Tarçın, Karanfil ve zencefil... Bu üç baharatın tılsımlı olduğuna inanıyorum. Eklendiği her şeye başka bir lezzet veriyor. Biraz mistik... Sanki geçmişten bir şeyler hatırlatıyor. Ama geleceğe de, geçmiş kadar yakın:)) Bilirsiniz... karanfil; tanesi ve şekliyle, yazmalarımızın oyalarında bile hayat bulmuştur. Mutfağa ve sofraya olan uyumuna gelince... Ta Osmanlıdan, günümüze et yemeklerinden, tatlılara kadar aroması ile her bir yiyeceğe ayrı lezzet ve rayiha katmıştır. Daha evvel de bahsetmiştim, tarihi olan herşeye karşı saygım çok büyük. Bunca zaman unutulmadan, modası geçmeden, nesilden nesile devinmiş olan bu baharatları, hala kullanıp hakkında övgüler sıralayabiliyorsak, "vardır bir hikmeti" demek en doğrusu herhalde. :) Tarçını; sütlü tatlılardan, fasulye pilakisine...kurabiyelerden, likörlere kadar kullanırken elimi hiç titretmedim. :) Hatta şekere olan zaafım ve ailemde olan diyabet yatkınlığı nedeniyle, tatlıya olan düşkünlüğümü bastırmaya yarayan tek baharat diyebilirim. Demlerken çayınızın içine bir çubuk katarsanız, şekere ihtiyaç bırakmıyor. Kurabiyelerde; şeker miktarını düşürüp , tarçın ölçüsünü arttırırsanız, aradaki şeker eksiğini kapatıyor. :) Böylesine bir mucize işte... Bu kurabiyeler, tarçın sever bir oğluma gönderilmek üzere hazırlandı... Fatihciğim anneciğin uzakta olabilir... Yerini tutamam ama idare ediver işte... Sevgiler. Afiyet olsun. :)
Malzemeler:
- 125 gr Tereyağ (Oda sıcaklığında)
- 100 gr Margarin (Oda sıcaklığında)
- 125 gr Pudra Şekeri
- 1 Yumurta (Oda sıcaklığında)
- 1 Çay bardağı Mısır nişastası
- 3,5 Su bardağı Un
- Tarçın, zencefil, toz karanfil
Yapılışı:
* Margarin , tereyağ ve yumurta hafifçe çırpılır.
* Pudra şekeri ilave edilir ve çırpılmaya devam edilir.
* Un ve mısır nişastası elenerek havalandırılır.
* Sıvı olan karışıma eklenerek yoğurulur ve ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur elde edilir.
* Hamur üç parçaya ayrılır, her bir parça 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı (silme) toz karanfil, 1 tatlı kaşığı zencefil ilavesiyle ayrı ayrı yoğurulur ve buzdolabında 1 saat dinlendirilir.
* Kopatlarla şekil verilerek, 160-170 derece ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirilir.
* Süsleme için, Antep fıstığı tozu, kakao, bitter çikolata, yaban mersini marmelatı kullandım.
AFİYET OLSUN :)
enfes gözüküyor
YanıtlaSilellerine sağlık
Tam şu an elimde Alaçatı tarçınlı kurabiye varken tarifine rastladım. Beni aşıyor bunlar siz merifetli bayanlar yapın. Ben hazır alırım. :)) Eline sağlık.
YanıtlaSilSevgili Gül senin de ellerine sağlık. Çok güzel yazıların var. İlgiyle takip ediyorum. Sevgiyle kal.
YanıtlaSilİlhan kardeşim... O Alaçatı kurabiyeleri sakızlı değil mi?:) İlk fırsatta deneyeceğim onları. Sevgiler.
YanıtlaSilKurabiye hamurum fazla karanfil yüzünden acı oldu henüz şekil vermedim ne yapabilirim??
YanıtlaSilAynı ölçülerde baharat eklemeden bir tertip daha hamur yapın daha sonra iki hamuru birlikte yoğurun, bu hamur buzdolabında bir hafta, buzlukta 2-3 hafta saklanabilir. Yarısını şekillendirir pişirirsiniz, diğer yarısını daha sonra kullanmak üzere saklarsınız. Kolay gelsin. Sevgiler.
Sil