Biz; evimizin en büyük ve en küçük kızları olarak poğaça çeşitlerini çok seviyoruz. Sanıyorum bu ortak paydayı, Cemremin yeni çıkmakta olan, benim ise tedavi sürecinde olan dişlerimiz sonucunda oluşturduk. Herkesin anlayacağı üzere her ikimizinde yumuşacık birer poğaçaya ihtiyacımız vardı.:) Cemrem önlüğü takıp, mutfağa girecek değil ya! O, ayağımın dibinde " Ali Babanın ciftiğinde ayı vaa... vısss... demiş" diye, kendi lisanınca mırıldanırken, anneanne olarak vazife bana düştü.:) Eh! benimde canıma minnet... Girdik mutfağa ve kolları sıvadık, önce dolabımızı gözden geçirdik, malzeme olarak nelerimiz var diye. :) Yarı yolda kalmayacağıma karar verince de başladık imalata... Malzeme yerinde, nağmeler güzel, elektrikte var... Bundan sonra imalata geçmemek biraz ayıp olacaktı küçük kuzuya.:) Şimdi sıra bu poğaçaya isim bulmaya geldi. Karşımdaki küçük cadı, yaz aylarında ilk defa tanıştığı rüzgar gülleri ile ilgili bilgisini, 2011 yılında 7,5 aylıkken pusetiyle, 2012 yılında ise, 19,5 aylık bir abla olarak katıldığı "Cumhuriyet Bayramı" yürüyüşünde eline verdiğimiz rüzgar gülü şeklindeki Türk Bayrağı ile iyice pekiştirmişti. Ona, yeni mamamızın rüzgar gülü poğaçası olduğunu söyledim. :) Şeklini de kıyısından köşesinden benzettim. Tek korkum " Bunu döndür" demesiydi, çok şükür, yerken soru sormayı unuttu. :)
Malzemeler: 24 adet
- 2 Yumurta (birinin sarısı ayrılacak üstlerine sürmek için)
- 1/2 Su bardağı krema
- 125 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 50 gr margarin (Oda sıcaklığında)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 Çay bardağı Süt
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 Çorba kaşığı toz şeker
- 1 Paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un ( Yaklaşık 3,5-4 bardak) Unun cinsine göre değişebiliyor.
İç malzeme
- 200 gr beyaz peynir
- Dereotu
- 1 Yumurta
- 2 Yemek kaşığı Labne peyniri
Yapılışı:
* Yumurta (2 yumurta akı +1 yumurta sarısı), krema, tereyağ, margarin, süt, sıvı yağ, toz şeker ve tuzla birlikte iyice karıştırılır.
* Mahlep, kabartma tozu, ve un ayrı bir kaba elenir.
* Elenen un birkaç defada sıvı malzemelerin içine katılarak, hamur oluşturulur.
* Hamurun buzdolabında en az 1 saat dinlendirilmesi gerekir.
* Dinlenmiş hamurdan iri bir ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, el ayası yada tezgah üzerinde yuvarlak (Çay tabağı büyüklüğünde) hamurlar oluşturulur.
* Beyaz peynir, ince doğranmış dereotu, labne ve yumurta karışımından oluşan karışım, içlerine koyulur ve bohça biçiminde kapatılır. (Şekli itibariyle peynirin eriyip tepsiye akmaması için; içe, yumurta mutlaka ilave edilmelidir.)
* Oluşturulan bohça poğaçaların kenarlarına, mutfak makası ile küçük kesikler atılır ve birleşim yeri tepsiye gelecek şekilde dizilir.
* Yumurta sarısının içine birkaç damla sıvı yağ katılır ve poğaçaların üzerine sürülür.
* 175 derece sıcak fırında üstü kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN:)
Mmmm elinize sağlık Hiç hayır diyemeyeceğim bir lezzet şekilleri de ne kadar güzel olmuş sevgi ve selamlar ..
YanıtlaSilNe yalan söyleyim:)) Benim de zor reddettiğim lezzetler. Ama sınırdaki diyabetimi idare etmek zorunda olduğum için, dikkatli tüketiyorum:)) Sevgiler kocaman.
Sil