Hangi aşamalardan mı geçtim? Ayrıntılar aşağıda...
Hazırladığımız iç malzemeyi üzerine yerleştiriyoruz...
Tepsinin boyunda kestiğimiz 2 adet yağlı kağıt arasında, hamurun kalan yarısını açıyoruz...
İkinci katı, döşediğimiz harcın üzerine yayıyoruz...
Sini köftesini porsiyonluyoruz ve üzerine küçük tereyağ parçaları yerleştiriyoruz. Artık fırınlanmaya hazır ve tabii ki az sonra yemeye:)))
Arkadaşlar yaklaşık bir aydır paylaşımda bulunamıyorum. Bir proje için kızıma destek veriyorum. 15 Temmuz'a kadar sürecek, zamanla sınırlı bir iş. Bu nedenle affınıza sığınıyorum ama yapabildiklerimi resimleyip biriktiriyorum. Dönüşüm muhteşem olabilir:)) Şaka şaka kendi halinde imalatlar işte...
Bu muhteşem lezzetin tarifine geçeyim.
Gerekli malzemeler:
Hamur malzemeleri:
- 400 gr esmer köftelik ince bulgur
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 adet iri patates (yaklaşık 350 gr)
- 1 yumurta sarısı
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- Tuz, karabiber, pul biber,
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
İç harcı:
- 400 gr az yağlı kıyma
- 2 adet iri soğan
- 1/2 çay bardağı riviera yağ
- yarım demet maydonoz (İnce kıyılmış)
- 3/4 su bardağı ceviz içi (iri dişler halinde)
Yapılışı:
* İç harcı oluşturmak için, Soğanlar minik küpler halinde doğranır ve yağda pembeleştirilir.
* Kıyma ilave edilir ve suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
* Ilındığı zaman, içine ceviz ve ince kıyılmış maydonoz ilave edilerek, bir kenara alınır.
* Köftelik bulgur, sıcak su ile ıslatılır.
* Patatesler haşlanır ve ezilerek, bulgura eklenir.
* Biber salçası, un, yumurta sarısı, sıvı yağ, ve baharatlar da eklenerek yoğrulmaya başlanır.
* Macun kıvamına gelene kadar (arada ellerimizi suya batırarak) yoğrulmaya devam edilir.
* Hamur oluştuğunda, eş iki parçaya ayrılır.
* Yarısı, tepsinin altına döşenir ve araya harç yerleştirilir.
* Kalan hamur, iki yağlı kağıt arasında ince açılır ve harcın üzerine kapatılır.
* Porsiyonlara ayrılır. Her porsiyonun üzerine birer küçük parça tereyağı koyulur.
* 200 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirilir. (Hamurun kalınlığına göre pişme süresi değişebilir. Benim hamurum 1 cm kalınlığındaydı)
AFİYET OLSUN:)
mmmmm nefis görünüyor,ellerinize sağlık,işinizde de kolaylıklar diliyorum :))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim:) az kaldı bitecek inşallah. Yakın olsak ikram etmek isterdim:) sevgiyle kal
Silokurken ağzım sulandı,eline sağlık nilgün
YanıtlaSilAh benim canım Havvacığım:) nasıl ikram etsem ki? :)) sevgiyle kal tatlı arkadaşım.
SilÖzledim-özledik. Ne zaman iyiysen o zaman gel. :-*
YanıtlaSilCan çocuk kalp kalbe karşıdır derler bilirsin:)) ben de hepinizi çok özledim. 15 Temmuz da inşallah bitecek ben de 1 Ağustos a kadar buralarda olacağım:) sonra Allah kısmet ederse çocuklarla Yunan adalarına seyahate çıkacağım. Kışın oturduklarımızın acısı çıkaralım azıcık:) sevgiler yolladım güzel oğlum, hem de kucak dolusu.
Silellerine sağlık
YanıtlaSilişlerinizde kolaylıklar dilerim...♥
Adaşım sağol:))) sevgiyle kal.
SilSevgili Nilgün,
YanıtlaSil15 Temmuz'u beklerken postun sürpriz oldu. En azından her şeyin yolunda gittiğine ilişkin bilgi aldık. Acaba tepsi oruğu ile yalancı içli köftenin bir akrabalıkları var mı. Oğlum için yapayım da yesin, kendileri oruç tutuyor ve de sürekli anne değişik bir şeyler yap diyor. Baba neoklasik, oğlum ise gurme ben de nereye yetişeceğini bilemeyen bir anne. Canları sağ olsun benim için en büyük mutluluk. Emekli olmadan her tatili değerlendirir sürekli gezerdik. Emekli oldum bize her gün tatil deyip evde oturuyoruz. Bir de kimselerde kalamayan husky'miz(Sibirya kurdu) var. Ayrıca, bir şarkıda olduğu gibi baharı görmeden yaz gelip sözcüğü Ankara için yazı görmeden kış gelip geçti olacak. 3 aydır yağışlı. Bir yerde okumuştum ; Sevmek güzeIdir seviyorsa seviIen bekIemek güzeIdir geIecekse bekIenen ve özIemek güzeIdir özIüyorsa özIenen, deyip seni bekliyor olacağız. 7/24 Nöbetçi izleyiciden kucak dolusu sevgiler.
Güzel gönüllü dostum, inan bana bu yazıyı hazırlamak benim için de sürpriz oldu. Yoğun çalışma içerisinde gözlerimi dinlendirmek amaçlı mutfağa girince, bloğa da uğramak şart oldu. Tam da dediğin gibi sini köftesi ile yalancı içli köfte aynı şey bence de:)) biri tek tek şekil almış ve yağda kızartılmış hali ya da suda haşlıyorlar. Ben ise bütün döşeyip, fırında yaptım.:) sanıyorum kalori olarak ta biraz olsun masumlaştı diyebiliriz.:) neoklasik bir eş ve gurme bir oğul arasında senin halini anlamaya çalışıyorum:))) zor dostum farkındayım. Sanıyorum yapman gereken aralıklı olarak her ikisinin de gönlüne uygun birşeyler imal etmek:) anneciğim de bize sütlü tatlı yaparken, senin gibi zorda kalırdı. Ben sütlaç, kız kardeşim kakaolu muhallebi, kaybettiğim kardeşim de ılık sade muhallebi ister içine ekmek doğrayıp yerdi:(( anacığım da işin içinden çıkış yolunu, sıraya koyup hepsini yapmakta bulmuştu. Güzeldi o günler Öznurcuğum. Yazarken bile yaşamak gönlümü okşuyor, kaybedilenlerle ezilsem bile, hatırlamak güzel. Bugün de sen vesile oldun, onları anmama:) Güzel dost, ne güzel bir duygudur, özlenmek, beklenmek ve aranmak... Senin gibi dostlarla karşılaştırdığı için bloğumu hergün biraz daha fazla seviyorum. Hoşkal, hoşçakal ;) şimdilik tabii. Az kaldı görevimiz bitecek, sevgiler kucak dolusu.
SilÇok kolay görünüyor yapımı, tadı efsanedir, içli kofteye oğlum bayılır. Ellerine sağlık. Sevgiler
YanıtlaSilArada kacamak yapmis birde bu muhtesem tarifi paylasmissin :)) kolayliklar olsun canimcim..
YanıtlaSilSevgili Nilgün,
YanıtlaSilGüzel bir akşam dileğiyle. Daha önce bahsetmiştim. İzmir'de yaşayan ve rahatsızlığı olan kardeşimden. Yarın Ankara'ya geliyor. Bu nedenle, belki yazma imkanım olmayabilir. Dostluğu, sevgiyi ve geleceği… Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı… Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz güzel bir Ramazan Bayramı geçirmeni dilerim. Acaba bayram tatlısı ne yapmayı düşünüyorsun, harçlıklar hazır mı?. Evde yakın değil ki. Güzel insan, sana ve ailene kucak dolusu sevgiler.