Eskiden ramazan ayını dört gözle beklerdik. Sıcak pide alınacak... İçine gönlümüzce nevale koyulacak ...
Sonrası mı? :))) Söylemeye dilim varmıyor.:))) Artık günün hangi saatinde isterseniz, karşınıza çıkan her fırının raflarında dizim dizim... Küçüğü, büyüğü, yumurtalısı, yumurtasızı, kepeklisi, tam buğday unlusu, susamlısı, çöre otlusu... derken, çileden çıkıyor insan... Ben sadece bir pide istiyorum... Aynı eski ramazanlarda, mahalle bakkalından aldığım pideden... Pide olunca işin ucunda ;) Sahura kalkanı da çok olurdu evimizin... İftar yapanı da... Melahat Sultan girer mutfağına, kıymalı tiritinden başlar, köfteli kebabından çıkardı. Her damak kendi lezzetini fazlasıyla bulurdu o sofralarda. Babam " çervişi bol olsun" diye mırıldanırken, kardeşlerimle ben akşama çıkacak sütlü tatlının , pirinçli sütlaç olarak mı? sade muhallebi olarak mı? yoksa kakaolu muhallebi olarak mı? hayat bulması konusunda, anlaşmaya varmak için çekişir dururduk... Canım anneciğim herkesin gönlü olsun diye sıraya koymuştu şu tatlıları, bir gün benim için sütlaç, ertesi gün kız kardeşim için kakaolusu, bir ertesinde de rahmetli güzel ağabeyimin isteği olan sade muhallebi yapılırdı. Kimsenin gönlü kalmazdı anlaşılacağı üzere...Pideye tekrar geri dönersek, onlar böyle raflarda dizim dizim durduğu müddetçe, ramazanda pideyle yapılan yemeklerin de bir özelliği kalmadı... Hoş... Tatları da eski tad değil ya... Neyse... Buzdolabımda köftelerim, buzluğumda donuk bir parça pidem olunca...Eskileri yad etmeden nasıl geçeyim? :) Hadi buyurun sofraya..:)
Malzemeler:
- 1/2 kg kıyma (az yağlı)
- 1 Su bardağı ekmek içi
- 1 Yumurta
- 1 Soğan rendesi
- 1 Yemek kaşığı Antep salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 Tatlı kaşığı Kimyon
- 3-4 Yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı maydanoz (ince doğranmış)
Yapılışı:
* Tüm malzeme yoğurulur ve istenilen şekil verilir.
* Teflon tavada az yağ ilavesi ile kızartılır.
* Pideler küçük küpler halinde kesilip fırın ızgarasında ısıtılır.
* Küçük bir kapta, 1 yemek kaşığı salça bir çay bardağı su ilavesiyle sulandırılır, içine 1/4 tablet et suyu ve 2 yemek kaşığı yağ ve bir tutam tuz ilave edilerek kaynatılır. Çok sulu olmaması için 1 tatlı kaşığı mısır nişastası ile bağlanır.
* Sos, kızarmış pidelerin üzerine dökülür ve üstlerine köfteler yerleştirilir.
* Yoğurt eşliğinde servis yapılır.
AFİYET OLSUN:)
Eskiden sık sık yapardık. Demek her şey çocuklar için yapılıyormuş. Onlar uzakta olunca aklıma bile gelmiyor. Ama iyi ki hatırlattın. Eline sağlık.
YanıtlaSilHer zaman durum kurtaran bir yemektir. :) Haklısın çocuklu evlerde en çok siparişi de bu yemek alır.:) Çocuklar uzakta galiba? Allah kavuştursun özlem kötü bir şey:(
YanıtlaSil