Salı, Ocak 08, 2013

Etli Kuru Fasulye ve Bulgur Pilavı



     Kış gelince; hele hele kar yağdığını görünce, her evde mutlaka kuru bakliyatlardan biri sofralarımızın başköşesini süsler. Bizim evimizde de kar manzarasının güzelliğine eşlik etmek üzere, kuru fasulye seçildi. Akşam, iş ve okul dönüşlerinde, titreyen ve ıslak paltolarını asmak için birbiriyle yarışan büyük kuzularımı doyurmak için onlara turşu, fasulye ve bulgur üçlemesini ikram etmeye karar verdim. Gelenlerin yüzünde güller açıldı. Meğer ne kadar özlemişiz bu geleneksel Türk yemeğini. :) Fasulyesine eşlik eden pilavı, erken bitirip tencerenin başında soluğu tekrar alanı mı istersiniz? "Şu turşu ile az fasulye iyi gider" diye mırıldanarak, fasulye tenceresinin başında kendini bulanı mı?  Kısacası :) Yemekleri birbirlerine eşlik ettirmeye çalışırken, tencerelerin diplerini görüverdik.:)  Küçük kuzum bile küçücük tabağını almış, sıraya girmişti. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim.  Benim ufaklığın, Türk mutfağının geleneksel tatlı ve tuzlularına karşı muhabbeti hatırı sayılır boyutta. :) Tatlılar konusunda, genetiğimizde var olduğu bilinen diyabete çanak tutmaması açısından, fazla iltifat göstermesini engellesem de, kuru baklagiller konusunda protein bombaları olmaları nedeniyle, teşviğimi devam ettiriyorum. Her Türk kadınının gözü kapalı yapabileceğini düşündüğüm, bu güzel lezzeti, mutfağa yeni aşina olmaya çalışan gençlerimiz için, kendi yorumumla paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:

- 3 Su bardağı Kuru Fasulye
- 2 Soğan (Büyük)
- 1/2 Çay bardağı sıvı yağ (
- 1,5 Yemek kaşığı Salça (Tat biber, domates karışık )
- 500 gr Kuşbaşı et
- 1 tatlı kaşığı Tuz
- 1 çay kaşığı karbonat (Haşlama sırasında kullanılacak)
- Kuru nane ve Kırmızı pul biber

Yapılışı:

* Kuru Fasulye bir gece önceden ıslatılır.
* Yıkanıp, süzülen fasulye bir çay kaşığı karbonat atılmış su içerisinde haşlanır. (Çok ezilmemesine dikkat edilmelidir.)
* Etler yıkanıp, küçük bir soğanla birlikte düdüklüde 1 Su bardağı su ile 30 dakika pişirilir.
* Soğanlar küçük küpler halinde doğranıp, sıvı yağda pembeleştirilir.
* Kavrulmuş soğana, yarı pişmiş etler ve salça ilave edilir.
* Haşlanıp süzülen fasulyeler, salçalı karışım üstüne ilave edilerek, 30 dakika daha pişmesi sağlanır.
* Servis sırasında kuru nane ve pul biber eklenir. ( İsteğe bağlı)

Bulgur Pilavı

Malzemeler:

- 2 Su bardağı pilavlık bulgur
- 1/2 Çay bardağı Sıvı yağ
- 3 adet Soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sebze kurusu (Malatya Pazarı)
- 1 Et Bulyon ( Et suyunuz varsa, bulyon yerine kullanılması önerilir.)
- 3+3/4 Su (Et suyunuz varsa yarı su, yarı et suyu olarak kullanılmalıdır.)

Yapılışı:

* Soğanlar küçük küpler halinde doğranır, yağ ile birlikte pembeleştirilir.
* Sebze kurusu ve salça ilave edilerek,kavrulmaya devam edilir.
* Sıcak olarak suyu ilave edilir.
* Kaynayan suya, yıkanmış bulgurlar katılır.
* Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilip, demlendirilir.

Yanında, turşu , tahin-pekmez ve sıcak ekmeğiniz de varsa... Kimse değmesin keyfinize. :) AFİYET OLSUN.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder