Pazar, Ocak 20, 2013

Sebzeli Börek


             Bazen kışın ortasında baharı özlediğiniz oluyor mu? Yaz sıcaklarını hayatım boyunca sevemediğim için, bahar ayları bir başkadır benim için... Ağaçların yeşillenmesi, tomurcuk atması,  bahar yağmurları ile havaya yayılan toprak kokusu, kış aylarında en özlemini çektiğim oluşumlardır. Belkide... Bir bahar ayında doğmuş olmamdır sebebi bilinmez... Benim özlemim kızlarımın ruhunda da hayat buldu. Sanıyorum bunu onların yanında çokça dile getirdiğim için, kullandıkları tabak çanak bile baharı hatırlatan objelerle dolu. :) Aynen, yukarıda gördüğünüz sebzeli böreğe eşlik eden uğur böceği gibi. :) Biz uğur böceklerini çok severiz. Ailemize ilk katılan, "damadım diyemeyeceğim", oğlum Onur'un uğuruna da çok inanırız. Biraz da buradan yola çıkarak, böcüklerin mutfak malzemeleri bu türden. :) Kış aylarında, baharı çokça özlüyorum demiştim sizlere. Geçen hafta bir börek yapmaya  kalkıştım. Nerede... Güzelim domatesler, yemyeşil biberler. saksıya koysanız odaları süsleyecek kadar cazibeli maydanozlar... Manava, markete yolunuz düşünce sizi karşılayan, pırasa, kereviz, lahana...:)) Ama; gönlünüzdeki baharı malzeme olarak katarsanız, hatırı sayılır lezzette böreklere ulaşabiliyorsunuz.  Yanına da, yaz aylarında hazırlanmış domates, patlıcan ve biber karışımı bu sos eşlik ederse değmeyin keyfinize... Bu sos, hamarat dünürlerimden sevgili Serpilin marifeti. :)

Malzemeler: 24 adet

- 3 Yufka
- 1 Adet küçük Kereviz
- 4 adet Pırasa (İnce olanlarından)
- 1 Adet Havuç
- Dereotu
- 250 gr Kıyma
- 1 Adet Soğan (Büyük)
- 3 Yumurta
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 Çay bardağı sıvı Yağ
- Tuz, karabiber, kimyon (Miktarları isteğe bağlı)

Yapılışı:

* Küçük küpler halinde doğranan soğanla, kıyma bir miktar yağ ilavesiyle kavrulur
* Yıkanan pırasalar incecik doğranarak, kavrulan kıymaya ilave edilir.
* Havuç ve kereviz rendelenerek iç malzemeye ilave edilir ve kavurmaya devam edilir.
* Baharatları ile ince kıyılmış dereotu eklenir ve ateşten alınarak soğumaya bırakılır.
* Sıvı yağ, yoğurt ve yumurtalar bir kase içinde boza kıvamında çırpılır.
* Her bir yufka tezgah üzerine yayılarak, yarısının üzerine sıvı karışım dökülür ve diğer yarısı üzerine kapanır.
* Yarım daire şeklindeki yufka önce ortadan ikiye, daha sonra da her parça dörde bölünür. Böylece her bir yufkadan sekiz parça börek elde edilir.
* Kestiğimiz parçaların geniş taraflarına birer çorba kaşığı iç malzeme ilave edilerek, kalınca sigara böreği gibi sarılır.
* Yufkaların tamamına bu işlem uygulandıktan sonra, tepsinizin içinde ortalarına birer kesik atılır ve üstlerine yumurta sarısı sürülerek 180 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

AFİYET OLSUN:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder