Benim için "üzerine yemek tanımam" dediklerimden bir tanesidir yaprak sarması... El oyalar, sarılması biraz zaman alır, yapılmışı da ortaya çıkar çıkmaz biter ama güzel yemektir vesselam:) Hani bazı yemekler vardır, bahsi geçse orada bulunanlar hep bir ağızdan " olsa da yesek" der. İşte budur...:) Geçen gün pırasa mücverini yazarken bahsetmiştim, aynı mücver gibi, ekmek arasında okul yolunda, ya da öğlen saatlerinde çok eşlik etmiştir bana.:)) Ellerine sağlık anacığım, bu özel yemekleri yaptın, yaparken farkında olmadan öğrettin ve şimdi sıra bizde... Bayram sofralarından tutunda, kutlama yapacağınız her sofrada baş köşede yeri hazırdır.:) Bu dolmalar; küçük damadım Afyon'da kısa dönem askerliğini yaparken, T.C.D.D'nin trenlerinde az seyahat etmedi.:) Gece biniyordu.:))) Sabah Afyon'a iniyordu.:) Bugün de büyük damat bekleniyor. Hayırlısı ile evine varmasını bekliyoruz. Bu akşamki kutlama soframıza da eşlik edecek inşallah:) Oğlum ne söz verdiysem hazır. Sadece seni bekliyoruz.
Gerekli Malzemeler:
- 600 gr yaprak
- 3 Su bardağı Pirinç
- 1/2 Çay bardağı Kuş üzümü
- 1/2 Çay bardağı Dolmalık Fıstık
- 2 Paket doğranmış soğan (Yine tembeldim.:)) ( 450 gr lık Superfresh doğranmış soğan)
- 3 Tatlı kaşığı Dolma baharı
- 2 Tatlı kaşığı tuz
- 4 +1/2 Su bardağı Su
- 5 Tatlı kaşığı toz şeker
- 3/4 Su bardağı sıvı yağ
- 1/2 Su bardağı Sızma Zeytin yağ
Yapılışı:
* Soğanlar sıvı yağda pembeleştirilir.
* Yıkanan kuş üzümleri ve fıstıklar soğanlara ilave edilir ve kavrulur.
* Pirinç beyaz suyu çıkana kadar yıkanır ve kavrulan soğanlara eklenerek biraz daha kavrulur.
* Pirinçler şeffaflaşınca, tuzu verilir ve ölçüsü kadar suyun yarısı, dolma baharı ve şekeri ilave edilir.
* Yarım ölçü suyunu çekince altı kapatılır ve ılınması için kenara alınır.
* Yapraklar bol suyla yıkanır ve kaynar suda 5 dakika kadar haşlanır.
* Serinleyen içle sarılan yapraklar, altına yaprak sapları ve bir kaçta yaprak serilmiş tencereye dizilir.
* Sarılan dolmaların üzerine açılmasını engellemek için ağırlık konulur ve kalan yarım ölçü sıcak suyu ve sızma yağı eklenerek pişmeye bırakılır.
AFİYET OLSUN:)
BU SARMA VAR YA NİLGÜN'CÜM BU SARMA
YanıtlaSilSEYYAH GELSİN BENİM HEPSİNİ YESİN DİYOR
ONA GÖRE
MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR
ELLERİNE SAĞLIK
HAYIRLI AKŞAMLAR
Gülcüğüm başımla beraber:) Sen "geliyorum" de, Ben bir tencere daha yaparım.:))))
YanıtlaSilNilgün 10 dakika boş bırakınca 10 tane paylaşım yapıyorsun. :)) Hem de sarmalar falan. herhalde yaprak sarmayı sevmeyen bir kişi yoktur. Fotgrafta nefis. Ellerine sağlık.
YanıtlaSil:)))) Kaç gündür yazmıyordum bir şey. Bugün Onurumun uğruna yapıldı bunlar. Çok şükür evine döndü oğlum:) Sen şimdi gelecek yayını bekle... Sürprizzzzz:)))Balkanik canıma okudu yapana kadar.
YanıtlaSilAAhhh ah. Bir severim bir severim..Sevmem diyene rastlamadım daha ama:)) Ellerine sağlık Nilgüncüm..Harika görünüyor..
YanıtlaSilVuslat gel soframıza misafir ol. Birlikte yiyelim:) Burası dost sofrası. Hepimize yeter arkadaşım. Sevgiler:))
YanıtlaSilYaprak sarmanın adı geçtiği her yerde lezzet de cümle içinde kullanılıyor demektir:)
YanıtlaSilÇok ama çok severim. Yaprağın ekşisi de devreye girdimi....
Nefis....
Ellerine sağlık Nilgün. Yiyenlere afiyet, şifa olsun...
Sevgiler...
Teşekkürler Heyyfi:))) Aynen katılıyorum. Lezzet= Yaprak sarması.:))) Valla ! Şansıma yaprağım da iyi çıktı. Bu arada bir itirafta bulunayım.:) Yaprak sarmasını yaptığım gece Sarı Kanaryaların yarı final maçı vardı:) Az kalsın sarmalar güme gidiyordu.:))) Son anda kurtardım:))Sevgiler.
YanıtlaSil