Cumartesi, Mayıs 09, 2015
Bir çocuğun başını şefkatle okşayabilen ve onlara sevgi ile bakabilen, tüm kadınların anneler günü kutlu olsun. "Karamelize Şerbetli Şambali"
Benim için, sonsuzluğa uğurladığım canımın, başucunda sessizce konuşmaktan ibaret bir gün. Ancak; kızlarım, damatlarım ve torunum günün geri kalan saatlerini aydınlatıyorlar. Mayısın ikinci pazarı, bizim büyük ailemizin, piknik günü. Polonez Köyde toplanıp, güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz. Kısmetse yine mangallar yanacak, yine etler,sucuklar, ciğerler, babaların yelpazelediği mangallarda kızaracak, patlıcanlar közlenecek... Ve... yine elde taze ekmekler mangal başında beklenecek, yine kah ağlanıp...kah gülünecek... Bir Anneler Günü daha böyle geçecek...
Anne olmak benim için, çocuk sahibi olmaktan çok öte bir şey.
Bir çocuğun; başını, sevgiyle okşayan ellerin sahibi...
Bir çocuğun; gözlerine, şefkatle bakabilen gözlerin sahibi...
Bir çocuğun; yüreğindekileri, görüp anlayabilen vicdanların sahibi...
Bir çocuğun; sessiz ağlayışlarını duyan kulakların sahibi,
Ve...Bir çocuğun ellerini tutarak, ona anne sıcaklığını aktarabilen, her kadının Anneler Gününü kutluyorum. Hayatta olan annelere evlatları ile geçirecek geniş zamanlar, sonsuzluğa uğurladığımız annelere de cennet mekanlar diliyorum. Sevgiyle kalın.
Piknik gününden bana düşen görev bir tatlı.:) Onca yemekten sonra "tatlısız olmaz" diyoruz. İsteyenler olabilir diye, tatlı tarifini de paylaşıyorum.
Gerekli Malzemeler:
- 4 su bardağı İrmik
- 1/2 su bardağı Un
- 2 Su bardağı yoğurt
- 1 Su bardağı toz şeker
- 1/3 su bardağı süt
- 2 portakal kabuğu rendesi
- 1 paket karbonat (1 tatlı kaşığı)
Şerbet için gerekli malzemeler:
- 3+1/2 Su bardağı toz şeker
- 3+1/2 Su bardağı su
- 1/2 limon suyu
Yapılışı:
Karamelize şerbetin yapılışı:
* Şeker bir tencereye alınarak, ateş üzerinde eritilir.
* Karamelize olan şekere, ölçüsü oranında sıcak su eklenerek (su ilave edilirken sertleşen şeker eriyene kadar) kaynatılır.
* Yarım limonun suyu eklenerek, soğuması için kenara alınır.
Şambali hamuru yapılışı:
* İrmik, un, toz şeker ve karbonat (kuru malzemeler) bir kapta karıştırılır.
* Portakal kabukları rendesi eklenir ve karıştırılır.
* Süt ve yoğurt çırpılarak kuru malzemelere eklenir.
* Fırın kabı, sıvı yağ ile iyice yağlanarak, karışım içine dökülür ve suyla ıslatılmış bir kaşığın tersi ile kalıba yayılır.
* 175 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
* Fırından çıkan şambalina, soğutulmuş karamelize şerbet eklenir.
* 1.5-2 saat sonra servis için hazırdır.
AFİYET OLSUN.:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Anneler günün kutlu olsun güzel anane...Sevgiler...
YanıtlaSilCanım Gülizim çok teşekkür ederim:) Hepimizin kutlu olsun.
SilEllerinizden öpüyorum anneler gününüz kutlu olsun... Aslında tatlı tarifi için girmiştim , yazıyı okuyunca çok duygulandım. Annelerimiz cennettedir inşallah...
YanıtlaSilSiyah Kuğu:( Anladığım kadarıyla sen de anneciğini sonsuzluğa uğurlayanlardansın. Hepsi nurlarda yatsın, mekanları cennet olsun diliyorum.
Silçok severim bu tatlıyı...
YanıtlaSilAh! ben de:(( Ama bir lokma ile idare etmek zorundayım.:)
SilNe güzel dediniz,bir cocugun basini oksayip ona sevgisini gösteren herkes annedir !Benim icinde! Anneler günü ise anlamli ama olmayanlari da düsünmek lazim,bence hergün bizim günümüz, sizdeki toplanma isi ise harika! Bir an evvel cocuklarim büyüsün,coluk cocuga karissin ve de bizde sizin gibi toplanalim piknikler yapalim eglenelim istiyorum!:)) Saglicakla tabiii,sevgiler hepinize Nürnberg`ten...
YanıtlaSilSevgili Terazim:) o toplanmalar güne gelmeyecek inan. Ne zaman büyüyorlar sen bile inanamayacaksın. Peşlerinden koştuğum, pencere önünde karne beklediğim, gelinliklerini giydirip el salladığım günler dün gibi... Darısı başına tatlı arkadaşım.:)
Sil