani özgürmüyüm!! yoook canım deyip epey bir kendime gelemiyorum. :))) sonrası malum sabahlar olmasın... :)))
    Kavala kurabiyesi ne vakittir aklımda. Tarifine bayıldım en kısa zamanda deneyeceğim canım Nilgün ablacım, öpüyorum sevgiyle kocaman ve afiyetler doyasıya....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öznurum nasıl değil mi????:)))) Ben de akşam kuzucuk yatmaya gittiğinde, sudan çıkmış balık gibi hissediyorum.:) Ses yok , seda yok, yapılacak iş yok, peşinden koşacak kuzu yok:)) Yok olmuyor...Bu seferde sabah kalksın da kuduralım diye bekliyorum:)) Anlayacağın sağlıklı olsunlar, bizler de gücümüz yettiğince koşalım.:) Güzel kurabiye oluyor bu tarifle ancak kalabalıksanız iki ölçü yapmakta fayda var:))) Bizde gece bir gördüm, sonra baktım sadece pudra şekerleri kalmış:)) Sevgiler kocaman benim tatlı arkadaşım.

      Sil
  5. işin en keyifli tarafı ne biliyorsun. Bu cennet kuşları ile aynı anda mutfağa girip, birşeyler ortaya çıkarmak. En güzeli de ellerine yüzlerine bulaşan o pudra şekerleri, hamurlar...
    hayat enerjisi dedikleri çocuklar işte.
    cemre ciğimde o enerjiyi sana öyle bir geçiriyor ki, ben seni 59 değil, 35 yaşında anneanne olmuş genç ve dinamik, herşeye koşan yetişen biri olarak biliyorum...
    enerjiniz ve bu güzel ilişkiniz hep devam etsin anneanne-torun.
    Bu tarifi de en kısa zamanda deneyeceğim.
    Çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana, sizlerin gözüyle bakıldığında böyle görünebiliyorsam:) Emelim, çocukları büyütürken hayat gailesi, onlara çok yakın olabilmemi engelledi. Normal mesaimin bitişinden sonra mutlaka bir iki öğrenciye derse gidiyordum. Sonra da yorgunluktan bayılıyordum kelimenin tam anlamıyla:( Bu kuzu ile, birbirimize arkadaş olduk. Annesi ve teyzesi ile eksik kalanlarımı onunla tamamlıyorum galiba:)) Bana çok iyi geldiği kesin. İlaç gibi bu yumurcak:)) Sevgiler Gün Işığı.:)

      Sil
  6. Bu kurabiyeleri Kavala'ya gittigimden beri denemek istiyordum. Kismet sizin tarifinizeymis. Lezzetleri hala damagimda, bu defa mutlaka deneyecegim. Paylasim icin tesekkurler.

    Sevgiler,
    Asuman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asumancığım çok lezzetli bir tarif ancak çift ölçü yapılmalı:)) Yoksa bir görünüp, sonra yok olanlardan:)) Esas Kavala kurabiyesi badem unu ve iri dövülmüş badem kavrularak yapılandır ancak bende çiğ badem dayanmaz:( bulan avuç avuç yer. Bu nedenle olmayan badem yerine fındıkla yaptım. Yaparsan bademle dene derim muhteşem oluyor.:)) Çok teşekkür güzel yorumuna sevgiler Kanada'ya...Hepinize:))

      Sil
  7. Nasilda yag yakmayi beceriyor ama degilmi? Hep yorgunluklar boyle tatli olsun be arkadasim. Ellerine saglik. Cok guzel gorunuyorlar. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Şule :)) Bu konuda öğretsen yapmaz:) Ama bu kız bir şeytan çekici. Bana "Önerin var mı? - Çözüm getir" falan diyor:)))) Yahu ne önerisi, ne çözümü derken kahkahaya boğuluyoruz:)) Gerçekten yorgunluklar böyle olsun can dost. Yatarız, uzatırız ayaklarımızı yorgunluk dediğin çıkar gider. Ama beyin ve kalp yorgunluğu olmasın...Onları dinlendirmek zor iş:)) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  8. Cemre hanim istemis sayesinde bizde tarifi ogrenmisiz:)) unkurabiyesinin badem / findiklisi gibi sanki kokular buraya kadar geldi:)) bana yaptigin kurabiyeler nasildi pekii??? Kolayliklar gelsin ellerinize saglik ikinizinde:) ( shhh sana yasini soyleme demedimmi? :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Canımcığım yeni yaşın kutlu olsun.Nice güzel yaşların olsun sevdiklerinle birlikte. Facebook dan mesaj yolladım okumuşsundur belki:) Sana yaptıklarımda tapaslıydı. Tapas, meyve kurusu ve sadece kurumuş meyvenin doğal şekerini içeriyor. İncir, kayısı gibi her meyveden yapıyorlar. Unuttum ya söylemeyecektim yaşımı değil mi?:)) Kocaman sarıldım can dost:)

      Sil
  9. Ay ben bu kurabiyelere bayiliyorum! Insan bir oturusta hepsini yer bitirir! Ellerinize saglik sizinde,e anane marifetli olunca torunlarin gözünden kacmiyor,benim annemde kurabiye pasta filan yapmayi pek sevmez ama hamur islerinde iyidir! Size kolay gelsin ama cok fazla vitamin haplari kullanmayin nolur,biraz dinlenin kendinize geleceksiniz...

    Sevgiler selamlar kuzucuga ve size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralarda olaydın ikram ederdim sana güzel arkadaşım.:)) Marifetlik değil ama lezzetli bir kurabiye. Gelinlikten başımı kaldırıp, dinlenmek istedim, hem de kuzunun isteğini yapmış oldum işte. Vitamin hapları B vitamini takviyesi yapılıyor. Biraz panik atak sıkıntılarım var çünkü. Ben çok düşündüğümde, yakalar beni hep şu illet panik:( Geçecek inşallah. Zaten son 10 gündür daha iyiyim.:) Sonra bırakacağım . Dinlenmeye gelince :)) Ancak Ağustos ortalarında:) Sevgiler yolladık kuzucuğumla birlikte sana.

      Sil
  10. Tarif süper anlatım daha da süper:) ne güzel genç yaşta büyük anne olmuşsunuz kendinize haksızlık etmeyin, onların enerjisine 35 de olsanız yetişilmiyor:) keyifli günler dilerim,
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözler güzel bakınca, insanların yaşı olmuyor demek ki:))) Harikasın güzel dost, moralim yükseldi desem yalan olmaz. :) Sevgilerimi yolluyorum:)

      Sil
  11. Kavala kurabiyesini çok severim. Ellerine sağlık caınm. Bu arada Bakırköyde Kahkeci Osman Usta'nın yeri var. Orada da bunu çok iyi yapıyorlar :) Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşracığım yolum Bakırköy'e düşerse, mutlaka uğrayacağım. Ben de çok severim. Senden öğrenip, nokta atışları yapmak muazzam oluyor:)) Sevgiler güzel kız.

      Sil
  12. canımmm ellerine sağlık onca iş arasında torun isteyince akan sular durmuş. Evet belki yorgunluk abideleri ama çok tatlılar Allah sağlık versinde oyun istesin kurabiye istesin.. Allah bana da o torun zevkini yaşamak nasip etsin inşallah. Canımsın bu kurabiyen de yapılacak en kısa zamanda ellerine sağlık. Sıkı sıkı sarıldım sana. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuslatım sana da sıra gelecek inşallah:) Kucağına alacaksın bir pembe beyaz, yumuk yumuk bebek mıncıkla dur:)) Senden ne güzel büyük anne olur:)) Küçülüp, torunun olmaya adayım:)))) Sevgiler can kadın.

      Sil
  13. Nilgünüm nedir bizim bu kuzulardan çektiğimiz..Ama onlarda hayatın tadı, tuzu.:)).Yaşam sevincimiz bu kuzular..
    Ayrıca sen ne güzelsin şeysin diyen ağzını, şap şap seven yumuk ellerini yerim ..Bu arada kurabiyeler çok güzel görünüyor..Anaanne,torun ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülizim bu kuzular bizi bizden alıyor:)) Diyorum ya, akşam bir yere gitmiş olsalar ya da bir nedenle evde olmasalar, sudan çıkmış balık gibi oluyorum:)) İşim gücüm yokmuş gibi geliyor. Onlar hep hayatlarımızda olsun, var olmak onlarla güzel:)) Sevgiyle kal canımcığım.

      Sil
  14. kurabiyelerin ağızda dağılırken un tadı bırakmasını sevemiyorum.kavala kurabiyesi de diğer un kurabiyeleri gibi aynı hissiyatı veriyor bana.ama sen yaptıysan çok güzel olmuştur eminim.ellerine sağlık canım benim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygum öylesine koşturuyoruz ki , mesajını ancak yayınladım. Kusura bakma can kız, şu düğün atlasın acısını çıkarırız;) un tadı olmuyor bu arada bilesin;) kavuşuyorum çünkü. Sevgiler canımcım.

      Sil
    2. yorumlar önemli değil de sahiden özledim seni.düğüne kadar ses etmiyorum.sonra koşup geleceğim yanına özlem gidereceğiz:) sevgiler benden...öpüyorum...

      Sil
    3. Tamamdır can kız:)) Bu aralar ne yerdeyim ne gökte:)) Bir garip seferdeyim işte. Affedin:)) Sevgiler cancağızım.

      Sil
  15. Bu anneannelerin torunlara kıyamaması bizi çok yoruyor sevgili annelerimiz :)) Kurabiyeler yine harika görünüyor ablacığım ellerine sağlık :)) Kuzuyu öptüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurcanım çok haklısınız biliyorum ama büyükanne olduğunuzda anlayabileceksiniz bizi;))) bırakın azıcık şımartalım;) biz de kuzu ile sizi öptük;))

      Sil
  16. pazar günü sana bi ödül verdim kiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep ne güzel bir ödül;) samimi ... Üstelik, bu konuda inandırıcı olmak, çok ayrıcalıklı;)) sağol arkadaşım;)

      Sil
  17. Ben bu postu nasılda kaçırırım :) Ne de güzel özetlemişsiniz anneanne-torun ilişkisini(sevgisini)... Enerjiniz hep yerinde olsun hep güzel güzel kurabiyeler yapın. Ablamın çocuğu olduğunda anneme bir şeyler olmuştu. Anneanne olunca değişti dedim sanki. Onların aşkı dillere destan sizinki gibi. Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersinciğim:) Bence kadınlar anne olduklarında büyümeye başlıyorlar, anneanne olduklarında ise anneliğin usta evresini yaşıyorlar:)) Anneciğine de, bana da ve tüm torunu olan büyük annelere; Tanrı, torunlarını bağışlasın. Başka bir sevgi... Anlatılmaz, yaşanması gerek:)) Sevgiler yolladım.

      Sil
  18. Valla sanki okuyunca yapabilirim ben de gibi geldi. Çok da severim ayrıca. Bir free günümde deneyeceğim. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Acaip kolay. Mutlaka dene. Kavrulan un olduğu için de, çok un kurabiyesi gibi değil. Farklı bir lezzet dene derim:))

    YanıtlaSil