Bizim haneyi kurtaran böreklerden birisi daha...:) Kıymalısı,peynirlisi, patateslisi,pırasalısı her ne koyarsanız koyun içine gayet güzel ve doyurucu oluyor. İsteyen yanına ayranını alsın, isteyen meyve suyunu,kolasını. Orasına ben karar vermiyorum.:) Tabii bu böreği yerken, yanında light bir içecek kullanılırsa biraz abesle iştigal oluyor ama o da bir tercih. :) "Kendini kandırmak" diyelim daha doğru olsun.:) Bu güzel böreğe, ne isim yakıştırmalıyım bilemedim. İçinin ana malzemesi kıyma, dışı da yufka olunca, kısa yoldan
" Kıymalı Börek" oldu çıktı.:) Ama hafif su böreği lezzeti de var... Biraz da Sarıyer Böreğine de benziyor. Ortaya bir karışık anlayacağınız. Küçük serçeye kıymalı lezzetini, bu börekle sevdirdim diyebilirim. Hep söylerim; Türk Milleti olarak hamur işlerine olan düşkünlüğümüz, nesilden nesile devininerek, hepimizin geninde birazcık olsun yer almış.:) Her gün oturup, bir tepsi yemediğimize göre sorun olmaz diyorum ve tarife geçiyorum.:)
Gerekli malzemeler:
- 4 Yufka
- 400 gr kıyma
- 3 Büyük soğan (Soğan bu böreğin olmazsa olmazı, miktarını azaltmayın çünkü lezzeti burada gizli.:)
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 Çay bardağı kuş üzümü
- Tuz ve Karabiber (1'er tatlı kaşığı kullanıyorum)
- 1/2 Tatlı kaşığı toz şeker
Sosu için gerekli malzemeler:
- 1 Su bardağı süt
- 1 Çay bardağı sıvı yağ + 1/2 çay bardağı Sızma zeytin yağ
- 3 yumurta
- 1 Çay bardağı su
Yapılışı:
* Soğanlar küçük küpler halinde kesilmeli ve sıvı yağda pembeleştirilmelidir.
* Kavrulmuş soğanlara, kıyma ilave edilerek, kavurmaya devam edilmelidir.
* Sapları ayıklanan ve suda bekletilen kuş üzümleri ilave edilerek, biraz daha kavurulmalıdır.
* Tuz, karabiber ve şeker ilave edilerek, ılınması için bir kenara alınmalıdır.
* Yufkalar artı şeklinde kesilerek, 4 eşit parçaya ayrılmalıdır.
* Her bir parçanın üzerine kıymalı içten serpiştirilerek, rulo yapılmalı ve kendi etrafında döndürülerek tepsiye dizilmelidir. Tüm yufkalar bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanmalıdır.
* Sos için gerekli malzemeler, derince bir kap içerisinde karıştırılarak, hazırlanmış böreklerin üzerine dökülmelidir.
* Sosu çekmesi için 3-4 saat buzdolabında bekletip, 180 derece sıcak fırında kızarana kadar pişirilmelidir.
Not: Sosunu çektikten sonra hemen yenmeyecekse, buzlukta bir hafta,10 gün kadar kalabilir. Ben boş vaktimde yapıp, sorunlu günler için buzlukta bekletiyorum.:)
KKilo problemim olmasa hemen şimdi yapardım. Canımmm benim çok güzel olmuş ve leziz ellerine sağlık ve afiyetle yiyin. İyi hafta sonları tatlım.
YanıtlaSilTeşekkürler Vuslacığım. Kilo problemi hepimizin baş belası:) Bu saatten sonra fazla kiloları taşıyacak halimiz kalmadı:) Ama ölecek halimiz de yok yani:) Azıcık ucundan yeriz,nefsi köreltiriz olur be kardeşim.:) Kocaman sevgiler sana.:)
YanıtlaSilBu kıymalı börekten öte bir şey bence. Şekli şemali de değişik. Hani ayran, cola tabide rakıyla bile olur bence. :)) Eline sağlık.
YanıtlaSilArkadaşım herkes kendi gönlünün sultanını kendi bilir.:)) Ben kola ayran tarafında tercihimi kullanıyorum.:) Ama aklıma eserse ve günümdeysem niye olmasın. Şöyle sulu ve buzlusundan:))) Sek içecek kadar büyüyemedim daha:)))
YanıtlaSilBU NE GÜZEL GÖRÜNTÜ
YanıtlaSilEMİNİNM TADIDA MUHTEŞEMDİR
ELLERİNE SAĞLIK CANIMCIM
HAYIRLI GECELER
Teşekkürler Gülcüğüm:) Hoşgeldin bu arada.:) Ve Allah kavuştursun kardeşlerin için.:)
YanıtlaSil