Salı, Mart 05, 2013

Çilekli Pasta ( 5 Mart Pastası)






               Bugünün pastası Çilekli...:) Hem görüntüsü, hem de lezzetiyle sevmeyen var mıdır, bilemiyorum bu güzel meyveyi.? :) Bizim ev halkından sevmeyen yok. :)) Zaten; pastamız bir vardı... bir yok... Tekrar mutlu yaşlar oğlumcum.  Dünkü erken kutlamaydı.  Bugünkü tam zamanında...

Malzemeler:


Pastanın yapılışını üç bölümde aktarmalıyım.
* Pasta keki
* Pasta kreması
* Süsleme

Genoise Kek

- 125 gr toz şeker
- 4 yumurta
- 125 gr Un (elenmiş)

* Yumurta ve toz şeker, yumurtalar beyazlayıncaya kadar mikser ile çırpılmalıdır. (Isıya dayanıklı cam kap kullanılması önerilir)
* Karışım benmari usulü kaynayan bir tencerinin üzerine oturtularak, Karışımın 30 derece sıcaklığa ulaşması ile birlikte benmari üzerinden alınarak, soğuyuncaya kadar çırpılmaya devam edilmelidir.
* 125 gr un, soğuyan karışıma, 3-4 defada,  yumurtalar söndürülmeden eklenmelidir. (İşlem sırasında, mikser kullanılmamalı, spatula ile un karışıma yedirilmelidir.)
* 175 derece sıcak fırında 25-30 dk arasında pişirilmelidir.
* Fırının tel ızgarası üzerinde soğutulmalıdır.

Pastacı Kreması

- 1 Su bardağı Süt
- 1 Su bardağı krema
- 3/4 Su Bardağı toz şeker
- 2 yumurta sarısı 
- 4 yemek kaşığı un
- 1 paket vanilya
- 1,5 yemek kaşığı tereyağ

* Yumurta sarıları ve şeker beyazlayıncaya kadar çırpılmalıdır. Çırpılan  karışıma, elenen un ilave edilmelidir.
* Süt, krema ve vanilya birlikte kaynatılmalıdır.
* Kaynamakta olan karışıma, yumurtalı karışım ilave edilmeli ve kısık ateşte koyulaşıp, küçük kabarcıklar oluşana kadar kaynatmaya devam edilmelidir. Ateşten alındıktan sonra tereyağ eklenmelidir.
* Hızla karıştırılıp soğutulmalıdır.
Kremanın kabuk tutmasını engellemek için karışımın üzerine yağlı kağıt kaplanmalıdır.

* Ganaj:

- 200 ml Çiğ Krema  (1 kutu çiğ krema)
- 200 gr Bitter çikolata
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 Çay kaşığı nane aroması


Yapılışı:
- Çiğ krema, küçük bir tencerede kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılmalı ve ocaktan alınmalıdır. (Asla kaynamamalıdır.)
- Sıcak çiğ kremanın içine küçük parçalara bölünen çikolatalar atılıp, kremanın sıcaklığı ile eritilmelidir.
- Parlak olması için,  bir  çay kaşığı tereyağda çikolatalarla birlikte eritilmelidir.
- Karışım soğuduktan sonra  kullanılmalıdır.

Kek ortadan ikiye bölünerek, 2 ayrı şurupla ıslatılarak tatlandırılmıştır.
* 1. Şurup : 1 yemek kaşığı granül kahve+ 1 yemek kaşığı toz şeker + 1 çay bardağı sıcak su
* 2. Şurup : 1 Çay bardağı Naneli Monin  (FO) + 1/2 çay bardağı su

Tüm pasta, Ganajla kaplanmıştır. Çileklerde aynı ganaja batırılarak, yağlı kağıt üzerinde buzdolabında donması sağlanmıştır.

AFİYET OLSUN. :)

4 yorum:

  1. nice mutlu yıllara canım,çocuklarımız sanki çok çabuk büyüyorlar.

    YanıtlaSil
  2. Sağol Mazes, Tanrım hepsine sağlıkla yaşlanmayı nasip etsin.:)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık arkadaşım çok güzel görünüyor......

    YanıtlaSil